Zonne-energie in Thailand

In eerder deze week, maakte ik een afspraak met Solar Shop Hua Hin. Greg, een Canadees kwam vandaag langs en na een korte blik op mijn energie rekening en navraag over het gebruik, zei hij dat het zich financieel niet echt loont om met zonne-energie te werken. Mijn hoofdverbruik is ’s nachts (de airconditioner) en dan moet ik toch weer gebruik van de dure stroom maken.

Wat de man van Solar Solutions mij verkopen wilde was met grote risico’s verbonden. In tegenstelling tot wat Clive zei, blijkt PEA wel degelijk te controleren en als de meter terugdraait wordt er al snel een eenrichting meter geïnstalleerd.

Hij vertelde me meer dingen over de praktijken van Clive en noemde hem eigenlijk al een bedrieger die te snel met oplossingen zou komen die achteraf veel duurder zouden zijn dan oorspronkelijk gepland waren. Slechte aansluitingen en klanten die te veel klaagden werden geblokkeerd. Nu kun je natuurlijk niemand in zijn hoofd kijken en moet iedereen zelf weten wat hij doet.

Ik zag op de webiste van Solar Shop Hua Hin dat ze met PEA samenwerken en dat alles ook van te voren is geregeld. Solar Solutions doet dat niet. Daarmee moet je dan uitkijken.

Dus conclusie: ik zal toch nog een jaartje wachten en kijken hoe de ontwikkeling verder loopt. Ik wil me geen onnodige problemen op de hals halen.

Dit is een beetje mijn ervaring met twee aanbieders. Misschien zoek ik nog een derde op die me wat anders vertellen kan. Mocht dat gebeuren, laat ik jullie graag weten of het zich loonde.

In een land als Thailand zou je toch denken dat zonne-energie een geweldige oplossing is, maar helaas niet echt als je alles fatsoenlijk wilt laten doen.
In mijn geval verbruik ik gewoonweg te weinig stroom overdag.

16 reacties op “Zonne-energie in Thailand, deel 2 (lezersinzending)”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik heb intussen met een derde aanbieder gechat die ook schreef dat zonne-energie in mijn situatie niet rendabel zou zijn.
  Ben nu naar deel oplossingen aan het zoeken…niet om het hele huis, maar een deel ervan, zoals mijn vijverpompen en buitenverlichting off-grid te gebruiken. Maar dan wordt het DIY! Waarschijnlijk ook geen besparing, maar het lijkt me interessant om te doen.

  • Arjen zegt op

   Beste Sjaak,

   Het spijt me, maar een beetje leedvermaak heb ik nu toch wel….

   Je was zo blij met je “koopje” nog even een sneer naar mij met mijn miljoenen project (wat “slechts” een miljoen was)

   En nu blijkt ineens dat het toch allemaal niet zo makkelijk is.

   Als je zonne-energie als stand alone toepassing wilt gebruiken (en dat wil jij) dan is het in heel veel gevallen niet rendabel (zoals ook Lung Addie terecht zegt) Het kan wel comfort verhogend zijn (zoals in mijn geval) en mijn comfort mag me wel wat geld kosten.

   Maar mensen met ervaring geloof jij niet zo snel. Dat is dan weer jammer voor de mensen die er tijd in steken je proberen te informeren.

   Een paar zonnepanelen en een inverter kan iedereen wel plaatsen. (Vergeet vooral de galvanische scheiding niet, en misschien nog belangrijker, wat echt heel veel mensen fout doen, een “plug in” inverter is een recept voor brand door overbelasting van je kabels, maar waarschijnlijk geloof je ook dit niet….)

   Een stand alone systeem is een heel ander verhaal…. Panelen, stand alone inverter, lader, accu’s, BMS, zware kabels, en, als je het net als “back-up” gebruikt (wat ik doe) een voorziening om je huis tijdens gebruik van je eigen “fabriek” los te koppelen van het grid, en tevens je eigen fabriek los te koppelen van het grid als je gebruik maakt van het grid….

   Het enige leuke aan je verhaal vind ik dan wel dat je mensen met iets meer ervaring gelijk geeft, zonder dat helaas dan ook toe te geven…..

   Groeten, Arjen.

