Beste redactie en lezers,

Mijn zussen en ik hebben het volgende probleem. Vorig jaar is ons papa overleden. Hij kwam regelmatig en dikwijls voor meerdere maanden naar Thailand. Daarom had hij ook wat geld staan bij een Thaise Bank.

Hij is echter in België overleden en bij het leegmaken van het huis hebben wij een boekje en een bankkaart gevonden. Zo hebben we ontdekt dat er daar nog een vrij groot bedrag op een Thaise rekening staat.

We hebben hiervoor tweemaal naar de Thaise ambassade geschreven en van hen krijgen we enkel een lijst van advocaten en daar moeten we het maar mee doen. We hebben echter geen zin om alle vertrouwelijke informatie zo maar door te geven aan iemand die we helemaal niet kennen.

Weet iemand hoe we best zouden handelen om het geld in België te krijgen ?

Vriendelijke groet,

Nele

16 reacties op “Lezersvraag: Hoe krijg ik geld van mijn overleden vader van Thailand naar België?”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Mijn schoonzusje en haar kinderen hebben precies hetzelfde probleem gehad met de bankrekening van haar in Thailand overleden ex-echtgenoot. Probleem was dat het bankpasje van mijn broer ontbrak. Met dat pasje en pincode had de rekening gemakkelijk leeg kunnen worden gehaald.

  Een Thaise advocaat heeft dat voor hen geregeld, maar dat heeft veel tijd in beslag genomen. Nodig was een acte van erfrecht, waaruit bleek wie de erfgenamen waren. Die acte moest vertaald worden door een beëdigd vertaler en vervolgens gelegaliseerd door diverse instanties (Griffie rechtbank, ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Justitie en Thaise ambassade).

  Vervolgens moest de advocaat gemachtigd worden middels een Power of Attorney, waarvoor de advocaat de tekst heeft geleverd.

  De kans bestond dat de bank het geld alleen ter beschikking wilde stellen na een uitspraak van de rechtbank, maar dit heeft de advocaat (gelukkig) weten te voorkomen.

  In uw geval zal de overlijdensakte ook gelegaliseerd moeten worden. In ons geval volstond de Thaise overlijdensakte, omdat mijn broer in Thailand is overleden.

  De advocaat kan bereikt worden op:
  Ronachai Krisadaolarn
  Bangkok International Associates
  New ITF Tower
  140/36-37 Silom Road, Bangrak
  Bangkok 10500

  email: [email protected]

 2. Chris Hammer zegt op

  Dick, jij geeft goede adviezen aan Nele.
  Ik heb voor een paar Nederlanders geprobeerd de banksaldi van overleden familie in Thailand naar Nederland te krijgen. De banken zullen van alles proberen om dit te voorkomen, want dan kunnen zij de saldi in eigen zak steken.
  In een geval is het mij gelukt en in de andere gevallen waren de kosten om het geld naar Nederland te krijgen hoger dan het banksaldo. Ik zal in de toekomst mensen, die mij zo een vraag stellen, adviseren zoals Dick deed.

 3. alex zegt op

  Als inwoner van Chiang Mai, nu iets meer dan 9 jaar, kan ik uit eigen ondervinding en uit gesprekken met de vele Belgen die hier elk jaar op verlof komen U de volgende raad geven. Ga voor informatie naar het Thaise consulaat in Antwerpen en niet naar de Ambassade in Brussel. Wat Dick schrijft is waar, maar zoals je zelf kunt lezen is dat niet zo eenvoudig.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  @ Chris @ Alex Alex: Kun je aangeven wat het consulaat voor de nabestaanden kan doen? Dat lijkt me wel belangrijk voor de nabestaanden.

  Chris: Mijn broer had een bankrekening bij Bangkok Bank. Hoe de advocaat het geflikt heeft, weet ik niet, maar de bank had het recht om een rechtbankuitspraak te vragen. Nou, dan weet je het wel, dat duurt jaren, want de rechtbanken zijn zwaar overwerkt. Misschien werkte een vriendje van de advocaat bij de bank.

  Ik heb destijds de rekening van mijn broer laten blokkeren. Voor alle zekerheid.

  • HansNL zegt op

   Indien een bankrekening bij een Thaise Bank wordt geblokkeerd betekent dat er geen bij- of afschrijvingen plaatsvinden.

   Ik weet dat als er een jaar niets gebeurt de status van de rekening, na notificatie, verandert, en het saldo op een verzamelrekening van de bank geplaatst kan worden.

   Wat daar de gevolgen van zijn?

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ HansNL Toen ik de rekening van mijn broer liet blokkeren, heeft de bank een kopie van de overlijdensacte gemaakt.

    Het saldo is uiteindelijk door Bangkok Bank vrijgegeven en na aftrek van de kosten van de advocaat aan de nabestaanden overgemaakt. Ik weet niet meer wat het honorarium van de advocaat was, maar gek veel was het niet, dat weet ik nog wel.

