De jongens zijn gevonden, maar wat nu?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 juli 2018
Image: Bangkok Post

Na de euforie over de ontdekking van de 13 vermiste voetballers, komt nu het besef dat ze weghalen uit de grot een hele lastige klus zal worden en ook niet zonder gevaar.  

De omstandigheden zijn extreem gevaarlijk: sterke waterstromen, modder, slechte zicht, nauwe doorgangen en minstens 2,5 kilometer die zwemmend en duikend moet worden afgelegd. Een haast onmogelijke opgave, zeker als je bedenkt dat de meeste jongens niet kunnen zwemen en nog verzwakt zijn. Mogelijk zullen ze vier maanden moeten wachten tot het eind van de moesson. De autoriteiten beseffen dat zoiets een zware psychische belasting zal zijn.

Grot-duiker Ben Raymenants, die zich 400 meter achter de twee Britten bevond toen ze de jongens vonden bij de zogeheten grotkamer Pattaya Beach, zegt dat het weer de beslissend factor is om de beste strategie te bepalen. Wanneer het wegpompen van water succes heeft en het waterpeil zakt, kunnen alternatieven gevonden worden. Maar de vooruitzichten zijn slecht, de komende dagen worden zware regens verwacht.

Het belangrijkste nieuws:

 • Thai Navy Seals en grotduik-experts zijn begonnen met de jongens te leren zwemmen en duiken.
 • De jongens hebben nu gezelschap van zeven mariniers, een legerarts en verpleegkundige, die vrijwillig hebben aangeboden bij de groep te blijven zolang dat nodig is, desnoods maanden.
 • Men is bezig met de aanleg van een telefoonverbinding zodat de jongens met hun ouders kunnen praten.
 • Er zijn voedselvoorraden voor tenminste vier dagen aangelegd, zeventig zuurstofcilinders zijn aangevoerd en de jongens krijgen energierijk eten en drinken zodat ze kunnen aansterken.
 • Ruim duizend reddingswerkers gaan door met pogingen om water uit de grot te pompen.
 • Gouverneur Narongsak, waar veel kritiek op was, wordt overgeplaatst naar de kleinere provincie Phayao, adjunct-gouverneur Passakorn volgt hem op. Narongsak mag wel blijven totdat de missie is afgerond.
 • Minister Anupong van binnenlandse zaken zei dat het duiken levensgevaarlijk is omdat er nauwe doorgangen in de grot zijn. Ze moeten een duikuitrusting kunnen gebruiken. Als die op zeker moment wordt verloren, kunnen ze alsnog verdrinken.
 • Het plan is dat er twee duikers per voetballer wordt ingezet om ze te begeleiden bij hun terugtocht.
 • Het Chiang Rai Prachanukroh ziekenhuis heeft een afdeling in gereedheid gebracht waar de dertien teamleden verzorgd kunnen worden en accommodatie voor 54 familieleden.

Bron: Bangkok Post

16 reacties op “De jongens zijn gevonden, maar wat nu?”

 1. Emiel zegt op

  In Oostende wordt het strand ieder seizoen opgespoten met zeezand. Dat gebeurt met zeer krachtige pompen. Het tientallen meters lange buissysteem is ongeveer 80cm in doorstede en daaruit spuit zeer krachtig het waterige zand op het strand. Zulke pompinstallatie kan die grotten toch spoedig watervrij maken. Ik zie op te drie vier spuitmonden van een tien cm diameter… Zo kan het natuurlijk maanden duren. Een drietal van die (Oostendse)pompen moet het ding toch snel kunnen klaren.

  • l.lagemaat zegt op

   Het strand van Oostende is niet vergelijkbaar met het bergachtig gebied waar dit zich afspeelt.
   Het materiaal is niet voorhanden los nog van de logistieke problemen.

 2. Emiel zegt op

  Laat de Belgische baggeraars er werk van maken. Die mensen kennen het vak.

  • Cornelis zegt op

   Baggeren? Denk je echt dat dat iets te maken heeft met de omstandigheden in en rond de grotten?

 3. Leo Th. zegt op

  Diep respect voor degenen die zich vrijwillig beschikbaar hebben gesteld om eventueel maanden lang bij de jongens in de grot te blijven. Hopelijk hoeft het niet zo lang te duren en is de nachtmerrie voor het voetbalteam, dat er na zo’n lange tijd in het pikkedonker opgesloten te hebben gezeten op het oog vrij energiek uitzag, snel voorbij!

 4. Kees 2 zegt op

  Stalen buizen? 80cm doorsnee? Over een afstand van meer dan 4km? Vele bochten, nauwe doorgangen, meerdere grotten… dat is toch niet aan te leggen, kijk maar eens naar het plaatje hier boven.
  En ondertussen regent het maar door…

 5. J. de Jong zegt op

  Precies..!! Amateuristisch gedoe. Tijdens de overstromingen in Engeland een aantal jaren terug stonden pompen met een enorme capaciteit. Dat moet is deze situatie ook kunnen.

