Beste Thailandbloggers,

Mijn vriendin is woonachtig in Roi Et, zij is 39 en ik ben 49 jaar oud.

Wij zouden heel graag samen een toekomst op willen bouwen in Thailand. Maar waar ik ook kom, je gaat bijna overal koppie onder in de regelgeving. Ik ben geen retiree en wil het liefst iets opzetten om in ons bestaan te kunnen voorzien.

Ik heb een tweetal vragen: Is het ook mogelijk om op een makkelijkere manier dan overal gesteld wordt iets voor jezelf op te starten?

En mijn tweede vraag is:

Maakt het ’t geheel allemaal (iets) makkelijker als we ook voor de Thaise wet getrouwd zijn?

Ik hoop dat iemand mij een zetje in de juiste richting kan geven.

Groet,

Erik

28 reacties op “Lezersvraag: Kan ik in Thailand iets opzetten om in ons bestaan te voorzien?”

 1. kan zegt op

  maar verwacht er bepaald niet te veel van. de talloze restaurants, gueshouses en wat al niet die door de facto farang worden gedreven, bewijzen het. De vraag ernaar in 101 zal miniem zijn. Ik vermoed dat echt getrouwd zijn eerder een rem is dan een stimulans-hou het heel erg zakelijk! Heeft die vriendin/aanstaande al eens een eigen zaak gedreven met succes?
  Je meldt niet wat die manier is die over al gesteld wordt-dat zou al een hoop verduidleijken

 2. henk zegt op

  Iets voor je zelf beginnen is best mogelijk. Kleinschalig starten ivm met de betaling van belasting is haalbaar. zeker als je ondersteunend bent voor je Thaise wederhelft.
  Waar gaat je voorkeur naar uit? wij halen redelijk spullen uit china en verkopen dat zowel in Nederland als in Thailand.
  Wil je meer weten? reageer dan maar.

  • Adje zegt op

   Hoi Henk. Ik wil best wat meer willen weten. Doe je zaken vanuit Thailand of in Nederland? Heb je een bedrijfje opgericht? Hoe zit het met vergunningen, tenaamstelling, visa enz.
   Je hebt me nieuwsgierig gemaakt.

 3. Toon zegt op

  Als ik zie hoeveel straatverkopers er zijn; en als ik zie hoe schilders op de 10e etage op een wankel plankje hout en met een paar touwtjes hun werk aan de buitengevel moeten doen , dan denk ik, dat het met de regelneverigheid in thailand wel meevalt.
  Je vraagstelling is zeer algemeen en kan geen pasklare oplossing bieden.
  Wel enkele uitgangspunten:

  a: waar ligt jouw kennis en ervaring; probeer daarbij aansluiting te zoeken.
  Maak voor jezelf een balans met je sterke en zakke punten:
  de sterkte/zwakte analyse: focus je op de sterke punten. Probeer dat de
  basis te laten zijn.
  Je zwakke punten zijn een waarschuwing: verbeter die punten en/of zoek daar hulp.

  b: leg je oren te luister, bel eens met de Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel te
  Bangkok. Praat met mensen en probeer uit te vinden, waar behoefte aan is.
  Kun jij die behoefte invullen? Begin eenvoudig en met een test-run, niet direct alles
  investeren en op 1 paard wedden.

  c: let op de werkvergunning: daar niet lichtvaardig over doen; de thaise overheid kan
  zware maatregelen treffen (zelfs uitzetting) , als je daar een loopje mee neemt.

  d: een buitenlander kan onder voorwaarden (min. 51% thai – max. 49% buitenlandse
  eigenaar regel) wel een flat kopen op eigen naam, maar kan geen land / huis
  op eigen naam kopen. Het kan wel op company-name, maar voor land zou ik dat niet
  aanbevelen.
  Velen kopen land/huis aan op naam van vrouw/vriendin. Je hoort daar regelmatig
  grote problemen over (als het met de liefde over zou gaan, hopelijk niet in jouw
  situatie). Houd het zakelijk en dek jezelf desgewenst in: direct een leasecontract
  opstellen, waarbij jij voor max. 30 jaar het haar in eigendom gegeven land / huis weer
  van haar terughuurt; dit contract kan 2 x 30 jaar verlengd worden (dus totaal 90 jaar):
  laat alle documenten tegelijk in het thais en engels aanleveren, zodat je weet wat je
  tekent. Huren is een andere mogelijkheid.

