Beste lezers,

Mijn lieve Thaise vriendin heeft het Basisexamen inburgering gedaan in oktober en sindsdien moeten we 8 weken wachten op de uitslag.
Voor ons allebei duurt dat lang en we vragen ons af waarom de beoordeling niet binnen korte termijn gemaakt kan worden. Stel je voor dat middelbare school eindexamenkandidaten er ook zo lang op zouden moeten wachten… Het is niet anders, misschien hebben we er te weinig voor betaald. Maar de prijs stond vast.

Het Basisexamen schijnt simpel te zijn maar mijns inziens niet voor mensen uit Thailand wanneer het over luisteren en spreken gaat.

Mijn vraag is, los van mijn ergernis hierover: stel dat zij op een onderdeel niet slaagt, hoe kan zij dan bijscholing krijgen in Thailand om dat deel van het examen succesvol over te doen met daarna vermoedelijk weer 8 weken afwachten voor ons allebei? Vooral het onderdeel luisteren en spreken is een groot probleem voor Thai.

Als ze geslaagd is moet de IND ook nog 90 dagen nadenken. Dat maakt dat we elkaar, los van noodzakelijke Covid maatregelen (en de IND zegt dat ze daar moet blijven tot er een MVV is), bijzonder lang niet kunnen zien en voelen.

Ik heb nog gedurende 6 maanden geen € 15.000,– op mijn bankrekening gezet en als ik dat wel toevallig had, in welk duur hotel had ik dan mijn quarantaine mogen doorbrengen?

Nou ja, het schijnt dat een incidentele lange separatie goed is voor de liefde, maar ik ben al 67 en zij is 56, dus we willen volop genieten van de jaren die ons nog toekomen.

Wellicht leest iemand dit, die het Thais en Nederlands goed beheerst en in Centraal Thailand woont. Privéles is welkom sowieso, want met het Basisexamen begint de ellende pas. Maar ook ter voorbereiding op het examen Nederlands voor verblijf na de eerste vijf jaar is persoonlijk onderwijs altijd welkom!

Sympathieke betaling daarvoor vanuit Nederland gegarandeerd!

Warme groet uit herfstachtig Nederland,

Dolf

11 reacties op “Lezersvraag: Kan iemand die het Thais en Nederlands goed beheerst, mijn vriendin les geven?”

 1. Gerard zegt op

  Ik geef al 10 jaar Nederlandse les in Bangkok voor zowel inburgering als conversatie. Mijn slagings percentage bij inburgering is tot nu toe 100%. Ik geef privelessen in Bangkok en online tegen zeer schappelijke prijzen. Ik kan wel wat Thais maar niet perfect. Ik heb dit overigens ook nog nooit nodig gehad. Zie ook mijn Facebook pagina Teacher Dutch Bangkok.

  • Dolf zegt op

   Beste Gerard,

   wat is jouw tarief?

   Goede groet,

   Dolf

   • Gerard zegt op

    Tarief is afhankelijk van het aantal af te nemen uren. Bijv. bij 25 uur 600 thb per uur en bij 50 uur 500thb per uur. Er zijn ook pakketten voor speciale prijzen voor bij voorbeeld A1, A2, B1 en B2. Neem even kontakt op via mijn Facebook pagina Teacher Dutch Bangkok of via messenger Gerard Woestenenk.

    Groet Gerard.

 2. John zegt op

  Hallo

  Ikzelf kan je niet helpen maar heb een goede kennis die vloeiend Thai spreekt en Belg is. Spreekt uitstekend Nederlands. Is tevens al vele jaren leraar en doet ook via online sinds de Covid 19. Graag privé mail om hem in contact te brengen

 3. Louis Tinner zegt op

  Beste Dolf,

  Mijn vriendin heeft bij Richard van der Kieft gestudeerd en is bij de eerste poging geslaagd, echt een aanrader. U vindt meer informatie op http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Enige probleem voor jullie is dat hij in Bangkok lesgeeft, weet niet of hij online lesgeeft.

  Groetjes,

  Louis

 4. Jan Hoekstra zegt op

  Mijn vriendin heeft hier gestudeerd http://www.nederlandslerenbangkok.nl

  Wij hebben een zeer goede ervaring met deze school.

  Veel succes.

 5. Wil zegt op

  Dag, ben Nederlander, en woon bijna 2 jaar in Chiang Mai. Spreek redelijk wat Thais, studeer nog elke dag via internet. Nederlandse les zou via Skype kunnen. Mijn e mail is [email protected]. Groet, Wil

 6. johnny bos zegt op

  Hallo Dolf

  Ik ben een leraar voor nederlands en engels
  Wil je meer informatie dan kan je me Emailen:[email protected]
  Ik woon in Centraal Thailand en woon nu 7 jaar in Thailand

  Groeten Johnny Bos

 7. Ronny zegt op

  Hallo, mijn zoon is half Thai, half Belg. Hij verblijft op deze moment in Hua Hin. Online lessen via Skype of ander chat programma zou mogelijk zijn . Indien interesse dan hoor ik het wel en verwittig hem. Hij is 5-talig.
  Groetjesn.

 8. Bernold zegt op

  Mijn vrouw had in maart binnen 2 weken bericht dat je geslaagd was…
  En bij de IND duurde het ongeveer 2 maanden voor het bericht van goedkeuring kwam

 9. Ronald zegt op

  Beste Dolf
  Waarom probeer je niet Ohm vd Vlies in Khon Kaen
  Deze heeft daar een school Nederlands voor inburgering en Nederlands A2
  Zijn website is http://www.dutch4thai.com
  Mijn vriendin heeft daar goeie resultaten en goeie basis voor A2 gehad
  Groet Ronald


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website