Stroomstoot bij opendraaien douchekraan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 juli 2019

Beste lezers,

Gistermiddag werd ik toch onaangenaam verrast door een stroomstoot toen ik de kraan van de douche open wilde draaien. Ik dacht echter dat ik waarschijnlijk elektrisch geladen was, omdat ik kort ervoor met mijn plastic slippers door het gras en tuin gelopen was.

’s Avonds echter hoorde ik een schreeuw van mijn vrouw, die ook een stroomstoot kreeg… dus dat was niet goed. In de eerste instantie dacht ik aan de waterverhitter. Met hulp van een meet apparaat keek ik alles na, maar ik vond nergens een lekkage.

Ik ben een nieuwe gaan halen en voordat ik deze monteerde keek ik nog eens na of er ergens stroom was die er niet hoorde te zijn. En jawel hoor. De badkamerkraan en de buitenkraan gaven stroom af. Ik weet niet hoeveel, maar het apparaat gaf telkens 12v aan. Ik heb toen de zekeringen van de stroomgroep uitgezet waar de opwarmer was aangesloten, maar toch bleef die 12v te zien op het apparaat. Pas toen ik de hoofdschakelaar overhaalde was er geen stroommelding meer.

Nu blijkt bij nakijken dat de meeste aansluitingen van drie kabels voorzien zijn: een witte, een blauwe en een groene. Ik heb op internet nagezocht: de blauwe is L (Load), want daar staat stroom op, de witte is N, daar is niks op en de groene moet de aarde zijn, maar daar is ook stroom op. De meter geeft daar ook 12v aan. Als dat echter aarde is, mag daar toch geen stroom op staan, denk ik zo.

Het vreemde is, dat wij in de afgelopen drie jaar niets aan het huis gedaan hebben, geen nieuwe apparaten aangesloten en dergelijke.
Nu ben ik een beetje bang dat ik een verkeerde beslissing genomen heb. De oude verhitter is ongeveer 3,500 Watt. De nieuwe echter 8000 watt. Dat is voor ons huis veel te veel. Dus die wil ik niet aansluiten.

Ik heb nu de groene kabel van het apparaat afgehaald en veilig van een kapje voorzien. Het apparaat werkt. Er is een (zoals bij de meesten) een spanningsonderbreker ingebouwd en bij ervaring slaan die meteen uit, wanneer een kortsluiting zou ontstaan. Dan zijn we toch veilig, denk ik zo, of niet?

Het liefst wil ik de aardkabel aansluiten, maar gezien daar op de een of andere manier nu stroom op staat, vind ik dat geen goed idee. Iemand een tip? Natuurlijk kan ik een elektricien laten komen, maar daar blijken ook veel beunhazen tussen te zitten.

Ik heb er ook al aan gedacht zo gauw mogelijk een lange groene kabel te halen en deze op de ouderwetse manier aan een ijzeren staaf te verbinden die in de grond geslagen is…. De waterleiding (van plastic) is uit den boze…

Zal ik heb maar laten zoals het nu is? Of speel ik nu Russisch roulette? Vorige maand was al een jonge vrouw tijdens het douchen omgekomen door een stroomslag. Ik wil dat niet graag zien gebeuren met mij of nog erger, met mijn vrouw.

Groet,

Sjaak S

22 reacties op “Stroomstoot bij opendraaien douchekraan”

 1. ruud zegt op

  Het lijkt me op zijn minst, dat de aarlekbeveiliging in uw huis niet werkt.
  Als u een schok krijgt en de aardlek slaat niet uit, moet u toch echt een electricien laten komen.
  Verder loopt de electra van uw heater waarschijnlijk niet via de stoppenkast, maar naar de zekering (indien aanwezig) van de badkamer.

  De aardlek van de heater zal u niet helpen, als de stroom die u voelt niet uit de heater komt, maar van ergens anders.

