Lezersvraag: Problemen met de vijver in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 januari 2014

Beste lezers,

Ik zou willen weten of iemand in Thailand ook een betegelde vijver heeft en problemen met het snel groen worden van de aanslag op de tegels?

Ik heb de vijver al 1,5 jaar maar krijg het snelle groen worden niet onder controle.

Misschien heeft iemand hier een oplossing voor?

Mvg

Hans

9 reacties op “Lezersvraag: Problemen met de vijver in Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Heb je vissen in de vijver? Ik heb even nagekeken en kwam op een pagina: http://www.koidream.nl/algen.htm … daar wordt ook een vis genoemd die in Thailand thuis is en algen eet.
  Ik ben op het ogenblik bezig met een vijver aan te leggen (betonblokken en met grote filters), waar ik met behulp van vissen de algen onder controle hoop te houden. Wat natuurlijk ook helpt is zoveel mogelijk schaduw aan de vijver te geven. Een uur direct zonlicht moet voldoende zijn. Dus als je geen bomen erbij hebt staan, zou een afdak helpen. Ook een UV-Filter zorgt voor afbraak van de zwevende algen.
  Er zijn hier in Thailand een aantal vissoorten (Pleco) die van algen leven. Een van de dingen die je niet mag doen, is voeren. Ik geef misschien een keer in de week een beetje. Dat helpt.
  Hoe groot is je vijver? Wat voor filter installatie heb je? Heb je de vijver betegeld vanwege het gemakkelijkere onderhoud?
  Zelf ben ik nog helemaal in het beginstadium. In feite ga ik deze week de bodem met gewapend beton leggen en trek dan de muren met betonblokken op, die ik later waterdicht ga maken met een mengsel van cement en een vloeistof die ik gisteren bij Home Pro gekocht heb.
  Mijn vijver heeft, als hij vol is, een lengte van 10 meter en is ca 5 meter breed. Het hoofdbekken is vijf meter lang en 160 cm diep. Bijna de helft van de vijver moet als filter dienen met planten en dieren die het water helpen schoon te houden.

  • rudy van goethem zegt op

   Hallo.

   @ Sjaak.

   Let vooral goed op met cement en het product dat je ertussen mengt… twee jaar geleden ben ik in mijn vijver in België zeker 50 Koikarpers en 200 goudvissen tussen de 15 en 20 cm (meerjarigen) kwijtgeraakt aan extreme brandwonden…ik had cement en rivierzand gebruikt met Compactuna als kleefmiddel, en de vijver nadien verschillende keren uitgespoten en leeggemaakt.
   Ik zou echt opletten met het bezetten met cement, want het is niet leuk als op nog geen twee weken tijd je vispopulatie, waar je jaren zorg voor gedragen hebt uitgestorven is…
   Bij een grotere vijver kan je verschillende Uv-lampen na mekaar plaatsen… is volgens mij de beste remedie.
   Nadeel is dat ook de bacterien die de afvalstoffen van de algen en vissen elimineren afgebroken worden.
   Enige oplossing daartegen is veel planten in het water plaatsen…

   Ik zou een waterdichte zwarte vijverfolie van een voldoende dikte in de vijver leggen, de bodem eerst met een paar cm zand bedekken, dit dient om de bodem te beschermen tegen steentjes en dergelijke…, en dan de folie erin… dit is de beste en goedkoopste oplossing, en de algen vallen minder op de boorden kan je altijd wegsteken, maar zeker geen vijverwater in combinatie met cement en kleef of bindmiddel… trouwens, bij cement moet rivierzand.

   Vriendelijke groet, en veel succes met jullie vijver!

