Lezersvraag: Ervaring met een ‘zwem’ vijver?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 juni 2021

Beste lezers,

Heeft er iemand ervaring met een ‘zwem’ vijver? Aan of afrader? En hoe die proper te houden?

Groet,

François (BE)

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Lezersvraag: Ervaring met een ‘zwem’ vijver?”

 1. Jan Scheys zegt op

  Ik ben ooit samen met Thaise vrienden gaan zwemmen in een visvijver en dat gaf geen enkel probleem. Dat deed ik vroeger trouwens ook in België zo. Als de vissen gezond blijven dan is er voldoende zuurstof in het water en dus ook voor de mens. Wel opletten dat er geen waterslangen in de vijver zitten…

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Het is hier altijd oppassen met open water, zeker als het stilstaand water is. Jan schrijft wel dat je op moet passen dat er geen waterslangen in zitten, maar die zijn nog het minst gevaarlijk. Ratten zijn een groter risico, en die hou je niet zo gemakkelijk buiten. Ratten zijn verspreiders van onder meer de ziekte van weil. Dat doen ze via hun urine. Toen ik een aantal dagen achter elkaar in onze vijver moest om een woekerende waterplant te verwijderen heb ik die ziekte opgelopen en het had niet veel gescheeld of ik had dit hier niet kunnen schrijven. Ik heb geen idee of je het water in een vijver goed genoeg kunt zuiveren, maar ik vraag het me af. Zwemmen doe ik alleen nog in een zwembad. Een mens is nooit te oud om door schade en schande wijs te worden 🙂

 3. Sietse zegt op

  Heb net het verhaal gelezen over de vijver van Sjaak S. In gerelateerde artikelen Zou graag in contact willen komen ivm zijn filter systeem is dit mogelijk via deze oproep.

  • Sjaak S zegt op

   Sietse, toen ik het woordje zwemvijver zag, werd ik nieuwsgierig. Ik kan je alvast vertellen dat ik vaak gebruik maak van mijn “zwemvijver”, maar anders dan je denkt. Het water van mijn vijver is altijd helder. Je kunt tot het diepste punt, ongeveer 160 cm kijken. Het filtersysteem dat ik heb, is heel eenvoudig: een pomp die het grove uitfiltert brengt het water van de vijver naar een zogenaamde druppelfilter. Deze heb ik zelf gebouwd en is effectief. Je kent misschien die plastic schuiflades die je kunt kopen in Makro en Tesco. Het zijn ladenkasten met drie, vier of vijf schuiflades.
   Ik heb deze tot druppelfilters omgebouwd: je moet in iedere lade zoveel mogelijk gaten boren, precies evenveel, zodat evenveel water kan doorlopen. Dan vul je de lades op met filter materiaal. Het beste zijn lavastenen. Op YouTube vind je veel voorbeelden van filtermateriaal. Ik gebruik ook die grote filterwatten, die ik een keer in de maand of zelfs twee maanden uitwissel (als de bak begint over te lopen, spoel ik hem uit en vervang de filter, maar maak het niet te schoon, anders spoel je te veel bacterieën weg.

   Waar ik destijds fouten mee gemaakt heb, is dat ik de pijpen voor de waterafvoer te klein heb genomen. Minstens 10 cm doorsnede en niet zoals ik de helft.

   Het is op zich geen probleem Ik moet wel een of twee keer per week de bodem van de vijver schoon maken en dat is wanneer ik “zwem”… Het is afkoelend werk, maar doordat er veel algengroei is, ook verplichtend werk, wil je de vijver enigszins aangenaam voor het oog houden. Ik doe het graag. Zet een muziekje op of luister mijn hoorspel en zuig dan de bodem met een zelfgemaakte vijver-stofzuiger af en haal zoveel mogelijk algen weg en de stront die de vissen produceren.

