(Adirach Toumlamoon / Shutterstock.com)

Ja, volgens mij is er iets mis, als de premier, die volgens eigen zeggen democratisch is gekozen, zich moet verschuilen achter zeecontainers met bewaking van honderden politieagenten, en die geen open dialoog wil aangaan met demonstranten, die een andere mening en vragen hebben, en vragen om overheidssteun om de pandemie te bestrijden en om goede vaccins tegen Covid-19.

Vervolgens worden er mensen opgepakt die openlijk een andere mening erop na houden dan de premier c.q. regering. Dan gaat de politie de vreedzame demonstranten te lijf met grof geweld, waterkanonnen, traangas en rubberkogels. Hierna blijven er desondanks nog duizenden demonstranten over die vreedzaam willen demonstreren, maar vervolgens overal roadblocks op hun weg vinden, ver weg van diegene tegen wie de protesten gericht zijn.

Dat werkt frustratie in de hand als je het idee hebt niet gehoord te worden, en hieruit ontstaan de, niet goed te praten, vernielingen.
Dan verwacht je een politie die hier daadkrachtig tegen optreedt, maar nee die vuren vanachter hun veilige vesting van zeecontainers en prikkeldraad wederom honderden traangasgranaten af en bestoken de demonstranten met waterkanonnen en rubberkogels.

Pas als de demonstranten zich terugtrekken dan opent de verdedigingsmuur van de politie zich, en stromen er honderden dienders als diarree manmoedig naar buiten zich vertwijfeld afvragend wat nu te doen, voor eenieder die dit volgt op de life streams is het toch volstrekt duidelijk dat dit slecht getrainde agenten zijn die als een hondje precies doen wat de leider van de roedel hen opdraagt.
De politie hoeft helemaal geen geweld te gebruiken, want de demonstranten zijn al weg zodra ze denken dat er politie aankomt, maar door het buitensporige geweld van de politie escaleert het elke keer weer.

(Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Ik zag agenten die door hun leidinggevende geposteerd werden midden op de weg, maar vervolgens de opdracht kregen meer naar links te moeten wat ze kennelijk iets te veel deden en dan weer 10 centimeter naar rechts moesten, typisch een staaltje van niet zelf kunnen nadenken, of meer waarschijnlijk niet mogen nadenken. Eigenlijk lachwekkend.

Afgelopen vrijdag stichten demonstranten, of eigenlijk oproerkraaiers een brandje met veel rookontwikkeling vlak bij een kindertehuis, het bleek dat er in dat huis lichte paniek onder de kinderen ontstond, maar toen liet de “heldhaftige” hermandad zich met hun miljoenen kostende waterkanonnen niet zien en moest de reporter van de Reporters via de lifestream buurtbewoners vragen om blusmiddelen om het vuur te doven.

Ja er is, naar mijn mening, iets mis in Thailand

Ingezonden door Rob

30 reacties op “Lezersinzending: Is er iets mis in Thailand?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Misschien is een goede illustratie van wat er mis is in Thailand het volgende.

  De Nationale Cultuur Commissie heeft besloten om de bekende schrijver Suchart Sawasdsri zijn titel als Nationale Artist toegekend in 2011 af e nemen omdat hij op ‘onbehoorlijke wijze’ de huidige demonstraties en hun eisen steunt.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2168683/national-artist-suchart-loses-title-over-protest-support

  Het laat de kleinzieligheid, benepenheid en wraakzucht van dit regime goed zien.

 2. MikeH zegt op

  Volgens de VN is Thailand een “Flawed Democracy”.
  In feite wordt het land geregeerd dool een militaire junta met aan het hoofd dezelfde generaal die 6 jaar geleden een staatsgreep pleegde. Bij de zogenaamde verkiezingen werden eenvoudigweg alle partijen die een bedreiging konden vormen aan de kant geschoven via juridische trucjes.
  Dus ja, er is van alles mis in Thailand en dat zal ook niet snel veranderen

 3. Renee zegt op

  Er is niet iets mis in Thailand. In Thailand is er heel veel mis. De mensen die het aandurven te protesteren en dus bij voortduring durven de misstanden kenbaar te maken, al die mensen hebben mijn sympathie. Verandering moet bottom-up plaatsvinden. Vooral in Thailand belangrijk omdat de maatschappelijke onderlaag toch al weinig te vertellen heeft. Jammer dat Rob in de laatste alinea zijn betoog ontkracht door een incident aan te halen en daarmee demonstranten oproerkraaiers noemt.

