Is vrijstelling loonheffing gunstig voor mij?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 juli 2018

Beste lezers,

Al eerder over geschreven, maar heb toch nog wat vragen aan de mensen die hier eventueel gebruik van maken. Volgend jaar ga ik pensioen krijgen, bedrijfspensioen. Ben nog geen 68, dus krijg alleen pensioen. Nu is er een mogelijkheid om vrijstelling van loonheffing te krijgen, maar is dat echt wel voordelig tov Thailand? Heeft Thailand een (veel) lager belasting tarief dan Nederland? Tegen welk tarief wordt straks met Nederlandse bedrijfspensioen belast en wat als ik daar vrijstelling voor krijg en het laat belasten in Thailand, wat is dan in mijn geval het voordeel?

Woon al meerdere jaren in Thailand en heb sinds 3 jaar geen aangifte gedaan in Nederland als in Thailand. Hopelijk zijn er lezers die hier wat duidelijkheid kunnen verschaffen, ook voor de rest van de toekomstige populatie.

Groet,

Sjaak

18 reacties op “Is vrijstelling loonheffing gunstig voor mij?”

 1. Karel zegt op

  Als je googelt kun je de belastingtarieven voor Thailand vinden.

  • Ger-Korat zegt op

   In dit blog op 14 december 2016 wat over de tarieven:

   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/belastingaangifte-thailand-hoeveel-inkomstenbelasting/

 2. bob zegt op

  U betaalt in Thailand helemaal geen belasting. Mits u bent uitgeschreven in Nederland. Als u dat niet bent dan zou ik als de …… die achterstallige aangiften gauw invullen want u moet ergens inkomen van hebben anders kunt u niet leven. Dus uitschrijven in Nederland (maar dan ook geen basis verzekering meer dus via aahuahin een ziektekosten verzekering aanschaffen), Pas als u bent uitgeschreven en die achterstallige aangiften hebt gedaan kunt u wellicht toestemming krijgen inzake afdracht loonheffing ed.

  • willem zegt op

   Je bent wel degelijk belasting plichtig in Thailand en hoeveel ligt aan wat je inkomen is alhier wat je over maakt op je Thaise bankrekening , de hoogte van jouw inkomen is afhankelijk van wat je hier moet afdragen.Enige aftrek posten heb je ook hier.

  • Cees1 zegt op

   Je moet wel heel veel pesioen krijgen om de belasting in Thailand te betalen.
   Zeker als je de ziektekosten verspeeld
   Ik krijg niet zoveel. En ze accepteren het trouwens niet eens. Maar omdat ik zoals gezegd niet veel ontvang.
   Krijg ik juist een toeslag op mijn AOW
   Ik krijg nu ongveer 20 euro meer dan mijn bruto uitkering. Dus laat je heel goed informeren!!!
   En dan bedoel ik een belasting adviseur. Mensen op dit blog bedoelen het allemaal heel goed.
   Maar het ontbreekt vaak aan deskundigheid

 3. ruud zegt op

  In Nederland hebt u geen recht op de belastingvrije som meer als u in Thailand woont, maar in Thailand hebt u daar wel recht op.
  Bovendien begint het belastingtarief in Thailand lager, hoewel het percentage vrij snel oploopt.
  Verder zit je met het probleem, dat de belastingdienst in Thailand kijkt naar het geld dat Thailand wordt binnengebracht, en wil daar als het even kan over heffen, daarbij u maar moet zien aan te tonen, dat u niet verplicht bent om te betalen, als u al in Nederland hebt betaald.
  In zijn algemeenheid lijkt het dus voordeliger en makkelijker om in Thailand te betalen.
  Over de hoogte van het tarief valt weinig te zeggen.
  Thailand heeft een schijventarief, dus de belasting is afhankelijk van hoe hoog uw pensioen is.
  Waarschijnlijk ligt het gemiddeld ergens tussen de 5% en de 10% als u geen enorm pensioen hebt.

 4. erik zegt op

  Je hebt geen keus; bedrijfspensioen is in Thailand belast voorzover je dat binnenbrengt in het jaar van genieten. Breng je het later binnen dan is het onbelast. Helaas kunnen lokale belastingdiensten daar anders over denken en dan consulteer je een expert.

