Emigratie en reizen met de hond naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 juni 2024

Beste lezers,

Druk druk druk bezig met de voorbereiding te emigreren. Nu nog onze viervoeter en daarom wat vragen en onduidelijkheden nog oplossen.

1. Paspoort hond, wat tevens vaccinatieboekje is (Europees model paspoort) moet ik dat laten legaliseren door BUZA en Thai Ambassy?
2. Importvergunning aanvragen wordt gevraagd om copy paspoort te e-mailen. Wel of niet gelegaliseerd?
3. Gezondheidsverklaring bij dierenarts halen of bij NVWA?
4. Gezondheidsverklaring legaliseren?
5. Zijn er mensen die ervaring hebben om hond in het ruim te reizen naar Bangkok, zo ja, welke maatschappij en tips zijn welkom.

Ik kon nergens een rubriek vinden om te reizen met de hond naar Thailand. Mocht deze er zijn dan graag een reactie.

Groet,

Francois

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Emigratie en reizen met de hond naar Thailand”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Heb je hier al gekeken? https://hague.thaiembassy.org/th/publicservice/bringing-pets-to-thailand

 2. Ben Oostindien zegt op

  Neem contact op met de NEDERLANDSE VOEDSEL EN WAREN AUTORITEIT in Utrecht die kunnen je volledig informeren en je heb ook verklaringen van hun nodig .

 3. Remi zegt op

  Francois, 2 maanden geleden zijn wij van Nederland geëmigreerd naar Thailand inclusief onze (kleine) hond die is meegereisd in de cabine van het vliegtuig. Sommige informatie over het meenemen van je viervoeter is niet of niet meer juist, bv dat de gezondheidsverklaring na legalisatie door NVWA ook nog eens door Minbuza zou moeten worden gelegaliseerd. Ik heb hierover tot een discussie gehad met een mevrouw van de NVWA volgens haar was de legalisatie door Minbuza niet nodig dus hebben wij dit maar achterwege gelaten. Deze mevrouw had het helemaal juist, dit is niet nodig! Francois als mij benaderd via mijn email zal ik je alle info sturen die je nodig hebt, op die manier is het ook makkelijker om vragen te beantwoorden.

  email [email protected]

  Groet Remi

 4. Francois Nang Lae zegt op

  Wij zijn indertijd met EVA Air naar Thailand gekomen. Een van de redenen daarvoor was dat het een directe vlucht is. Dan hoefde halverwege het hondje niet weer door al die poespas van controles en in- en uitchecken. (En wij ook niet :-))

  De service was prima. Doordat het vliegtuig bij de landing een aanvaring met een gans had gehad, moest er een reparatie plaatsvinden die tot 24 uur vertraging leidde. Daar kon natuurlijk niemand wat aan doen. Het hondje was toen al ingecheckt. Iemand van EVA kwam ons speciaal op de hoogte stellen voordat het bericht over de vertraging werd omgeroepen, zodat we alvast wisten dat we een hotelkamer kregen waar het hondje ook was toegestaan.

  Allemaal goed geregeld dus, en dankzij de compensatieregeling uiteindelijk zowat gratis gevlogen. (Maar dát kan je natuurlijk niet plannen.)

 5. Francois Nang Lae zegt op

  Aanvulling: check ook bij de luchtvaartmaatschappij of het ras van jullie hond niet toevallig is uitgesloten. De ene maatschappij heeft meer beperkingen dan de andere, maar allemaal hebben ze een lijst van rassen die niet mogen vliegen.

 6. Arjen Schroevers zegt op

  Een import license kan je aanvragen. Is niet echt noodzakelijk. Eigenlijk is dat een soort afspraak, zodat ze weten dat je komt.

  Je moet het Europees dieren paspoort hebben. De hond moet een chip hebben.
  Je dierenarts moet een gezondheidsonderzoek doen. Dat gezondheidsonderzoek moet in het dierenpaspoort vermeld worden.

  En dan een document invullen.

  In dat document moet de dierenarts alle rabiës vaccinaties vermelden, na de rabies titter test (mijn hond reist heen en weer met mij), dus heb ik een rabies titter test nodig, die heb jij alleen nodig als je hond mee terug komt naar NL. Het is misschien makkelijker om die rabies titter test in Nederland te halen, mocht je ooit van plan zijn je hond mee terug te nemen. In Thailand kan je hem ook krijgen, maar is lastig, en erg duur.

  Als je hond geen rabies titter test heeft volstaat alleen de laatste, nog geldige rabies vaccinatie. Voor de zekerheid kan je ook de vaccinatie ervoor laten vermelden.

  Er moet ook een antiworm en vlooien en teken medicatie gegeven zijn. (Indoterme en exoterme parasieten)

  Het document moet de naam en adres van je NL dierenarts hebben. Jou naam en adres. Ik heb dat document zelf gemaakt, zodat mijn NL dierenarts het alleen maar hoeft te controleren en ondertekenen.

  Bij mijn hond telt het document een aantal pagina’s, vanwege de noodzaak alle rabiës vaccinaties te vermelden. Dus op iedere pagina moet de dierenarts een paraaf zetten.

  Laatste pagina een handtekening en de stempel van de praktijk.

  Dan een afspraak maken bij de NVWA, eerst de kosten betalen, en met je paspoort, Europees dierenpaspoort, en het document naar Utrecht om alles te laten legaliseren. Vergeet ook niet het betalingsbewijs mee te nemen van de betaling aan de NVWA (rond de 55 Euro). Je kan ook een koerier heen en weer sturen.

  De NVWA is een makkelijk toegankelijke, erg behulpzame organisatie.

  In Bangkok zijn de meeste dierenartsen, of medewerkers ook behulpzaam. In Bangkok werkt er echter ook een uitzonderlijk klein mannetje, en die durft wel eens extra geld te vragen, met als argument dat er een document niet klopt. Dat is dan een zeer nare situatie…. Als je het vliegtuig uit komt staat er iemand met een bordje met je naam, en die vertelt waar je je hond kan ophalen.

  Ik vlieg altijd met KLM. Je moet je hond van te voren aanmelden. Niet op alle vluchten mogen/kunnen honden mee.

  Niet noodzakelijk, maar ik doe het wel, ik plaats op iedere zijde van de bench een stikker met mijn naam, Thai en NL telefoonnummer. Adres waar ik naar toe reis in Nederland of Thailand, en mijn stoel nummer.

  Nog een tip: mijn hond eet niets onderweg, maar drinkt wel. Het was lastig om hem te leren drinken uit zo’n “konijnen drink ding” En een bak met water is leeg voor hij in het vliegtuig zit, door het gesjouw met de bench. Tegenwoordig zet ik zijn waterbak van te voren in de vriezer, met water. Dan gaat er een blok ijs in de bench, en die klotst niet zomaar leeg.

  Succes!

  Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website