   • Sjaak S zegt op

    Nee hoor, Arjen, ik geef wel degelijk mensen met ervaring gelijk. Alleen is de ene situatie de andere niet. En dat weet je zelf ook wel (je duidde het ook aan), over de jaren is het gebruik van zonne-energie steeds goedkoper geworden.
    Was ik zo dom alleen maar mij te geloven of iedere gek die mij wat aanbood, dan had ik het kortste eind getrokken.
    Ja, ik was blij met een goedkoop aanbod, maar alleen door het hier te plaatsen en jullie ervaringen te lezen spoorde dit mij aan om even verder te kijken dan mijn neus lang was.
    Lung Addie had het al helemaal bij het rechte eind, als ik dan die 50 Euro per maand wil sparen (of meer als ik meer verbruik), dan toch gewoon toegeven of afwachten op een mogelijkheid om het normale tarief te krijgen. Dat scheelt per maand bijna 50%.
    Ook ik zit niet helemaal in het donker wanneer de stroom uitvalt. Ik heb al veel apparaten die op batterij gaan en zelfs mijn internet is niet afhankelijk van één provider.

    In ieder geval dacht ik, door mijn ervaringen mee te delen, de lezers hier op Thailandblog een beetje een idee te geven waar je mee te maken krijgt.

    Ik ben nu al een paar dagen bezig om toch iets met onze hete bol in de hemel te kunnen doen. Misschien niet het hele huis, maar dan wel een deel, bijvoorbeeld de pompen van mijn vijver (ik zou dan sterkere of méér pompen kunnen installeren voor een mooiere waterval bijvoorbeeld, die ’s nachts niet aan hoeft te staan.

    De vijverapparatuur is slechts met één (dikke) kabel met het huis verbonden. Die kan gemakkelijk afgekoppeld worden en overdag van zonnestroom voorzien worden. Of ik sluit gewoon alleen de zware pompen die overdag lopen aan op zonne-stroom.

    Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om toch van zonne-energie gebruikt te maken. Het huis kan ook overdag gekoeld worden door ventilatoren die de warme lucht afzuigen (ook met zonne-panelen) enzovoorts. Tal van mogelijkheden.

    Ik zeg ook niets over jouw kosten. Die zul je destijds gehad hebben en jouw verbruik moet wel vele malen hoger zijn dan het mijne. Je zou vandaag de dag misschien met de helft uitgekomen zijn….

    Groeten terug, Sjaak

    • Arjen zegt op

     Sjaak,

     Ik blijf me over je verbazen….
     Als het alleen om je vijverpompen zou gaan is het zo verschrikkelijk eenvoudig. Als je goed zoekt vind je heel goede pompen die op gelijkstroom draaien. Die een spanning aankunnen tussen de 0 en 48Volt (Ze draaien uiteraard niet bij 0 Volt)

     Deze pompen sluit je rechtstreeks aan op je zonnepanelen. Geen regeling nodig, geen accu’s geen inverter.

     Als de zon opkomt gaan ze draaien. Gaat de zon onder gaan ze uit.

     En als je niet lang wil zoeken, Amorn heeft er een uitgebreid assortiment in.

     Arjen.

     • Sjaak S zegt op

      Bedankt voor de tip. Ik weet dat er pompen zijn die direct aangesloten kunnen worden. Had er zelf al eens een gehad met zonnepaneel, maar dat bleek meer speelgoed te zijn.
      Ach ja…ben blij dat ik je nog kan laten verbazen.
      Weet je, ik zoek echt uren via Google en YouTube naar voorbeelden, oplossingen en toepassingen.
      Vandaag bekeek ik de spullen in Global House voor de zoveelste keer, maar niets dat ik gebruiken wilde.
      Tot nu toe heb ik van jou en diverse anderen toch veel goede raad gekregen.
      In ieder geval bedankt.

 2. Johnny BG zegt op

  Zo’n 14 jaar geleden was het bedrijf waar ik in NL voor werkte in de voorhoede van de import van zonnepanelen. De tijd dat je nog als dwaas gezien werd om aan te kaarten dat zelfvoorzienend de toekomst zou worden, maar goed, de beste rendementen waren er met veel zonnesterkte met temperaturen tot rond de 25 graden aangezien er met teveel warmte zeer veel verlies zou zijn. Oplossing was panelen met water te koelen.
  Thailand was er toen ook amper mee bezig maar ik kreeg van een bedrijf in TH te horen dat warmtepompboilers veel effecienter zouden zijn want ook daar is mee te koelen. Buitenwarmte is er namelijk ook in de regentijd.
  Zelf zou ik mij de vraag stellen waarom zonnepanelen nemen terwijl er ook andere mogelijkheden zijn als het gaat voor comfort in huis. Een buitenlamp met een micropaneel is dan wel weer handig.

  • Sjaak S zegt op

   Hoe werkt dan zo’n warmtepompboiler? Hoe koel je daarmee je huis?

 3. william zegt op

  Beste Sjaak,

  Heb in deel 1 al wat hinten weggeven waarvan er een was dat men gericht is op verkoop.
  Logisch natuurlijk, maar je moet dat niet met een roze bril doen naar de klant.