  • Nicky zegt op

   ff op je rug erheen brengen. In Bergachtig gebied. Waar men dan ook de nodige brandstof en dergelijke moet zien te krijgen. Allemaal heel eenvoudig gezegd,, maar er moet daar volop geïmproviseerd worden.
   Baggerwerkzaamheden worden maanden van te voren voorbereid. Tegen die tijd zijn de kinderen wel uit de grot hoor. Er moest hier snel gehandeld worden zonder voorbereidingstijd. En dat nog in Berg gebied

 6. Rikkie zegt op

  Misschien een slanke eenpersoons waterdichte cocon en die door de gangen begeleiden d.m.v. touwen en duwen.. Maar men zal alles wel al uitgedacht hebben en het te gevaarlijk vinden.. Ik ben zelf ( met een groep in/ door de grotten nabij Phang Nga met een kano gegaan ( kon alleen liggend op de kano en ik moest met een zaklantaarn schijnen terwijl een thaise begeleider roeide en de rubberen kano tot m’n schrik ook nog eens wat
  liet leeglopen i.v.m. de geringe hoogte, het was pikkedonker en ik stond bijna- doodsangsten uit.., wat als het water daarbinnen zou stijgen met al die stalagtieten..brr. als ik daar weer aan denk..) en kan me nu goed indenken hoe gevaarlijk zo’n onderneming is..

 7. Herman zegt op

  Kleine Flexibele duikcapsule maken waarin er 1 kan liggen en 1 voor 1 door de grot naar buiten trekken onder duikerbegeleiding.

 8. Henk zegt op

  Zoals gewoonlijk staan de beste stuurlui aan wal.
  Er wordt internationaal mee gedacht om ee nc oplossing te vinden.
  In eerste instantie moeten de kinderen aan sterken. Men gaat niet over 1 nacht ijs, er moet gedoken worden over lange afstanden. Gelukkig zijn er bekwame mensen die nadenken en niets overhaast doen. Voorlopig hebben ze voedsel, medicijnen enz. Ook zijn er hulpverleners die nu bij de kinderen bivakeren.
  Het gangenstelsel in lang, niet ruim enn staat onder water. En de hoeveelheid regen die valt in het tegen seizoen is niet mals.
  Een stijgend waterpijp is dan in 10 minuten extreem.
  Ik ga er vanuit dat er goed nagedacht wordt in het belang van de kinderen en er passende maatregelen genomen worden vooe een goede afloop.

 9. Luka zegt op

  Ik dacht ook aanvankelijk bij mijzelf, je moet die grot toch kunnen leegpompen met wat ze tegenwoordig hebben aan pompen maar ik heb wat opzoekingswerk verricht en er stroomt voortdurend water binnen in die grotten via verschillende ondergrondse rivieren. Ze doen zoveel mogelijk werk om die rivieren om te leiden maar dat is een moeilijke klus omdat de grotten zo complex zijn.

 10. Jules zegt op

  Een vriend had een goed idee.
  Men maakt twee plastic schelpen die op elkaar passen en waar de jongens in kunnen gaan liggen met een zuurstof tank tussen hun benen. men plakt de twee helften aan elkaar om ze waterdicht te maken. Een duiker vooraan en 1 acchteraan om ze door het water te trekken..
  Hoe communiceer je zulk idee met de reddingswerkers.

  • Nicky zegt op

   Er is een grote internationale reddingsploeg, die allemaal hun eigen ideeën hebben, Deze mensen zijn ter plaatse, kennen de situatie, kennen hun vak en weten wat er wel en niet mogelijk is en waar men rekening moet mee houden. Het is echt niet zo, dat er een stelletje bureaucraten gaan zitten afwachten tot er iemand met een ideetje aankomt. Dit zijn allemaal, stuk voor stuk zeer ervaren mensen, die echt al meer noodsituaties en gevaarlijke extreme duiken hebben meegemaakt.

  • Kees 2 zegt op

   Hmmm, gaat waarschijnlijk niet werken ivm opwaartse kracht van het water, probeer maar eens een bal onder water te houden… je zult fors extra gewicht moeten toevoegen. Je kunt beter die jongens een normale duikuitrusting geven en hen 1 voor 1 door het water trekken. Aansterken, oefenen met duikflessen om ontspannen onder water te durven blijven, zwemvesten net dusdanig volume geven dat de jongens in evenwichtstoestand onder water blijven (je zweeft dan en hoeft niet echt te kunnen zwemmen).

 11. Emiel zegt op

  Ik geloof wel dat de TH overheid haar uiterste best doet. voornamelijk omdat de wereld toekijkt. Ik geloof echter weinig in hun bekwaamheid. Het is goed dat er helpers van overal een handje toesteken maar in hoeverre krijgen die wat gedaan? Ik blijf duimen voor die jongens
  Ik zit toch met de vraag; hoe komen die jongens daar terecht… vier km ver, door 30 m diepe kloof, klimmen en zwemmen .. heel eigenaardig toch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website