Beste lezers,

Ik ben met Thaise vrouw getrouwd in Nederland buiten gemeenschap van goederen. Ben niet in Thailand getrouwd. Als ik overlijd, krijgt zij een kindsdeel. Bij de notaris vastgelegd.

Als zij overlijdt, dan krijg ik alles wat zij in Thailand heeft, zegt zij, omdat wij in Nederland getrouwd zijn. En zij heeft geen kinderen.

Klopt dat wat ze zegt?

Groet,

Klaas

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Krijg ik alles als mijn Thaise vrouw overlijdt, omdat ze geen kinderen heeft?”

 1. Rene zegt op

  Als je niet gehuwd bent in Thailand zal je niets erven.
  Zou je alsnog huwen in Thailand of het Nederlandse huwelijk laten registreren, zal je erven ‘na’ ouders, zus, broer… Je komt dus op de onderste ladder te staan, tenzij je vrouw registreert dat jij de erfgenaam bent.
  Een huwelijk in Nederland heeft dus geen enkele waarde in Thailand.

 2. PEER zegt op

  Beste Klaas,
  Het kan kloppen dat ze recht heeft op ‘n kindsdeel.
  Je kunt veel in je huwelijks/samenlevingscontract vast laten leggen. Dat betreft jouw bezit.
  Maar háár bezittingen zullen, na haar dood, gewoon naar de familieleden gaan.
  Dat is in Thailand zo, maar ook in Nederland wanneer je geen kinderen hebt.
  Dat gaat zelfs tot verre achterneven en -nichten.

 3. bob zegt op

  Ik denk dat de familie van haar daar anders over denkt. Zeker als er geen Thais testament is.

 4. Klaas zegt op

  Beste Klaas,

  Dat klinkt een beetje simpel, ik weet het niet, maar zonder testament van haar zijde, lijkt het mij dat je achter het net vist.

  Groeten,
  Ook Klaas.

 5. Soi zegt op

  Het Thaise erfrecht is beschreven in de ‘Civil Code’ (Burgerlijk Wetboek) vanaf artikel 1604. Aan de echtgenoot/echtgenote is een apart artikel 1635 gewijd. Je doet er goed aan jouw NL huwelijk ook in TH te registreren zodat bij overlijden van jouw vrouw duidelijk is dat je inderdaad de ‘spouse’ bent. Doe je dat niet, dan heb je tzt meer tijd en bewijslast kwijt, en met wat pech de hele nalatenschap.
  Sowieso zul je als farang een TH advocaat in de arm moeten nemen, hetzij om je Thai erfdelen in ontvangst te kunnen nemen, hetzij om jouw/jullie NL testament in TH te kunnen formaliseren.
  Je zegt dan wel dat notarieel is vastgelegd dat jouw vrouw een kindsdeel krijgt, maar kennelijk zijn haar bezittingen in TH niet vastgelegd. Waarom niet ook in TH een testament opmaken? Zou ik wel doen want eenmaal overleden heeft zij geen bemoeienis meer, haar eventuele familie wel. Het gaat net als in NL niet enkel om de kinderen. Die heeft ze niet, dus komt de familie op de proppen. Als je in TH slechts als ‘partner’ bekend bent, vis je achter het net, want enkel “spouse” is in het Thai civiele recht van toepassing.

  Hoe dan ook: artikel 1629 noemt een rijtje erfgenamen naar rang/klasse: kinderen, ouders, volbloed broers/zusters, halfbloed broers/zusters, grootouders, ooms en tantes. Artikel 1635 zegt dat een echtgenoot in die aflopende volgorde meedeelt in de erfenis. Elke klasse geeft een deelfactor aan. Paragraaf 1635-4 zegt vervolgens dat als er geen verdere mede-erfgenamen zijn de echtgenoot de enige is en in dat geval erf hij alle goed en geld. Zoals gezegd: maak duidelijk dat je inderdaad de echtgenoot bent!