   • Johanna zegt op

    @Hans NL, betekent dit dus dat als je een jaar lang je rekening niet gebruikt alles vervalt ?
    Er staat nl. nog geld op.
    Ik heb in april 2011 een rekening geopend bij SCB , en heb deze anderhalf jaar niet gebruikt. Juli 2011 voor de laatste keer.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Johanna Nee, Johanna, daar hoef je niet bang voor te zijn. In Nederland heb ik het bij Rabo meegemaakt dat een rekening die ik beheerde, niet werd gebruikt. De bank heeft de rekening opgeheven. Later is het saldo vanaf de verzamelrekening van de bank netjes overgemaakt naar een door mij aangegeven rekening. Wat betreft jouw rekening bij SCB: waarom zou je die aanhouden als je hem toch niet gebruikt?

     • Johanna zegt op

      Inderdaad Dick, ik gebruik het nu niet. Het was toendertijd onze bedoeling om snel weer terig te gaan maar dat heeft vanwege het werk van mijn man geen doorgang kunnen vinden. Wel is het de bedoeling om terug te gaan. Ik had eigenlijk in de tijd dat ik in NL was geld willen storten op deze rekening, maar ik kan niet meer inloggen.
      Ik heb de inloggegevens nog wel, maar inloggen wil niet. Op mail reageren ze niet, dus eigenlijk moet ik een keer bellen, maar ach, dat komt wel een keer.

 5. Frank F zegt op

  Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud spreekwoord. Als je een familie/relatie in Thailand hebt regel het dan van te voren. Dat familielid kan ook in Thailand overlijden en wie betaalt dan alle (begrafenis) kosten en wat daarbij hoort ?.
  Zorg dat je weet waar zijn/haar bankboekje ligt, de pas en nog beter zorg dat je via e-banking bij de rekening kan komen. dat is natuurlijk een kwestie van vertrouwen maar als dat er niet is dan houdt alles op.
  Mijn familie heeft alle hier wat van belang is in een (gsloten) enveloppe aan elkaar overhandigd voor het geval dat.

  Frank F

 6. Johnny Pattaya zegt op

  Beste Nederlanders en Belgen,

  Ik kan jullie het volgende zeggen , als je snel over het geld wil beschikken , dan moet je met de overlijdens-akte en een testament als het voor handen is , naar Thailand komen , U laat deze acte en testament vertalen in het Thais bij een beeedigd vertaalburo , en dan laten afstempelen bij Buitenlandse zaken in Thailand .
  Dan gaat u met deze papieren naar de desbetreffende bank , en U kan het geld de zelfde dag nog meenemen.

  Als U het aan een advocaat over laat , dan kan het wel eens gebeuren dat U met lege handen komt te staan , want de advocaat maakt dan een dail met de bank , en ze delen de winst , en dan krijgt U ook nog een rekening van de advocaat voor de gemaakte kosten !!!!

  Dus U kunt beter zelf even een reisje naar Thailand nemen, en het zelf regelen.

  Ik heb al vele mensen geholpen , met deze problemen !!!!! En ik vraag geen vergoeding voor deze informatie.

  Succes , namens Johnny uit Pattaya.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  @ Johnny Pattaya Dan zullen die overlijdensacte en het testament toch eerst in het Engels moeten worden vertaald. Of bedoelt u te zeggen dat er Nederlands-Thaise vertaalbureaus in Thailand zijn?

  Naar mijn informatie is niet een testament vereist maar een verklaring van erfrecht.

  De uiterst tendentieuze opmerking over een deal tussen bank en advocaat laat ik voor uw rekening. In ons geval is daar geen sprake van geweest. Het saldo is overgedragen aan de advocaat en die heeft het na aftrek van kosten overgemaakt aan de erfgenamen.

 8. Bert, khun Nok zegt op

  Als jullie de code van de bankkaart hebben, gewoon alles afhalen ginder aan automaat.
  Je moet dan wel naar ginds of iemand in vertrouwen nemen en das ook ni simpel.
  Groetjes,
  Bert.

  • Kito zegt op

   @Bert
   Beste TB-ers
   Ik stoot nu pas op deze uiterst interessante lezersvraag en dito reacties.
   Ik heb wel een vraagje: Bert schrijft dat je erfgenamen dan best naar Thailand afreizen om de rekening leeg te pinnen (nadat jij ze bij leven natuurlijk zelf zei hoe ze over je kaart en pincode kunnen gaan beschikken na je overlijden).
   Maar is het niet zo dat je bankrekeningen automatisch worden geblokkeerd nadat je overlijdt (In Belgie is dat in elk geval wel zo)? En, in ondergeschikte orde: als je een Visa- of MasterCard hebt, kunnen je erfgenamen toch evengoed vanuit hun thuisland (of waar dan ook ter wereld) pinnen?
   Ik hoop dat iemand deze late reactie nog leest, en dienstige antwoorden kan leveren.
   Groeten aan alle TB-lezers
   Kito

 9. sjoerd zegt op

  Jonny uit Pattaya heb je bericht gelezen maar wil graag even met je in contact komen via myn @ mail adres van wege het geld wat op de bank staat hier by mun adres [email protected]

 10. Tournet Geert zegt op

  Als je beschikt over de Thaise bankkaart en de code haal je gewoon het geld uit de muur hier in België, de meeste kaarten zijn geupdated voor afhaling van 200.000 baht per dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website