Beste lezers,

Waarom het oneindige gebruik/misbruik van plastic zakken in Thailand? Ook als iets al verpakt zit moet er een tasje omheen.

Dan moet je hier uiteraard water kopen en de bergen lege flessen zijn dramatisch. Ook zwemmen in zee levert altijd een botsing op met grote vellen plastic.

Is er iemand die een optie heeft voor dit vreselijk milieuvervuilende land?

Ik vind het heerlijk hier, laat dat voorop staan en ben absoluut geen milieufreak maar voor al dat plastic zou toch iets anders kunnen zijn? Linnen tasjes met leuke afbeeldingen of reclame 7-Eleven erop gemaakt door de locals?Levert veel werk en is nog effectief ook….

Wat vinden jullie?

Groetjes,

Flavor

 

30 reacties op “Lezersvraag: Waarom gebruikt men in Thailand zoveel plastic tasjes?”

 1. jdeboer zegt op

  Eigenlijk heel simpel, als het is betaald zit het in een tasje, is voor de bewaking makkelijk om te zien of iemand wegloopt zonder te betalen. Persoonlijk vind ik het wel fijn al die tasjes, wij gebruiken die als vuilniszak in de emmer. Dus dat bespaart toch gauw een paar baht per dag 🙂

  • Nelly zegt op

   hergebruik je dan ook al die kleine plastic zakjes, die je werkelijk overal krijgt. Drinken in een tasje, broodje in een tasje, ananas in een tasje, etc. Thailand verzuipt in het plastic. De Thai begrijpen zelf niet dat dit hun ondergang word.
   Wijzelf proberen dit een klein beetje in te perken, door indien mogelijk geen plastic tasjes mee te nemen, plastic naar de recicling brengen, enz. Je kan dan wel een paar bath besparen, maar in weze betaald iedere klant het bij het kopen.

   • jdeboer zegt op

    die kleine gebruiken we om de behoefte van de hondjes op te ruimen, deden maar meer mensen dat

  • loe zegt op

   Ja, wij gebruiken die tasjes ook als afvalzakken. Heel handig, maar het is natuurlijk ”overkill”, de hoeveelheid.
   Toen ik nog rookte en een pakje sigaretten kocht, deden ze dat nog in een plastic zakje.
   Het valt me wel op, vandaag nog bij de apotheek, dat ze vaker vragen of je het in een tasje wil of niet.
   Maar bij Tesco en Big C blijven ze enorm verspillend bezig.
   Bij de Makro doen ze het gelukkig niet. Een Thaise vriend was heel beledigd, dat hij voor een tas moest betalen. Dat zijn overigens heel goed tassen.

  • Guy zegt op

   Hopelijk is dit cynisch bedoeld … Ik vind de plastic-zakjes cultuur een drama en een niet te onderschatten overbelasting voor het milieu en het Thaise natuurschoon. Een mentaliteitsverandering dringt zich op en gelukkig zie ik hier en daar dat men de jeugd wat sensibiliseert. Ik tracht mijn bescheiden steentje bij te dragen door herbruikbare tassen te gebruiken en regelmatig ostentatief een plastic zakje op rapen dat net achteloos door iemand werd weggegooid …

   • jdeboer zegt op

    Nee het is serieus, je zou de mensen er ook op kunnen wijzen die zakjes te hergebruiken. Het systeem van het is betaald en dan in een zakje vind ik prima, ook ik heb een hekel aan zwerfvuil maar dan moet er strenge maatregelen en toezicht komen.

 2. Henk zegt op

  Er wordt getracht het terug te dringen.
  Maar aangezien bijna alles in kleine zakjes gedaan wordt bij bv de Bigc heb je gewoon een enorme hoeveelheid.
  Dozen worden niet gebruikt.
  Kortgeleden heb ik een partij 5 kg rijst zakken gekocht welke wij gebruiken op de markt.
  Kunnen ze hergebruiken.
  Afval is een groot probleem. Recycle van o.a de plastic flessen en papier wordt gedaan.
  Er is nog hoop.

 3. John Castricum zegt op

  Voor de kleinere boodschappen neem ik een boodschappen tas mee. Wordt gewaardeerd met een glimlag.