  U zou eens moeten proberen, of de spanning niet via het water in de waterleiding binnenkomt.
  Het feit, dat er twee kranen onder spanning staan, wil zeggen dat het water zelf onder spanning staat, want de PVC leiding transporteert geen stroom.
  Dat hoeft niet eens bij u vandaan te komen.
  Maar probeer het eens in de tuin.
  Hebt u een pomp, of een vijver of iets dergelijks?
  Haal die eens van het lichtnet af dan en sluit het water af en tap af, indien mogelijk, dat weet u mogelijk meer.

 2. Sjaak S zegt op

  Ja, ik heb een vijver aan het lichtnet aangesloten, echter via een veiligheidsschakelaar. Wanneer ik de schakelaar overhaal is de stroom van de vijver geheel afgesloten van het huis.
  Toen ik dat deed bleef er nog steeds stroom op de groene kabel staan. Ik heb bij een ander stopcontact gekeken en daar hetzelfde: ook op de groene kabel stond spanning. Dus hier weer: een blauwe, witte en groene kabel. De groene was op de aardlekaansluiting aangesloten. Ik heb deze daarvan af gehaald, omdat ik denk dat het niet goed is dat daar óók spanning op staat.
  Ik heb intussen door vele werkzaamheden in het pomphuis (dus dat aktief afgesloten kan worden van de rest van het huis) geleerd hoe stroom loopt en waar je op moet letten wanneer je de stroom naar een apparaat écht wil afsluiten. De leiding L moet onderbroken worden, anders blijft er nog steeds stroom naar het apparaat vloeien. Een lamp gaat weliswaar uit wanneer N wordt onderbroken, maar er zit nog een reststroom die anders naar buiten treed. Duidelijk was dat te zien bij een aantal LED lampen, die nog zwak bleven gloeien, wanneer ik de stekker verkeerd om ingestoken had.
  Maar goed, zoals ik schreef is dit alles BUITEN het huis, op een stroomnet, dat weliswaar direct van het huis komt, maar in zijn geheel afgesloten kan worden.
  Dat er stroom op de leidingen stond kwam volgens mij doordat de aarde-draad op de een of andere manier stroom opvangt. Ergens in het net moet ie toch een L punt aanraken, of niet?
  Deze aarde-draad was in de heater aan de daarvoor voorziene aansluiting aangesloten. Sinds die daar niet meer op zit, is er ook geen stroom te meten op de kranen (die beiden via de waterleiding in direct contact stonden met de heater).
  Er zou gewoonweg geen stroom mogen staan op de aarde-draad. En dat is me een raadsel, omdat ik nergens iets in de afgelopen twee jaar veranderd heb.

  Mijn probleem is nu dat ik de heater niet met deze draad aarden kan, totdat ik het punt kan vinden waar deze met stroom in aanraking komt. Wanneer ik dat kan oplossen, kan de heater weer gewoon met de aarde-draad verbonden worden. Of zou het juist zo kunnen zijn dat de aarde-draad op de een of andere manier stroom oppakt op het punt waar hij eigenlijk de stroom zou moeten afleiden bij een probleem?
  Zou het kunnen zijn dat een dier (een muis of rat) aan de kabels gevreten hebben en dat daardoor twee draden bloot liggen die elkaar aanraken? Onder het dak hebben we alle leidingen lopen en daar komen telkens weer beesten binnen. We hebben daar al tientallen muizen gevangen en ik vind nergens de plek waar ze binnen kunnen komen (dat wil zeggen, ik kan de “zolder” niet op om dat gat dicht te maken) dus we blijven daar last van hebben.

  • ruud zegt op

   De aardleiding staat waarschijnlijk niet direct met de L in contact, maar via iets anders, een gloeilamp bijvoorbeeld.

   Ik stel voor, dat u om te beginnen alles wat niet in huis zit volledig los te koppelen.
   Dus L, N en de aardleiding en dan kijken of het probleem verdwijnt.
   Dan kunt u de plek waar u naar het probleem moet zoeken, beperken.

