Lezersinzending: Huis koelen zonder airco

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
29 juni 2017

Beste Thailandblog lezers,

Ik ken en praat met vele expats van allerlei nationaliteiten, daarbij hoor ik vaak alle ins en outs en hoe ze Thailand ervaren.

Zo hoor ik ook van diverse personen dat ze elektriciteitsrekeningen krijgen van zo tussen de 10 en 20.000 Thaise baht per maand. De mensen zullen vaak de airco gebruiken anders is dat haast niet mogelijk, maar ook hoeveel te meer je gebruikt ook de kilowatt prijs hoger uitkomt in totaal, zit een soort milieu toeslag in verwerkt zoals ik heb begrepen.

Natuurlijk is het altijd warm in Thailand, soms veel te warm. Maar is een airco altijd nodig, ligt ook een beetje aan de personen maar ook wat kan je doen om het huis aangenamer te maken, dus van nature koelen. Zelf woon ik ruim 11 jaar in mijn huis en feitelijk nog nooit een airco gebruikt. Mijn stroomrekening altijd zo tussen de 1000 ad 1200 baht, gezin 3 personen, 2 tv, 2 koelkasten met grote vriezer en natuurlijk meerdere PC’s aan.

Zoals gezegd woon ik hier in dit huis ruim 11 jaar, toch wel veel verbouwd en wel zodanig dat ik wilde dat mijn huis koel bleef. Mijn huis heeft 2 verdiepingen, met zeer grote slaapkamer/zitkamer op 2e verdieping met in slaap gedeelte plafon hoogte van ca. 6 meter. Nu staat mijn huis zodanig dat als er wind is ik daar altijd van profiteer doordat mijn huis zo staat dat ik van alle kanten de wind kan krijgen.

In eerste instantie heb ik gezorgd dat de beneden verdieping geen zon kreeg op de muren en ramen, heb een zeer groot overdekt buiten terras waar ik zelf altijd verblijf als ik niet slaap, mijn tuinkamer.

Bij het groter maken van mijn slaapkamer op 2e verdieping, nieuw dak en verhoogd. Daar heb ik gelijk een GEK op laten plaatsen (GEK, zo noemen ze dat in Thailand). Dat is een bolvormig metalen geheel met lange gleuven aan de zijkant en werkt op bimetaal. Bimetaal is een soort thermometer met rem en is instelbaar. Dit werkt op warmte en zuigt alle warmte tot bepaalde temperatuur tussen plafon en dakpannen eruit, soms en veelal overdag draait dat ook als een GEK. Het gebruikt dus geen elektriciteit.

Verder heb ik in de buitenmuur van de slaapkamer iets hoger als de vloer ventilators geplaatst die normaal in toilet of badkamer zit om onaangename geurtjes eruit te zuigen. Ik heb deze dus andersom geplaatst, zodat ik verse en s,avonds toch wat koudere lucht over de vloer in de slaapkamer blaas. Aan de buitenkant heb ik een speciale plastic bak gemaakt om geen muggen of regen binnen te krijgen als de ventilators aan staan.

Doe de ventilators zo tegen 20.00 uur aan en laat ze zo ongeveer 2 uur draaien, dan is mijn slaapkamer niet warmer dan maximaal 20 a 22 graden. Als het erg warm is overdag laat ik ze draaien met een dimmer er tussen, dus rustig aan en dan voel je de wind zelfs beneden door het huis gaan als de achterdeur open is. Moet dan tegen de wind in de trap op lopen, dat heb ik ook als er normaal wind staat en dan gaan de ventilatoren natuurlijk niet aan.

Als je het nog wat kouder hebben wil of dat je meer in stedelijk gebied zit dus niet teveel frisse lucht kan binnen halen kan je overwegen om bv een afwasteiltje half te vullen met water en invriezen. Nadien in gevroren toestand ca. 1 cm koud water erop en voor de ventilator plaatsen, de wind neemt dan de extra koude van dat bevroren ijs mee de kamer in. Heb je maar een kleine vriezer kan je het natuurlijk ook doen met die koel elementen. Zo kan je ook eenvoudige airco maken. Zie video onderaan.

Als je goed je ogen de kost geeft vooral in fabrieken in Thailand die ook zo’n soort zelfde systeem hebben met grotere ventilatoren en een heel pijp systeem om de verse lucht overal heen te loodsen.

Hoop dat jullie wat aan deze informatie hebben. Ik ben alweer bezig om weer een ander systeem te ontwikkelen voor nog lagere energie lasten en milieu bewust te zijn.

