Beste lezers,

Ik ben een Belg en heb een vraag in verband met wettelijk samenwonen in België. Misschien weet iemand een antwoord op mijn vragen?

Wel, ik was bijna rond met de aanvraag van een visum C om wettelijk te kunnen samenwonen in België. We kennen elkaar al bijna twaalf jaar en hebben een lange afstandsrelatie sinds 8-9 jaren. Zij was al vele keren in België en ik was ieder jaar in Thailand.
Nu kreeg ik een e-mail van Dienst Vreemdelingenzaken om hun ook een ‘Toestemming van de verhuurder voor de inschrijving van een tweede persoon op het adres’ op te sturen. Nu, dat is vanwege de verhuurder van het appartement waar ik woon, geen enkel probleem, dat is reeds geregeld.

Maar nu ging ik aan het denken en zit met verschillende vragen en dat zijn deze: Wat als ik kom te sterven over x aantal jaren? Mijn vriendin zal misschien nog niet werken? Ik heb nu wel een goed ambtenarenpensioen en ik doe nog enkele avonden per week een flexi job in de horeca, mijn vriendin is 42. Zal ze na mijn mogelijk overlijden een pensioen krijgen? Kan ze dan financieel verder? Ik heb ook een eigen appartement, wat ik momenteel verhuur, maar wil er zelf niet meer wonen. Erft ze dan mijn appartement en mijn spaargeld?

Dat zijn allemaal dingen, waar ik nu pas begin over na te denken. Of zijn er misschien instanties, die zulke vragen correct kunnen beantwoorden?

Hartelijk dank.

Groet,

Andy

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Samenwonen in Belgie met mijn Thaise vriendin: Wat als ik kom te overlijden?”

 1. gust zegt op

  https://www.sfpd.fgov.be/nl/overlijden

 2. Cornelis zegt op

  Zie, bij voorbeeld, het volgende:
  https://www.vlaanderen.be/erfenis#statuut-van-de-echtgenoot-en-de-wettelijk-samenwonende-partner

 3. Stefan zegt op

  Best je vragen bij een notaris stellen.
  Financieel zal je vriendin het zwaar hebben, gezien geen inkomen en geen werk. Je spreekt niet over mogelijke kinderen die JIJ hebt.
  Vraag raad bij een notaris. Daarna maak je een testament op (al dan niet via je notaris). Ze hoeft je woning niet te erven, maar je kan ervoor zorgen dat ze er levenslang mag blijven wonen, en dat het daarna naar je kind(eren) of familieleden gaat. Je kan ook kiezen dat een deel van je spaargeld naar haar gaat.

  • Erik zegt op

   Ze kan er alleen levenslang blijven wonen als de kinderen nu hun akkoord geven via officieel document bij een notaris .

   • polle zegt op

    Erik,
    Dit klopt niet. Kinderen moeten geen akkoord geven voor het vruchtgebruik van de eigen woning, voor 2 personen die wettelijk samenwonen in Belgie.

 4. luc zegt op

  1. overlevingspensioen kan ze enkel krijgen als ze minimum 1 jaar getrouwd is met u. Of
  minstens 1 jaar wettelijk samenwonend voor het huwelijk. Bovendien wordt de minimumleeftijd
  steeds opgetrokken. Ik schat voor haar dat ze minimum 50 jaar zal moeten zijn. Als je jonger bent heb je
  wel 12 maand (24 maand met kinderen) recht op een gelijkaardig overlevingsbedrag.
  2. samenwonende partner heeft bij je overlijden beperkt vruchtgebruik op woning en huisraad.
  Je kan wel bij notaris In tegenstelling tot getrouwden contract opstellen dat de duur van het vruchtgebruik
  beperkt.

  • Albert zegt op

   in geval je enkel wettelijk samenwoont heeft je vriendin geen recht op je pensioen.Zij heeft enkel het vruchtgebruik van de gezinswoning ,dit betekend dat zij er levenslang kan blijven wonen of zij kan de woning verhuren en het huurgeld innen.
   De pensioensregeling waarvan sprake is enkel geldig voor gehuwden.
   Indien je geld of andere waarden wil nalaten moet je een testament opstellen en haar als begunstigde aanduiden.

 5. polle zegt op

  indien je geen testament hebt zal je wettelijke samenwonende vriendin niets erven. Dit gaat naar je wettelijke erfgenamen. Zij heeft wel het vruchtgebruik indien jullie samenwonen in uw eigen woning/appartement.
  Aangezien jullie niet getrouwd zijn zal zij ook geen pensioen ontvangen.

 6. herman zegt op

  Je bent ambtenaar, dus je pensioen is niet afhankelijk van je gezinssituatie dat is al een voordeel 🙂
  Indien je al dan niet kinderen hebt is in deze wel belangrijk, je geeft ook niet aan hoe oud je bent.
  Je kent je vriendin al 12 jaar geef je aan , dat betekent voor mij dat je een goede relatie hebt en dan vind ik het niet meer dan fair dat je haar financieel veilig stelt bij jouw overlijden,dus raad ik je aan om te huwen zodat zij later van jouw pensioen kan genieten Ze zal hiervoor inderdaad de leeftijd van 50 jaar moeten bereikt hebben.

  • fred zegt op

   Dit wordt momenteel geleidelijk opgetrokken naar de leeftijd van 50 jaar. Voor een overlijden vanaf 1.1.2022 moet je partner aldus de leeftijd hebben bereikt van 48 jaar en 6 maanden. Het wordt verder opgetrokken per 6 maanden tot de leeftijd van 50. Die leeftijd van 50 zal dus zijn vereist voor overlijdens vanaf 1.1.2025

 7. barbier zegt op

  Als je ambtenaar was en je huwt, kan je echtgenote bij overlijden enkel een overlevingspensioen ontvangen in functie van het aantal jaren dat jullie gehuwd waren . Is gewoon terug te vinden op internet door te zoeken op overlevingspensioen ambtenaar. Stel 2 maal gehuwd gedurende 10 jaar : elk ontvangt een pensioen in functie van die 10 jaar huwelijk.

  • luc zegt op

   het toekennen in functie van het aantal jaren huwelijk geldt enkel voor de ex-echtgenote, niet als je nog gehuwd bent.

 8. Andy zegt op

  Beste Thaiblogleden ,

  ik heb jullie info goed kunnen lezen en zal nu de nodige stappen zetten die ik nodig acht . Op de vraag of ik kinderen heb , kan ik neen antwoorden . Het risico om te trouwen ga ik voorlopig niet nemen , maar ik wil haar wel financieel veilig stellen voor de toekomst , dus ik zal me gaan bevragen bij de notaris .

  Hartelijk dank voor de belangrijke info ,
  met vriendelijke groeten ,
  Andy

  • Lung addie zegt op

   Beste Andy,
   ik heb reeds verschillende dossiers: pensioenen-belastingen…voor Thaise weduwen behartigd.
   Ik kan je een correct antwoord geven doch het zal een heel lang antwoord zijn daar er verschillende zaken moet geregeld worden. Dus geef ik via deze weg geen antwoord op uw vraag.
   De antwoorden welke je hier nu leest zijn voor 50% totaal onjuist, 25% trekt er een beetje op en 25% is juist, doch onvolledig.
   Ga doodgewoon naar een notaris en stel hem die vraag. Het advies is totaal GRATIS en het antwoord zal 100% correct zijn.
   Lung addie.

 9. Lung addie zegt op

  Gaat dat hier toevallig niet over een BELG?
  De wetgeving op erfenissen en pensioenen is TOTAAL ANDERS in Belgie dan in Nederland. Hier heeft de vraagsteller NIETS aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website