Thailand vraag: Belastingvrij spaargeld?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 april 2023

Beste lezers,

Ik, Nederlandse en mijn Thaise vrouw met een Nederlands Burgerservicenummer, beiden wonende in Thailand, hebben een vraag.
Is ons belastingvrij bedrag € 57.000 of € 114.000?

Groet,

Pieter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Thailand vraag: Belastingvrij spaargeld?”

 1. Soi zegt op

  Zo moeilijk is daar toch achter te komen? Kijk op de site van de Belastingdienst: heffingsvrij vermogen! Maar goed: voor 2023 geldt dat als jullie fiscale partners zijn een vrij bedrag van Euro 114K. De helft als je geen fiscaal partner hebt. Wil je weten of jullie samen in jullie Thaise situatie fiscale partners zijn? Vul dan fictief een aangifte in. Log in, gebruik beider DigiD, BSN is bekend, na het invullen van de eerste paar vragen komt er een melding of jullie wel/niet fiscale partners zijn. Makkie!

  • Lammert de Haan zegt op

   Wat jij een “makkie” noemt, Soi, blijkt helemaal niet zo’n “makkie” te zijn. Jij hebt kennelijk nog nooit een aangifte ingediend als c.q. voor een buitenlandse belastingplichtige.

   Pieter en z’n Thaise vrouw wonen in Thailand en zijn dus beide buitenlands belastingplichtige. Na het inloggen kies je dan ook voor aangifte doen als buitenlandse belastingplichtige. Vervolgens krijg je géén vraag over een fiscale partner.

   Nu is het in deze casus ook niet van belang daar in Nederland aangehouden spaargeld niet belast is in box 3 – sparen en beleggen, maar mocht het gaan om een wel in Nederland te belasten 2e woning dan dienen Pieter en zijn vrouw ieder afzonderlijk aangifte te doen en daarbij de woning voor 50% in bezit aan te merken.
   Alsdan krijgen beiden de vrijstelling van (maximaal) € 50.650 (2022) of € 57.000 (2023).

   • Soi zegt op

    Beste lammert, met alle respect voor zowel leeftijd als kennis, maar als Pieter had geweten gewoon buitenlands belastingplichtig te zijn, dan had hij zijn vraag niet gesteld, maar ook andersom: hij en zijn Thaise vrouw komen niet in aanmerking gekwalificeerd buitenlands belastingplichtig te zijn want woonachtig in Thailand. Ik ging er daarom van uit dat hij online een M-formulier wilde gaan benutten. Daar kom je de vraag rondom fiscaal partnerschap wel tegen en dan is het antwoord op zijn vraag naar € 57K resp. € 114K ook gegeven. Pieter had sowieso zijn vraag niet gesteld als hij al vaker aangifte als gewoon buitenlands belastingplichtige had gedaan.

 2. Erik zegt op

  Pieter, zie deze link:

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/internationale-belastingregels/wonen-buiten-nederland-nederlands-inkomen/wonen-buiten-nederland-nederlands-inkomen

  Na emigratie belast NL niet al jullie vermogen; wel onroerende zaken, rechten daarop en bedrijfsvermogen mits in NL.

  • Steven zegt op

   … en zo is het: als je uitgeschreven bent is spaargeld in NL NIET meer belast!

   • Taruud zegt op

    Misschien kan Lammert de Haan dit bevestigen? Helaas heb ik al een maand lang geen contact meer met Lammert kunnen krijgen. Weet iemand of er iets met hem aan de hand is?

    • Lammert de Haan zegt op

     Dag Taruud,

     Met mij is niets bijzonders aan de hand. Alleen een beetje verkouden, maar dat is chronisch.

     Ik krijg dagelijks wel enige e-mails vanuit Thailand binnen en beantwoord ze meestal binnen 24 uur. Maar het is nu natuurlijk wel topdrukte met Nederlandse en Thaise aangiften voor de inkomstenbelasting en PIT.

     Wat Erik en Steven schrijven t.a.v. box 3 bij wonen in Thailand is volledig juist. Bij wonen in Thailand is je in Nederland aangehouden banktegoed niet belast in box 3 – vermogensrendementsheffing.
     Maar ook al zou je in Nederland wonen dan betaal je ook geen box 3 belasting over dit tegoed daar het rendementspercentage voor 2022 is vastgesteld op 0%.

     Enkel een in Nederland gelegen onroerend goed, zoals een tweede woning, is op grond van het situsbeginsel belast in Nederland.

     Beschik je in Nederland over een 2e woning hou er dan rekening mee dat de heffing daarover in box 3 in 2023, als gevolg van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 (het zgn. Kerstarrest), een verdubbeling te zien geeft t.o.v. 2022, e.e.a. als gevolg van de nieuwe rekenmethodiek voor box 3, als uitvloeisel van genoemd arrest.

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Peter, spaargeld valt in NL in box 3. De ontvangen rente is onbelast, betaalde rente niet aftrekbaar.

  Of je jouw NL bankrekening kunt houden is hier al heel lang punt van discussie en heeft te maken met de WWFT wetgeving: witwassen en financieren van terrorisme dat jij en ik ogenschijnlijk doen met ons pensioentje…. Men ziet helaas spoken op de bankrekening van keurige mensen die hun centjes naar Thailand overboeken.

  En wat jouw laatste alinea betreft, ik zie nu geen nieuwe Wet op de inkomstenbelasting komen; de huidige wet is pas 20 jaar oud en dat geldt als ‘jong’. De vorige wet leefde vanaf 1964…

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Peter, ik weet zeker dat ChatGPT in dit blog niet de baas speelt. Dat doet alleen de redactie. ChatGPT is een hulpmiddel voor de redactie en dat heeft de redactie hier een paar keer geschreven.

  De box-3 heffing is een fiasco geworden en al bij de invoering waren er in het parlement twijfels over de uitvoerbaarheid en hoe er verdragstechnisch naar gekeken moest worden. Het toeslagenschandaal blijft nog wel even leven en mij verontrust vooral de achtergrond. Maar verwacht niet dat ooit de onderste steen boven komt…

  • Moderator zegt op

   Moderator: Erik, Peter is Peter niet maar iemand die aan het Trollen is. Daarom hebben we zijn reactie verwijderd. Trollen is tegen de regels van Thailandblog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website