  • Rob V. zegt op

   Ik denk dat mijn naamgenoot in die alinea bedoelt te zeggen dat de “oproerkraaiers” niet gelijk staan aan alle demonstranten. Zoals Prawit van Khaosod van de week in een column schreef, zijn de jongeren die de confrontatie aangaan tieners en jong volwassenen die geen andere uitweg meer zien en zijn ze niet van het soort dat uitgebreid in debat gaat of naar de een of andere leider luistert. Ze voelen zich machteloos en daar de politie niet bepaald voor de-escalatie tactieken gaat, lopen schermutselingen snel uit de hand. Over en weer zie je dan wraak gevoelens op terug te willen slaan, om een lesje te willen leren. Dan gaat het van waterflesjes gooien en waarschuwingen door de politie naar vuurwerk afschieten op de politie en agenten die de “less lethal” (minder dodelijke) wapens gebruikt op manieren die in strijd zijn met de geweldinstructies of instructies van de fabrikant (op korte afstand op het bovenlichaam of hoger schieten is NIET de bedoeling, maar zien we toch gebeuren).

   De veranderingen moet inderdaad van onderaf komen, in grote getalen, om het clubje zelf-verrijkende elite ons-kent-ons netwerkers aan de top van hun voetstuk te werpen. Laat de democratie zegevieren. Daarbij zou het wel helpen als debat, kritisch denken enzovoort gepromoot zou worden. Dat vergroot de kans op hoe een prille democratie kan volgroeien, dat de volksvertegenwoordigers daadwerkelijk verantwoordingen blijven afleggen aan een volk dat openheid van zaken in inspraak wil. Zoals we weten is een kritische bevolking welke vragen stelt niet iets wat de huidige machtshebbers (elite) graag ziet. Die giet al decennia lang een propaganda verhaaltje van een trotse natie, paternalisme en gedwee de oren laten hangen naar zij die hoger op de sociale ladder staan… Het mooie Thailand en haar volk wordt al decennia in zijn ontplooiing beknot. Zo zonde, zo verdrietig. Dat moet en kan anders.

   https://www.khaosodenglish.com/opinion/2021/08/21/on-thailands-angry-young-protesters/

   • Johnny BG zegt op

    Beste Rob,
    Ik snap je verdriet.
    Vele toeristen vinden het al tientallen jaren heerlijk om hun geld in Thailand te spenderen omdat het zo lekker vertoeven is terwijl men kon en kan weten dat de politiek niet echt frisjes is.15-20% van het inkomen kwam er via toerisme binnen en is het dan niet zo dat de toeristen een belangrijke rol hebben gehad in het in stand houden van die vage politiek?
    Problemen los je op door ze bij de bron aan te pakken en dat gaat in deze een prijs kosten die de demonstranten nooit kunnen opbrengen. Als volgend jaar de economie naar de knoppen is zijn er mogelijk wat meer mogelijkheden.

 4. Joost zegt op

  Het is niet zozeer mis met Thailand als wel met een kleine groep mensen in Thailand. Zo’n 2% wordt gezegd, die de economische, financiële en politieke macht hebben en die koste wat kost willen houden.
  Ze worden nu nog gesteund door een iets grotere minderheid die economische en financiële voordelen krijgt om dat te doen.
  Maar jaar na jaar kalft hun macht af. Ik geef ze nog tien jaar voordat er werkelijke democratische verkiezingen komen en Move Forward de grootste partij is. Als Thanathorn nog leeft dan.

 5. Koos zegt op

  Thaien kunnen slecht tegen kritiek dus word er zwaar beveiligd en hard opgetreden.
  Studenten zijn een jaar geleden begonnen met strijden tegen regering en een onaantastbaar persoon.
  Als straf krijgen de studenten vanaf het volgende semester iedere week extra lessen over het koningshuis.
  Mijn dochter kijkt er naar uit want die heeft genoeg gezien en gelezen.
  Ze verwacht ook dat er een zwaar gewicht leraar opgezet word.

  • TheoB zegt op

   Dat vind ik interessant Koos.
   Zou jij/jouw dochter ons op de hoogte willen houden van wat er in die extra lessen wordt beweerd?
   Misschien kunnen wij haar nog helpen met feiten, argumenten en bronnen.