  En volg de regel: ware schoonheid ligt in de eenvoud.
  KISS= Keep It Simple, Stupid.

  Veel succes

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Toon Complimenten voor uw uitgebreid en degelijke reactie. Daar heeft de vraagsteller wat aan. Beter dan losse flodders. Overigens betekent in de schrijverij KISS Keep it Short and Simple, dus daarom stop ik nu.

  • Bebe zegt op

   @ toon in uw laatste alinea staat een fout .
   Een leasing contract voor een huis is voor 30 jaar die optie om te verlengen tot aan 90 jaar bestaat niet in de Thaise wetgeving dit is echter een verzinsel door lepe immomakelaars en advocaten die in hun dienst zijn om toch maar hun waar te kunnen slijten aan onwetende buitenlanders.

   • Ferdinand zegt op

    Klopt. Enige wettelijke leasetermijn is 30 jaar. De optie voor een tweede evt 3e termijn kan je natuurlijk wel als intentie in het kontrakt zetten, maar is niet afdwingbaar.
    Ook moet goed geregeld worden in het kontrakt wat er bij haar evt. overlijden gebeurd terwijl jij nog in leven bent, zodat zeker is dat de erfgenaam van de grond verplicht is de lease over te nemen. Dit geldt ook bij verkoop van de grond, bepalen dat ook de koper de lease moet overnemen.
    Daarnaast maak je een leningskontrakt. Jij leent haar een x bedrag (dat zij gebruikt voor de aankoop van de grond), dat zij (of haar erfgenamen) ooit terug zal moeten betalen. Daarmee stel je (hopelijk) zeker dat grond niet zonder meer door haar of familie verkocht of beleend wordt. (het beste ook de originele grondpapieren als zekerheid achter houden).
    Lease wordt ingeschreven bij landoffice anders heb je er niks aan.

    Verder kan je het woonhuis zelf (dus zonder de grond) wel op je eigen naam zetten(ook bij landoffice inschrijven). Een buitenlander mag dus wel een huis bezitten, alleen niet de grond.

    • Toon zegt op

     Met dank aan Bebe en Ferdinand voor de aanvullingen. Alsmede de opmerking mbt de lease-verlengingsclausule, waarbij ik nu echter twijfel.
     Heb namelijk laatst nog een leasecontract (contract= schriftelijk bewijs van een overeenkomst = wederzijdse wilsovereenstemming) onder ogen gehad: hierbij was deze (2×30 jr)verlengingsclausule keurig opgenomen; ook ondertekend door de persoon op wiens naam de grond stond, die het dan weer zou terugverhuren.
     Ik had/heb nog de indruk, dat partijen ook in TH mogen overeenkomen wat men wil (zolang niet in strijd met de wet) en dat hun afspraken dan een rechtsgeldig onderdeel vormen van hun overeenkomst, die kan worden vastgelegd in een contract, waarbij de gemaakte afspraken kunnen worden afgedwongen. Dus ook de verlengingsclausules.
     Ik wissel mijn opvatting graag in voor een betere.

 4. Mark Otten zegt op

  Ik zit met hetzelfde probleem, Ik zit momenteel zonder werk in Nederland en voordat ik mijn eigen huis op moet gaan eten wil ik verkassen naar Thailand om daar samen met mijn vriendin iets op te zetten. Mijn vriendin is Thaise en we hebben al 10 jaar een relatie. Ik heb er aan zitten denken om in de buurt van Krabi twee huizen te kopen en er daar 1 van te verhuren. Zou graag willen weten of dit rendabel zou zijn voor een redelijk leven in Thailand. Ik zie op internet prijzen van 200 to 500 euro per week. (laag en hoogsiezoen) Bovendien wil ik mijn huis in Nederland verhuren, wat zo’n 600 tot 700 euro per maand op zou leveren. Misschien is dit ook wel iets voor jou om over na te denken, Erik. Maar ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en dat met ons deelt.