   Vooral wanneer het heet is, is dit verkoelend. Het water wordt de tuin in gepompt en de vijver wordt automatisch met gemeentewater (bij ons vrij schoon) in de vijver opgevuld.

   Als je meer wilt weten, foto’s wilt zien of vragen hebt, kun je me mailen: op s j a a k s AD h o t ma i l

 4. PEER zegt op

  Beste Francois,
  Al tour-fietsend door het glooiende lanschap in Isarn word ik telkens getrokken door zwemwater en plons er vaak in!
  Maar niet vermoedend dat ik daar bilharzia van kan oplopen! Altijd gedacht dat het in stilstaand water aanwezig kon zijn. Maar in de droge tijd stroomt het water van riviertjes zo langzaam dat ‘t op zwemvijvertjes lijkten.
  Ik werd er door ‘n oplettende voorbijganger op gewezen, nadat ik eerst ‘n sarong omgedaan had.

 5. HAGRO zegt op

  Dat wat je niet ziet is veel gevaarlijker.
  In stilstaand water kun je beter niet zwemmen!
  Bilharzia is de oude naam voor deze worminfectie.

  Hoe raak ik besmet met de wormlarven?
  De eitjes van de worm komen uit in stilstaand zoet water. Uit deze eitjes komen larven. Deze jonge larven zoeken zoetwaterslakken op en dringen bij de slak naar binnen. In de slak komen de larven tot ontwikkeling en daarna komen ze vrij in het water.

  Zwemt u in dit water dan kunnen de larven door uw huid heen kruipen. Dat kan ook als u maar even door het water loopt, door dit water te drinken of door u ermee te wassen.

  In de Thaise wateren vinden we inmiddels vele tropische vissen uit o.a. Zuid-Amerika.
  Of de Candiru (piemelvis) hier nu ook voorkomt?
  Deze vis wordt ook wel vampiervis of piemelvis genoemd! De plaatselijke bevolking heeft meer angst voor de candiru, dan voor een piranha. Als je in water zwemt – waarin deze vis leeft – dan kan het gebeuren dat de candiru een van jouw lichaamsholtes binnendringt. De parasiet voedt zich met bloed. Als het zijn naaldvormige tanden heeft vastgezet, dan laat het niet meer los. Alleen al de beet, veroorzaakt een vervelende pijn. Als de candiru komt vast te zitten in het mannelijke geslachtsdeel, dan kan hij hevige infecties veroorzaken. Niet zelden met de dood als gevolg.

  In Nederland heb je deze problemen niet.
  Zelf had ik in NL ook een zwemvijver, zwemmen tussen de Koi gaat prima.

  • Sietse zegt op

   Helaas komt deze parasiet ook in Nederland voor en wel in Zeeland. Een goede vriend was na het duiken in Zeeland, nadat hij zijn duikpak had uit getrokken nog ff in het water gegaan. Hij voelde een hevige pijn in piemel. En wat later bleek het was deze canduri. En nu hoe komt dat deze canduri in Nederland voorkomt. Deze komt mee in de ballasttanks van de zee schepen die water in nemen en hier in de Rotterdamse haven weer lozen om het schip in balans te brengen. En het water is warm genoeg om te overleven.
   Met groeten en wees voorzichtig

 6. hugo zegt op

  Kennis van mij, 45 jaar, had een beenwond opgelopen tijdens zwemmen in open water. 2 maanden BKK hospital. Ongeneeselijke wond is later in NL overleden.

  • Sjaak S zegt op

   Open water is wel heel iets anders dan een zwemvijver, waar je met filters je water schoon houdt. Een zwemvijver is eigenlijk een zwembad met chemisch onbehandeld water, dat schoongehouden wordt door filtering.
   Ik kan natuurlijk niets buiten sluiten, maar ik heb mijn vijver al bijna 8 jaar en heb nog nooit iets opgelopen. Maar, zoals ik al geschreven heb, je moet de vijver goed onderhouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website