Beste lezers,

Heeft iemand ervaring met emigratie terug naar Nederland en (internationale) scholen + kosten voor een 16 jarige stief-zoon die alleen een Thais paspoort heeft en basis Engels spreekt/leest/schrijft? (Nederlandse visas zouden geen probleem moeten zijn tot zijn 18de jaar. Hij is meerdere malen met ons in NL geweest en heeft een multiple entry visa).

Vragen:

 • Zijn de internationale scholen moeilijk te volgen in het Engels (en te duur?)
 • Zijn er in Nederland andere scholen die gedeeltelijk in het Thais lesgeven?
 • Andere opties ?

Alvast bedankt.

Riekie

7 reacties op “Lezersvraag: Terug naar Nederland en school voor 16 jarige Thaise stiefzoon”

 1. Tony zegt op

  Het is niet duidelijk uit de vraag of de migratie definitief is of niet. In het eerste geval zou hij zo snel mogelijk en langdurig zelf Nederlandse les moeten gaan volgen, leuk of niet leuk. Anderstalige scholen motiveren daar minder bij.

 2. Bert zegt op

  Waarom internationale scholen.
  Mijn stiefdochter (15 destijds) is destijds naar een schakelklas geweest om Nederlands te leren en daarna gewoon in het reguliere onderwijs ingestroomd. Heeft haar MBO-4 op zak en is wel terug naar TH omdat ze daar meer kan in haar vakgebied.
  Ik praat wel over 20 jaar geleden, maar ik denk dat dat nu ook nog bestaat.

 3. RuudRdm zegt op

  Beste Riekie, Als je het hebt over emigratie terug naar Nederland dan neem ik gemakshalve maar aan dat je dit als definitief feit bedoelt. In dat kader kan ik jouw vraag naar (internationale) scholen beter verstaan, alhoewel ik niet snap waarom dat Engelstalige moeten zijn. Ik neem ook maar aan dat in Nederland geen Thai-talig onderwijs wordt verstrekt.

  In Nederland is er een bulk aan ervaring vanwege mannen die o.a. Thai vrouwen naar Nederland haalden, met in hun kielzog haar kinderen. Daar zaten ook kinderen bij ruimschoots tegen de puberleeftijd aan. Al die pubers zijn merendeel gewoon naar school gegaan: gezien het nivo van het Thai onderwijs verliep dat merendeel via het ROC, route MBO. Dat jouw stiefzoon wat Engels spreekt komt dan goed uit, want veel jongeren in Nederland zijn ook wel wat Engelse woorden machtig, en bij hen is dan goed aansluiting te vinden. Ik denk dat jij je meer zorgen maakt dan nodig. Kinderen komen meestal prima op hun pootjes terecht.

  Ervaringen die wij hebben is dat een Thaise jongen via het ROC Mavo is gaan doen, na één jaar naar Havo werd verwezen, en nu doet hij Gymnasium. Een ander voorbeeld is dat van een jongen via ROC/MBO doorgestroomd naar een op HTS gebaseerde beroepsopleiding.
  (Bij meisjes hebben we de ervaring dat zij eerder afhaken, gaan werken, en zich richten op een vriendje/relatie die hen brengt wat zij willen. Niet ondenkbaar is hierbij dat zij de moeder als voorbeeld nemen!)

  Ik zou me niet richten op niet-Nederlandstalig onderwijs. Wel zou ik me voor kunnen stellen dat jouw stiefzoon de moeite gaat doen alvast wat Nederlands te leren. Het feit dat hij in Nederland vrijgesteld is van een inburgeringsplicht, en in het verlengde hiervan vrijgesteld ook van het verplicht leren van de Nederlandse taal, wil niet zeggen dat het niet slim is om dat toch maar eens te doen: het gaat immer om hem zelf en hoe sneller en meer taal hoe eerder en gemakkelijke hij zijn plek vindt in de Nederlandse samenleving. De rest volgt dan wel via de te volgen leerroute.