 5. Adje zegt op

  Ik denk heel veel Nederlanders hetzelfde willen als jij. Ik heb geluk dat mijn vrouw in Thailand in het bezit is van een appartement. Ze verhuurt 15 kamers. Met de opbrengst kan ze net rondkomen elke maand. We zijn nu een huis aan het bouwen. Het plan is om als het klaar is een klein eettentje aan huis te starten. Daar schijnt geen vergunning voor nodig te zijn. Althans in de country side. In de stad is dat anders. Voorlopig zit het er nog niet in voor mij om voor vast naar Thailand te gaan. De eis van ongeveer 1 miljoen bath op de bankrekening of een inkomen van minimaal 32000 bath per maand is voor mij niet haalbaar. Het probleem is niet dat we samen niet rond kunnen komen in Thailand. Het probleem is dat er aan de buitenlander financiële eisen worden gesteld.

 6. BA zegt op

  Ik zou, naast de bezwaren wat betreft regelgeving, vooral kijken naar de praktische kanten van een business in Thailand.

  Business hier betekend meestal veel werken voor weinig.

  Verder zal je echt moeten wennen aan hoe eea hier geregeld word. Mijn vriendin is haar eigen zaak aan het opzetten in Khonkaen. Leuk en aardig, ze wil wat voor zichzelf. En ik zeg meestal tegen haar als je ergens werken gaat dan weet je wat je verdiend. Begin je voor jezelf weet je dat niet maar winstpotentieel is veel hoger als je het goed doet. Maar alles moet via via geregeld. Heeft ze ergens een saus voor nodig oid dan moet ze eerst langs die of die bekende. Ik zeg meestal haal dat spul nou gewoon in een winkel. Moet ze een paar dingen regelen, geen haast en doen ze rustig een week over, dingen die je als Nederlander gewoon in 1 dag voor elkaar zou hebben. Tenenkrommend allemaal.

  Ga je dus samen met je vriendin een zaak beginnen dan zal je ook echt tegen die verschillen in mentaliteit aan lopen. Vervelend omdat het heel veel spanningen in je relatie kan geven (die heb je vaak evengoed al genoeg in een relatie met een Thaise) en dat dus ook direct doorwerkt op je priveleven.

  Ik heb haar ook al verteld dat het haar zaak is en zij het lekker uitzoeken moet. Ik zou er zelf na 2 weken al moe van zijn die mentaliteit hier. Zaken doen is niet eenvoudig in elk geval en je mag dan wel in Thailand wonen, maar het kon je wel eens meer ergernis en gedoe opleveren als dat je denkt. En dan blijkt ineens dat er ook wel eens donkere wolken boven het paradijs hangen.

  • hans swart zegt op

   Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 7. Henk zegt op

  @ Adje ::hoop dat de moderator het niet teveel op chatten vind gaan lijken maar kan je vrouw (die alleen woont in Thailand ) maar net rond komen van 15 appartementen ??
  Brengen daar de appartementen daar zo weinig op ??
  Wij hebben 24 Appartementen en wij kunnen er samen HEEL goed van rondkomen .Trouwens als jullie getrouwd zijn is 400000 Baht voldoende .Inderdaad voor een eettentje is geen vergunning nodig maar wij hebben er nog een klein winkeltje bij en daar zijn wel vergunningen voor nodig maar dan praat je over nog geen 1000 Baht per jaar (misschien afhankelijk van welke gemeente )
  Mark :Is het misschien ook maar een idee om je centen te investeren in appartementen voor de Thaise mensen ,Je krijgt inderdaad per week of maand maar een beetje tegenover de huur van een huis maar de meeste appartementen zitten het hele jaar vol en je hebt er minder tramalant mee dan met toeristen .

