Beste lezers,

Mijn zoon (NL) is in Thailand getrouwd met een Thaise vrouw, het huwelijk is (nog) niet geregistreerd in Nederland. Onlangs hebben zij een tweeling gekregen. Geboren in een ziekenhuis in Bangkok. Helaas kon mijn zoon hier door de corona niet bij zijn. Zijn vrouw heeft in het ziekenhuis getekend voor de geboorte van de kinderen.

Mijn vraag is: is mijn zoon nu automatisch vader met wettelijk gezag in Thailand en in Nederland? En kunnen mijn kleindochters nu wel een Nederlands paspoort krijgen? Of moet zijn vrouw eerst een erkenning regelen?

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat iemand weet hoe dit zit.

Groet,

Jantine

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Lezersvraag: Is mijn zoon nu automatisch vader met wettelijk gezag in Thailand en in Nederland?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het ziekenhuis geeft inderdaad een verklaring af van de geboorte van een kind (kinderen). Daarma gaat de vader of moeder naar het gemeentehuis (amphoe) om een officieel geboortebewijs te verkrijgen. Op dat geboortebewijs (สูติบัตร soetibat in het Thais) staan de naam van het kind, van de vader en de moeder, en geboortedatum, geboorteplaats en nog wat zaken. Hij/zij krijgt (krijgen) dan meteen een Thais identificatienummer.

  Zorg er voor dat de naam als vader, met een ID bv paspoort, goed gespeld wordt op het geboortebewijs. Ik meen dat een huwelijk tussen vader en moeder niet noodzakelijk is. Een DNA test kan gevraagd worden.

  Na vertaling en legalisatie van het geboortebewijs is het gemakkelijk de Nederlandse nationaliteit aan te vragen op de Nederlandse ambassade.

  • Dennis zegt op

   Volgens mij moet behalve de geboorteakte de vader de kinderen ook erkennen. Dat kon vroeger op de ambassade, tegenwoordig moet dat bij de plaatselijke amphur. De verkregen akte moet dan uiteraard worden vertaald (in het Engels) en gelegaliseerd door het Department of Foreign Affairs (het bekende gebouw aan de Chaeng Wattena in Lak Si, Bangkok). Daarna kan de NL-ambassade de erkenning overnemen en kan er een paspoort worden aangevraagd en daarmee wordt ook het Nederlandse staatsburgerschap verkregen.

   Een DNA-test is volgens mij pas na het 7e levensjaar (van de baby) nodig.

   • Tino Kuis zegt op

    In 1999 werd onze zoon geboren. De moeder, mijn toenmalige echtgenote, deed zelf aangifte, ik was daar niet bij. Wij waren een paar jaar daarvoor in Nederland getrouwd, en zij toonde de vertaalde en gelegaliseerde huwelijksacte. Een paar weken daarna werd de achternaam van onze zoon veranderd van die van de moeder naar die van de vader.

    Hier wordt vermeld dat de moeder en de vader in Thailand zijn getrouwd. Voor de wet of alleen traditioneel? In het eerste geval zal het laten zien van de huwelijksacte voldoende zijn. Ik denk dat informatie bij de amphoe over de procedure nodig is want overal is het een beetje anders.

    • Dennis zegt op

     Waar ik op doel is de aanvraag van een Nederlands staatsburgerschap (paspoort is daarvan het bewijs).

     Jantine meldt dat vader en moeder van de tweeling voor de Nederlandse wet niet getrouwd zijn. De Nederlandse ambassade volgt (uiteraard) de Nederlandse wet en zal zich dan af (kunnen) vragen waarop de aanvraag van het paspoort en dus staatsburgerschap is gebaseerd. Aangezien er geen officieel huwelijk is, zal m.i. de vader eerst het kind moeten erkennen. Uiteraard zal de ambassade hierin het exacte antwoord kunnen geven. Ik moest in elk geval wel degelijk een akte van erkenning laten opstellen. Destijds kon dat nog op de ambassade, nu niet meer (dat moet op het Thaise gemeentehuis (amphur) gebeuren

   • Thai Thai zegt op

    Ik heb geen erkenning nodig gehad, alleen de geboorteakte waar ik uiteraard opsta.