   Waarschijnlijk hebt u uiteindelijk toch een electricien nodig, omdat het er op lijkt, dat u geen aarding hebt.
   Mogelijk dat droogte daar debet aan is. (aangenomen, dat het bij u ook niet regent)
   Als de aardpen te kort is en in de droge aarde staat, zal die niet veel doen.
   Mogelijk is dit ook het echte probleem.
   Dat zou u kunnen testen, door flink wat water over het aardingspunt te gieten. (met de stroom uitgeschakeld en rubber laarzen aan, voor het geval dat, anders horen we misschien nooit, of het probleem is opgelost, en dat zou jammer zijn.)

   • Marcel weyne zegt op

    Zuiver water is niet geleidend voor elek?eenferme greep zout oplossen toch kijken voor een degelijke aarding om te beginnen en dan de leidingen nazien
    Grts drsam

    • ruud zegt op

     Het water in de waterleiding is blijkbaar geleidend, want de kraan staat onder spanning, en de PVC waterleiding, zal daar waarschijnlijk niet schuldig aan zijn.

  • Dick41 zegt op

   Sjaak,
   de mogelijkheid van aanvreten van kabels is aanwezig. Bij verbouwing van mijn keuken en mijn wens om de daar in een kastje geplaatste schakelkast te verplaatsen moest het plafond open, en ja daar lag de hoofdkabel over een afstand van 15 cm met weggevreten rubber mantel. Het zou niet lang geduurd hebben voor een geweldige kortsluiting of brand, of dodelijke klap.
   Ook zijn in het huis alle kleuren van de regenboog aan kabels gelegd en letterlijk aan elkaar geknoopt. De meeste stopcontacten met 3 polen zijn maar met 2 draden aangesloten, dus je weet nooit of er een wel of niet geaard is zonder ze open te maken, wat ik nu voor een groot deel al gedaan heb.
   Koop een verlengdoos bij HomePro met 3 polen en er zit een 2-polige stekker aan.
   De aardlekschakelaar werkt wel maar natuurlijk alleen op de juist aangesloten apparaten en stopcontacten.
   Soms zie ik bij meting met een multimeter dat op de 0(N) tot 55 Volt staat! Daar kun je bijna je airco op draaien.
   Dit is Thailand en vind maar eens een echte electricien, 99% zijn beunhazen en toch ben ik niet negatief over Thailand, alleen ERG voorzichtig geworden, we kunnen het met zijn allen toch niet veranderen, alleen elkaar waarschuwen. De ambachtsscholen (vocational schools) hebben het niveau kindergarten en ze leren daar alleen elkaar afmaken met messen en zelfgebouwde pistolen.

 3. Jochen Schmitz zegt op

  Ik had hetzelfde. Wasmachine-oven-microwave en de badkamer.
  Heb een vakman laten komen en die heeft boven alle leidingen gecontroleerd en alles vervangen met een nieuwe groene kabel en nu heb ik nergens meer last van (gelukkig) kost wel wat maar het is de moeite waar,
  succes

 4. Herbert zegt op

  Ik heb het pas nog gehad en dit bleek te komen doordat er aansluitingen ofwel doorkoppelingen in kabels zijn gaan smelten en daardoor vloeistroom doorlaten en dit kan van kwaad tot erger worden en dan zou je wel eens een goeie opdonder kunnen krijgen.
  Advies zoek een goeie electromonteur

 5. Harry Romijn zegt op

  12V en dat toch voelen als een stroomstoot ?
  Maar.. vaak wordt de waterleiding als “aarde” gebruikt, er van uitgaande, dat die stalen buis buiten al in het grondwater zit. ( en een kunststof waterleiding… geleidt niets, dus voert geen stroom af in dit soort noodgevallen). Als dat niet het geval is, werkt de “aarde” niet en wordt stroom niet afgevoerd. overigens KAN – vlg mij- er enkel spanning ( stroom) op die “aarde” leiding komen, als er ergens een kortsluiting is met de “life”draad. Vandaar in NL al decennia de “aardlek”schakelaar, die het circuit uitzet als er meer “vooringangetjes” het pand ingaan als via de Neutral weer vertrekken.
  Zelfs mijn badkuip via de metalen afvoerring is op een aparte aardingskabel aangesloten, idem die van de douche en het hele watercircuit.
  Ergens rond 2005 bij de ouders van mijn zakenrelatie hun “electricien” geprobeerd het fenomeen “aarding” en “aardlek” uit te leggen. Helaas… snapte en kende er helemaal NIETS van. Dus via google de boel maar laten zien. Daar hebben ze dus nu alles met TUV resp. KIWA materiaal. ( Groot-Germaniaanse Gruendlichkeit)