  Ik heb hier zestien jaar gewoond en nul Thai income tax betaald en dat geheel legaal ook.

  Thailand heeft nog aftrekposten en vrijstellingen die NL niet meer heeft en ben je 64+ dan pak je direct een hoge extra vrijstelling van 190.000 baht. Samen met andere vrijstellingen, aftrekposten en een eerste schijf tegen nul procent kan de eerste 500.000 baht zomaar vrij zijn van feitelijke betaling.

  Raadpleeg een goede adviseur en ga je melden bij een regionale belastingdienst in Thailand en doe aangifte want die vraagt ‘Heerlen’ om jou vrijstelling te kunnen geven (zeggen ze).

 5. Lammert de Haan zegt op

  Beste Sjaak,

  Jij verkeert in de veronderstelling dat je een keus zou hebben waar je je bedrijfspensioen wilt laten belasten. Deze keus heb je echter niet.
  Artikel 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting kent het recht om belasting te mogen heffen over je bedrijfspensioen slechts toe aan Thailand (woonstaatheffing). Nederland (als bronstaat) blijft in deze volledig buiten beeld. Je pensioenuitvoerder blijft echter wel de loonbelasting inhouden, zolang hij niet de beschikking heeft over een vrijstellingsbeschikking van de Belastingdienst/kantoor Buitenland.

  Om zo’n vrijstelling te krijgen dien je te beschikken over:
  a. de verklaring belastingplicht woonland, af te geven door de Thaise belastingautoriteit of
  b. een recente aanslag met bijbehorende aangifte voor de Thaise inkomstenbelasting.

  Ik ga ervan uit dat je momenteel geen inkomsten geniet welke nu al belast zijn in Thailand. En dan is het vrijwel uitgesloten, zeker gezien jouw situatie, nl. een nog vanuit Nederland te verkrijgen bedrijfspensioen, om aan een van deze vereisten te voldoen. De Thaise Belastingdienst weigert doorgaans de onder a. genoemde verklaring af te geven, zolang men niet daadwerkelijk inkomstenbelasting betaalt.

  Voor jou zal er dan ook niets anders opzitten dan na afloop van het jaar in Nederland aangifte te doen voor de inkomstenbelasting om op deze manier de ingehouden loonbelasting over je bedrijfspensioen op aanslag terug te krijgen.

  Overigens is het belastingklimaat in Thailand gunstiger dan in Nederland. De Thaise inkomstenbelasting heeft veel weg van de Nederlandse inkomstenbelasting van voor 2001. Zij kent dan ook talloze vrijstellingen en verminderingen. Daar komt bij dat Thailand geen inkomstenbelasting heft over inkomen, wat niet in het jaar van genieten daarvan, ook daadwerkelijk is ingebracht in Thailand.
  Mocht jij later AOW-pensioen krijgen (waar Nederland over heft), waardoor het niet nodig is om je volledige bedrijfspensioen in het jaar van genieten daarvan ook daadwerkelijk in Thailand in te brengen, dan is dat deel van je inkomen dus vrijgesteld voor de Thaise inkomstenbelasting.

  • Johan zegt op

   Ik meen diverse keren gelezen te hebben dat de belastingdienst geen bewijs van belasting betaling mag eisen voor die vrijstelling. Dat zulks niet in overeenstemming is met het verdrag.

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Johan,

    Hierin heb je volkomen gelijk. Echter vanaf november 2016 neemt de Belastingdienst/kantoor Buitenland, geen verzoek om vrijstelling voor de inhouding van loonheffing/loonbelasting meer in behandeling wanneer zo’n verzoek niet wordt vergezeld van:
    a. een verklaring belastingplicht woonland of
    b. een recente aanslag van de Thaise Belastingdienst en bijbehorende aangifte voor de inkomstenbelasting.

    Hiermee gaat de Belastingdienst/kantoor Buitenland haar boekje (en zelfs een hele bibliotheek) verre te buiten en pleegt zij een onrechtmatige overheidsdaad. Binnen het Bestuursrecht kennen we de leer van de vrije bewijsvoering. Niet de Belastingdienst maar de Bestuursrechter bepaalt wat wordt toegelaten als bewijs van het zijn van fiscaal inwoner van Thailand en dus niet van Nederland. Want van twee landen fiscaal inwoner zijn behoort tot de onmogelijkheden (alhoewel ik hierover ook van mening verschil met Kantoor Buitenland maar dat komt door een fundamenteel gebrek aan kennis bij dit Dienstonderdeel).