 4. mart zegt op

  Ja inderdaad heel simpel… doe wat ik ook doe, weiger gewoon dat plastic tasje/ zakje en neem het gewoon mee hetzij in je hand of in een boodschappentas en geeft gelijk een voorbeeld aan de medeshoppers. Simpeler kan toch niet? Probeer t maar het geeft mij/ jou in ieder geval een goed gevoel.

 5. Lowi zegt op

  Toch heel gemakkelijk al die zakjes. Moet je niet steeds met een boodschappentas liggen rond lopen. En zoals jdeboer zegt, handig als vuilniszak.

 6. ReneH zegt op

  Als je, evenals ik, tegen het meer dan overmatige gebruik van plastic tasjes bent, zul je je tot de regering moeten wenden.
  Alle Thais vinden het plasticgebruik doodnormaal en zullen onze bezwaren niet begrijpen. Vandaar dat een “opvoeding”, zoals die ook in Nederland heeft plaatsgevonden van hogerhand moet komen.

 7. Sjaak S zegt op

  Verbeter het land, begin bij jezelf: ga je iets kopen en je wilt geen plastic zakje, zeg dan “Mai au toeng”… en je hoeft geen zakje mee te nemen.
  Wij gebruiken de plastic zakken van een Tesco altijd om het huisvuil weg te gooien. De zakjes zijn volgens mij zo dun, dat ze minder rotzooi opleveren dan het huisvuil dat er in zit.

  • theoS zegt op

   Sjaak, helpt niks dat hergebruik. Je gooit die volle plastic zakken toch weer bij het vuil. Het duurt 30, dertig, jaar voor plastic is opgelost.

 8. bona zegt op

  Ik neem eenvoudigweg mijn eigen boodschappentas mee. Al wat niet in een aparte plastiek hoeft, gaat er zo in. Regelmatig krijg ik een oprechte glimlach vanwege het personeel. Indien je de wereld wil verbeteren, moet je beginnen bij jezelf.

 9. De Witte zegt op

  Misschien een oplossing: de dubbelgebruik tas !
  Hierbij het principe:
  Een vuilniszak in doorsnede is een grote V, ok ?
  plooi de randen naar beneden, dan wordt de zak in doorsnede een half zo grote M, ja ?
  Kleef aan de binnenzijde van die M in het midden twee soepele handgrepen
  en je bekomt een draagtas,
  of niet soms ?
  Die ontvouw je thuis naar weder naar een grote huisvuilzak.

  That’s it !
  Mits enkele technische aanpassingen is de draagtasversie wit en bedrukbaar en de vuilniszak gewoon zwart. Zelfs met of zonder treklint.

  Geinteresseerden in een exclusieve fabricage licentie mogen me aanschrijven.

  Het moet niet allemmaal highend-tech en nanospul zijn. Simpel en efficient kan ook nog.

  Dirk De Witte.

 10. Bo zegt op

  Ja heb het daar ook altijd moeilijk mee al die plastic tasjes en daardoor het vele plastic afval maar het zit in hun systeem . Daar zit ook een hele industrie achter die ze aanvoeren en leveren !
  Niet alleen in Thailand in bijna alle landen daar omheen is het hetzelfde .

 11. tonymarony zegt op

  Heb eergisteren een dokementaire gezien op de thaise tv ER ZIT MEER PLASTIC IN DE WERELD ZEEEN DAN VIS het is maar dat u het weet ,en we doen er geen klote aan, plastic van de flessen water gaan in een aparte bak en 3 keer per maand bel ik de mensen om de flessen (plastic en glas) op te halen en andere rotsooi op te halen en krijg nog geld toe, dank u om het milieu te helpen en uzelf te overleven.

 12. Dunghen. zegt op

  Ik heb een simpel antwoord wat betreft dit: Hier bestaat alles uit plastic, Metal en Cement. En de afvalberg wordt groter en groter. Maar niet op de plaats voor recycling.

 13. Henk zegt op

  Och we weten dat we allemaal in een wereld leven van wegwerp en iedereen doet daar vlot aan mee .
  Dat we al die plastic en tempexbakjes gebruiken is op zich geen natuurramp .
  Het word pas een natuurramp als we ze allemaal maar klakkeloos op de grond werpen .
  Worden ze netje in de vuilnisbak gegooid dan word van deze hele meuk toch wel veel gerecycled ,er kunnen 1001 dingen van worden gemaakt die een eeuwigheid meegaan ,echter er is niemand die ze uit het zeewater of de riool vist om ze te hergebruiken.Dus gewoon een kwestie van mentaliteit .