  • Adje zegt op

   Een korte reactie dan want ik heb ook er ook een hekel aan als mensen gaan chatten. De eenvoudige appartementen leveren hier in Ban Pong slechts 1000 bath per kamer per maand op. Maar er is regelmatig onderhoud nodig want ze zijn al 9 jaar oud en de gebreken beginnen nu te komen. We zijn traditioneel getrouwd dus niet wettelijk. Wettelijk schijnt het weer problemen te geven met haar eigendommen.Tegen Erik zou ik willen zeggen. Met voldoende financiële middelen kun je vanaf je 50e wel degelijk op eenvoudige wijze met niet overdreven veel eisen naar Thailand emigreren. En als je voldoende middelen hebt is het een goed idee om wat appartementjes neer te zetten en te verhuren. Zou wel eerst natrekken of er behoefte aan is in die streek.

   • BA zegt op

    Wettelijk huwelijk hoeft geen problemen te geven met haar eigendommen. Je kan net als in Nederland gewoon onder huwelijkse voorwaarden trouwen, die zou je dan even op moeten laten stellen door een advocaat.

    Dan nog is het volgens mij volgens de thaise wet zo dat eigendommen voor het huwelijk je persoonlijke eigendom blijven, maar alles wat je tijdens het huwelijk verzameld gedeelde eigendom is.

 8. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.
  ,
  Ik heb in de materie geen persoonlijke ervaring, maar een direct familielid wel… ik ga hem niet bij naam noemen…

  Hij ging eerst in Khon Kaen een zaak beginnen… hij moest daarvoor een company oprichten, waarvan slechts 49% van de aandelen op zijn naam kwam, en 49% op naam van zijn Thaise partner, en 2% op naam van haar broer, 51% dus… maw de meerderheid van de aandelen… dus als het ooit verkeerd gaat met zijn partner kan hij het wel schudden

  Daarbij moest hij vier werknemers in dienst nemen, en in Bkk een speciale lening aangaan… ben de juiste naam vergeten, maar ik vraag het hem wel eens. Je kon ze in elk geval enkel in Bkk aangaan…
  Zonder contacten ben je niks in Thailand, en het heeft maanden geduurd voor voor de formaliteiten van de lening in orde waren… dat was augustus 2012

  Hij geraakte aan geen workpermit, die stond op naam van zijn Thaise partner… dus hij mocht in zijn eigen zaak niet werken, zijn partner dan weer wel… en daar zijn ze streng op in Thailand, je kan er heel hoge boetes voor krijgen… het zal je maar overkomen in je eigen zaak.

  Mede doordat alles zo lang duurde, en de eigenaar van het pand er geen vertrouwen meer in had, werd ondertussen het pand waar ze hun zaak gingen vestigen door de eigenaar verkocht… Een contract is een tamelijk rekbaar begrip in Thailand, zeker tegenover een farang.

  Ok, verhuisd naar Bkk… juist hetzelfde liedje… de lening was eindelijk in orde, maar het duurde maanden voor de architect degelijke plannen afleverde, en het duurde nog langer voor de besprekingen en contracten met de aannemer rond waren…

  Ondertussen door de immens lange wachttijd waren er problemen gerezen ivm de bestemming van het pand, waar de huiseigenaar niks over gezegd had…

  Derde bestemming gezocht: Centralplaza Chaengwattana in het noorden van Bkk… een nieuw op te richten zaak op de eerste verdieping…

  Problemen idem dito… grondplan van de verdieping werd constant gewijzigd, winkelruimtes werden vergroot of verkleind, zodanig dat de architect tot drie keer toe een andere inrichting moest tekenen… met als gevolg dat de apparatuur die vanuit het buitenland per schip moest geïmporteerd worden maanden vertraging opliep, om de eenvoudige reden dat ze op maat moesten gemaakt worden, en er geen exacte afmetingen aan de fabrikant konden gegeven worden…

  Ondertussen zijn we een jaar verder, en komt er er nog altijd geen schot in de zaak. De plannen zijn intussen opgeborgen, want hij wil geen verdere risico’s meer nemen, en gaat nu les geven aan de Unief in Bkk… dat mag hij dan weer wel.