 6. Johny Prasat zegt op

  In Thailand is er inderdaad heel veel mis, kritiek wordt niet geaccepteerd. Ook in onze westerse landen mogen we tegenwoordig geen kritiek meer hebben. Normaal is abnormaal geworden, België en Nederland zijn ook echt aan het afglijden. Misschien wordt het op termijn zelfs nergens meer veilig. Onveilig om gewoon een andere mening te hebben dan een minderheid. Het is echt een minderheid die haar regels oplegt, de grote meerderheid ondergaat en zwijgt. Zelfs al zijn ze niet akkoord. Weinigen durven hun stem laten horen, alleen binnenskamers. Rubberkogels zijn het enige verschil met het zogezegde vrije westen. Dwaasheid regeert momenteel wereldwijd. Ik krijg echt een probleem met het woord ” democratie”. Egoïsme en enorm veel onwetendheid, dat zie ik steeds meer.

 7. Frank zegt op

  Ik zou voorzichtig zijn met uitlatingen tegen regime, regering etc. Wij farang moeten en mogen zich niet bemoeien, en zeker niet negatief uitlaten in publiek. Je zal de eerste niet zijn die nadeel van zal ondervinden. Of in verblijf daar, of met binnen komen

  • Tino Kuis zegt op

   Frank,

   Mijn zoon is half-Thai, half-Farang. Ik zeg wel eens spottend ‘een halfbloedje’ maar dat mag niet meer.

   Hij is zeker politiek actief, wonend in Thailand. Kun je me adviseren hoe hij zich moet gedragen?

  • Patrick zegt op

   Heden ten dagen moet je dan ook onder een pseudoniem reageren.
   Dan wordt het moeilijker om je te traceren, en ook een VPN, allemaal ter bescherming van je zelf.

  • Joost zegt op

   Daarom is het gebruik van nicknames op dit blog bijvoorbeeld een goed idee en is het goed dat het niet in Thailand op een server staat.
   Ik zal nooit als eerste met kritiek beginnen, zelfs niet tegen Thai die ik ken.
   En al helemaal niet ingaan op vreemden die over de regering en het koningshuis beginnen te ageren.

   • Tino Kuis zegt op

    Heb ik altijd wel gedaan, hoor Joost. Gaat er om hoe je het doet en hoe je het verwoordt. Nooit een probleem mee gehad, zelfs niet over koninklijke zaken.

  • Rob zegt op

   Ja Frank jij bent er dus een die ook zijn mond niet opendoet, en daarom veranderd er dus niks.

   • Frank zegt op

    Snap wat je bedoelt, maar ik ben Farang en ook nog eens niet inwonend in Thailand. Ik kan idd niks veranderen.

 8. Ton zegt op

  Er zijn volgens de kenners hier heel veel problemen in Thailand, iets wat niet ontkent kan en mag worden.
  Zijn het niet de vaccinaties, dan is het wel de politiek volgens velen.
  Persoonlijk heb ik te doen met de Thaise bevolking die zwaar getroffen worden door covid en het daar op losgelaten beleid en wat al
  Ik kan daar weinig aan veranderen, maar kan wel op eigen wijze mijn medemens helpen, de Thai.
  Ik denk dat wij als farangs weinig bereiken met het hebben van kritiek, het lost namelijk niets op.
  Om vanuit Nederland regelmatig kritiek te spuien over Thailand en alles wat er maar voorbij komt vindt ik goedkoop.
  Iedereen mag en kan en mening hebben, maar kijk dan eens goed om je heen en noem mij een land waar niets mis is. Een land waar geen corruptie is, politieke spelletjes gespeeld worden etc.
  En vergeet dan vooral niet in je eigen achtertuin te kijken.
  Misschien is het hele wereldwijde systeem wel ziek

 9. Heho zegt op

  Het is niet goed hier, maar het kan slechter.
  Kijk naar Hongkong, waar de democratisch gekozen overheid simpelweg opzij wordt gezet.
  Er is wereldwijd een autoritaire tendens die het ‘staatsbelang’ boven alles wil laten prevaleren.
  In Europa zien we het in Hongarije/Polen, deel van de EU, maar daarbuiten zien we een nieuw machtsstreven zowel in de door Rusland gesteunde landen als – hier – bij de Chinese expansie. Taiwan houdt zijn hart vast…
  Myanmar is al in de greep van de kolonels; Aung san Su Chi zit gevangen.
  De generaals hier passen in dit patroon. Of het met een burgerregering beter zou zijn, valt te betwijfelen.

 10. Hans Aling zegt op

  Beste mensen, jullie reacties zijn volgens mij allen zeer terecht, het is gewoon de elite die het land regeren. De gewone mens heeft niets te vertellen, gewoon dom houden, want intellect wordt niet geduld. Dat covid zorgt ervoor dat kinderen hier in mijn dorp helemaal geen onderwijs meer krijgen, ook sport is verdwenen van de straat, wat voor toekomst hebben deze door de I pad verziekte jongeren nog.? Ik schrijf weinig op Thailand-blog, omdat je er heel weinig mee bereikt, geen enkele instantie luistert naar ene farang, alleen de medelanders vinden steun bij elkaar.

