Beste lezers,

Ik heb een vraag: Wisselt het Thaise bank systeem ook informatie uit met de Nederlandse fiscus?

Dank voor je reactie.

Met vriendelijke groet,

Harrie

35 reacties op “Lezersvraag: Is er informatie-uitwisseling tussen Thaise banken en de Nederlandse fiscus?”

 1. Erik bkk zegt op

  In ieder geval niet zoals gedaan onderling door landen binnen de EU. Ik denk wel mogelijk in situaties waarin bankgegevens van belang zijn voor de afhandeling van een misdrijf.

 2. Peter zegt op

  Zover als ik weet gebeurt dit alleen als Nederland er om vraagt maar dan doe je meestal zelf iets niet goed

 3. David Hemmings zegt op

  Of tot er iemand een Thai bank hacked en een dvd maakt/verkoopt zoals met de Zwitserse bank(en) is gebeurt , verschillende E.U.landen zijn hier gretig op ingegaan….

 4. GER zegt op

  De Nederlandse belasting dienst werkt wel samen met Thailand.
  Dus nooit teveel opsturen naar je eigen nummer.

  • rebell zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

  • top martin zegt op

   Moderator: graag een reactie op de lezersvraag en niet chatten.

  • top martin zegt op

   De Thaise banken werken niet automatisch samen met de Nederlandse fiskus. Zonder Nederlandse aanvraag stuurd geen Thaise bank informatie naar Nederland. Ze hebben er helemaal geen reden voor dit te doen.

   Behalve misschien als je als expats een Thaise rekening opend en meteen 10 millioen als eerste inleg doet ?. Dat zou ook in Nederland opvallen ?.

   Mocht je vanuit Nederland bv. 10 millioen Bht naar Thailand transvereren val je op, omdat dat bedrag boven de € 20.000,- ligt. Dan mag je als Nederlandse inwonende eventueel een paar vragen gaan beantwoorden ?. Ik denk dat je ook in Thailand vragen gaat krijgen ?

 5. rebell zegt op

  Er bestaat geen automatische uitwisseling van gegevens tussen banken van Thailand en Nederlandse banken. Deze automatische uitwisseling van deze gegevens bestaat ook in Europa niet.
  Heel zeker de Duitse regering bevalt dit helemaal niet, omdat zij denkt te weten, dat ca 300 Millard Euro van Duitse Staatsburgers op diverse banken (nummer rekeningen) in Europa oa. in Zwitzerland ligt. Zo kan zelfs de Duitse fiskus geen account gegevens opvragen bij bv. banken in Nederland-Belgie etc.

  Bij verdacht op fraude (misdaad etc.), kan het wel eens anderes gaan. Let wel ; . . bij verdacht ! Om die reden is het overboeken van grote bedragen van Europa naar Thailand ( en terug ) onverstandig, omdat dan kern gegevens in diverse digitale systemen internationaal noteerd worden=staan.

  • Cornelis zegt op

   De vraag betreft uitwisseling tussen Thaise banken en de Nederlandse belastingdienst, en niet die tussen banken onderling. Een dergelijke uitwisseling vind niet systematisch plaats, maar uiteraard kan in het kader van, bij voorbeeld, een fraude-onderzoek wel om informatie worden gevraagd.

   • top martin zegt op

    Het lijkt mij geheel duidelijk, dat de banken in Nederland en banken ergens anders op de wereld bv. Thailand helemaal niet over de hoogte van transakties geinterzeerd zijn. Als hier gesproken wordt over uitwisseling van gegevens, dan gaat zeker om de fiskus die vragen heeft. En dat is toch ook de – vraag stelling-?

    De banken hebben geen enkele vraag, omdat daar alle gegevens allang bekend zijn. Anders had je geen transakitie kunnen door voeren. Lijkt me duidelijk

 6. Roel zegt op

  Nederland heeft een verdrag met Thailand, dus kunnen ze over en weer alle inlichtingen opvragen.
  Voor opvragen bankgegevens moet dat dan wel om een speciale reden gaan.

  Even een voorbeeldje, ik ben geëmigreerd in 2007 naar Thailand, had bij de gemeente niet het juiste adres opgegeven alwaar ik woonde in Thailand. Toch kwam mijn M formulier van de belastingdienst op goede adres aan. Dus belastingdienst heeft contact met immigratiedienst over juiste gegevens, immers jouw adres aldaar bekend.