  Dankzij een kennis in de bank, kan de lening nog geannuleerd worden, maar alle kosten zijn voor zijn rekening, de vraag is ook of hij ooit een Bath gaat terugzien van de borgsommen die hij voor het pand betaald heeft…
  Ik spreek hier niet over een persoonlijke bevlieging of avonturier, maar als franchisenemer van een internationaal bedrijf met winkels over gans Europa… juist in Thailand krijgen ze geen voet aan de grond… en mijn halfbroer, want ik spreek over mijn halfbroer, is een pak geld kwijt…
  Het ligt niet aan zijn opleiding, want hij heeft een Bachelor, maar heeft veel te maken met de immense onverschilligheid en apathie die heerst in de Thaise bureaucratie…

  Ik heb een deel van zijn problemen ginds meegemaakt, en ik kreeg de zenuwen in zijn plaats…
  Ik hebook in Bkk en Pattaya vele beerbars en eettentjes, uitgebaat door een farang failliet zien gaan…

  Ik wil Erik niet ontmoedigen, verre van, en we moeten niet veralgemenen…

  Maar een zaak beginnen als buitenlander in Thailand… ik weet het, uitzonderingen bevestigen de regel… maar iets kleinschalig… ik zou er nooit ofte nimmer aan beginnen…

  Mvg…

  Rudy.

 9. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  @ Adje…

  Je bent totaal verkeerd met je minimuminkomen van 32 000 Bath per maand…

  Ik kan mij niet inbeelden dat de reglementering in Nederland anders ligt als in België, want we spreken tenslotte over het zelfde land van bestemming.

  Ik heb vorige week woensdag en vrijdag telefonisch contact gehad met het Thaise consulaat in Berchem (Antwerpen), en daar heeft men mij letterlijk gezegd dat het minimuminkomen 1500 euro per maand moet bedragen… een kleine 60 000 Bath dus…

  Zit je erboven, geen probleem, zit je eronder wel…

  Thais Consulaat Antwerpen (Berchem)
  Onze-Lieve-Vrouwstraat 6
  B-2600 Antwerpen
  +32-(0)495-22.99.00

  Dit kan misschien nuttig zijn voor de Belgen op dit blog zoals ik… en als je belt naar het consulaat, is geduld een schone deugd…

  Mvg.

  Rudy.

 10. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  @ Adje…

  Nog een kleine aanvulling… vermits het in mijn geval om een retirement visum gaat (ben 2maand geleden 50 geworden), is mij uitdrukkelijk gezegd dat ik moest bewijzen dat die inkomsten het volledige laatste jaar elke maand gestort zijn, en dat aan de hand van originele rekeninguittreksels, te bezorgen aan het consulaat, voordat er een visum uitgereikt word.

  Ik vrees dat je je met 32 000 bath per maand niet teveel illusies moet maken…

  Mvg.

  Rudy.

  • Adje zegt op

   @Rudy. Ik zit inderdaad mis met 32000 Bath per maand. Dat moet 65000 Bath zijn.
   ik heb het onderstaande gevonden.
   Sedert 4 december 2008 is het volgende van kracht :
   -gehuwd met Thaise
   jaarinkomen bruto 480.000
   of banksaldo 400.000 thb 9.703,60
   of combinatie van beiden tot 11.644,32 euros

   -niet gehuwd met Thaise maar wel 50+
   jaarinkomen bruto 780.000 thb 18.922,02 euros
   of banksaldo 800.000 thb 19.407,20 euros
   of combinatie van beiden tot 19.407,20 euros

   Jaarinkomen kan uitkering zijn zoals pensioen maar ook andere inkomsten worden aanvaard.

