Beste lezers,

Ik heb een vraag over geldelijke bijdrage bij trouwen van vriend, overlijden van een familielid en bezoek van vriend die een huis heeft gebouwd en nu klaar is.

Ik hoor van mijn Thaise vriend dat het gebruikelijk is dat bij bovengenoemde plechtigheden een geld bedrag wordt gegeven. Is dit juist en welke bedragen worden is dan gebruikelijk bij deze traditie?

Wanneer ze geen geld hebben gaan ze lenen wel erg vreemd krijgen ze nog meer schulden.

Graag U mening hierover.

Twen

 

15 reacties op “Lezersvraag: Hoeveel geld moet je geven bij een Thais feest?”

 1. Jacques zegt op

  Inderdaad een Thais gebruik, Twen. Bij alle feestelijkheden waarvoor mensen worden uitgenodigd verschijnen de enveloppen met inhoud. De inhoud verschilt per gelegenheid en per persoon.
  Meestal zie ik mijn vrouw een briefje van 100 Baht erin doen. Maar voor een huwelijksfeest van naaste familie ging er 1000 Baht in de envelop.

  In de Thaise gemeenschap weet men zelf heel goed wat een passend bedrag is in een bepaalde situatie.

  Wanneer wij een feest geven zegt mijn vrouw nadrukkelijk bij de uitnodiging dat wij geen enveloppen willen. Daar maakt ze veel mensen blij mee in het dorp.

  En wen maar aan dat lenen, de Thaien doen niet anders onder elkaar.

 2. Tino Kuis zegt op

  Het zijn bedragen zoals Jacques hierboven vermeld. Ik gaf meestal 500 baht. Je moet wel je naam op de envelop schrijven zodat de ontvanger weet van wie het geschenk afkomstig is.
  Na ons Thaise huwelijksfeest, al weer 15 jaar geleden, is mijn ex-schoonmoeder de hele nacht bezig geweest enveloppen te openen, naam en bedrag in een album te schrijven en het geld te tellen. Dat album heb ik nog steeds. Ik plaag haar er nog wel eens mee: hele nacht geteld en niet geslapen, he, nou wij hebben ook niet geslapen, hoor!
  Er zaten ook bedragen tussen vanaf 20 baht. Dat album heeft een nuttige functie. Jij geeft op jouw beurt aan iemand hetzelfde bedrag wat hij/zij aan jou gaf!

  • Jacques zegt op

   Ook echt Thais, alles opschrijven. In een album is wel erg chique Tino. Dat was een huwelijk “op stand”.
   Ik zie altijd dat alles in schriftjes wordt genoteerd. O wee als de hoeveelheid geld niet klopt met het opgeschreven bedrag. Heftige discussies en weer alles opnieuw tellen.

 3. Peter vz zegt op

  Twen,
  Dit hangt sterk af van de sociale zetting, en welke relatie jij persoonlijk hebt met het bruidspaar, de overledene e.d.
  In Bangkok geeft ik zelf bij een huwelijk 1000-3000 baht. Bij een overlijden is dat minder dan 1000, tenzij ik gevraagd wordt bij 1 van de avonden in de tempel als sponsor op te treden. Dan kost het een paar duizend tot max 10 duizend. Dat laatste natuurlijk alleen als ik overledene of naaste familie erg goed ken.
  Kom je gewoon mee als gast en ken je de mensen nauwelijks of niet dan is 100 baht genoeg. Thais geven soms aanzienlijke bedragen en het komt regelmatig voor dat de opbrengst uit donaties hoger ligt dan de kosten van het feest.

 4. chris zegt op

  hallo Twen

  Ik weet niet wat precies gebruikelijk is maar ik weet wel wat hier in huis gebeurt. Voor huwelijken is het bedrag 1000 baht; bij begrafenissen maakt het verschil hoe ver of hoe dichtbij je staat tot de overledene en diens familie. Ik kan me herinneren dat wij – bij de begrafenis van een buurvrouw- elke dag naar de tempel gingen en er elke dag een envelop was met geld om de kosten van het eten en de drankjes (soms voor 100 tot 200 mensen) te betalen. De eerste dag 1000 baht en de dagen erna 300 baht per dag. Een dag hebben we ook een hele grote vis gegeven (kosten: 250 baht) die vervolgens in het eten werd verwerkt.
  Als je maar 1 keer gaat (de dag van de crematie) zou ik denken dat 1000 baht genoeg is.
  chris

 5. leen.egberts zegt op

  Ik ben stom verbaast,ik wist niet dat holanders zo gul zijn,zelf geef ik met mijn vriendin
  500bath,dat vind ik zonder gierig te zijn een aardig bedrag.In ons dorp gaan er ieder maand wel vijf mensen dood.Met de daling en de uitkering die wij krijgen van de euro,
  vind ik het overdreven bedragen die men geeft.Wanneer je genoeg geld hebt is het geen
  probleem,wij laten de thaise mensen de hele dag werken voor 200 a 300 bath.

  groetjes Leen.Egberts.