  Ook kan de belastingdienst inzage verkrijgen bij business departement als je een company hebt, dat kan mijn vriendin zelfs omdat ze een inlogcode heeft en zo de aandeelhouders kan zien en/of er belasting is betaald en er geen achterstanden zijn. Zo kan de belastingdienst controleren op bezit.
  Belastingdienst houd goed de geldstromen in de gaten naar Azië.

  Als blijkt dat je geld hebt in Thailand, bv contant meegenomen en Thaise autoriteiten bevestigd willen zien dat het geld is wat van jouw zelf is moet je dat aannemelijk maken, kan je dat niet wordt het geld ingenomen en contact zal worden gelegd met betreffende overheid met waar je weg komt, geboorteland, of land waar je het laatst stond ingeschreven.

  Advies, hou het gewoon eerlijk zodat je geen problemen ondervind. Wordt je gesnapt dan kan je een mooie stempel in jouw paspoort verwachten en de eerste 5 jaar niet meer welkom in Thailand.

  • jeffrey zegt op

   Roel,
   Goed advies.
   Ik zie bij de andere reacties dat belasting ontduiking blijkbaar als normal gezien wordt.
   Geeft me toch te denken.

 7. David Hemmings zegt op

  Quote; @Roel “Als blijkt dat je geld hebt in Thailand, bv contant meegenomen en Thaise autoriteiten bevestigd willen zien dat het geld is wat van jouw zelf is moet je dat aannemelijk maken, kan je dat niet wordt het geld ingenomen en contact zal worden gelegd met betreffende overheid met waar je weg komt, geboorteland, of land waar je het laatst stond ingeschreven”

  Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad, cash geld word gewoon aanvaard en omgewisseld en als geprinte reden staat op je kwitantie ; “travel expences” bij Kasikorn Bank ! (tevens hou ik altijd mijn Belgische bankuitreksels en ATM slips bij me , maar nooit is er achter gevraagd.

  • Roel zegt op

   Het invoervrije deel, 20.000 dollar of omgerekend ca 14.000 euro doen ze niet moeilijk over.
   Zal ook verder niemand naar vragen, maar zodra het meer is en je geeft het niet aan en je wordt gesnapt dan heb je een probleem, ten eerste een boete wegens geen aangifte ten 2e zal je moeten bewijzen waar het geld weg komt, ten 3e zie maar eens levend thuis te komen met zoveel geld op zak als ze het weten.

   Er is anders in november net een Belg op transport gezet met een stempel in paspoort. Er gaat nog een andere belg waar nu onderzoek naar wordt gedaan door Belgische justitie op aangeven van de belg die er nu dus zit. De belg die nu nog in Thailand zit verwacht het e.e.a, heeft zijn auto en motorbike al verkocht. Ook die heeft 60.000 euro het land binnengesmokkeld. De belg die er nu nog zit kan het langer uithouden omdat hij samenwerkt met toerist politie maar wel andere landgenoten verraad. Daardoor is die andere belg dus al in België.

   Altijd heel verstandig om opname bewijzen bij je te hebben, kan er niets gebeuren en kan je direct alles bewijzen.

   • David Hemmings zegt op

    ook al omdat indien geld dat je zou wensen te gebruiken om aankoop condo te doen je wel degelijk moet kunnen bewijzen dat het uit buitenland ingebracht wordt , anders kan je bij terug uitvoer na verkoop volledige taxatie op het totaalbedrag verwachten , als je er al in lukt om in de aankoop ervan te lukken ( “kor tor ” , of hoe dat ding nu weer juist heet dat bank moet afleveren voor de aankoop .)

    Dat levend aankomen zal hoofdzakelijk van jezelf afhangen……ik neem nooit Taxi ….. zit liever met véél volk op de Aircobus naar Pattaya voor 134 bht , véél veiliger dan in een wagen met chauffeur ..die kan rijden en stoppen waar hij wil …..!