 6. pieter zegt op

  1 Advies ; haal er een vakman bij, valt mischien niet mee, maar je leeft kort en bent lang dood onthoud dat goed !

 7. Henny zegt op

  Dit probleem had ik verleden jaar. Bleek het waterreservoir in de heather te lekken. Dit veroorzaakte bij mij de stroomstoten bij de kraan. Nieuwe heather geplaatst enhet probleem was over.

 8. Jims zegt op

  Dan is de fase (Line) niet goed aangesloten en verwisseld met de aarde. Pas maar op….. water geleidt.

 9. Peter zegt op

  Ik denk dat de tip van Ruud een goeie is. Iets dergelijks is mij ook overkomen. Achter mijn huis heb ik een waterput die bij hevige regenval overloopt. Om dit te voorkomen staat in de put een dompelpomp. Bij het openen van de waterkraan in de keuken kreeg ik ook een stroomstoot. Snapte er niets van en nog erger, mijn metalen aanrechtblad gaf bij aanraken ook een schok. Wat bleek nu, de dompelpomp werkte weliswaar, maar had een waterlekkage in het elektronisch gebied. De complete voorraad water in de put stond onder spanning en dat heb ik aan de lijve ondervonden! Nadat ik de pomp verwijderd had, was het probleem de wereld uit. Een aardlekschakelaar reageert blijkbaar niet op dergelijke lekkages.

  Erg benieuwd naar de reactie van Sjaak.

  Gr Peter.

  • Sjaak S zegt op

   Peter, een goede tip, ik ga dat checken. Ik heb in de put ook een dompelpomp staan en ik had met een andere pomp in diezelfde put al eens eerder een probleem gehad. Deze pomp staat voortdurend op het stroomnet aangesloten, waarop ook de rest is aangesloten. Had ik nou even helemaal niet aan gedacht!
   Ik heb die pomp ook aangebracht in de tijd dat ik nog niet echt door had hoe je moet vermijden dat er voortdurend stroom op een apparaat staat.

 10. Richard zegt op

  Water en elektra is geen combinatie waar je risico’s mee moet nemen.
  Een aarddraad zit niet voor niets op die toestellen.
  Probeer geen geld uit te sparen en daardoor het leven in de waagschaal te stellen van iedereen die die douche gebruikt.
  Wees verstandig en haal er een goede elektricien bij !

 11. L.Burger zegt op

  U zoekt het probleem in de verwarmer maar het kan ook ergens anders vandaan komen.
  Alle aarde-draden staan met elkaar in contact.
  dus het is best mogelijk dat er bijvoorbeeld een sluiting in de airco zit naar de aarde draad, en deze sluiting is ook voelbaar op een andere plek.
  elk apparaat stuk voor stuk afkoppelen en steeds maar opnieuw meten.
  meten is weten.

