Beste lezers,

Toen ik in september emigreerde naar Thailand, heb ik mijn adreswijziging gemeld bij de ING, ben ook uitgeschreven uit Nederland. Ik kreeg van de week een bericht in mijn ING app, dat ze informatie wilden over het gebruik van mijn betaalrekening. Ik heb het bericht gecontroleerd bij de ING en het is geen pishing.

Dit waren de vragen:

 • Band met Nederland – Je bent recentelijk verhuisd naar een ander land. Wat is de reden van deze verhuizing? Dat is simpel, emigratie.
 • Betrokkenen –  Momenteel is je legitimatiebewijs niet correct vastgelegd. Hierdoor dien je jezelf te laten her-identificeren op een van onze kantoren. Meer informatie over (her) identificatie, kun je op ing.nl vinden door te zoeken op “je laten identificeren”. In het toelichtingenveld kun je aangeven op welke datum, en bij welk kantoor je dit hebt gedaan. Hier begrijp ik dus niets van, ik heb mijn ID kaart nog geupload ergens in mei, toen ik de ING app op mijn nieuwe telefoon instaleerde, dat heb ik ook als antwoord gegeven. Wordt ook lastig, om naar een ING kantoor in Nederland te gaan als ik in Thailand woon. Zou dit soms een truc zijn om mij te lozen als klant.

Verder werden er nog vragen gesteld over de bron van mijn vermogen, hahaha. Ongelofelijk dat staat gewoon op de ING spaarrekening, dat kunnen ze gewoon volgen, dat het is verkregen door te sparen met geld, verkregen door arbeid uit loondienst. Ik heb wel via Wise, de benodigde 800.000 Baht op mijn Thaise rekening gezet, voor de verlenging van mijn verblijfsperiode. Heb een advocaat in Nederland geraadpleegd, die zegt gewoon antwoorden, de ING slaat een beetje door. Uiteraard heb ik gewoon geantwoord, want ik heb helemaal niks te verbergen.

Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak, is over dat laten her-identificeren op een ING kantoor in Nederland. Zal toch niet waar zijn dat ze dat eisen, terwijl ik dat ook digitaal kan doen, desnoods via beeld bellen. Ook heb ik in mijn app gekeken, en er is geen melding dat mijn ID niet correct zou zijn.

Zijn er nog lezers die geemigreerd zijn, en dit ook hebben meegemaakt, en dan bedoel ik met name die her-indentificatie.

Groet,

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “ING wil, na mijn emigratie naar Thailand, informatie over mijn betaalrekening en her-identificeren?”

 1. Walter E.J. Tips zegt op

  ING Belgie is enkele maanden geleden gestart met het nakijken van hun gegevens. Wellicht heeft het te maken met een Belgisch wet –wellicht ook in EU verband– die in 2017 gestemd werd en probeert witwassen van geld aan banden te leggen. De AMLO –anti money laundering office– werd in Thailand in de negentiger jaren opgericht en doet nu ook regelmatig onderzoeken naar buitenlanders die bijv. een entertainment business opzetten of renovaties aan bestaande huizen ondernemen met het oog op AIRBnB stijl verhuren.

  Identificatie, van waar komt het geld maar dan ook nog je belastingsidentificatienummer in de landen waar je onderhevig bent aan de inkomstenbelasting moeten opgegeven worden aan de ING. Persoonlijk is dat geen probleem omdat ik wel degelijk een Thais nummer heb maar daarvoor moet je ook ingeschrven zijn in een huisregistratieboek, het tabian baan. Personen die door de belastingsverdragen tussen Thailand en Belgie of Nederland in beide landen belast worden, kunnen hierbij nog een probleem krijgen. Onder Belgisch recht is iedereen die geld uit de schatkist ontvangt –bijv. pensioenen, ziekte- of werkonbekwaamheidsgelden– zijn in Belgie belastbaar.

 2. Khun moo zegt op

  Ik heb er geen ervaring mee,maar ik zou telefonisch contact opnemen met ing.
  Ik heb wel begrepen dat ing recentelijk een boete heeft moeten betalen,vanwege te weinig controle op herkomst geld stromen.
  Wellicht is het toch nog op afstand te regelen en zijn het standaard vragen die men verplicht is te vragen
  ABN overigens ook. Ik heb al 50 jaar een rekening bij ABN maar kreeg ook een vraag over herkomst van geld op mijn rekening wat er al 20 jaar opstond.laat wel even weten hoe de zaak afloopt voor andere personen die wellicht dezelfde problemen gaan tegenkomen.

  • Rudolf zegt op

   Beste Khun Moo,

   Ik ga pas bellen als ze mij verplichten naar Nederland te komen, voor identificatie.