 14. Roland zegt op

  Antwoord is vrij simpel: …. uit pure onverschilligheid en gemakzucht.

 15. Jan Hoekstra zegt op

  Ik zou graag zien dat dit minder wordt in Thailand. Het is zo schadelijk voor het milieu. Ik neem mijn eigen tas mee naar Tesco Lotus want die overdrijven het echt qua plastic tassen. Ik hoop dat ze een keer de Nederlandse mentaliteit qua plastic tassen krijgen in Thailand.

 16. Frank zegt op

  Volgens mij, kregen wij in Nederland 2 jaar geleden ook in iedere winkel een gratis tasje, en meestal een stuk dikker van materiaal plastic. Kom je bij blokker, kruidvat, action, op de markt? werd niet gevraagd, het ging in een gratis tasje!!. Nu we ervoor moeten betalen “klagen” we over dat een ander land het niet goed doet. Dat Thailand iets wat achterloopt op ons kikker landje is met alles zo, dus maak me geen zorgen. Het komt best wel. We kunnen in de wereld niet allemaal vooraan lopen om dan te kunnen wijzen naar andere landen. Dat er een probleem is … ja. Tijdens mijn bezoekjes jaarlijks aan thailand gebruik ik de 7/11 of familie mart tasjes als vuilnis zakjes. Dus ik herbruik ze zelf. Dat doen de thais zelf ook trouwens.

  • John Chiang rai zegt op

   Ook in Europa is de veranderde denkwijze t.o.v. plastic voor afgegaan met discussies over de uitwerking die dit matriaal heeft voor het milieu. Een van de maatregelen die nog steeds plaats vind in verschillende winkels,is het betalen laten,hoewel men steeds meer over gaat op andere matrialen,die minder schadelijk zijn. In de meeste westerse landen heeft het wel,of niet betalen voor een plastic tas weinig effect,omdat velen voor dit kleine bedrag,en uit gemak niet willen omdenken. Het plastic verbieden,en vervangen voor andere matrialen die niet schadelijk zijn,is de enigste oplossing. Zelfs als een Thai,die nog nooit gehoord heeft van milieu problemen, voor zijn plastic betalen moest,zou hij sneller naar alternativen gaan zoeken als menig westerling die een paar Bath meer,of minder niets uitmaakt. Zelfs zijn huisafval zou hij normaal gesproken niet zo snel meer in plastic verpakken waar hij voor betalen moest,bovendien is het verbranden van huisvuil dat in plastic verpakt is,ook geen goede daad voor het milieu. Wat spreekt nu tegen een inkoop korf van een natuur matriaal,of bijv.een linnentas die beiden langer meegaan,in vergelijk tot honderden plastic tasjes,die overal door het roekeloos weggooien de natuur vervuilen,of met huisvuil in schadelijke rook het milieu vervuilen? Hoewel men bij de laatste mogelijkheid ook nog trots is op de herbruik,omdat de Thais dit trouwens ook doen. Vroeger was er helemaal geen plastic,en heeft iemand grote problemen gehad met zijn vuilnis? Gewoon een kwestie van omdenken!!!

 17. Eric zegt op

  Ik ben een bijna dagelijkse klant van Big C en gebruik de herbruikbare ( mooie) zakken bij mijn aankopen. Nog NOOIT heb ik iemand anders zo een zak zien gebruken. Luiheid? Gierigheid? Zeker onverschilligheid.
  Als men nou eens om te beginnen één baht zou vragen bij elk groen zakje om de mensen wakker te schudden?

 18. Joop zegt op

  Ik vind het ook een geweldig probleem, zelf sorter ik alles en bring het zelf bij de handelaar vlakbij waar ik woon. En geef het gratis af ,ik hoef er geen geld voor in het begin gaf ik het aan een verzamelaar die langs kwam maar die nam alleen de zakken met lege flessen want die brachten geld op.
  Maar ik zie ook zo weinig voorlichting op de Thaise TV om dit probleem op te lossen.
  Maar ik denk als we b.v in Holland op elke hoek van de straat eten konden kopen en om de 50 meter wel een klein winkeltje was dat wij het zelfde probleem hadden.