 6. Chris Hammer zegt op

  Inderdaad weten de meeste Thais wel, wat een passend bedrag is voor een feest, bruiloft en crematies.Soms corrigeer ik het bedrag, wat mijn vrouw wil geven naar boven, omdat ik goede contacten heb met een feesteling of rouwende familie.
  Net als Timo heb ik ook ervaringen in de naaste familie over het tellen tot diep in de nacht van alle opbrengsten en het vastleggen in een album wie wat gaf.

  Het leuke van het systeem is, dat ook arme mensen een feestje kunnen vieren of alles rond een crematie kunnen financieren.

 7. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik denk dat je het allemaal kan terugbrengen tot wat de financiële mogelijkheden van de gever en de relatie met de ontvanger is, maar een gebruik is het zeker.

  De bedragen die ik hier lees kunnen als norm misschien normaal zijn voor de doorsnee farang, maar het merendeel van de Thai zal dit zeker niet geven of het moeten er zijn die zich financieel geen zorgen hoeven te maken.

  Een Thais gezin met een inkomen van pakweg 10000 Bath in de maand, en zo zijn er genoeg, zal geen 1000 Bath geven omdat iemand van de buren overleden is of omdat er iemand van hun dorp trouwt.
  Ik heb er alleszins niet veel van die bedragen gevonden toen ik trouwden maar dat verwachtte ik ook niet natuurlijk
  Familie is een ander verhaal, maar dan mag je van de armste nog niet verwachten dat ze zich financieel pijn. Zo heb ik zelfs bedragen teruggegeven aan mensen, zij het wel niet in het openbaar en op een manier dat de gever zich niet beledigd hoefde te voelen. Niemand heeft geweigerd of voelde zich beledigd.

  We hebben over financiën in Thailand al meerdere artikels gehad op TB, en vooral de Isaan bewoners staan dan nogal wel eens op de toppen van hun tenen als het over bedragen gaat.
  Want een groot deel van de Isaan is arm (wat niet te ontkennen valt) en ze moeten, willen of kunnen, er met enkele honderden Bath per dag leven of overleven.
  Plotseling dat moeten lezen dat ze dan 1000 Bath (of meer) in een envelopje zouden gaan steken als geschenk op een of ander feest zou mij uitzonderlijk verbazen.

 8. Hans Struijlaart zegt op

  Beste Twen,

  Allereerst is het aan jou of je geld geeft en hoeveel.
  Bij een trouwpartij in Nederland geven we ook geld of een leuk cadeau.
  Dan ga je ook niet vragen wat gebruikelijk is. Dat hangt af van de relatie die je hebt met het getrouwde stel, dat geldt ook voor begrafenissen.
  Bij begrafenissen weer niet in Nederland, dan kijken ze je eerder raar aan als je geld geeft.
  In Thailand is het ook gebruikelijk om een donatie te geven bij overlijden. De reden hiervoor is dat voor de meeste Thai dit onvoorziene kosten zijn voor de familie. Ik moet de eerste Thai nog tegenkomen die een uitvaartverzekering heeft. Je moet zelf een inschatting kunnen maken hoe hard ze het geld nodig hebben (hoe arm de familie is) en wat je zelf kunt missen natuurlijk.
  Geld geven omdat iemand zijn huis af heeft en wil inzegenen? Neem een goede fles whisky mee (Jack Daniels etc.). Succes verzekerd! Als je een bedrag geeft ergens rond de 500 -1000 bath zullen ze je heel vriendelijk aan kijken en een diepe Wai maken.
  Hoop dat je hier iets mee kan. Hans

 9. koos zegt op

  Mijn schoonmoeder heeft een levensverzekering en mijn schoonvader had een levensverzekering waarmee zijn begrafenis is betaald.

