Lezersvraag: Met een WAO uitkering in Thailand wonen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 april 2016

Beste lezers,

Namens een vriend van mij uit de regio Eindhoven, vraag ik u het volgende. Heeft iemand een WAO-uitkering en woont met deze uitkering officieel in Thailand? Zo ja, hoe is dit in zijn werk gegaan en is er daarbij nog een herkeuring geweest voor het vertrek?

Mijn vriend heeft bij verschillende instanties aangeklopt, maar geen eenduidig antwoord verkregen op deze laatste vraag.

Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie.

Hub

10 reacties op “Lezersvraag: Met een WAO uitkering in Thailand wonen?”

 1. sjef zegt op

  Hallo,

  Volgens mij staat het hier redelijk duidelijk aan gegeven.
  grsjef
  Blijven zaken gelden als “Herkeuringen en Wetsaanpassingen,Ziektekosten enz.”Want men timmert aardig aan de weg zaken terug te schroeven.

  http://www.uwv.nl/particulieren/internationaal/met-uitkering-naar-buitenland/detail/met-een-arbeidsongeschiktheidsuitkering-naar-het-buitenland.

 2. eduard zegt op

  Ik neem aan dat je het over uitschrijven uit Holland hebt. Dan hoef je alleen met een WAO niet naar Thailand te gaan,red je financieel niet, het ziekenfonds is hier peperduur en de boodschappen worden alsmaar duurder.

 3. Bz zegt op

  Hallo Hub,

  Dat schijnt op zich te kunnen maar is ook afhankelijk van de hoogte van het inkomen. In Thailand is een inkomen vereist van tenminste 60.000 tb per maand of minimaal 800.000 tb op de bank of een combinatie van beiden.

  Mvg. Bz

 4. jasper van Der Burgh zegt op

  Theoretisch kun je met een WAO uitkering in Thailand gaan wonen. De consequentie is echter wel dat je een nieuwe ziektekostenverzekering af moet sluiten (erg duur), dat je geen AOW meer opbouwt ( 2 % per jaar) en dat je 50 procent wordt gekort op de WAO uitkering i.v.m. de z.g.n. “landenfactor” die van toepassing is op Thailand.
  Een waarschuwend woord: Thailand is GEEN goedkoop land (meer). Het enige dat goedkoop is, is arbeid – voor de rest gaat het gelijk op aan pakweg Spanje, Griekenland.
  Daarnaast: Veel dingen die vooral westerlingen fijn vinden zijn zelfs veel duurder (goed vlees, vleeswaren, kaas, bier, boter, wijn etc.).

  • Bz zegt op

   Hallo Jasper,

   Waarop is die 50% korting op de WAO in Thailand gebaseerd?
   Volgens mij is dit teruggedraaid.

   Mvg. Bz

 5. Peter zegt op

  Je kan met een WAO uitkering gewoon verhuizen naar het buitenland. Alleen het percentage van de uitkering is belangrijk. Als je 80-100% ben afgekeurd dan is er ook geen verplichting om te solliciteren. Zit je lager dan deze percentage dan wordt het wel moeilijker maar niet onmogelijk. Dan is nog van belang om wat voor een soort uitkering je hebt. Er zijn 3 mogelijkheden. Een loongelateerde, een loonaanvullende en een vervolguitkering. Het UWV klantencontact kan je daarvan uitsluitsel geven om wat voor een soort uitkering je hebt. Een loongelateerde uitkering kan omgezet naar een vervolg uitkering. Een loonaanvullende uitkering kan wettelijk niet omgezet worden naar een vervolg uitkering. Alleen een vervolg uitkering kent een landenfaktor die bij Thailand 0,5 is wat betekent dat je uitkering gehalveerd wordt. Ook via klantencontact kan je een afspraak proberen te maken met je arbeidsdeskundige en met hem of haar in discussie gaan hierover en of er nog een herkeuring aan vast zit.

  Hoe ik dan allemaal weet.