  Een systeem zonder opslag heeft bijzonder aandacht nodig in verbruik dat is duidelijk.
  De piek en dal uren zeg maar.
  Mijn zwembad systeem draait er 6 uur per dag op met denk iets meer dan een vijverpomp vermogen.
  10000 liter P.U. verzet.
  Overdag zit ik op een goede score gebruik ten opzichte van het verleden zonder solar veel meer apparatuur trouwens.
  Ook de ‘beruchte stroomverbruiker’ airco staat regelmatig aan.
  Er zijn trouwens in mijn leefpatroon wel meer dingen die ‘knallen’ zeg maar en dat geldt voor de meeste van ons.
  Airfryer waterkoker magnetron drukpomp tap water doorstroomtoestellen kijken mensen vaak over heen.
  Je gaat domweg meer stroom gebruiken met solar overdag, het is ‘gratis’.

  De donkere uren van de dag zit ik al een tijdje over een batterij te denken.
  Heb je de optie met batterij aanbevolen zou ik ook gedaan hebben helaas begonnen zonder batterij.
  Volgens jou cijfers over verbruik zou je dat systeem ruim binnen tien jaar terug verdient hebben de resterende zeg zes tot tien jaar dat je systeem nog draait zonder vernieuwen is dan bonus.
  Noem ik rendabel geen goudgeld klopt dan moet je iets anders verzinnen.
  Vermoed trouwens dat ‘stroom’ hier toch ook flink duurder gaat worden de komende jaren.

  Ik heb zelf een Huawei systeem sun 2000 naar zeggen de betere………….
  Ga deze week eens vragen aan hetzelfde bedrijf wat een 5 KW batterij kost.
  Ding moet 16.5 jaar mee kunnen als ik mijn adviseur in Nederland goed begrijp.
  Moet dus om te doen zijn in het verdien model hoewel ik zoals ik al schreef ook dat niet als de eerste optie zie ‘verdienen’ hij behoord natuurlijk wel op het podium te staan.

  Solar buiten verlichting kan je overal en nergens kopen.
  Heb twee lampen bij de carport staan [‘gratis’] bij de installatie gekregen.
  Plus een soort van bouwlampje breedstraler om de auto vol in het licht te zetten.
  Leuk, maar vooral makkelijk verdienen is nul met een lampje.

  De plug inn systemen zou kunnen natuurlijk.
  Zo te koop in de betere bouwmarkten of de beroemde en beruchte Lazada.
  Of je daar een airco op kan laten draaien?

  De zaak waar ik mijn installatie heb gekocht zag geen probleem in drie uur auto rijden trouwens dus Bangkok prijsopvragen, waarom niet.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Sjaak S,
  ik heb op uw vorige posting niet ‘willen’ reageren. Op uw eerste posting, van 4 jaar geleden, deed ik het wel. Jammer genoeg gaf je toen niet de info dat je aan een hoog, voorlopige aansluitingstarief, verrekend werd. Doch, zelfs al verandert dat de zaak enigszins, is het besluit hetzelfde.Toen was mijn antwoord: aan de huidige tarieven is zonne energie NIET RENDABEL in Thailand. Ik heb toenertijd, als ingenieur, de berekening voor mezelf gemaakt en kwam tot dat besluit, en daar wijk ik nog steeds niet van af.
  Indien je zo een project wil uitvoeren dan doe je het van de eerste goed. Daarmee bedoel ik, zeker in jouw geval, totaal OFF GRID. Anders heeft het, zeker in jouw geval, financieel, totaal geen zijn
  Rekening houdend met het aantal uren dat een installatie, ON GRIDD, de verliezen vanwege de randapparatuur de warmte, het onderhoud…. maken in de eerste plaats dat je de meeste stroom zal verbruiken gedurende de uren dat je niet produceert en dus grotendeels met dat hoog tarief gaat blijven zitten.
  Ik zou er eens deftig over nadenken om van dat hoog tarief af te komen. Je spreekt daar over een investering van 100.00THB… dat is het overwegen waard. Deze investering reduceert uw rekening reeds met bijna 50% en is BLIJVEND, geen onderhoud …… Deze zal zich WEL terugverdienen. Dat er achteraf, mogelijk, andere gebruikers van uw investering gebruik zullen kunnen maken…. wat is het probleem dan als het reeds terugverdiend is ???? Tenslotte blijf je er zelf van genieten.

 5. Martin zegt op

  Johnny BG, het natuurlijk zijn omdat ‘ de andere mogelijkheden’ niet bekend zijn bij sommigen onder ons, waaronder ikzelf. Dus waarom licht je je antwoord niet wat toe met mogelijkheden???