 11. Frans zegt op

  Er is zeker veel mis in Thailand. Maar er is ook een steeds groeinde middenklaase. Net als in veel veel opkomende landen. Deze middenklasse valt niet weg te cijferen, hoezeer de heersende elite dit graag zou willen.

  Uiteindelijk , maar dat kan lang duren. zal er toch geschipperd moeten worden om het land voor de bevolking leefbaar te houden.
  Inleveren zal voor de elite moeilijk, maar onontkoombaar worden. Daarin zijn andere landen Thailand al voorgegaan.

 12. Adriaan zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 13. Alexander zegt op

  De generaal die een staatsgreep pleegde betaald de slaafse politiehorden en wie betaald regeert.
  Het zou alleen maar echt leuk kunnen worden als de horde politie op snollebolleke wijze een beetje naar links en een beetje naar recht hadden gegaan, dan hadden de demonstranten kunnen lachen.
  Echter nu zijn ze terecht boos en kunnen wel janken om het belabberde beleid, want nu voor het eerst huilt Thailand en is het land van de eeuwige glimlach verworden tot een grimas.
  De mensen die protesteren zijn meest studenten, want die denken iets verder na over wat er allemaal gebeurd, want de Thaise burgers zijn momenteel alleen maar hard bezig te overleven of durven zich niet uit te spreken.
  Ik mag wensen dat het nu eindelijk eens niet meer om geld gaat en dat de politiemensen achter hun containers, schermen en maskers het gevoel terugkrijgen dat ze voorheen ook hadden.
  Want dan is het moment gekomen dat ze de zijde van het volk zullen kiezen en hun stokken en wapens laten vallen en zich zullen omdraaien, dan is de democratie hersteld en zal er hopelijk weer rust komen.

  • Rob zegt op

   Ik hoop het met je, dat de politie het een dezer dagen zat is om door hun superieuren als kat gebruikt om continu totaal zinloos achter de muizen te gaan jagen, en zich 180 graden omdraaien.
   Want laten we niet vergeten dat de meeste agenten, waar ook ter wereld ook maar een mens is, die meestal om redenen van gerechtigheid agent is geworden, juist om de echte misdaad aan te pakken en niet tegen het eigen volk wil optreden.
   Maar tegen een order van een meerdere ingaan is met name in Thailand nogal een dingetje.

 14. dirk zegt op

  Dat het slecht getrainde agenten zijn komt omdat ze die baan verkrijgen via connecties en familie.
  Hoge functies kan men kopen.
  Normaal zou een agent wetenschap van rechten moeten hebben.
  Het gaat niet om de kwaliteit maar om baangarantie met pensioen.
  En dat is de reden dat het hondje precies doen wat de leider van de roedel hen opdraagt.

 15. TheoB zegt op

  Ja Rob, er is iets (grondig) mis in Thailand, omdat de adel, (land)strijdkrachten, financiële en economische elite niet van zins zijn hun bevoorrechte positie op te geven en de macht met alle Thai te delen.
  Hun steun aan het huidige (op meerdere vlakken) incompetente regime van operettesoldaten en hun trawanten daalt snel en ik voorspel dat zij nog voor het einde van dit jaar is opgestapt.
  Maar hun opvolgers zullen hoogstwaarschijnlijk net zo erg zijn voor wat betreft democratie, vrije meningsuiting, economie, corruptie en zorg voor de minder fortuinlijke Thai.
  Tenzij een grote meerderheid van de Thai de status quo niet meer pikt. En dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren. =(

 16. chris zegt op

  Is er iets mis in Thailand?
  Een echt antwoord op die vraag (en niet het ventileren van al dan niet primaire gevoelens) hangt van een aantal zaken af:
  1. hoe goed weet men wat er zich in Thailand afspeelt. Ik bedoel de waarheid want we weten allemaal dat de waarheid in het midden ligt en daar liggen niet de media en ook niet de sociale media;
  2. je referentiekader. Is dat de Thaise context, je eigen vaderland, wat er in andere landen gebeurt of een persoonlijk mixture van waarden en normen waarmee je de wereld bekijkt en beoordeelt (liberaal, social-democratisch, christelijk, libertijns?). Sommigen beweren zich te beroepen op de universele waarden van de mens, van de vrouw, van het kind maar helaas zijn die waarden voor meerdere uitleg vatbaar.
  3. het detail-niveau van wat er mogelijk mis is. Zo kun je het democratisch gehalte afmeten aan eerlijke en vrije verkiezingen (en dan scoort Thailand momenteel niet zo hoog) of aan de mogelijkheid om lokale bestuurders op dorps- of stadsniveau te kiezen, en dan scoort Thailand weer beter dan Nederland.