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Je zal maar Belg zijn …. 🙂

   • Noah zegt op

    @ Roel, u bent me toch een verkeerde informatie aan het doorgeven, daar krijgt een paard de hik van. Als u vanuit de EU reist is het maximale bedrag 10.000€!!! Dan komt u met opname bewijzen, ook onzin!!! U hebt maar een geldig bewijs nodig en dat is als u uit de EU vertrekt rechtstreeks naar de douane te gaan in EU land en die geven u een officieel document ( als alles in orde is uiteraard ) waarmee u safe kunt reizen naar het betreffende land. Zonder dit bewijs en meer dan 10.000 ben je zwaar de sigaar! Dus 14.000€ is niet correct en n opname bewijs van een bank al helemaal niet!

    • Roel zegt op

     Beste Noah, Goed lezen, ik had het over 20.000 dollar, dat is vrije invoerlimiet in Thailand, omgerekend ca.14.000 euro. Alles daarboven moet je ook aangeven bij de douane in Thailand.

     Natuurlijk als je meer meeneemt vanuit bv. Nederland dan 10.000 euro zonder aangifte kan je op schiphol al de sigaar zijn. Mocht je meer mee willen nemen dan moet je dat op schiphol bij de douane al bewijzen alwaar dat geld afkomstig van is, goede regel trouwens.
     Maak je meer geld over dan 25.000 euro vanuit Nederlandse bank kan je een vragenformulier verwachten van de DNB, vooral de eerste keer. Je hoeft trouwens niet te antwoorden, het is een vragenlijst geen opdracht, wel terug sturen met al of niets vermeld.

     Om nog een tipje van de sluier te lichten, er wordt jaarlijks tussen de 4 en 5 miljard euro overgemaakt per banktransaktie naar Thailand/Cambodja. Ze kunnen precies zien welke mannen voor zelfde vrouw betalen, hahahaha.

     • Noah zegt op

      Beste Roel, ik lees heel goed. Nu legt u het ook uit in uw 2e blokje en is uw verhaal compleet, incl douane formaliteiten waarvoor mijn dank!

 8. rebell zegt op

  De Nederlandse fiskus zou het best leuk vinden als banken buiten Nederland allerlei informatie zouden sturen ?. Wie weet zit er wel een tip tussen. Zolang de Nederlandse fiskus geen enkel punt heeft er van uit te gaan dat Nederlanders zwart geld in Thailand hebben geparkeerd, gebeurt er helemaal niets, ook niet bij fraude gevallen. Dat doen de fiskus alleen bij 100% verdacht-is toch logisch ?

  Voor de Nederlandse fiskus is het onmogleijk alle banken in alle landen ter wereld te gaan bevragen. De fiskus heeft millioenen klanten. Ze hebben niet eens de kapaziteit, duizenden en nog eens duizenden aanvragen te starten. Doe er je voordeel mee, of beter . . doe geen gekke dingen !!

 9. top martin zegt op

  Er wordt hier weer een hoop geschreven, zonder gemotiveerde achtergrond. Natuurlijk heeft Nederland veel verdragen met Thailand. Maar heeft Nederland ook een verdrag dat zegd, dat ALLE finanzielle transakties uit Nederland naar Thailand aan de Nederlandse fiskus gemeld moeten worden ?. Natuurlijk niet. Indien wel, dan hier even graag meer info in welk verdrag dat omschreven staat

  Geheel anders ligt het feit voor de Thaise overheid. Maar dat werd hier boven al gezegd. Aan transakties naar een land buiten Nederland heeft Nederland (Europa) regels verbonden. De Thaise regering heeft regels voor geld dat het land binnen komt. Daar liggen wel de eventuele knelpunten waarbij je lekker negatief kunt opvallen.

 10. Rick zegt op

  Tip zet je spaargeld niet op een Thaise bank maar op een grote bank in Singapore of Hong Kong en houd alleen wat je pinnen moet op een Thaise rekening.