 12. Pieter zegt op

  Heb vroeger weleens aardes geslagen voor de wijktransformatoren van een energie bedrijf. Daar waar de 10Kv omgezet wordt naar 220V.
  Dan werd het sterpunt van de 3-fasen transformator geaard.
  Hierbij werden dikke koperen blanke draden dmv perslucht diep de grond ingeslagen.
  Al deze verspreid de grond ingeslagen draden werden dan gekoppeld en werd er een meting uitgevoerd met een megger.
  https://meetwinkel.nl/uploadedfiles/metenaardingsweerstandflukemeetwinkel.pdf
  Want als er ergens een lekstroom naar aarde is zullen deze elektronen terug gaan via aarde naar waar ze vandaan komen.
  Echter wanneer de aarde’s slecht zijn zullen de spanningen op de aarde’s oplopen,tot ongewenste niveau’s.
  Als de aarde niet meegeleverd wordt door het energie bedrijf maak jezelf een aarde.
  Werdt vroeger aan de (koperen) waterleiding gelegd.
  Echter met waterpijpen van plastic gaat dit niet meer.
  En moet jezelf een aarde moeten maken. Het beste is een aarde tot in het grondwater.
  Bij een lek naar aarde zal de aardlek schakelaar reageren als de ingestelde lekstroom bereikt wordt. Maar als de lekstroom kleiner is en de aardeaansluiting slecht dan zal hier de spanning oplopen.

 13. Pieter zegt op

  https://www.4nix.nl/aardlekschakelaarnbsp.html

 14. RonnyLatYa zegt op

  Hier is toch maar één oplossing en advies voor.
  Laat een vakman komen en maak me niet wijs dat er in Thailand geen degelijke elektriciens zijn.

  • RonnyLatYa zegt op

   En om die te vinden ga je langs bouwbedrijven die huizen zetten in de hogere prijsklasse. In bijna alle gevallen zullen die ook vakmensen hebben dus ook elektriciens.

 15. Paul zegt op

  Een knaagdiertje kan ook de oorzaak zijn. Bij mij ging tijdens het zwemmen plotseling de verlichting van het zwembad aan, terwijl er niemand in de buurt van de schakelaar was. Uiteraard laagspanning, dus geen gevaar. De boosdoener was een muisje die zijn tandjes in twee draden tegelijk had gezet en hij fungeerde daardoor als kroonsteentje. Het was wel zijn laatste kroonmaaltijd. De doos met de verbindingen toch maar weer beter afgekit en het probleem was verholpen.
  In het huis van mijn schoonzus ook problemen, kortsluiting. Oorzaak: kabel doorgeknaagd. Ze gebruiken nauwelijks pijp en montagedozen zitten alleen achter inbouw-wcd’s.
  Wat de douche betreft: In mijn huis geen electrische heather! Ik heb gelezen dat er in Thailand jaarlijks gemiddeld 25 mensen overlijden door die dingen. Ik heb een propaangas geiser. Die heb ik uit NL meegenomen, maar ze zijn inmiddels ook bij DoHome te koop. Pijpje door de muur naar buiten voor de afvoer van rookgas. Er zit een beveiliging in zodat hij automatisch afslaat bij CO of te weinig zuurstof. Het enige probleem is dat door de lage waterdruk tijdens het douchen geen water wordt getapt op een andere plek, want dan slaat de geiser uit. Daarnaast is het even een klusje om de vlamhoogte zo laag te krijgen dat die niet uitslaat en het water niet te heet wordt. Een aanrader!

  • Sjaak S zegt op

   Ik had tot nu toe nog geen tijd om echt naar de oorzaak van de stroom op de aarde-kabel te kijken. Dit gaat wel binnenkort gebeuren.
   Alleen ging me iets door mijn hoofd over wat Paul schreef. Dat er jaarlijks gemiddeld 25 mensen overlijden door die dingen. Natuurlijk 25 te veel.
   Maar bedenk ook dit: hoeveel miljoen inwoners heeft Thailand en in hoeveel huishoudens zijn dergelijke apparaten ingebouwd?
   Wanneer ik zo’n verhitter niet gebruik vanwege dat getal, dan vraag ik me af hoe ik moet reageren bij de jaarlijkse 400.000 doden in het verkeer?
   Zoals jij beschrijft met je geiser, lijkt me dat jij gevaarlijker leeft dan al diegenen die een elektrische verhitter hebben. Niet echt een aanrader! 🙂
   Ik had geen probleem met de verhitter…. het was de aarde-kabel die NAAR de verhitter ging. Hij kreeg geen stroom van de verhitter, hij leverde die verkeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website