Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin kan niet inburgeren omdat:

 • zij dyslectisch is. Zij spreekt gebrekkig Engels en een Nederlandse arts kan dus geen verklaring opstellen.
 • zij heeft geen verklaring van dyslexie van een Thaise arts, daar dat in die tijd volledig onbekend was.
 • ik zit dus in een vicieuze cirkel en kom er niet meer uit. Zij wil wel maar kan niet inburgeren.

Mij rest dus het volgende en daar heb ik het advies/ervaring van uw lezeres nodig:

 • ik verhuis met haar naar Frankrijk voor 6 maanden. Zij staat daar dan samen met mij ingeschreven.
 • na 6 maanden keer ik weer terug naar NL en maak dan gebruik van het EU recht, dat zij bij mij mag blijven wonen.

De vraag is dus:

 • heeft iemand ervaring hiermee, daar je wisselende verhalen hoort. De 1 zegt 3 maanden. De ander zegt een paar jaar. Waar kan ik die info vandaan halen?
 • Moet ik met haar getrouwd zijn volgens de NL wet?
 • Of zie ik iets over het hoofd aan alternatieven?

Groet,

Frank


Beste Frank,

Helaas verwacht de overheid ook van mensen met dyslexie dat ze inburgeren, al kunnen (konden?) bij aantoonbare inzet deels vrijstel of aanpassing worden gegeven. De officiële Nederlandse route zou dus zijn: toch proberen het inburgeringsexamen buitenland te doen (op de ambassade), liefst met een docent die weet hoe mensen met dyslexie te begeleiden. Ze zou op cursus kunnen in Thailand, tijdens een kort verblijf in Nederland of door middel van zelfstudie (de materialen van Ad Appel zijn erg goed!).  Hopelijk lukt het zo aan toch het examen op de ambassade goed te kunnen doen. Vraag ook bij de ambassade hoe dat nu precies zit met dyslexie. In een later stadium, met verblijfsvergunning in Nederland, moet ze hier ook verder inburgeren. Ook daar zal ze weer inzet moeten tonen en zijn er mogelijk aanpassingen mogelijk rondom het examen ivm dyslexie. Daar kan DUO (dienst uitvoering onderwijs) alles over vertellen.

Is dit echt geen optie, dan kunnen jullie ook de EU/België route doen. Jullie moeten dan wel getrouwd zijn (in Thailand, Nederland of elders, als het maar een echt en wettelijk huwelijk is). Dat stelt jullie vrij van deze inburgeringsverplichtingen. De eis is dat jij als Nederlander (EU burger) tenminste 3 maanden werkelijk in het buitenland gaat wonen en daar het centrum van je belangen is. Dat kan België zijn maar je kunt ook kiezen voor een ander land binnen de EU/EER. Op de dag af na 3 maanden terugkeren zal wel vraagtekens oproepen bij de IND, dus liefst wat ruimer dan dat als het kan maar jullie zijn dat niet verplicht. Voor een goed plan van aanpak omtrent tijdelijke migratie naar een ander EU/EER land raad ik je aan het forum van stichting buitenlandsepartner te raadplegen. Daar staan veel ervaringen en zijn diverse deskundigen actief, zodat je je zo goed mogelijk kan inlezen in een situatie en plan van aanpak dat goed bij jullie persoonlijke situatie past. Kijk vooral onder “Waar te beginnen”?” en de specifieke forums over de diverse EU routes. Ook staan er beschrijvingen omtrent terugkeer en de afhandeling met de IND.

Zie voor het forum:  https://www.buitenlandsepartner.nl/forum.php

Een ander vergelijkbaar forum is Mixed Couples: https://www.mixed-couples.nl

Samengevat: als jullie trouwen en dan verhuizen naar Frankrijk voor 6 maanden, daar samenwonen en dan onder EU recht terugkeren zou dat prima moeten volstaan om van je EU-rechten gebruik te maken terug in Nederland (en dan vervalt dus de inburgeringsplicht). Ik denk niet dat andere lezers exact dezelfde route hebben gedaan maar in het verleden zijn hier weleens lezers geweest die een versie van de EU-route gedaan hebben (via Spanje en België?). Wie weet heeft iemand nog handige tips.

Ter info: Deze regels zijn al jaren ongewijzigd en vloeien voort uit het Europese Directive 2004/38/EC  (on the right of citizens of dthe Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States). Deze valt in diverse talen en bestandsformaten terug te lezen op de website van de EU:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32004L0038

Het fijne van de diverse EU-routes weet ik helaas niet maar ik hoop dat dit een zetje in de goede richting is.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

5 reacties op “Mijn Thaise vriendin kan niet inburgeren omdat zij dyslectisch is (lezersinzending)”

 1. Mr.Bojangles zegt op

  Als je 8 maanden per jaar buiten NL verblijft, en 4 maanden hier, ben je volgens de regels nog steeds woonachtig in NL. Dus ik vermoed dat je je gedurende die 6 maanden ook even in NL moet laten uitschrijven en in Frankrijk inschrijven. Dit heeft gevolgen voor je verzekeringen.

  • Frank zegt op

   Goedemiddag,

   bedankt voor uw reactie. Dit kan interessant zijn voor haar. Heeft u voor mij het adres van deze logopedist, dan kan ik contact opnemen.

   vr. groet,
   Frank

 2. Carlis zegt op

  Hallo, hoewel het in uw gemeente anders kan zijn; mijn vriendin had ook problemen,
  Toen heeft ze 50 uur logopedie gehad.
  Deels betaald door de zorgverzekeraar.
  De logopedist heeft een verklaring opgesteld
  Met moeilijke woorden, wat erop neer kwam dat ze niet in staat is de taaltest te doen.

  Ze heeft ontheffing gekregen .
  Succes

 3. Louis Tinner zegt op

  Examen laten afleggen, bewijs laten zien hoe slecht het is afgelegd en dan contact opnemen met https://www.mvv-gezinshereniging.nl/kosten/advocaatkosten-mvv-procedure

  Mijn vriendin heeft een cursus afgelegd bij Richard van der Kieft in Bangkok, http://www.nederlandslerenbangkok

  Veel succes.

 4. Bo Meekers zegt op

  Beste ,,,
  ik ben verleden jaar hier in Belgie gehuwd met mijn Thaise vriendin ,, dus nu vrouw !!!!!
  Zij komt het het Noorden en is vanaf haar twaalfde deels van school moeten blijven omdat haar ouders haar nodig hadden op de rijstvelden.
  Zij is dus ook zeer gebrekkig in haar talen wat maar normaal is.

  Zij kon kiezen of hier in Belgie voor de inburgering naar een school te gaan 7 zaterdagen ,,, maar dat kon bvb. een zaterdag in Leuven te zijn en bvb. een andere zaterdag in Hasselt te zijn of zelfs in het Antwerpse ,,,, ik als haar man heb dat resoluut geweigerd.
  Zij heeft hier 7 zaterdagen online op mijn computer de lessen gevolgd ,, en ook natuurlijk samen met mij en alles was in orde .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website