   Kijk voor volledige info op: http://www.immigration.go.th/nov2004/doc/temporarystay/policy777-2551_en.pdf

 11. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  @ Adje…

  Dat lijkt er al beter op… maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ze vorige week op het consulaat geen enkele keer 65 000 Bath hebben vernoemd, maar het equivalent van 1500 € in Thai Bath… en dat is aan de wisselkoers van vandaag Zondag, ik heb het hier opgezocht op de site van Valuta.nl 57975,00 Bath… momenteel is de koers : 1 euro = 38,650 Bath…

  Er is tegen mij op geen enkel moment een vraag gesteld ivm spaargeld, ook het bedrag van 65 000 bath is geen enkele keer vernoemd geweest, enkel het bedrag 1500 Euro, en daar werd op gehamerd… ik ben vergeten te vragen of dat netto was, want in het consulaat liepen ze niet over van vriendelijkheid, maar ik veronderstel dat het een nettobedrag is, anders kom je nooit aan het minimumbedrag in Bath…

  Mijn halfbroer woont al een jaar in Thailand, is 46 en met alle papieren in orde, hij moet juist alle drie maanden ff over de grens voor zijn visumstempel, doet ie altijd via Cambodja… hij is in Thailand vorig jaar in mei getrouwd getrouwd, ceremonieel weliswaar, niet voor de wet.
  En hij vertelde me net hetzelfde… nooit een vraag gehad over spaargeld, maar hij moest wel een minimuminkomen van 1500 € maandelijks gedurende het laatste jaar aan het consulaat bewijzen…

  Mss hanteert het Consulaat in Nederland andere richtlijnen, dat weet ik niet, maar ik heb een afspraak op het consulaat in Antwerpen, en wil dan alles op papier hebben, want ik ondervind dat er veel misverstanden over bestaan, die ons toch allen aanbelangen… ik ga toch van de veronderstelling uit dat ze op het Thais consulaat ongeveer weten waarover ze spreken. Als ik alles op papier heb uit eerste hand bericht ik er wel over.

  Het is een beetje offtopic ivm Eric zijn vraag, maar het is iets waar hij toch terdege rekening zal moeten mee houden vermits hij nog geen 50 is of indien hij in Thailand een zaak wil beginnen…

  Ten tweede, dan is er geen weg terug… weg pensioenopbouw, weg ziekteverzekering, en nog andere… mijn broer betaald in Bkk een premie voor hospitalisatie voor hem en zijn partner, waar je van duizelt…
  Het is de droom van elke Thailandliefhebber om er te gaan wonen… de meesten onder ons als retiree… maar ginds een zaak beginnen is nog gans wat anders… ik heb jaren verschillende zaken in Belgie gehad, en hier was het al moeilijk, laat staan in een vreemd land waar je de taal niet of onvoldoende begrijpt, zelfs als je je laat bijstaan door een internationaal advocatenkantoor…
  Je moet ook beseffen dat als je als Thai werkt, je ook een navenant inkomen en later pensioen hebt, en dat is niet echt om over te boffen.

  Ik was erbij toen mijn broer onderhandelingen aan het voeren was, bijgestaan door een manager van de overkoepelende Europese firma waarvoor hij franchisenemer ging worden…
  Ik heb daar meer geld onder tafel dan bovenop de tafel gezien, als westerling is een dergelijke mentaliteit onbegrijpelijk. En wachten, wachten, wachten…

  Om nog eens terug te komen op Eric zijn vraag… hij geeft geen enkele referentie naar vaardigheden of diploma’s, en dat is wel een belangrijk aspect, vind ik..

  Ik ken mensen in Pattaya en een paar in Bkk die een goeddraaiend eethuis uitbaten, maar ik ken er ook verschillende die berooid naar huis teruggekeerd zijn, en hier nu in de problemen zitten, omdat ze alle bruggen achter zich verbrand hebben…

  Het is allerminst mijn bedoeling om Erik af te schrikken, maar enig wikken en wegen, risicobeperking en spreiding, en terdege ingelicht zijn, zijn volgens mij toch wel de minimumvereisten voor je je in een dergelijk avontuur stort.

  Thailand is het land van de glimlach, maar als het zakelijk fout gaat is de glimlach vaak ver te zoeken.

  Mvg.

  Rudy.

 12. mauric zegt op

  Hallo je moet een boerderij beginnen dat heb ik ook gedaan dan kun je met je vrouw werken, heb je een goed inkomen. Als je goede koeien koopt dan kan je er goed van leven.

  • mar zegt op

   maurice,
   kan jij mij wat info geven,
   hoe jullie een boederij runnen.
   ben zeer benieuwd.

