Oke, je hebt een smak geld besteed aan het aanleggen van je zonnepanelen. Je installateur heeft mooie vergezichten geschetst in hoeveel jaar je je geld terugverdient. En nu het geld op je dak staat, wil je natuurlijk weten of die vergezichten ook kloppen.

Wat kun je doen? Is er zoiets als een website om de prestaties van je zonnepanelen te vergelijken. Gelukkig bestaat zo’n website. Het is de PV watts calculator pvwatts.nrel.gov/ van een Amerikaanse overheidsinstantie. Het werkt ook voor zonnepaneel locaties buiten de VS.

Hier een korte uitleg over hoe PV watts werkt

Ten eerste ga je naar de website, en je voert in de coördinaten in van je zonnepanelen. Deze coördinaten kun je uit google maps halen door te klikken op de gewenste locatie en op de rechtermuisknop te drukken. Bijvoorbeeld Wat Arun in Bangkok heeft de coördinaten: 13.744, 100.489

Vervolgens zie je een scherm met System Info verschijnen. Wat moet je zoal opgeven over je installatie

 1. DC system size – de capaciteit in kilowattpiek, bijv. in mijn geval 1.94
 2. Tilt – de hoek in graden van je installatie. In mijn geval heb ik met mijn telefoon en de Android app Inclinometer de hoek van mijn dak gemeten – 17 graden.
 3. Azimuth – de oriëntatie van je zonnepanelen. In mijn geval heb ik met de Android app Azimuth compass de telefoon in portretmodus in dezelfde richting gezet als de panelen – 213 graden, zuidwest.
 4. DC to AC Ratio – dit is de verhouding van je panelen capaciteit gedeeld door de AC capaciteit van je inverter. Bijv. in mijn geval 1.94 kw / 3 kw = 0.65.
 5. Ground coverage ratio – dit is de verhouding van de oppervlakte van je zonnepanelen vs je dakoppervlakte die onder dezelfde hoek staat als je panelen

Wat is het eindresultaat van PV watts?

Je krijgt een rapport met de opbrengst per maand uitgedrukt in kwh en in geld. Zie hieronder mijn situatie. Ik ben hier uitgegaan van 3.5 baht per kwh.

Zoals je ziet, op mijn locatie [westen Thailand] is juni tot september – regentijd – de maanden met de minste opbrengst en de wintermaanden hebben de hoogste opbrengst.Je kunt dit rapport vervolgens vergelijken met je werkelijke opbrengst die je uit bijv. de Solarman app/website kan halen [de Sofar inverter die ik heb maakt gebruik van Solarman].

Welke factoren zijn niet verdisconteerd in PV watts?

Het gaat ervan uit dat je inverter normaal functioneert, je bekabeling niet krap bemeten is, je panelen geen hinder hebben van schaduw of niet vuil zijn en dat er niet overvloedig luchtvervuiling is [denk aan brandjes die jouw buren overdag aansteken] en zeker niet onbelangrijk – klimaatverandering met minder neerslag [meer kwh opbrengst] en hogere temperaturen [meer prestatieverlies].

9 reacties op “Lezersinzending: ‘Hoe tevreden ben je met de prestaties van je zonnepanelen?’”

 1. George Cornelis zegt op

  In 8 jaar geproduceerd 33477 kWh. Volgens opgave leverancier per jaar 3840 kWh. Dus een overproductie van meer dan 700 kWh per jaar (18 %) Betreft 24 panelen van 165 kWh.
  Solar Frontier S165. Dus ruimschoots terugverdiend !!

  • dirk zegt op

   Wij hebben een maandelijks verbruik van +/- 350 Kwh.

   Je geeft geen informatie over de kosten de je hebt gehad voor aanschaf, onderhoud en installatie.
   Mooi dat je een beter resultaat hebt dan de opgave van de leverancier.

   Mijn berekeningen zeggen dat in onze situatie, het geen zin heeft om te gaan boren en monteren zolang de elektriciteit niet duur is.

 2. George Cornelis zegt op

  Sorry foutje gemaakt. Het betreft 24 panelen van 160 Wp. 24×160=3840 Wp per jaar

  • henny zegt op

   Jammer dat niet meer personen reageren. Hoor altijd dat het rendement hier in Thailand te weinig is.

   • Lung addie zegt op

    Beste Henny,
    er zijn in de eerste plaats reeds weinig farangs welke zonnepanelen in Thailand installeren. Er zijn hier op TB reeds verschillende discussies omtrent dit item geweest. Dat er zo weinig mensen reageren is dus normaal en ook: het is niet gemakkelijk om toe te geven dat zo een project een mislukking was, dat ze hun doelstelling: winst maken, niet halen op termijn. Het is geen geheim dat, hier in Thailand, aam de huidige voorwaarden, een ‘degelijke installatie’ niet rendabel is.

    • Arjen zegt op

     Beste Lung Addie,

     Wel een beetje kort door de bocht om te zeggen dat het “meestal een mislukking is”.

     Ik ben zeer tevreden met mijn systeem, Ik heb het weliswaar niet aangelegt om op mijn rekening te besparen, en ik zal de investering ook niet snel terugverdienen, maar het reduceert mijn rekening zeker.

     Er zijn ook meer dan genoeg voorbeelden van mensen die bij nieuwbouw investeren in een eigen solarfabriek, ipv de dure aansluiting van PEA te nemen. Zeker als je wat verder van de dichtstbijzijnde aansluiting bent kan die prijs enorm oplopen.

     Zeker bij nieuwbouw, als je rekening houdt met laagspanning DC verbruikers zoals bijvoorbeeld LED verlichting is een nieuw systeem heel snel rendabel.

     Arjen.

     • dirk zegt op

      Addie beweert toch niet dat het MEESTAL een mislukking is.
      Een generator kan ook je PEA rekening reduceren, maar dan heb je ook aanschaf, aansluit, onderhoud, brandstofkosten

      Graag zie ik wat voorbeelden van mensen met een eigen solarfabriek heb je een link?

      • Arjen zegt op

       Beste Dirk,

       Je hebt gelijk, Lung Addie schrijft niet het woord “Meestal”.
       Maar naar mijn mening wordt dat wel geimpliceerd, maar je hebt volledig gelijk. Ik moet dat niet zo opschrijven.

       Ik heb al een aantal keer links geplaatst naar een ander forum waar zeer veel geschreven wordt geschreven over over solar, maar blijkbaar worden linke naar andere fora hier niet zo gewaardeerd. Dat doe ik dus niet meer.

       Groeten, Arjen.

 3. Arjen zegt op

  Beste Dirk,

  Je hebt volkomen gelijk.
  Ik heb Lung Addie fout geciteerd. Erg slecht.
  Deze website staat niet toe om links te geven, maar ik zou zeggen, zoek eens op Google. Er zijn heel veel mensen, en dan vooral expats die in Thailand volledig op solar draaien.

  Binnenkort ga ik ook mijnsysteem uitbreiden en proberen om rond de 90% op solar te draaien.

  Groeten, Arjen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website