Lezersvraag: Auto huren in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
6 juli 2020

Beste lezers,

Zodra het weer mag hopen wij weer op familiebezoek in Thailand gaan. Maar dit keer wil ik een auto huren vanaf het vliegveld om lekker mobiel te zijn en zo in een korte tijd iedereen te kunnen verblijden met een bezoekje.

Maar wat als ik schade rijd? Is er net als in Nederland een schadeformulier die ingevuld moet worden? En wat als er ook nog eens slachtoffers bij zijn gevallen? Hoe bereik ik de politie?

Zijn toch wel vragen die in mijn hoofd rondspoken en het leek mij verstandig om dit vooraf aan jullie voor te leggen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

Groet,

Rene

22 reacties op “Lezersvraag: Auto huren in Thailand”

 1. Branco zegt op

  Zelf heb ik de afgelopen jaren meerdere malen een auto gehuurd om van het vliegveld (BKK) naar Buriram, Pattaya en Rayong te rijden en dat gaat prima. Ik reserveer wel altijd al vanuit Nederland een auto met volledige verzekeringsdekking zonder eigen risico. Dan heb je nooit gedoe mocht er iets gebeuren ter plaatsen. Overigens is een internationaal rijbewijs wel een vereiste om de auto mee te krijgen bij de verhuurder.

  Een schadeformulier heb ik nog niet gezien in Thailand. In geval van problemen/schade moet je de verhuurder bellen en bij grotere calamiteiten de politie. Via 1155 kan je de tourist police bereiken en via 191 de reguliere politie. De politie bij de checkpoints spreekt over het algemeen redelijk goed Engels.

  Je kan er vanuit gaan dat je als farang aansprakelijk bent, zo werkt dat nu eenmaal in Thailand. Gelukkig heb je daarvoor de verzekeringen afgesloten zodat die het verder (financieel) afwikkelen. Blijf vooral rustig en maak foto’s e.d. om later de verhuurder te kunnen informeren.

  Zelf heb ik gelukkig nog nooit een aanrijding in Thailand meegemaakt. Over het algemeen is het rijden daar goed te doen en is men opvallend hoffelijk in het verkeer. Maar anticipeer op het onverwachte en geef elkaar de ruimte. Vooral in het donker moet je op alles voorbereid zijn.

  • Liam zegt op

   Goed advies. ik kan er nog aan toevoegen dat ik zelf vaker gehuurd heb in Thailand en ook 2x een nieuwe auto heb gekocht. Ging steeds goed, netjes en fatsoenlijk. Ook wel schade gehad, maar goed verzekeren is de key inderdaad. Een keer gehuurd op Phuket en toen werd over een beetje schade aan een spartbord moeilijk gedaan toen we al in de rij bij inchecken stonden. Uiteindelijk met paar duizend bath afgedaan. De kosten voor autoreparatie zijn laag in vergelijk met NL. Ik heb ook aan een nieuwe auto knaagschade door een soort rat gehad, waardoor de versnelling het niet goed meer deed. Door Honda alle bedrading (veel!!) onder de motorkap vernieuwd, zonder kosten.Nog wel waard te vermelden is: We hadden in Hua Hin net een nieuwe Civic gehaald en verhuisden naar een ander adres, met slagboom en camera’s. De tweede dag flinke deuk in de bumper. Wie o wie.. buurman erbij.. tja..nog een buurman.. hmm erg..Toch fijn beetje medeleven, niet? Niemand wist raad, tot de verhuurster van onze woning aan de telefoon was en de camera’s opperde. En ja hoor… de zoon van de buurman was de schuldige!! Dat wist buurman vast niet… Zaak verder weer super geregeld met de verzekering, maar die buurman toch een beetje op afstand gehouden. Moet ik er tenslotte nog wel bij zeggen, dat mijn vrouw Thaise is en bovenop dit soort dingen duikt. Wel zo relaxed voor mij…

  • theoS zegt op

   Dat de “farang” altijd de schuldige is, is absoluut NIET WAAR!!. Ik werd eens aangereden door een bahtbus in Pattaya en deze moest,van de politie, mij schadeloos stellen. Ik werd, ongeveer 1,5 jaar geleden, door een pick-up aangereden waar ik een gebroken been aan overhield en deze Thai moest allesbetalen. Ziekenhuis kosten en reparatie van mijn motorcycle, wat hij ook deed. Ik woon hier nu 44 jaar en heb nog NOOIT meegemaakt dat k altijd de schuldige was. Het is wel zo dat ondervragingen en rapporten in de Thaise taal gedaan worden dus altijd een Thai national bij je in de wagen hebben. Ik had ALTIJD mijn vrow mee, heeft me voor veel ellende bespaard.

  • Rene zegt op

   Bedankt voor de goede tips! Vooral de telefoonnummers “op zak” hebben is handig.