  • Nico zegt op

   Rick, gezien de gestelde lezersvraag, wat is je motief voor de tip om je spaargeld niet op een Thaise bank maar een grote bank in Singapore of Hong Kong te zetten? Wisselen Singapore en Hong Kong dan geen gegevens uit met de Nederlandse fiscus en Thailand wel? Er is voorzover mij bekend geen enkel verdrag tussen NL en Thailand tot, al dan niet regulier, uitwisselen van bankgegevens, behoudens uitzonderlijke situaties, bv. vermoedde witwaspraktijken, drugsgerelateerde zaken, misdrijven, etc., maar dat gaat dan om onderzoek door justitie van beide landen, eventueel via Interpol. Indien iemand een verdrag kent waar iets anders in staat dan hiervoor genoemd dan gaarne vermelding met link naar dat verdrag.
   Vriendelijke groet,

  • jan veenman zegt op

   je hebt gelijk Rick, want als hier in Thailand gaat gebeuren,met de banken, wat in Europa 5 jaar terug gebeurde, dan ben je hier gewoon ALLES kwijt. De verantwoordelijke personen,zijn plotseling verdwenen [inclusief het geld wat nog aanwezig was en zijn niet meer traceerbaar en worden vervolgens nooit meer gearresteerd ,kijk maar naar de fam Taksin. Jammer maar waar, want je krijgt van geen bank een WAARDEVOLLE garantie ,voor het geval dat zoiets gebeurd Dat is in Singapore en Hongkong wel even veiliger.
   Gr. Jantje

 11. David Hemmings zegt op

  @Willem van Doorn
  Ik heb enkel een Non O multiple entry 1jaar visum , en heb hiermee al van in 2007 een Kasikorn rekening (de makkelijkste bank ) maar hangt af van bank tot bank en dan nog wel eens van vestiging tot vestiging ….
  Trouwens voor een zuiver retirement visa moet je de financiele limieten halen , en als bewijs daarvan geldt een brief van Thai bank + passbook & en indien niet de volle 800000/ 400000(gehuwd met Thaise) een attestbrief van je ambassade van Pensioen of andere inkomsten tot vervolledigen van de totaalsom die nodig is
  Tenzij je als inkomsten 65000/40000 (indien gehuwd metT haise). hebt met Ambassadebrief , is het mij een raadsel hoe je dan IN Thailand aan zgz. retirement visa/ extension geraakt ?

  • Willem van Doorn zegt op

   Ik krijg op mijn verzoek mijn inkomstenopgaven uit NL en daar ga ik jaarlijks mee naar de Nederlandse Ambassade. Die verklaren dan (in het Engels) wat mijn inkomen is, en daar ga ik mee naar de “immigration office”. Daar komt dus geen Thaise bank aan te pas. Ik trek mijn geld uit de ATM. Die het af en toe niet doet. Dat kost me dan het bedrag wat ik poogde te pinnen. En dat is dan verloren.

 12. David Hemmings zegt op

  We hollen zo stillaan achter de( komende) feiten aan :

  http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1809823/2014/03/12/Europese-Unie-staat-op-het-punt-bankgeheim-op-te-heffen.dhtml

 13. Roel zegt op

  Het verdrag tussen Thailand en Nederland is niet gericht op vrije opgave van bank tegoeden. Wel is het zo dat zowel de Nederlandse als Thaise autoriteiten mee zullen werken als er gegronde redenen zijn tot verstrekking van informatie in algehele aard.

  Mochten er serieuze bedenkingen zijn en de Thaise autoriteiten vertrouwen de zaak niet kunnen ze zo jouw visa in trekken, dan zal je een ticket moeten kopen naar je land van herkomst.
  Hierbij wil ik wel opmerken dat geld wel ogen sluit in Thailand. maar goed dan ben je voor altijd de atm voor…………. ja zal het niet benoemen maar zo werkt het systeem nu eenmaal, wel absurd overigens.

  Overigens vind ik de vraag door de vraagsteller al gevaarlijk, normaal vraag je zoiets niet als je niets hebt of in ieder geval alles op normale manier doet. Belastingdienst leest ook mee op dit soort forums en gelijk hebben ze. Wellicht hebben ze het nu even te druk met alle fraude in de toeslagen wereld.

  Voor een rustig leven zonder steeds achterom hoeven te kijken, regel je zaakjes in je thuisland af zoals het hoort, hoef je ook geen vragen te stellen.

