Beste lezers,

Kan iemand mij informeren of mijn echtgenote die nog nooit in Nederland is geweest na mijn overlijden recht heeft op een nabestaanden uitkering?

Drie en halfjaar samengewoond en nooit een partnerschap uitkering aangevraagd. Ik vond dat dat niet hoorde. Daar wordt veel misbruik van gemaakt. Na mijn huwelijk voor de wet wel een gehuwden uitkering aangevraagd en na overleggen van alle papieren natuurlijk aangepast naar gehuwde staat. Over haar deel van de AOW die zij ontvangt wordt loonheffing ingehouden. Zij is jonger dan ik ben en leeft natuurlijk langer dan ik. Is het niet zo, dat als je in Nederland belasting betaald, je dan ook recht hebt op een uitkering?

Graag hoor ik een reactie(s).

Groeten,

Paul

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Lezersvraag: Nabestaanden uitkering echtgenote die nooit in Nederland is geweest”

 1. Erik zegt op

  Paul, jouw echtgenote heeft nooit in Nederland gewoond, lees ik. Dus ze heeft niet zelfstandig AOW opgebouwd.

  Vervolgens roept jouw info vragen op. Wat voor soort uitkering heeft ze van de SVB: jij schrijft: over haar deel vd AOW wordt loonbelasting ingehouden. Dus de vraag die nu opkomt is: heeft zij zelfstandig recht op AOW of bedoel je iets anders? Of je voor jouw echtgenote een nabestaanden- of pensioenverzekering hebt gesloten lees ik niet in jouw bericht dus ik neem aan dat je dit niet hebt gedaan.

  Als jij komt te overlijden vervalt jouw AOW (en bij ongehuwd samenwonen: ook de partnertoeslag); jouw echtgenote krijgt dan niets van de SVB tenzij ze zelfstandig recht heeft op AOW heeft en dat pas op de AOW-leeftijd.

  De weduwe heeft wel recht op weduwepensioen als jij naast de AOW een bedrijfs- of staatspensioen hebt maar daar moet je dan wel aan werken en jouw vrouw als zodanig laten registreren bij pensioenfonds of verzekeraar.

  Tenslotte, het betalen van belasting in Nederland geeft geen recht op een pensioen of een nabestaandenuitkering.

 2. RNo zegt op

  Beste Paul,
  mag ik aannemen dat je voor 1 januari 2015 getrouwd bent en daardoor in aanmerking komt voor partnertoeslag voor je echtgenote? Na deze datum nl. geen recht meer op partnertoeslag. Ik kan het uiteraard mishebben maar volgens mij vervalt die partnertoeslag na je overlijden. Je echtgenote heeft nooit in Nederland gewoond en komt volgens mij dan ook niet in aanmerking voor een AOW uitkering. Het feit dat er momenteel belasting wordt geheven op jouw AOW en de partnertoeslag doet niet ter zake. Mijn antwoord is mijn insteek maar – zoals gezegd – ik kan het mishebben. Zie reacties van deskundigen graag tegemoet.

 3. Pieter zegt op

  Er is nog steeds het misverstand dat een echtgenote in Thailand die nog nooit in Nederland is geweest bij overlijden van de man recht heeft op een (nabestaanden-)uitkering. Er zijn er die menen dat een AOW-uitkering automatisch overgaat op de echtgenote bij eigen overlijden. Dat misverstand bestaat ook inzake een pensioenuitkering.
  Ieder die een jaar in Nederland woont spaart 2% AOW. Mijn Thaise vrouw zal bij leven en welzijn als zij 67 jaar oud is, 26 jaar in Nederland woonachtig zijn geweest en krijgt aldus 52% AOW. AOW-opbouw heeft dus niets te maken met belasting betalen, want iemand zonder inkomsten en dus geen belastingafdracht krijgt ook AOW na rato van het aantal jaren wonen in Nederland.
  In geval van Paul als vraagsteller krijgt hij zijn deel AOW zijnde om en nabij €825 bruto.
  Was hij alleenstaand zou hij om en nabij €1125 ontvangen.
  Zijn echtgenote krijgt €0 want geen recht op AOW, immers nooit woonachtig in Nederland.
  Zij heeft ook geen recht op ANW via de SVB.
  Eventueel wel als Paul bij zijn pensioenfonds een eventuele nabestaandenpensioen dan wel partnerpensioen heeft geregeld. Dat moet op tijd gebeuren, veelal eerder dan de ingangsdatum van de eigen pensioen. Meestal wordt een deel van de eigen pensioen dan ingeruild tegen een partnerpensioen. Zou dit gebeurd zijn dan krijgt Paul minder pensioen, en zijn echtgenote bij zijn overlijden een nabestaandenpensioen. De hoogte hiervan is dus afhankelijk van hoe groot het afgestane deel van het eigen pensioen betreft.
  Ik heb destijds al een deel van mijn pensioen ingeruild tegen een partnerpensioen voor mijn vrouw. Om toch min of meer een volledig pensioen te ontvangen heb ik jarenlang extra premie ingelegd. Kortom: als mijn vrouw 67 jaar oud is krijgt zij én AOW én een pensioen, en heeft zij via mijn pensioenfonds een (eventuele) ANW-regeling.
  De veronderstelling van Paul dat als je belasting betaalt in Nederland dat je dan ook recht hebt op een uitkering, klopt niet. Overigens betaalt zijn echtgenote geen belasting in Nederland want heeft geen inkomsten uit Nederland en tzt ook geen AOW.