  Waar in Thailand Nederlandse cursussen te volgen zijn is dan een volgende vraag aan de lezers van Thailandblog. Zoals ik al zei: er bestaat hier een bulk aan ervaring.

 4. Taitai zegt op

  Naast de 100% privé internationale scholen (die ongelooflijk duur waren en zijn), zijn er in Nederland vermoedelijk nog steeds een beperkt aantal Engelstalige scholen die onder het zogeheten ‘bijzonder onderwijs’ vallen. Ik herinner me dat deze in o.a. Eindhoven, Den Haag en Drenthe (i.v.m Shell) te vinden waren in de negentiger jaren. Mijn informatie is erg gedateerd. Ik zou in eerste instantie naar deze scholen op zoek gaan.

  Let wel, ook om op deze scholen les te krijgen, moest er in de negentiger jaren betaald worden. Van de overheid kregen deze scholen de standaard vergoeding per leerling, maar omdat er duurdere ‘native English speaking’ leerkrachten moesten worden aangenomen, was er sprake van een fikse ouderbijdrage. Die bijdrage was echter ‘peanuts’ in vergelijking tot datgene wat de privé internationale scholen rekenden.

  Omdat deze scholen onder het ‘bijzonder onderwijs’ vielen, moesten zij voldoen aan een aantal wettelijke vereisten. Ik herinner me o.a. dat het volgen van Nederlands een verplicht vak was en dat deze scholen zich aan de Nederlandse vakantiedagen dienden te houden.

  De genoemde school in Endhoven had ook een Nederlandse afdeling. Ik weet alleen niet zeker of die er ook voor het voortgezet onderwijs was (van de basisschool ben ik wel zeker). De ouderbijdrage was er lager. Deze school was met name opgezet om leerlingen die uit het buitenland kwamen weer bekend te doen raken met het Nederlandse onderwijs.

 5. jasper van Der Burgh zegt op

  Ik denk dat het belangrijkste punt is of je stiefzoon daadwerkelijk wil immigreren, of dat het om een tijdelijk verblijf gaat. Als het om een tijdelijk verblijf gaat is een internationale school inderdaad de aangewezen weg, vooropgesteld dat je dit kunt opbrengen (meer dan 10,000 euro per jaar). Volgens mij is er geen die ook in Thai onderwijs aanbiedt, dus het wordt dan een engelse school.
  Bij permanente immigratie is een internationale schakelklas, gericht op het nederlands onderwijs de aangewezen weg. Dit is (vrijwel) kosteloos.
  Wel krijg je natuurlijk te maken met de IND, omdat je stiefzoon niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Ik denk dat het verstandig is om in dit verband een goede immigratie advokaat te raadplegen.

 6. dirk zegt op

  Beste,
  Naar aanleiding van jou verhaal, is het niet zo moeilijk als dat je in het begin er naar kijkt.
  1e is na aankomst in Nederland, ga je op zoek naar een Nederlandse school er zijn bijna in of bij scholen die een schakel klas hebben om leerlingen uit den vreemde de verplichte lessen te laten volgen.
  2e Tegelijkertijd zal ook naar het Niveau worden gekeken en beoordeeld.
  hierin zit ook Nederlands, uit ervaring kan ik zeggen dat mijn kinderen 14 en 16 bij aankomst 20 woorden Nederlands spraken en nu 5 jaar verder, kunnen zij het beter dan ik.
  3e Het eerste jaar zal niet eenvoudig zijn, maar een troost waar een wil is is een weg.
  Mijn kinderen nu afgeronde Havo opleidingen en gaan nu naar de universiteit in Nederland.
  Mag dan ook wel zeggen dat ik super trots op ze ben.

 7. Rob Tha Mai zegt op

  Mijn zoon is in Nederland geboren, echter na 8 jaar weer terug naar Nederland. Er zijn normale scholengemeenschappen, die een ISK klas hebben. Hier zitten alle nationalen in o.s. vluchtelingen hier wordt klaar gestoomd voor een brugklas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website