   • Ger-Korat zegt op

    Als vader, niet getrouwd, heb ik wel ervaring met de officiele erkenning van kinderen. Indien getrouwd krijgen de kinderen automatisch de nationaliteit van de vader, van belang is dat het officiele huwelijk ook in Nederland wordt geregistreerd en wel de datum van huwelijk in Thailand zodat de kinderen geboren uit dit huwelijk Nederlanders zijn. Hoe het huwelijk te registreren weet ik niet in details. Erkenning geldt alleen als de ouders niet getrouwd zijn en dat is een omslachtige weg via een advocaat, de Thaise rechtbank, kinderrechtbank en voogdijorganisatie en en dan uiteindelijk via de rechtbank naar een verklaring van de amphur waarmee je de een aanvraag voor een Nederlands paspoort waaraan verbonden de Nederlandse nationaleit kan aanvragen.

  • Peter zegt op

   Als er sprake is van een huwelijk zijn de kinderen bij geboorte Nederlands en Thai. zonder problemen kan een NL paspoort verkregen worden, Volgens mij, wanneer een paspoort aangevraagd wordt voor een kind vanaf 6 jaar is een DNA test verplicht.

   • Prawo zegt op

    En DNA-test is niet nodig voor een staande huwelijk geboren kind.

    Alleen als er sprake is van erkenning van een kind van 7 jaar of houder is een DNA-test nodig wil dat kind meteen Nederlander kunnen worden door deze erkenning. Een DNA-test is niet nodig bij erkende jongere kinderen en evenmin een ouder kind al een aantal jaren (zo uit mijn hoofd: 3) is verzorgd en opgegroeid in het gezin van de erkenner.

  • Co zegt op

   Tino, als je getrouwd bent in Thailand dan ben je automatisch de vader van het kind echter ben je niet getrouwd dan moet je het kind erkennen en dat gaat via de rechtbank kosten plus minus 25.000 baht.

   • Prawo zegt op

    Een Nederlander kan een kind erkennen bij iedere ambtenaar van de burgerlijke stand in Nederland. Rechtbanken komen daar niet aan te pas.

    Bij de rechtbank kan wel een gerechtelijk procedure vaststelling vaderschap worden ingediend. Dit is alleen nodig als de vader erkenning weigert. Een Thaise moeder of zij als wettelijk vertegenwoordiger van haar kind kan dit (met behulp van een toegevoegde advocaat) via de Nederlandse rechter regelen. Zo’n vaststelling levert voor het minderjarige kind in de regel de NL-nationaliteit op. Ook kan de vader dan worden gevraagd een onderhoudsbijdrage te betalen.

    Van een erkend kind heeft de vader niet automatisch ook het gezag. Dat moet apart worden geregeld. De procedure om gezamenlijk gezag aan te vragen staat hier uitgelegd: https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/gezag/Paginas/Gezamenlijk-gezag-formulier.aspx

    • Willem zegt op

     Dit is niet correct: erkennen van een kind kan in Nederland alleen bij de gemeente waar het kind staat ingeschreven EN alleen met schriftelijke toestemming van de moeder. Zonder die expliciete toestemming kun je erkenning vergeten

     • Prawo zegt op

      Misschien is het beter hier pas te reageren met voldoende kennis van zaken.

      Dat toestemming van de moeder nodig is klopt.
      Erkennen kan bij elke gemeente, ook als het kind nog in het buitenland is.
      Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/kind-erkennen-waneer-waar#:~:text=U%20kunt%20in%20elke%20gemeente,op%20dat%20moment%20zwanger%20is. Dat kan iedereen ook zelf opzoeken.