 2. compuding zegt op

  Hallo Rene

  Kijk op rentalcar, daar kan je je auto van je keus vinden.
  Mocht je langer dan 3 weken huren neem dan de no worry van rentalcars dan hoef je je geen zorgen te maken over schade die word je dan terug betaald (je moet het eerst wel voorschieten)
  Ga je korter dan kun je het beste de no worry verzekering van de maatschappij nemen dat is 300-400 bath per dag en je hoeft niet te controleren op bestaande schade je levert de auto in schade of geen schade ( niets voorschieten) Er is altijd een nood tel nr die je kan bellen als je een aanrijding of ernstig ongeluk heb

  compuding

 3. Frank zegt op

  Wij gaan al jaren op familiebezoek in Udon Thani province. Wij huren altijd een Toyoya Hilux bij Lek Car Rental aldaar. Een betrouwbaar Thais bedrijf onder Engelse leiding.

  De prijzen zijn schappelijk, de auto’s en hun service is prima en men staat altijd voor je klaar. Bovendien zijn ze volledig verzekerd. Voor verdere details, zie hun website.

  • Willy zegt op

   Wij hebben ook vaak een pick-up gehuurd bij Lek Car Rental. Prima en betrouwbaar bedrijf. Nu al een paar jaar een eigen Toyota Hilux.

  • Rene zegt op

   Bedankt voor de goede tip Frank!

 4. Pieter Achterberg zegt op

  Auto huren kan prima. Zorg dat het bij een regulier bedrijf is (Hertz/Budget/AVIS of bijv online via Argus).
  Neem eventueel iets extra aan verzekering. Voor sommige schades geldt altijd een eigen risico, vaak moet je een credit card bedrag als borg laten registreren (gewoonlijk rond de 150-200 euro).

  Je krijgt de papieren mee als je de auto ophaalt en een goede uitleg wat je moet doen. Probeer een taxies tel sim in en tel. te zetten en geef dat nummer dan op als contact nummer.
  Op die papieren staat een tel. nummer wat je ALTIJD moet bellen als je schade hebt. Heb je een ongeval blijf rustig en geef geen geld, ook als de tegenpartij heel boos doet.
  Bel altijd eerst dat nummer van het papier. Blijf daar waar je bent op een veilige positie, de auto naar de kant van de weg, laat een Thai aan de tel. uitleggen waar je bent en de verzekering of het verhuurbedrijf komt bijna altijd naar je toe. Meestal heeft de tegenpartij dat ook. Gewoonlijk hebben ze mannetjes in de buurt en die zijn er binnen 45 min. Maak ondertussen foto’s van de schade aan beide autos. De ver. mannetjes vullen de papieren in en overleggen. Meestal moet je tekenen, zoek niet teveel naar fraude, vaak gaat dit goed.
  Over het algemeen ben je mogelijk een bepaald bedrag aan eigen risico kwijt, maar lang niet altijd, soms kost het je helemaal niets. Geef bij het terugbrengen van de auto de schade/ongeval nog even door, zeer waarschijnlijk wachten ze al op je om het geval te bekijken. Voor zover ik hoor behandelen de grote bedrijven je meestal heel netjes.

 5. teun zegt op

  Vraagje: heb je rij-ervaring in Thailand en heb je een thaise vriendin/vrouw? Als het antwoord op eerste deel van vraag “neen” is dan zou ik er nog eens goed over nadenken. Links rijden is op zichzelf al even wennen. En daarnaast moet je er dan ook rekening mee houden, dat niet alle Thaise weggebruikers alle regels kennen/naleven.
  En als dan ook nog eens het antwoord op het tweede deel van de vraag “neen” is, zou ik er zeker niet aan beginnen.

  Overweeg een auto met chauffeur.

  • Rene zegt op

   Dag Teun. Zeker rijervaring in Thailand met zowel auto als brommer en ook een Thaise vriendin. 🙂
   Normaal worden wij gehaald van het vliegveld en leen ik de auto of brommer van de familie. Maar dit jaar willen wij voor het eerst huren zodat wij meer vrijheid hebben.

 6. Geertg zegt op

  Als je gewend bent om links te rijden tussen andere weggebruikers die nergens naar kijken en de verkeersregels aan hun laars lappen, kun je met n internationaal rijbewijs een auto huren. Zorg er wel voor dat je een hele goede verzekering hebt zonder eigen risico. Bij een ongeval direct contact opnemen met de verhuurder en eventueel de verzekering. De toeristenpolitie spreekt voldoende Engels om je in eerste instantie te kunnen helpen. Geef geen verklaring, onderteken niets en wacht geduldig op de verzekeringsagent.

  Als je een goede verzekering heb is de farang niet het haasje en wordt alles correct afgehandeld. Afhankelijk van wie schuldig is aan het ongeval kan er gevraagd worden om een vergoeding te betalen om een andere auto te huren tijdens het herstel van de schade. Deze bedraagt circa 1000 thb per dag. Soms betaalt de verzekering dit ook. Advies blijf rustig en beleefd ondanks alles.