 19. theoS zegt op

  Ging naar 7/11 en kocht een klein zakje oploskoffie van Bht 29-. Werd bij de kassa in een plastic zakje gedaan. Haal het eruit en steek de koffie in mijn zak en laat de plastic zak op de toonbank liggen. Geen discussie met de casher. Zoek het maar uit.

 20. pw zegt op

  Naar schatting worden er elke dag 540 000 000 plastic zakken weggegeven bij aankoop van produkten.
  Als je die op een rij legt, kun je daarmee 4 keer om de aarde heen.

  Temperatuur: 40 graden celcius, ik koop een verpakt (Magnum) ijsje in de 7-11.
  Die moet in een plastic zak.

  Wat denkt zo’n meisje dan? Deze meneer wil dat ijsje vast eerst mee naar huis nemen?

  Standaard gooi ik een stevige, katoenen tas om de snelheidsmeter van de motorbike. Hij zit me totaal niet in de weg en het gebeurt vaak dat ik toch iets koop onderweg hoewel ik me dat voordat ik vertrok niet bedacht.

  Uit mijn mond slechts één antwoord op de vraag: dom.

 21. Wim zegt op

  Bij alle grote winkelketens zoals BIG C/TESCO enz zit al 1 baht extra op bijna alle producten die je daar haalt dus is een tasje niet gratis de groothandelaren zijn ook niet gek en de Taien nemen het voor lief want elke keer 1 of meerdere tasssen meenemen is teveel voor ze en ze weten dat ze er toch al voor betalen alleen de FARANG schijnt dat niet te weten en die maakt zich drukker dan de Thai.

 22. Gerard zegt op

  Mij is opgevallen dat veel van de plasticzakken na verloop van tijd, al binnen 2 jaar, verteren.
  Mijn vrouw doet vooral kleding in plasticzakken en dat wordt dan weer in dozen geplaatst.
  En bij tijd en wijlen wordt zo’n doos weer uitgepakt om te zien wat er in zit, wat dan opvalt dat de plastic zakken letterlijk uiteen vallen. Dit proces gaat nog sneller als ze buiten onder een afdakje staan en wanneer de zon er greep op krijgt is het binnen een jaar verteert.
  Nu is dat niet met alle plastic zakken zo, bijv. die men gebruikt om voedsel in te doen.
  Wat zeker verboden moet worden om die tempexbakjes te gebruiken die verteren nl niet. Zeker het is handig om warme maaltijden in te doen, je brandt je handen niet als je er uit eet, maar weegt niet op tegen het eeuwige leven er van, bovendien komen er chemicalien vrij. het duurt jaren voor het plastic verbrokkelt en dat verdwijnt dan in vissen, die we later weer opgediend krijgen, en andere zeedieren, ik heb toevallig ook dat programma gezien met die giga plastic afval in zee.
  Volgens mij kan je hier in Thailand steenrijk worden door te recyclen, maar dan moet je het groots aanpakken. Hier komt men vaak niet verder dan ophalen (en dan heb je geluk als ze in je regio komen) en dan verdwijnt het uiteindelijk op een open veld en de berg wordt maar groter met alle stank overlast van dien.
  Ik woon landelijk en elke avond wordt het huisvuil door de buren in de vroege avond verbrand, je verwacht gezonde lucht te vinden op het platteland, maar het wordt verpest door al die kleine rokerige brandjes om je heen. En alles gaat er op dus ook die plasticzakken.
  Nu was/is het in Nederland ook niet van een leiendakje gegaan. We kregen de kliko bakken om het huisvuil zelf vast op te splitsen en naar later bleek ging de inhoud doodleuk gewoon naar de verbrandingsovens, niks recyclen gewoon volksverlakkerij. Hopelijk is dat tegenwoordig verbetert.
  Ik praat of Rotterdam 10 jaar geleden.

 23. Foodlover zegt op

  ik heb altijd een boodschappen tas en die laat ik duidelijk zien dat de spullen daarin gaan, toch doen ze alles in plastic alvorens ze in mijn tas gaan. Inderdaad zodat men kan zien dat het betaald is, daarom ook steeds de controle bij het verlaten van de winkel. Tesco, Big C, bij tops staat er nu wel een bordje over het gebruik van plastic.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website