  • Johnny BG zegt op

   Beste Martin,
   De reden dat ik het niet noem is dat ik mij er sinds een jaar of tien niet meer mee bezig hou en dus de ontwikkelingen op dit gebied niet ken.
   Op internet kan er gemakkelijk uitgezocht worden wat een warmtepomp allemaal kan doen en als zoiets in NL al kan werken dan kan het qua warmteuitwisseling zeker in TH werken gelijk wat men destijds al wist te vertellen.
   https://www.daikin.be/nl_be/warmtepompen/oplossingen/airco/airco-split.html

   • Arjen zegt op

    Wat zou je willen doen met een warmte pomp hier?

    Hoe warmer het ergens is hoe makkelijker het is voor een warmtepomp om water te verwarmen. En dat is eigenlijk de enige toepassing die ik er hier nu van zie. En dan eigenlijk alleen voor toepassingen waar het te verwarmen water relatief koud is, dus bijvoorbeeld een zwembad.

    Electriciteit ermee genereren kan je met de huidige stand van de techniek nagenoeg vergeten. Je huis ermee koelen is vrijwel ondoenbaar.

    Het lijkt een beetje om voor te stellen je eigen nucleaire reactor te plaatsen….

    Arjen

 6. Henk zegt op

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100003757097592 Deze man heeft zonne-energie bij ons aangelegd. Tot nu toe een goede service. Besparing 2000 baht per maand. En natuurlijk altijd stroom.
  Door 5 mensen in 3 dagen aangelegd. Kosten: 300.000 Thb. Hij komt uit Chayapum.

  • Erik zegt op

   Dan duurt het dus 13 j voor je je investering terug hebt ( zonder rekening te houden met onderhoudskosten en/of defecten !).?? Lijkt me dus niet direct een superinvestering !

  • Sjaak S zegt op

   Dus jij hebt een hybride systeem of ben je helemaal off-grid? Heb je dan wel nog kosten en hoeveel % zijn die 2000 Baht die jij per maand spaart?
   In een jaar bespaar je dus 24000 Baht. Het zal dus zo’n kleine 12,5 jaar duren voordat jij je investering terug hebt. Als je dan nog bedenkt dat de batterijen die je gebruikt na 5 jaar vervangen moeten worden, denk ik niet dat je daarmee echt iets bespaart.
   Het is bij mij wat Lung Addie schrijft: zou ik voor de aanpassing om normale stroom te krijgen 100.000 baht moeten betalen, ben ik er zeker van dat ik een besparing van bijna 50% heb. Dus in mijn geval ook rond de 2000 Baht per maand. Dan is de investering na 4 jaar al terugverdiend.
   Waar praten we over? Ik zou dan rond de 2000 Baht per maand betalen (54 Euro !!!!!). Dat is zo goed als niks.

 7. william zegt op

  Je eens goed laten informeren over de installatie die je eventueel laat plaatsen door een expertise zou een hoop [voor]oordelen weg halen.
  Een lithium batterij gaat aanzienlijk langer mee zeg minimaal drie keer de door jou genoemde jaren.
  Het terug verdien model wat bij mensen die op de wip zitten of ze gedeeltelijk overstappen op solar is wel vaak het eerste waaraan men aan denkt.
  De koude rekensom werkt in de praktijk ook niet de een zal het maximale er uit halen vanwege leefpatroon
  De ander zal er een jaar of wat langer overdoen, veel thuis of niet bijvoorbeeld.
  Mijn vrouw heeft een kennis die ligt heel de dag op bed vanwege fysieke problemen.
  Wonen er met vijf volwassen mensen draaien drie airco vrijwel dag en nacht plus vele andere zaken.
  Halen het maximale eruit.

  Volgens de controle App die ik heb, moet ik makkelijk de 40 % halen op jaar basis zonder Accu, met onbekend bij mij maar een stuk meer in het voordeel afhankelijk welke accu/batterij en hoeveel je het ding kan opladen afhankelijk van het weer.
  Het is en blijft een langetermijninvestering zeer afhankelijk hoe je leefpatroon is.
  Terug verdienen doe je het altijd met een aantal jaren ‘bonus’ hoeveel dat er precies zijn is koffiedik kijken.
  Zeer afhankelijk van de kwaliteit materiaal montage en weersomstandigheden en natuurlijk of de installatie goed op jouw verbruik is afgestemd.
  Wil je ‘keiharde zekerheid’ moet je gewoon die aansluiting van PEA aanvaarden en de staat Thailand jouw stroom laten leveren vanuit hun solarfarms.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website