 7. eduard zegt op

  Hebben het hier alleen maar over int. rijbewijs, is ONGELDIG als die niet in combinatie is met het rijbewijs uit je eigen land !! Tevens krijg je je int.rijbewijs voor een jaar, terwjll je er maar 3 maanden gebruik van mag maken.(dacht ik)

 8. RobHH zegt op

  Misschien moet je jezelf afvragen of je wel de weg op moet gaan met een (huur)-auto wanneer je van te voren al bedenkingen hebt over wat er gebeurt bij een ongeval. Dit klinkt allemaal niet erg zelfverzekerd.

  • Rene zegt op

   Ik heb zeker geen bedenkingen RobHH. Ik heb veel ervaring met het rijden in Thailand en vele andere landen en weet dat een aanrijding ook aan een ander kan liggen ook al kijk je goed uit. Daarom is het altijd goed om voorbereid te zijn, al is het maar het telefoonnummer van de politie of verzekeringsmaatschappij die je dan kunt bellen.

 9. Joop zegt op

  Ik ondersteun van harte de aanbeveling van Teun om een auto met chauffeur te huren; is nauwelijks duurder dan alleen een auto. Bedenk daarbij dat als je een aanrijding hebt jij als farang bij voorbaat de schuld krijgt; dat gebeurt niet als je een Thaise chauffeur hebt.

 10. Ton zegt op

  Onbezorgd reizen: regel een chauffeur

  Huurt u een auto, regel dan:
  – internationaal rijbewijs
  – “number 1” verzekering; geen eigen risico
  – plaats eventueel een dashcam: bewijsmiddel
  – check voor de zekerheid auto op schade: fotografeer auto voordat u wegrijdt en direct na terugbrengen
  – auto vaak zelf met volle tank terug te brengen, anders mogelijk extra handlingkosten
  – men is hier zeker niet altijd hoffelijk:
  heb ogen ook in het achterhoofd, trek niet te snel op als het groen wordt, kijk op kruising toch even links
  en rechts, want men komt soms met grote snelheid door rood licht gevlogen
  – pas op met rijden in avonduren: rijders onder invloed, voertuigen zonder licht, vee op straat, kuilen of
  wegwerkzaamheden zonder afdoende waarschuwingsborden
  – blijf rustig als er iets gebeurt en u eigenlijk in volkomen uw recht staat: behoorlijk wat mensen hier hebben
  wapens en korte lontjes; zo lief is men hier niet.

  Zelf eens op snelweg aangereden geworden door invoegende dronken Thai in pick-up truck:
  Na achtervolging kon ik hem manen tot stoppen.
  Politie kwam, nam alleen op t.b.v. verzekering.
  Passagier in auto veroorzaker kon stuur overnemen en ze mochten wegrijden.
  Mijn opmerking: “en doet u dan niets tegen die dronken rijder?”
  Zijn antwoord: “u heeft toch een goede verzekering?!” en weg was hij op zijn motor.
  Politie liet mij achter in de berm met kapotte auto: zoek het maar uit.
  Gelukkig goed verzekerd. Maar lang wachten op schadeopnemer en verdere actie.
  Dus let op: “Thai rak Thai”: Thai houden van Thai.

 11. Nong Bua Riam zegt op

  Internationaal rijbewijs is 1 jaar geldig, er staat nergens een datum en duur van gebruik. Ik heb hem zeker 3x 6 weken in Thailand gebruikt in een jaar. Wel in combinatie met je eigen land rijbewijs . Ben paar keer aangehouden voor kleine snelheidsoverschrijding , internationaal rijbewijs werd nooit gevraagd , wel NL.
  En € 400 Bth.

  • fred zegt op

   Met een internationaal rijbewijs mag je in totaal maximaal 3 maanden opeenvolgend in een vreemd land rijden. Verlaat je het land en je komt terug mag je het terug 3 maanden gebruiken. Het land buiten gaan en gelijk weer binnenkomen is voldoende.
   Een borderrun kan dus evengoed nuttig zijn voor de geldigheid van je internationaal rijbewijs te behouden.

   Een Belgisch internationaal rijbewijs is drie jaar geldig.

   • Martin Farang zegt op

    Voor Thailand geldt 2 maanden. Een plaatselijk rijbewijs is eenvoudig te verkrijgen, bij LTO.

 12. Jan zegt op

  Ik rij al 11 jaar in Thailand, de vraag is niet of je een ongeval zult hebben maar wanneer, ik heb tot op heden nog geen ongeval gehad maar het is er al een paar keer zeer dicht bij geweest.

 13. Mike zegt op

  Over de ongevallen : Thailand is ongeveer vergelijkbaar veilig / gevaarlijk als Canada MITS je in een auto zit. Op de motorfiets is het een heel ander verhaal, dan zit je in de gevaarlijkste 3 landen op de planeet.

  Neem geen voorrang, laat idioten gaan, wordt niet boos en je kan rustig een auto huren. Bel de verzekering als er wat gebeurt, er is altijd een “verzekerings agent” op een motor in de buurt. Laat die alles afhandelen en zelf geen toezeggingen of wat dan ook uiten.

  Ik rij een Hilux en vind het verkeer in Thailand, alweer mits je in een AUTO zit, geen enkel probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website