  • Tino Kuis zegt op

   Prima reactie, Chris! Zo deed ik dat ook altijd bij mijn patiënten.

   Piet
   ‘Wat is er mis met mijn gezondheid, dokter? ‘

   Dokter
   ‘Laten we geen primaire gevoelens ventileren, Piet. De waarheid ligt in het midden en hangt helemaal af hoe de medische wetenschap gezondheid definieert. Je hebt best wel veel heel gezonde organen.

   Piet
   ‘Dank u wel, dokter.’

 17. Adriaan zegt op

  Thailand is een bevriende natie van Nederland en vele andere landen met name de VS. De betrokken koningshuizen zijn ook al eeuwen bevriend.

  En wij burgers ondersteunen de huidige en voorgaande regeringen met gemiddeld 800.000 Bht per jaar per persoon. Bij een miljoen farang is dat zegge 800 miljard Bht.

  Ofwel je geeft de keizer wat deze keizers is of je gaat op een onbewoond eiland zitten. In Thailand betaal je weinig lasten en hebt navenant de lusten. De BTW/VAT is bij voorbeeld slechts 7 %. Het levensonderhoud is goedkoop, de gezondheidszorg is relatief goedkoop, een jaar visum kost slechts 19 honderd Bht. Etcetera etcetera.

  En niemand hier is Thai staatsburger.

  Heb tot op heden geen land gevonden waar het beter is om op AOW pensioen te gaan.

  Thailand betekent letterlijk Vrijland.

  • Rob V. zegt op

   “Vrijland”, maar met wat vrijheid en lusten voor de een dan de ander. Ben je als plebs geboren, kun je niet “netwerken” dan heb je niet de lusten die men aan de top heeft. Dan is het armoe troef en verre van een makkelijk, onbezorgd leventje. Met een Nederlandse zakcentje en achtergrond is het snel fijn toeven, maar ben je als satang geboren in Thailand…

   Het is die grote ongelijkheid (1 van de, zo niet ’s wereld’s nummer 1 land qua ongelijkheid) en de vele periodes van de kop in drukken van democratie en vrijheid van het plebs wat deze demonstranten meer dan zat zijn.

 18. Rob V. zegt op

  Zomaar weer een dag in Thailand, en dan lees je in de digitale kranten van vandaag het volgende:

  Thai Enquirer: voormalig Phue Thai lid Ruangkrai Leekitwattana, die naar regeringspartij Phalang Pracharat is overgestapt plaatste op sociale media dat hij als bedankje “2 mercedes benzen cadeau heeft gehad van een stel aardige mensen”. De opposite wil dat de anti corruptie eenheid dit in onderzoek neemt, overtreed dat immers niet het verbod op giften boven de 2 duizend baht?

  bron: 248-21, “Turn-coat MP going after Move Forward Party is biggest irony”

  Thisript: OP 23 augustus liet de nationale anti-corruptie commissie (NACC) weten dat ze niet de macht hebben om de bezettingen/rijkdom van premier generaal Prayuth en vice-premier Wisanu te onderzoeken. “We kunnen dit niet eens onderzoeken”, aldus NACC president politie generaal Watcharapol. “we kunnen de boel bijhouden, maar als er iets voorvalt kunnen we dat niet onderzoeken. We moeten er op blijven zitten. Niet alleen wat deze twee personen betreft, maar tevens vele andere in deze categorie. We kunnen niets openbaren. Omdat als we dat deden, we risico lopen om een criminele aanklacht aan onze broek te krijgen”.

  -https://thisrupt.co/current-affairs/the-kingdom-of-kakistocracy/

  Waarom zou het plebs nou zo boos zijn? Mensen staat het water aan de lippen, sommige konden het al niet meer volhouden. En dan zijn er aan de top allerlei vreemde, opmerkelijke transacties en tekenen van.. een, laten we zeggen “aangenaam en plezant leventje”. (denk eens terug aan vice premier generaal Prawit en zijn “geleende horloges”). Maar dat is allemaal géén corruptie, zo is onderzocht en vastgesteld of zo is gewoon niet onderzocht en dus niet vastgesteld. Niets aan het handje, alles spik en span daar boven..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website