 2. Willem zegt op

  Aanvullend op bovenstaande. Erkenning moet (zoals al gesteld) inderdaad apart geregeld worden voor de Nederlandse wet. En aangezien het huwelijk voor de geboorte ook nog niet in Neferland was geregeld, is het aanvulkend ook noodzakelijk om het gezag alsnog te regelen. Dat zijn 2 verschillende dingen die los staan van elkaar. En ongetwijfeld bekend is dat de kinderen (daarna) inderdaad wel nederlandse nationaliteit kunnen krijgen. Maar de vrouw zal (ondanks dat ze getrouwd zijn en een kind hebben) gewoon moeten inburgeren (anders geen langdurig verblijf in nederland mogelijk)

  • Prawo zegt op

   Sorry, maar hier haalt Willem het nodige door elkaar.
   Een in Thailand gesloten huwelijk wordt in Nederland in principe erkend.

   Tijdens dit huwelijk (of binnen 306 dagen na een eventuele ontbinding) geboren kinderen erkennen is niet nodig. Beide ouders hebben van van rechtswege het gezag. Daar is verder ook niets voor nodig.

   De tweeling krijgt via de NL-vader ook van rechtswege de NL-nationaliteit. Hij kan schriftelijk toestemming geven als de moeder voor de kinderen een NL-paspoort aan gaat vragen.

   De vrouw heeft als verzorgend ouder van haar NL-kinderen van rechtswege verblijfsrecht in Nederland. Zij hoeft niet in te burgeren en heeft recht op een gratis zogenaamd faciliterend visum dat zij rechtsreeks kan aanvragen bij de NL-ambassade en hoeft geen gebruik te maken van VFS Global.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja leuk dat faciliterend visum, dienen de kinderen door de vader wel eerst naar Nederland gebracht te worden want immers zolang de kinderen niet in Nederland zijn krijgt de moeder geen visum. Pas als de kinderen in Nederland zijn kan je overgaan tot het aanvragen van een faciliterend visum, lijkt me. Je kant toch echt niet als Thaise moeder samen met de kinderen naar Nederland want immers de kinderen staan nog niet ingeschreven en wonen er dan officieel niet.

    • Prawo zegt op

     Dan bent u onjuist geïnformeerd of wellicht al verkeerd geholpen.
     Hier valt denk ik wel iets te regelen voor de moeder zonder vader en kinderen zo’n extra reis te laten maken. Wilt u mijn hulp, kijk dan eens op https://www.prawo.nl en stuur mij een e-mail (het contactformulier werkt helaas niet).

   • Willem zegt op

    Beste Prawo dat klopt – maar ik lees dat het huwelijk in thailand is gesloten maar nog niet is gelegaliseerd. Dan is er volgens de nederlandse wet nog geen sprake van een huwelijk. Natuurlijk kan dat erkend worden – pas na erkenning gaat gelden wat u hier stelt. Wat ik niet zeker weet is of de kinderen vervolgens eerst naar Nederland moeten komen en hier eerst moeten zijn ingeschreven voordat de moeder met een faciliterend visum naar Nederland kan komen. Weet u dat wel?

    • Prawo zegt op

     Ook volgens het Nederlandse IPR, Internationaal Privaatrecht (de NL wet zoals u zegt) is dat Thaise huwelijk in principe rechtsgeldig zodat wat ik schreef direct van toepassing is. De moeder moet uiteraard wel voor legalisatie (in Thailand) en vervolgens vertaling van haar huwelijksakte zorgen.
     De moeder kan gewoon met de kinderen mee op hun eerste reis naar NL, ze hoeven daar niet te zijn ingeschreven.

 3. Prawo zegt op

  Als uw zoon nog in Nederland woont is hij verplicht zijn Thaise huwelijk op te laten nemen in de basisadministratie van zijn gemeente. Daarvoor is een gelegaliseerde huwelijksakte nodig. Hij kan met de gelegaliseerde geboorteakte van zijn kinderen die gemeente ook vragen zijn persoonsgegevens aan te vullen met gegevens van de kinderen.

  Vervolgens kan hij los daarvan (niet verplicht maar wel dringend aan te raden, in ieder geval wat betreft beide geboorteaktes) deze drie aktes door de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag om laten zetten in Nederlandse aktes. Dit is gratis en zal de afgifte van NL-paspoorten voor de kinderen eenvoudiger maken.
  Zie: https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/buitenlandse-akte-in-een-nederlandse-akte-omzetten.htm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website