 10. Teunis van Ekeren zegt op

  In de meeste dorpen (platteland) is er een persoon aangesteld, die na het overlijden van een inwoner langs de huizen gaat om geld op te halen voor de crematie. We praten over bedragen van 20 baht! Bij de diensten die in de dagen voorafgaand aan de crematie door monniken wordt verzorgt komen heel veel mensen en uiteraard wordt er gegeten. Ook dan worden er enveloppen met geld gegeven. Inderdaad met vermelding van de naam op de enveloppe en alles wordt geregistreerd. Als je later zelf iets moet geven wordt er altijd in het boekje gekeken. Bedragen boven de 100 baht ziet men niet vaak.

  Een groot deel van het geld is nodig voor de kist, koelinstallatie, muziek, vuurwerk, kleding van de dode, urn, enz. De rest (en meer) gaat zoals meestal naar de monniken die iedere dag komen en de crematiedienst leiden. Voorwaar een dure aangelegenheid, zeker als er ook nog een “hogere” monnik bij komt. Er worden tegenwoordig nogal wat levensverzekeringen afgesloten, die een bedrag betalen na overlijden of bij ziekte. Helaas zijn daar soms louche tussenpersonen bij betrokken die het geld in eigen zak steken.

  Bij bruiloften, inwijden van een nieuw huis en bijvoorbeeld Boeddhistische gelegenheden is er ook altijd de enveloppen ceremonie. Hier ziet men wel eens 500 baht, maar dat is echt de limiet”. Iedereen kan het zien en men weet hier aardig de balans te houden.

 11. ruud NK zegt op

  Ik laat het aan mijn vrouw over. Soms zeg ik dat het te weinig is en zorg dat het het hoger bedrag wordt. Ik wil ook niet teveel geven als “rijke” falang. Houd bij de gift wel rekening met het feit of ik mee eet of niet. Normaal bruiloft onbekende 500 bath, verjaardag 100 met touwtje rond de pols van het jarige kind.
  Begrafenissen verzorgt mijn vrouw. De bijdrage kan heel verschillend zijn, soms geld, soms veel geld, soms eten Ook hulp in de keuken of een combinatie.
  Een maal gaf zij 4 zakken houtskool en een paar liter benzine voor het crematorium. Je moet er maar op komen!

  Er zijn best wel mensen die een verzekering hebben. Ook wil de gemeente soms bijdrage in de kosten. Last was er een man gestorven (drank) zonder familie en toen gaf de gemeente 20.000 bath voor alle kosten aan iemand die de begrafenis zou verzorgen. Gaf achteraf nogal wat heisa, omdat het lijk na 1 dag al naar het crematorium ging en degene die de begrafenis verzorgde er zelf teveel geld aan overhield. Rodelen is immers een thaise sport.

 12. sake bouma zegt op

  Ben onlangs naar een huwelijksfeest geweest van een echt goed vriendin en we gaven 500 thb
  Voor anderssoortige gelegenheden is 100 thb echt voldoende
  Ter illustratie
  toen wij trouwden was meer dan de helft van de enveloppen gevuld met 20 thb, sommige met 100 en slechts enkele met 500,
  Voor een feestje van een huis dat klaar is zou ik niet meer dan 50 thb geven

 13. Adje zegt op

  Ik ben 8 maanden geleden getrouwd in Thailand. Wat Tino schreef over 15 jaar geleden is nu nog steeds. Aan het einde van de huwelijksdag en volgende dag wordt alle geld geteld. In mijn geval door mijn schoonzuster en zwager. Alles wordt opgeschreven in een schriftje. Naam en het het ontvangen bedrag. Over het algemeen waren het briefjes van 100 of 200 bath. En ja. Soms 20 bath. Maar dat was op één hand te tellen. Van goede vrienden en familieleden varieerden de bedragen van 500 tot 2000 bath. Intussen tijd hebben we alweer veel uitnodigingen mogen ontvangen van gasten, of hun zoon of dochters voor een bruiloft. Er wordt in het schrift gekeken wat wij hadden ontvangen en vervolgens wordt er iets meer teruggeven. Bijvoorbeeld is er 6 maanden geleden 100 bath ontvangen dan geeft men 110 bath terug.

  • BA zegt op

   Gisteren toevallig ook een bruiloft geweest, en daar hielden ze inderdaad ook zo’n schriftje bij. Grappig om te zien, en mijn vriendin zei ook al normaal horen ze iets meer terug te geven als ze krijgen.

   Overigens word hier ook vaak discussie over Sinsod gehouden, maar daar werd door een middenklasse Thai gewoon 500.000 en 10 baht goud overhandigd. Of de ouders het houden is vaak vraag 2, maar dat soort bedragen zijn dus blijkbaar niet uitzonderlijk, ook in de Isaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website