 13. sjoerd zegt op

  Ik ben geschrokken over het verhaal van Adje zyn vrouw verhuurt 15 kamers en kan daar nouwelyks van RONDKOMEN ??? Moet ze iedere maand dan zeker een aflossing by de bank doen wat vraagt ze dan aan huur 500 Bth per maand ?? en dan ook nog een NW huis bouwen Met een winkeltje om te eten ???

  • Adje zegt op

   Hoi sjoerd, Je bent geschrokken omdat ik zeg dat mijn vrouw nauwelijks kan rondkomen met de opbrengst van 15 huurappartementen? ik zal het je uitleggen. De 15 eenvoudige appartementjes werden verhuurd a 800 baht per maand. Opbrengst was dus 12000 per maand. Omdat ik de huurprijs erg laag vond heeft ze op mijn aandringen de huur verhoogd naar 1000 bath per maand. Het gevolg was dat er binnen enkele weken 2 appartementen leeg kwamen. Op zich geen probleem want mijn vrouw had er tijdelijk 2 nodig. 1 om zelf in te wonen en 1 voor opslag. Nu nog geen 2 maanden later zijn er nog 3 opzeggingen geweest. Nu zijn er nog maar 10 bewoond. Opbrengst 10.000 per maand. Van dat geld moet ze niet alleen leven maar ook onderhoud plegen aan de appartementen.De huidige bewoners klagen nu ( terecht) veel meer dan voorheen over achterstallig onderhoud. Moraal van dit verhaal, als je inkomen wilt generen d.m.v. woning verhuur ben er dan zeker van dat er behoefte aan is en dat je kunt concurreren met andere verhuurders. En wat ons nieuwe huis betreft. We hebben het geluk dat mijn vrouw, dankzij een erfenis, in bezit is van een mooi stuk grond met woning. Omdat de woning erg oud is en vorig jaar gedeeltelijk onder water heeft gestaan hebben we besloten de woning af te breken, het land op te hogen en een nieuwe woning te bouwen. We kunnen dit doen omdat mijn vrouw een leuk centje heeft kunnen sparen in de tijd dat ze in Hongkong woonde en werkte. We hebben afgesproken dat we beide ieder 1 miljoen baht erin steken. Ik doe dit omdat ik er van uit ga dat ik daar in de toekomst ga wonen. Het uitgangspunt is over 8 jaar maar ik hoop eerder. En het eettentje is om extra inkomsten te generen. Maar ook hier geld de vraag of er behoefte aan is. Ik ga ervan uit dat de vraagsteller Erik de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt als hij naar Thailand gaat. Wat ik heb begrepen uit de informatie over immigreren is dat je als 50 plusser bent een visa kunt krijgen voor 1 jaar, die je dan steeds kunt verlengen, maar dat je dan altijd 400.000 baht op een rekening moet hebben staan. Volgens een Belgische schrijver, die de informatie zou hebben van de Thaise ambassade, moet je een maandelijks inkomen hebben van 1500 euro. maar dit laatste geloof ik niet. Het is of 400.000 op een rekening of 1500 euro inkomsten per maand.

  • Adje zegt op

   Aanvulling op mijn vorige reactie, Bedrag 400.000 baht moet zijn 800.000 Bath. 400.00 Baht is als je getrouwd bent.

 14. Toon zegt op

  farang, let op je eventueel noodzakelijke werkvergunning!
  en of de vergunning wel in de juiste plaats is afgegeven!

  bron: thaivisa.com

  PHUKET: — Six East Europeans were arrested yesterday (March 11) around midday by Immigration Police in Rawai, on work permit offences.

  Immigration police led by Pol Col Sanchai Chokkayaikij, Superintendent of the Phuket Immigration Office, raided the Rawai premises of Promo Co and OK Solution Co, which are owned by the same people – two Thai shareholders and Russian Maria Batura.

  Ms Batura, 33, was arrested along with fellow Russians Nikolay Evdokimov, 32 and Marina Efremova, 43, as well as Belorussians Aleksandr Lyah, 34, and Sergey Kazei, 26, and Ukranian Denys Kravchenko, 30.