   Ik heb geantwoord en wacht het rustig af, Ik hou uiteraard de lezers op de hoogte.

 3. Loe zegt op

  Mij is het zelfde overkomen. Jarenlang geen problemen, maar plotseling werkte de app niet meer.
  Ik MOET naar een kantoor in NL komen. Ik ben al 15 jaar niet in Nederland geweest en ook niet van plan te gaan. Ik heb op alle mogelijke nummers gebeld, maar altijd het zelfde verhaal. Ik moet naar een kantoor in NL
  komen. Ik kan nu alleen nog over mijn rekening beschikken via mijn vrouw, omdat we een gemeenschappelijke rekening hebben. Zelf kan ik niet meer bij mijn eigen rekening.
  Je zult dus naar Nederland moeten, hekaas.

  • Rudolf zegt op

   Hoi Loe,

   Bizar verhaal zeg, had je niet van te voren een bericht gehad?

   Zomaar ineens niet meer bij je app kunnen, heb je bij de ING gevraagd, wat de reden was?
   Misschien goed om elkaar hier op de hoogte te houden, Ik ga dat zeker doen.

 4. Nok zegt op

  Ik ben niet Nok, ik ben haar ega. Van ING krijgen wij ook allerlei vragen over de herkomst van spaargelden, over geldtransfers naar Thailand, over ons inkomen, etc. Alhoewel ING alles kan weten doordat zijonze rekeningen kunnen volgen/inzien, worden wij kennelijk geacht zelf naar eer en geweten te verklaren en te antwoorden. Nok heeft destijds via Thailandblog gevraagd of zij verplicht is om te antwoorden. De meesten reageerden met: ja, gewoon antwoorden. ING is wettelijk verplicht uit te dokteren wat hun klanten “uitspoken”. Dus voldoen we maar aan onze wettelijk “plicht” op straffe van dreigen met sluiten van de rekening. Maar omdat ik niet van andere lezers verneem met een andere bank bv AmroAbn dat ook zij bevraagd worden, neem ik aan dat ING strenger in de leer is omdat ING zelf niet vrij is van witwassen en corrumperende praktijken. Klik er Google maar op na. ING heeft daarnaast het checken op illegaal geld niet al te serieus genomen, dus misschien bezig met een inhaalslag. Ook eens eigen functionarissen onder de loep nemen en stevig navraag doen, lijkt mij niet verkeerd. Blijft dat ING een aantal jaren geleden een boete kreeg van 775 miljoen euro wegen witwastekortschieten, en in 2020 weer in het nieuws rondom dit thema. Even een sleepnet uitgooien lijkt mij hun devies geworden.

 5. robert zegt op

  Inde\rdaad. Mijn advies: open een bankrekening bij Wise en transfer al het geld naar die rekening. Ookmakkelijkvoor overmaken. Vertel dat ookaan anderen dat u bij wise bankiert en wijzig zonodig de bankaccounts bij svb en andere pensioen betalers.

 6. Cornelis zegt op

  Ik ben niet geëmigreerd maar ook ik heb vragen gekregen mbt mijn inkomsten. Dat is heel simpel, AOW, ABP en A S.R.. Niets te verbergen maar wel vragen over instanties waarvan ALLE gegevens bij ING bekend zijn. Daarna de vraag welke binding ik ben met Nederland, tja ik woon daar. En een vraag of ik bezittingen heb in het buitenland en daarvan bewijzen aanleveren. Ook bewijzen overleggen indien ik géén bezittingen buiten Nederland. Heb die vraag beantwoord met de opmerking dat ik graag van hen verneem hoe ik iets wat ik niet bezit, moet bewijzen. Geen antwoord gekregen, een beetje onzorgvuldig van ING.!

  • Cornelis zegt op

   Vreemde vragen, naamgenoot. Dat de Belastingdienst zou willen weten of je bezittingen in het buitenland hebt kan ik me voorstellen, en dan is het ook een legitieme vraag. Maar wat gaat het een bank aan wat je buiten de bedragen die op je rekeningen staan, bezit?