    Ik heb momenteel een aantal bezwaarprocedures lopen tegen de Belastingdienst. Een daarvan zal binnen kort leiden tot een beroep op de Bestuursrechter wegens fictieve weigering. Na een jaar van uitwisseling van informatie heeft de Belastingdienst nog steeds geen besluit ingenomen t.a.v. mijn ingediend bezwaarschrift. Dat heet dan een “fictieve weigering” en is dus reden tot het instellen van beroep.

    Ik heb er alle vertrouwen in dat de Bestuursrechter de eisen van de Belastingdienst t.a.v. de “woonlandverklaring” en de aanslag met aangifte met de grond gelijk zal maken.

    Ik heb een uitvoerig document samengesteld over het verkrijgen van vrijstelling van de inhouding van loonheffing/loonbelasting. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn laat dat dan even weten via m’n email: [email protected].

   • joop zegt op

    Dat klopt.
    Volgens artikel 18 moet je aantonen dat je “inwoner” bent van Thailand en “onderworpen” bent aan de thaise belasting..

    1. “Inwoner”
    Dat betekent dat je meer dan 180 dagen per jaar in Thailand moet zijn. Dit kan je aantonen met je paspoortstempels.

    2. “Onderworpen” aan de thaise belastingen.
    Iemand die meer dan 180 dagen in Thailand verblijft is conform de thaise belastingwet
    “Taxable Person” en daarmee “onderworpen aan de Thaise belasting”.

    Alle verzoeken van Heerlen om aanvullende documenten zoals thaise belastingaangiften zijn verzinsels van Heerlen zelf, maar staan buiten het verdrag. Heerlen mag er wel om vragen, maar u hoeft deze volgens het verdrag niet te leveren.

    Met haar zelfbedachte verzoeken/eisen speculeert Heerlen op uw onwetendheid.

    U hoeft Heerlen alleen uw paspoortstempels te tonen. Daarmee voldoet u volledig aan wat het verdrag stelt.

    • Ger-Korat zegt op

     Ik ken de achtergrond van Joop niet maar persoonlijk volg ik liever de redenaties van Lammert de Haan betreffende belasting. Wat inwoner betreft zeggen paspoortstempels niets want veel mensen hebben 2 nationaliteiten en/of geen stempels van in- en uitreizen en zijn daarom nog geen sluitend bewijs dat je inwoner van Thailand bent. Want je kunt bijvoorbeeld een 2e paspoort bezitten ( vanwege reizen naar Israel en Arabische landen ) of van paspoort van een andere nationaliteit.

     • Johan zegt op

      Maar het is natuurlijk wel raar dat als je uitgeschreven bent uit nederland, een thais woonadres hebt, geen ziektekostenverzekering meer betaald, geen heffingskorting meer voor aow krijgt enz, dat je dan nog voor de belasting moet bewijzen dat je echt in thailand woont.

      • Lammert de Haan zegt op

       johan zegt op 19 juli 2018 om 10:57
       “Maar het is natuurlijk wel raar dat als je uitgeschreven bent uit nederland, een thais woonadres hebt, geen ziektekostenverzekering meer betaald, geen heffingskorting meer voor aow krijgt enz, dat je dan nog voor de belasting moet bewijzen dat je echt in thailand woont.”

       Beste Johan,

       Op zichzelf is het geheel logisch dat de Belastingdienst/kantoor Buitenland bewijs vraagt van het feit dat je in Thailand woont. Je vraagt immers om verdragsbescherming op grond van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting.

       Mocht je inmiddels verhuisd zijn naar Timboektoe in Mali, dan vervalt immers deze verdragsbescherming terwijl Nederland geen Verdrag heeft gesloten met Mali.

       Een afgegeven vrijstellingsbeschikking door de Belastingdienst heeft daarom ook altijd een beperkte geldigheidsduur (meestal 5 jaren). Vervolgens moet je weer een nieuwe vrijstelling aanvragen.