 4. adje zegt op

  Jij zegt: Over haar deel van de AOW die zij ontvangt wordt loonheffing ingehouden.
  Hoe kan zij AOW ontvangen als zij nog nooit in Nederland is geweest.?
  Erg onduidelijk verhaal van jou.

 5. Leo Bosch zegt op

  Als je in NL. woont ben je automatisch voor de ANW = “Algemene Nabestaanden Wet” verzekerd, vroeger de “Weduwen en Wezen Wet” genaamd
  AOW, Pensioenfonds, Partnertoeslag, heeft daar niets mee te maken.
  Als je in Thailand gaat wonen en in NL bent uitgeschreven heb je géén recht meer op die volksverzekeringen.
  Echter, je kunt binnen het jaar dat je bent uitgeschreven, jezelf vrijwillig voor de ANW verzekeren als je een partner hebt en je aan de voorwaarden voldoet. De premie wordt jaarlijks van je AOW ingehouden.
  Uit Paul’s schrijven denk ik op te maken dat hij geen vrijwillige ANW verzekering heeft afgesloten.
  Overigens haalt hij wel verschillende begrippen door elkaar. Zijn vrouw heeft geen AOW uitkering waar zij belasting over betaalt. Waarschijnlijk heeft Paul Partnertoeslag.

 6. adje zegt op

  Uw partner is overleden
  Als uw partner overlijdt, moet er veel geregeld worden. Er zijn misschien financiële gevolgen. U kunt een Anw-uitkering krijgen als u nog niet de AOW-leeftijd heeft en aan de andere voorwaarden voldoet. Het maakt niet uit of u getrouwd was of samenwoonde. Lees verder of u een Anw-uitkering kunt krijgen.

  Wanneer krijgt u Anw-uitkering
  U krijgt een Anw-uitkering als u op de dag van het overlijden van uw partner:

  voor een eigen kind, pleeg- of stiefkind zorgt. Het kind is jonger dan 18 jaar en woont bij u, of
  minimaal 45% arbeidsongeschikt bent
  Sommige inkomsten worden van uw Anw-uitkering afgetrokken. Daarom kijken we of u inkomsten heeft. Ook kijken we of u alleen woont of samen.

  Meer informatie over uw inkomsten en Anw-uitkering
  Meer informatie over wonen met iemand anders
  Extra voorwaarden bij wonen of werken buiten Nederland
  Er gelden extra voorwaarden als u buiten Nederland woont of werkt.

  Lees de extra voorwaarden op de pagina ‘Uw partner is overleden’
  Lees meer over de AOW-leeftijd
  Zie verder: https://www.svb.nl/nl/anw/wanneer-krijgt-u-anw/uw-partner-is-overleden

  • henny zegt op

   Bij aanvraag ANW en wonen in het buitenland, dient het land opgenomen te zijn in de lijst van verdragslanden. Thailand staat daar niet bij, dus gaat het verhaal niet op.

   • adje zegt op

    Losstaand of Thailand geen verdragsland is. Er moet sowieso sprake zijn van een kind onder de 18 jaar waarvoor zij de zorg heeft of ze moet 45% gehandicapt zijn. Maar ik denk dat Paul het allemaal niet interesseert want als je om meer duidelijkheid vraagt dan reageert hij niet.

 7. Leo Bosch zegt op

  Beste Henny,,
  In 2004 heb ik t.b.v. mijn echtgenote en pleegkind een vrijwillige ANW afgesloten, waarvoor ik jaarlijs premie betaal. Wordt afgetrokken van mijn AOW-uitkering.
  Je bent kennelijk verkeerd geïnformeerd.

  • henny zegt op

   @leo Bosch: ben ik dus verkeerd ingelicht door SVB. Heb jij een schriftelijke bevestiging dat de ANW uitbetaald wordt in Thailand?

 8. Leo Bosch zegt op

  Henny,
  Uiteraard heb ik dat 17 jaar geleden gekregen en weet de SVB dat ik in Thailand woon.
  Bovendien wordt 1 x per jaar premie er voor ingehouden.

 9. Leo Bosch zegt op

  Henny,
  En waarom zou Thailand geen verdragsland zijn?
  Er is toch ook een verdrag tussen NL. en Thailand i.v.m. betaling inkomstenbelasting van NL ingezetenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website