 7. bob zegt op

  Beste Rudolf Maak een en of rekening met iemand die in Nederland woont b v zoon of dochter en maak daar je bankadres van

 8. janbeute zegt op

  Als je toch permanent in Thailand woont, wat let je om al je spaartegoeden uit Nederland over te maken naar een of meerdere banken hier te plekke of in de regio.
  Ben je van al dat gezeur af.
  Dan weer dit en dan weer dat.
  Het begint er steeds meer op Stasi toestanden te lijken.
  Ben jaren geleden ook als een hond er uitgekiepert bij de ABN AMRO,met een simpele medeling via de post, na mijn hele leven daar gebankiert te hebben. Nederland is Nederland niet meer voor de mensen die dit land hebben opgebouwt.
  Oekrainerse vluchtelingen kunnen in no time een bankrekening openen in Nederland, terwijl wij die gespaart en gezwoegt hebben ons ganze leven, en besloten hebben om te gaan wonen in Thailand waarbij velen ook hun huis verkocht hebben. Wat tevens ook weer ruimte creert voor de vele woningzoekenden in Nederland.
  Laat ze beter achter de echte witwassers en belasting ontduikers aangaan.

  Jan Beute.

 9. Walter E.J. Tips zegt op

  Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk Thailand tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen., de 16 octobre 1978

  https://vlex.be/vid/belgi-thailand-vermijden-dubbele-ontgaan-30066053

  Hoezoe Francois?

  Misschien wordt het nu wel tijd om een en ander op deze site te copieren ivm Belgische Belastingen

 10. Frits zegt op

  Krijg al 3 jaar elk jaar een brief van de ING op mijn adres in Thailand waarin ze vragen of ik nu in Nederland of Thailand woon + een hele waslijst met andere vragen waarvan ik de helft niet begrijp.
  Heb hier nog nooit op gereageerd.
  Als ze mijn rekening willen beëindigen, moeten ze dat vooral doen.

 11. Stephan zegt op

  Heb ook al 50 jaar rekening bij ing en al jaren ellende. Ik kan niet eens een adreswijziging doorgeven. Post komt al tijden op een oud adres. Volstrekt onmogelijk om met ze te kunnen communiceren. Brieven geschreven maar heeft allemaal geen zin. Dus maak je borst maar nat.
  Succes!

 12. William zegt op

  Beste Rudolf hoe zeggen ze het ook alweer
  De soep wordt niet…………………………..

  Een kleine kijk op de site Van ING geeft dit antwoord.[niet mijn bank]
  Ik ben met een levensbewijs waar ik die procedure ook volg 500 Baht kwijt.
  Geldt dus ook voor jouw her-indentificatie.

  Identificatie in het buitenland

  Woon je voor langere tijd in het buitenland? En moet je jezelf of je kind laten identificeren? Dan laat je daar de gegevens uit je identiteitsbewijs (of dat van je kind) in het Engels of het Nederlands vertalen. Deze vertaling laat je legaliseren door een bevoegde organisatie of functionaris. Bijvoorbeeld een notaris of advocaat. Dit legaliseren gebeurt met een zogenaamde apostille. Mail de vertaling met apostille en een kopie van je identiteitsbewijs naar: [email protected].

  Of stuur ze per post naar:

  ING 
  Antwoordnummer 40910
  8900 TA Leeuwarden
  Nederland

  https://www.ing.nl/zakelijk/kyc/identificeren.html

  • Rudolf zegt op

   Beste William,

   Bedankt voor jou reactie, Ik heb mijn paspoort eind september laten legaliseren, bij de Nederlandse ambassade in BKK, omdat ik dat hier nodig had bij registratie van mijn in Nederland gesloten huwelijk. Ik ga er dan van uit , mocht het zover komen, dat ik deze legalisatie kan gebruiken voor de her-indentificatie bij de ING.

   Rudolf

   • William zegt op

    Hallo Rudolf,

    PDF van maken als je die nog niet heb en opsturen.
    Zou helemaal niet op de vraag wachten maar gewoon opsturen.
    Origineel kan altijd nog.
    Legalisatie is nu nog redelijk ‘vers’ geen idee eerlijk gezegd over de geldigheidsduur documenten bij dit soort activiteiten.
    Ik ben een Rabobank klant en heb al veertien jaren geen vragen gehad laat staan dreigementen.

 13. Ton zegt op

  Via de app van ING kun je gemakkelijk chatten en bellen naar een helpdesk die ook voor moeilijke problemen snel oplossingen vindt.
  Ik gebruik ze al jaren maar maak inderdaad alleen geld over naar Thailand via WISE. De verantwoordelijkheid boor de check waarover het hier gaat ligt dan bij WISE. Daar vul je een standaard reden in voor de reden van transfer die je aangeboden word in een popup screen tijdens de transfer. Gaat snel ( paar seconden) en kost nog minder ook bij een betere koers.

 14. Freek zegt op

  Ik heb dat gehad met Reaal verzekeringen waaruit ik een lijfrente polis ontvang. Ik dacht ook eerst dat het pishing was, gebeld maar het is inderdaad echt! Kon gewoon allemaal via de computer. In 3 minuten klaar.
  Heeft inderdaad te met witwassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website