   Rudy

   • Sjaak S zegt op

    Rudy, bedankt voor de tip. In Nederland had ik ook twee maal een vijver. De eerste was 7 meter lang. Het water werd naar een buitenfilter gepompt om vervolgens weer via een beekje van vijf meter en met kleine watervalletjes terug te stromen. Ik had toen weinig last van algen.
    De tweede had twee filters en geen riviertje. Ik had iets meer algen – meestal draadalgen, die ik regelmatig eruit haalde. Beide keren gebruikte ik vijverfolie.
    Hier in Thailand wil ik het anders doen. Ik vind folie niet zo mooi en wil met behulp van de cement/beton de vijver een andere vorm geven.
    De wanden kun je met een soort hard of kunststoflaag, die men bij schepen gebruikt, waterdicht maken. Dit ga ik doen naar aanleiding wat je schreef over de brandwonden van je vissen.
    Ik denk dat overmatig algengroei te maken heeft met te veel zonlicht, te weinig folteringen, te veel voer voor vissen.
    Voer je je vissen te veel, hebben ze ook veel onlasting. Ik had in Nederland mijn vissen in vijf jaar twee keer gevoerd. Ze leefden van de insekten die in het water vielen en van de algen die erin waren. Ik verwacht dat ze hier in Thailand ook nauwelijks bijgevoerd hoeven te worden. In mijn vorige huis had ik een zwembadje. Wat ik dáár niet iedere dag uit het water haalde.
    Trouwens ik ben blij met de reakties naar aanleiding van de vraag van Hans. Dit was precies op tijd!

 2. Jan Geluk zegt op

  De beste oplossing is een ultra violette lamp achter je pomp te zetten heb je altijd helder water
  Kost een paar batjes maar werkt geweldig worden ook voor zwembnaden gebruikt.
  En er zijn algenetende vissen te koop maar dan heb je er wel enkele nodig .

 3. Jan Dekker zegt op

  Te veel zon is over het algemeen de oorzaak van te veel algen, dat samen met zuurstofgebrek. Ik heb hier een paar ‘vijvers’ (ahum, van die ronde betonnen bakken dus) die 100% helder zijn. Die staan wel in de schaduw, hebben waterplanten en zelfs vissen. (zijn nu dood, het werd te koud voor ze)

 4. FredCNX zegt op

  Ik heb 2 vijvers, allebei mei koi vissen en allebei kraakhelder, de ene vijver krijgt volop zon en de andere in de schaduw. De vijver in de zon heeft een waterval zodat door het kletterende water altijd voldoende zuurstof in het water zit. Een goede filter is nodig om de algen uit het water te halen; allebei de vijvers een UV lamp. Ook doe ik na het schoonmaken altijd anti green in het water, is biologisch en kan geen kwaad voor de vissen, de koi klein gekocht en zijn nu inmiddels zo’n 80 cm, ze hebben het dus prima naar hun zin. Ik hen geen waterplanten in mijn vijvers; koi karpers schijnen die te slopen;)
  @Jan: koop koi karpers voor je vijver, zijn mooi om te zien en kunnen goed tegen de kou.

 5. Erik Sr. zegt op

  Misschien een lotus in het water zetten? Een lotus reinigt het water erg goed en maakt het kraakhelder.

 6. pieter zegt op

  ik heb maar een kleine vijver, 3 X 2 meter en 60 cm diep, er zitten een soort karpers en een soort baars in, verder meerdere soorten inlandse vis, wat ik of gekocht heb als aas visje ( 20 Bath voor een 40 tal jonge visjes) en een paar catfish ( 3 stuks) welke ikzelf gevangen heb, ze waren toen ongeveer een 20 cm lang, nu na 2 jaar zijn ze bijna een meter, Het water is kristalhelder, er zitten geen waterplanten in, die worden gelijk opgegeten, dus voer ik veel van dat eendekroos wat je overal ziet, verder heb ik er een pomp in die het water naar een zelfgemaakte buitenfilter pompt, en na door 2 compartimenten gestroomt te hebben stroomt het terug in de vijver, de vijver ligt grotendeels onder de bomen, dus er komt weinig zon in, en algen aanslag op de wanden en bodem vind ik niet zo’n probleem, doet natuurlijk aan.

 7. Gerd Polenz zegt op

  Het goodkopste middel is koper ! De Isolatie van de Eletriciteitkabel verbranden , en het koper op de bodem van de Vijver plaatsen !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website