  • rebell zegt op

   Zonder verdrag tussen Thailand en Nederland ,bestaan wetten die de EU en Thailand hebben vast gelegd. Die blogger(s) die hier iets anders beweren is onzin en verkeerde informatie. Bij grens overschreidend verkeer mag je maar tot € 10.000,- bij je hebben. Heb je meer bij je, moet je ongevraagd een duane formulier invullen. Daar noteer je het TOTALE bedrag dat je op zak hebt-dus ook kleingeld en geeft dat bij de duane af. Dat was het. Ben je -clean- hoor je er nooit meer iets over.

   Op de airport Bangkok staat -hangt duidelijk op een schild achter de paspoort kontrole, dat je maar max. 20.000 US Dollar mag invoeren. De dag koers waarde wordt omgerekend op jouw valuta. En daar mee is alles gezegd.

   De Thailand Blog vraag kan beantwoord worden, dat de Thaise banken geen enkel informatie wisselen met de fiskus in Europa. Ik ben zelfs niet zeker of ze dat doen bij een aanvraag uit Europa ?. Zeker is wel dat hij/zij die niets belasting technisch te vrezen heeft in Europa, dat ook niet heeft in Thailand.

   Als tegenvraag, vraag ik mij af, waarom iemand persé wil weten, hoe Thai banken met de Nederlandse fiskus omgaan. Zoekt iemand in Thailand een tweede Zwitzerland ?

 14. jan veenman zegt op

  ik woon nu 9 jaar gemiddeld zo,n 6 a 7 maanden per jaar. in het buitenland , soms korter en meest Thailand, omdat ik a l8 jaar met een thaise vrouw ,gelukkig, getrouwd ben. Ik heb, met hard werken in mijn leven , goed mijn geld verdiend en beheerd en hoef daarom geen trucs uit te halen.Ik boek gewoon eens in de ….zoveel tijd geld van uit Nederland ,vanaf mijn Nederlandse bank geld over met vermelding waarvoor het is [ voor de bouw cq verbouw van mijn huis of voor aanvulling van mijn prive of andere zaken] ,daar is niets mis mee en dat kan iedereen van fiscus tot bank controleren. Het grote voordeel is ook ,dat als ik later toch weer naar Holland wil, en mijn huis verkoop , ik ,dat zelfde geld ,van dat huis, ook weer vrij terug mag boeken naar Nederland.Daarnaast ben ik te oud om de hele dag achterom te moeten kijken of in de war te zitten over .dit soort problematiek . Als je alleen voor dit soort zaken naar Thailand komt,ga dan lekker naar Sudan, daar zit je veilig ,want daar is geen controle [en ook geen leven] Gr.. jantje .

 15. harrie zegt op

  Ik heb de vraag gesteld omdat ik overweeg een thaise bankrekening te openen. Als regelmatige thailand bezoeker(en getrouwd met thaise schone) lijkt me dat makkelijk.het is absoluut niet de bedoeling om zwart of crimineel geld daar heen te brengen. Maar meer om de gevolgen van zo’n rekening te weten te komen…

  • Erik bkk zegt op

   Ik ben zelf al ruim 25 jaar weg uit NL en ik vraag me af vroeger was het verboden een bankrekening buiten Nederland te openen zonder toestemming van de Nedelandse Bank. Is dat officieel nog zo of is dat verbod opgeheven?

   • top matin zegt op

    In tegendeel. Als Nederlander kun je overal in de EU een bankrekening openen zonder toestemming van iemand uit Nederland wie dan ook. Buiten de EU ligt het aan de wetten van het land waar je dat van plan bent te doen.

  • top martin zegt op

   Zoals jij de vraagd steld en er de fiskus meteen bij haald komt automatisch de gedachte naar een niet veroorloofde handeling. Je vraagd toch ook niet welke gevolgen een rekening in Nederland heeft voor de fiskus ?. Zolang je alle transakties kunt verantwoorden is er geen vuiltje aan de lucht. Niet in Nederland en niet in Thailand.
   Als je in Thailand getrouwd bent, is het een goed idee daar een rekening te openen. Dat gaat als een fluitje van een cent-geen probleem. Neem je paspoort mee en een bewijs ( blauw huis boekje =je vrouw of geel boekje =ben jij) waar je woond in Thailand. That’s it all.

 16. harrie van der hoek zegt op

  Iedereen bedankt voor de reacties. Ben helemaal op de hoogte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website