  Ben er zelf mee bezig geweest de afgelopen maanden. Ben begonnen bij UWV Internationaal die op de emigratiebeurs stond in februari. Deze mensen hebben me alles uitgelegd, waarna ik ben ga bellen met het UWV. Nu heb ik een WIA met een loonaanvullende uitkering die niet wettelijk omgezet kan worden naar een vervolg uitkering. Heb alleen de afspraak gemaakt om 10 weken van te voren het formulier in te sturen, zodat ze tijd hebben om eventueel een herkeuring te laten plaats vinden. Maar gezien mijn leeftijd 57+ is de kans klein dat er een herkeuring plaats vindt. Is wettelijk vastgelegd dat bij 57+ geen herkeuringen meer plaatsvinden i.v.m. herkeuringen van Wajong. Ook heb ik telefonisch contact gehad met UWV Internationaal te Amsterdam (Thailand valt onder Amsterdam) en hebben mij in hun systeem bekeken (duurde meer dan 10 min.) en er was geen beletsel om te emigreren naar Thailand. Voor de sceptici onder ons heb ik uitgerekend wat mijn uitkering wordt bij emigratie. Samen met een invaliditeitspensioen wordt mijn uitkeringen totaal bath 100k+ per maand. Hierbij is gerekend met een koers van 38 bath per 1 euro en alleen inhoudingen van loonbelasting. De rest van de inhoudingen vervallen. Tevens komt er over 2 jaar nog prepensioen bij van rond de 2500 euro per jaar.
  Dus mijn conclusie is gaan en wel over 5 maanden voorgoed naar Thailand.

  Het is dus wel de moeite om alles is goed te overdenken.

  M.v.g. Peter

  • Rene Martin zegt op

   Ik neem aan dat je je bruto WIA netto uitgekeerd krijgt? Je ziektekostenverzekering zal behoorlijk duur worden als je die in Thailand afsluit c.q. veel beperkingen met zich meebrengen en vergeet de 2 % korting van je AOW per jaar niet na je 67e. Ik had begrepen dat een volledig afgekeurde WAO er van 57 jaar of ouder niet meer gekeurd hoeft te worden als je gezondheidssituatie niet veranderd is.

  • Hub.nl zegt op

   Geachte redactie,
   mijn vriend heeft de reactie van Peter op zijn vragen gelezen.
   Hij zou graag nog verder met hem in contact willen treden, liefst telefonisch.

   Bij voorbaat mijn dank,

   Hub.nl

 6. Thallay zegt op

  kan alleen voor mezelf spreken. Heb een volledige WAO uitkering (100% afgekeurd) zonder sollicitatieplicht. Heb me drie jaar geleden in mijn Nederlandse woonplaats uitgeschreven en ben naar Thailand vertrokken. Wel tevoren het UWV ingelicht en heb hun toestemming gekregen.Tevens hen gevraagd geen belasting meer in te houden op mijn uitkering daar ik niet meer in Nederland woonachtig was en dus niet meer belastingplichtig. Aan mijn verzoek werd zonder probleem voldaan en ik ontvang een bruto uitkering met inhouding van een paar centen loonbelasting/premie volksverzekering (wat dat dan ook moge wezen). Ben wel niet meer verzekerd voor ziektekosten en wordt jaarlijks met 2% gekort op mijn toekomstige AOW uitkering, waarover weer wel belasting in Nederland betaald moet worden omdat het een overheidsuitkering is. (WAO is een inkomensverzekering als gevolg van arbeidsongeschiktheid en daarmee geen staatsuitkering). Verder gelden in Thailand de gebruikelijke inkomensverplichtingen om een visum te kunnen verwerven, zoals al eerder is vermeld. Dat betekent dat je inkomen plus vermogen voldoende moet zijn. Ziektekostenverzekering is duur en er zitten heel wat ogen en haken aan, maar mogelijk op te lossen door zelf maandelijks wat geld opzij te zetten voor ongevallen en andere tegenvallers.

 7. eduard zegt op

  Ik heb kennissen in de wao en krijgen gewoon de hele uitkering en geen 50 %. Dit was de regering toen van plan met landen zoals Marokko en Turkije, maar is terug gedraaid.Hebben het nooit over Thailand gehad,volgens mij. En tevens valt me op door geen ziektekostenverzekering af te sluiten en een eigen potje maakt , vind ik zeer gevaarlijk. Een eigen potje voor een lichte aanrijding met een schrammetje is wel te bekostigen uit dat eigen potje , maar als je onverwachts met hartproblemen op de ic terecht komt, van 40000 baht per nacht, heb je ineens grote problemen en dan heb ik het niet eens over een operatie, en het is bekend dat ze je graag houden in het ziekenhuis, maar als je dit niet kunt betalen zijn de problemen niet te overzien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website