  Pol Capt Angkarn Yasanop of the Immigration Police said that the companies offered website design and consulting.

  “Ms Batura, the owner, and Mr Evdokimov, the manager, hold work permits but they were issued in Bangkok and are not valid for Phuket. Ms Batura hired the other four, who do not have work permits.”

  Capt Angkarn said that Phuket Immigration Office has a policy to be strict on all illegal workers.

  “We do not focus only on Russians, but there are currently many Russian people trying to work illegally in Phuket. That said, we will also suppress all other illegal foreign businesses and workers.”

  He said that if the six are found guilty, they will be deported to their home countries.

  Source: http://www.thephuket…ences-37747.php

 15. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  Gisteren met mijn half-broer contact gehad ivm de workpermit…

  Je kan in Thailand een company oprichten van 1.000 000 Tbt… Daar mag je zelf niet in werken, maar wel de zaak dirigeren via je boekhouder en advocaat… velen doen het zo.

  Dan heb je een company van 2.000 000 Tbt… krijg je als buitenlander sowieso een wp, maar moet je vier werknemers in dienst nemen, en elke maand hun sociale lasten betalen.

  Anders dan hier in België, als je in België een venootschap opricht, moet je na verloop van bepaalde tijd € 18 550 storten op een geblokkeerde rekening, waarvan je de helft mag investeren in materiaal, dit om, in geval van faillisement, de schuldeisers een deel kunnen terug te betalen.

  Uit wat ik gisteren begrepen heb, is die borg van een company fictief… maar de internetverbinding is uitgevallen, dus ik kon niet meer uitleg vragen, en snapte niet wat hij met fictief bedoelde..

  Het is dus wel degelijk mogelijk om als farang een wp te bekomen, maar mijn broer wat kennende, is het advocaten en boekhouders, en geen natte vingerwerk…

  Maar dat gaan andere mensen op het blog ook wel weten…

  Wat mij het meeste frappeert, is dat de wp het minste van zijn zorgen was, tov alle andere problemen die hij het laatste jaar al gehad heeft… contracten worden niet nageleefd, of veel te laat…. contactpersonen die je helpen zijn er de volgende week niet meer… beloftes worden niet nagekomen… bureaucratie of instanties werken tergend traag, of voor een farang helemaal niet… lening wordt goedgekeurd, materiaal wordt aangekocht, maar drie maand later wordt de lening toch nog geweigerd…

  Maar ondertussen zit jij met twee panden waarvan je de borg niet terugkrijgt… en een hoop problemen. Het zou niet voor mij zijn.

  Ik denk dat een zaak beginnen in Thailand, zwaar onderschat word, en dat het van in ons thuisland door een romantische bril bekeken word. Effe een zaak beginnen in het land van onze dromen…

  Je hebt natuurlijk twee kansen, of het lukt, of niet… maar de balans naar niet, helt zwaar over… en al die verhalen van horen zeggen: doe dit, of doe dat… levensgevaarlijk, want vaak is er geen weg terug.

  Wat ik weet is: ga naar Thailand voor een paar maand, kijk rond, zie wat de mogelijkheden zijn, en laat je adviseren door een goeie advocaat, die zowel Thai spreekt, en héél belangrijk, dat jij ook in staat bent om met hem te communiceren…

  Want hier lezen we vaak de successtory’s, maar we lezen hier weinig horrorverhalen… mss juist omdat we ze niet willen lezen… maar ze zijn er, en veel, maar die mensen gaan er niet mee naar buiten komen

  Mvg.

  Rudy.

 16. Frankc zegt op

  Hallo Erik,

  ik ga eind juni naar Thailand en dan met mijn Thaise vriendin van 40 jaar een week naar Roi et om kennis te maken met haar ouders (meet the parents). Ik zou het leuk vinden om eens met zijn vieren te eten dan, kunnen de dames bijpraten over die nederlandse farangs en wij over Thailand… Als je leuk lijkt dan denk ik dat je mijn mailadres wel via dit blog kunt krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website