       Ik verschil alleen van mening met de Belastingdienst over de wijze van aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand. De Belastingdienst accepteert enkel de “verklaring belastingplicht woonland” of een recente aanslag en bijbehorende aangifte voor de Thaise inkomstenbelasting terwijl ik uitga van de leer van de vrije bewijsvoering, welke leer gangbaar is binnen het Bestuursrecht.

    • Lammert de Haan zegt op

     Nee, Joop, zo werkt het niet. Dit is veel te kort door de bocht.

     Het zijn van fiscaal inwoner wordt niet in artikel 18 van het Verdrag geregeld maar in artikel 4. Daarbij gaat het Verdrag uit van de 183-dagen eis.

     Wat jij stelt t.a.v. het paspoort is zeker één van de bewijsmiddelen maar komt bij mij op de laatste plaats. Zij wordt voorafgegaan door een scala van andere bewijsmiddelen.

     Ingevolge artikel 4 wordt je geacht fiscaal inwoner te zijn (en ook in deze volgorde):
     a. van de Staat waar je een duurzaam tehuis tot je beschikking hebt; indien je in beide Staten een duurzaam tehuis tot je beschikking hebt, wordt je geacht inwoner te zijn van de Staat waarmee je persoonlijke en economische betrekkingen het nauwst zijn (middelpunt van de levensbelangen);
     b. indien niet kan worden bepaald in welke Staat je het middelpunt van je levensbelangen hebt, of indien je in geen van de Staten een duurzaam tehuis tot je beschikking hebt, wordt je geacht inwoner te zijn van de Staat waar je gewoonlijk verblijft;
     c. indien je in beide Staten of in geen van beide gewoonlijk verblijft, wordt je geacht inwoner te zijn van de Staat waarvan je onderdaan bent;
     d. indien je onderdaan bent van beide Staten of van geen van beide, regelen de bevoegde autoriteiten van de Staten de aangelegenheid in onderlinge overeenstemming.

     Toelichting op artikel 4 van het Verdrag

     Ad a. Je bent uitgeschreven uit Nederland en hebt hier geen duurzaam tehuis meer tot je beschikking. In Thailand huur je een huis. In dat geval wordt het al heel gemakkelijk om aan te tonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand: je stuurt het bewijs van inschrijving bij je gemeente, het huurcontract en bewijzen van (ook recente) huurbetalingen en betalingen voor levering van water en energiekosten op. Dat is de weg die ik meestal bewandel bij o.a. Thaise klanten die niet zijn ingeschreven bij de Thaise Belastingdienst. Het gaat er immers om, om aan te tonen dat je in Thailand een duurzaam tehuis tot je beschikking hebt terwijl dat niet in Nederland het geval is.

     Daarnaast kun je nog denken aan aanvullend bewijs, zoals je nota’s voor je telefoon- en internetaansluiting, kassabonnetjes en noem maar op, om hiermee tevens aan te geven waar het middelpunt van jouw financiële/economische levensbelangen ligt.
     Van groot belang daarbij kunnen zijn je bankafschriften, zowel van je Thaise als van je Nederlandse bankrekening. Zij geven immers ook veel informatie over het middelpunt van jouw financiële/economische levensbelangen. Daarnaast kan aan de hand hiervan worden bepaald waar je gewoonlijk verblijft (zeker als hier pinbetalingen mee gedaan worden).

     Ben je gehuwd of heb je een duurzame relatie met misschien ook nog wel een kind, vermeldt ook dat.
     Hiermee geeft je aan dat ook jouw persoonlijke levensbelangen zijn gelegen in Thailand.

     Ad b. Kun je niet aan ad a. voldoen dan bestaat altijd nog de mogelijkheid om aan te tonen waar je gewoonlijk verblijft met je inschrijving, je visa en je paspoort met de benodigde stempels. Maar in m’n belastingadviespraktijk is het zover nog niet gekomen.

 6. Kees 2 zegt op

  http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html

  Eerste 190.000 vrij. http://sherrings.com/personal-tax-deductions-allowances-thailand.html

  Meer info: http://www.expatfocus.com/expatriate-thailand-taxation

  • sim pat zegt op

   vrij euros of thai baht

   • Harry Balemans zegt op

    Hebben dus wel de gele huisboek , bevestiging van immigratie en gemeente van verblijf op het vermelde adres , en daarbij het roze id. kaartje Met Thais indentificatie nr. uit gegeven aan farang .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website