  Kortom beste Klaas, terug naar jouw vraag- in geval jouw vrouw eerder overlijdt meldt je dan bij een Thai advocaat zijn haar wettelijk(!) echtgenoot en deze zal met jou uitdokteren wie nog meer zal erven, en ben jij de enige dan krijg je inderdaad alles. Een notaris in NL zou niet anders doen.

  • Hans zegt op

   T.a.v. testamenten is het goed te weten dat er internationale verdragen zijn. Volgens de Nederlandse broederschap van Notarissen is het beter om je testament in Thailand te regelen omdat je dan vrijekeuze hebt t.a.v. wie wat krijgt. Je moet dan wel een paar jaar in Thailand gewoond hebben (vergeten hoelang).
   Het Thaise testament kan je wereld bezittingen regelen. Mocht je overlijden dan gaat het via de Thaise rechtbank. Een Nederlandse notaris zal dan de bezittingen in NL verdelen volgens het Thaise testament (dus je kunt de NL wettelijke erfdelen volledig omzeilen) maar pas na ontvangst van de uitspraak van de Thaise rechter, die overigens nog wel vertaald en gelegaliseerd moet worden (bevestigd door mijn NL notaris)
   Sommigen hebben 2 testamenten. 1 in NL en 1 in TH omdat er bezittingen in beide landen zijn. Volgens de internationale verdragen is er maar 1 geldig. Dus 1 vervalt, ingeval iemand dit betwist. Welke? Tja daar zal over geprocedeerd kunnen worden tussen de achtergebleven aasgieren. Mocht dit gebeuren dan ben je zeker dat je wensen niet volledig bewaarheid worden.

  • Hans zegt op

   Volgens mijn interpretatie is het Thaise erfrecht regelend recht. Als er niets is afgesproken dan gelden de vermelde verdeel sleutels. Daar kan in vrije keuze van afgeweken worden
   In Nederland daarentegen is het bij betwisting dwingend recht en kan de eisende partij zijn of haar wettelijke erfdeel afdwingen ongeacht wat is beschreven in het testament.

 6. chipper zegt op

  Best in Thailand een testament laten opmaken. Zolang dat dat er niet is krijg jij waarschijnlijk niets omdat je niet getrouwd bent in Thailand (en dan nog).

  • Hans zegt op

   Zijn niet officiële vrouw voor de Thaise wet zou een testament moeten opmaken (met 3 getuigen) waarin staat dat hij alles erft als zij overlijdt. In dat geval is de registratie van het huwelijk in Thailand overbodig.
   Mooi moment om uit te vinden wie de prioriteit heeft haar familie of hij.
   Let wel dat, zonder registratie van het huwelijk, kan zij opnieuw trouwen in Thailand, wat alles zeer complex kan maken.
   Land kan je erven (zonder het te bezitten), maar je moet er dan wel voor zorgen dat je het binnen (denk 1 jaar) verkoopt aan een Thai.

 7. Richard zegt op

  Als je vrouw land bezit kan je dat sowieso niet erven want een buitenlander mag geen land bezitten in Thailand

  • Luit van der Linde zegt op

   Volgens mijn gegevens kan je wel terdege land erven als buitenlander, maar krijg je de verplichting om het binnen een redelijke termijn aan een Thai te verkopen.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Bron: samuiforsale.

    The answer to the question ‘can a foreigner inherit land in Thailand’ is yes, as a statutory heir, but he cannot register ownership of the land because he will not be given permission. Under present law he must dispose of the land within a reasonable period (meaning up to 1 year) to a Thai national. If the foreigner fails to dispose of the land the Director-General of the Land Department is authorized to dispose of the land and retain a fee of 5% of the sale price before any deductions or taxes.

    Er zitten ook eisen aan de omvang van land voor bewoning en land voor industrie. Wees attent op het woord ‘ statutory heir’, wettelijke erfgenaam.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website