Zo heb ik eerder in Nederland bijna 40 jaar terug op zeer eenvoudige manier een systeem gemaakt om mijn diesel auto ca. 10% zuiniger te laten rijden, kosten bijna niets. Ook hier in Thailand kan je iets meer brandstof krijgen voor zelfde geld. Brandstof zijn moleculen en zet iets uit bij warmte, dus beste tijd om te tanken is ’s morgens heel vroeg of in de nacht als dat beter uitkomt.

Groet,

Roel

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=bQujrVPpAE8[/embedyt]

19 reacties op “Lezersinzending: Huis koelen zonder airco”

 1. Cees 1 zegt op

  Ja ik denk dat die mensen hun meter moeten laten controleren. Want dat is niet mogelijk. Wij hebben 11 bu galows te huur waarvan 5 met airco. 2 airco’s in huis. 3 koelkasten. 1 vriezer. 12 tv en 13 recievers.2 waterpompen s’ nachts minimaal 15 lampen aan.
  12 electrische waterheaters. En nog veel meer elechtrisch apparaten. En vooral in april ( bezettingsgraad 85% ) was mijn hoogste rekening 7100 baht. Is het overal nu zo stil. Want dit jaar is mijn bezettingsgraad maar 45% en de electra rekening 3544 baht.

 2. jasper van Der Burgh zegt op

  Ik denk dat het ook sterk afhangt van waar je woont. Wij zijn van Koh Chang naar Trat verhuisd, dus van een eiland naar een 15 km. landinwaards gelegen stadje. Dat levert een gemiddelde temperatuurverhogeing op van zo’n 5 gradn, gemiddeld. Komt ook nog bij of je midden in de stad woont, hoogbouw of laagbouw, en wat voor huis (geisoleerd of niet, donkere ramen of niet etc.)
  Kortom: het is appelen met peren vergelijken om electriciteitsrekeningen naast elkaar te leggen als niet alle omstandigheden gelijk zijn. Werk je de hele dag op kantoor in de airco, hoeft hij thuis niet aan etc.
  Neemt niet weg dat Roel heel aardige tips heeft voor mensen die in soortgelijke omstandigheden verkeren, of die nog willen gaan (uit)bouwen.

 3. RuudRdm zegt op

  Komplimenten, Roel, prachtig idee en eenvoudig uit te voeren. Het was verleden week in Nederland ook even warm tot heet. KNMI meldt dat vanaf zondag as de temperaturen weer (wat) gaan oplopen. Zo gauw het ‘savonds in de slaapkmamer het ons te warm wordt ga ik jouw koelinstallatie monteren. Dank voor de tip!

 4. timker zegt op

  Roel, wat een mooie oplossingen heb je gevonden om zonder airco’s te leven in een toch koel huis. Ik ben met name erg geintresseerd in de zg. GEK. Zou je misschien daar wat meer informatie over kunnen geven? Indien mogelijk graag een email aan [email protected] – alvast bedank voor je moeite.

 5. Rene Martin zegt op

  Handig hoor. Vooral dat laatste.Bedankt voor de tip.

 6. RichardJ zegt op

  Heel goed gedaan!

  Ik ben bang dat het bij ons thuis niet zo goed kan lukken. Wanneer ’s avonds om 8 uur de buitentemperatuur al tot 22 graden gedaald is, dan heb je natuurlijk een hele goede startpositie om je huis ook overdag koel te houden. Bij ons komt de buitentemperatuur in de “winter” vroeg in de ochtend zelden onder de 24 graden.

  Overigens heb je je wel eens verdiept in evaporatieve koelers, of de zgn. “misting fans”? Ik vermoed dat je deze eigenlijk alleen buiten, bijv. op het terras, kan toepassen vanwege de vochtigheid.

  • lung addie zegt op

   deze kan je idd enkel buiten gebruiken, tenzij je wil dat het water binnen je muren afdruipt.

 7. John zegt op

  geweldig idee met die omgekeerde ventilatoren. inbouwen in de muur,malleen omgekeerd, kan in iedere kamer.
  Voeg daarbij een paar windgestuurde dakventilatoren, die verbonden zijn met de kamers en je voert gelijk de warme lucht af

 8. lucky zegt op

  Ook hier in Thailand kan je iets meer brandstof krijgen voor zelfde geld. Brandstof zijn moleculen en zet iets uit bij warmte, dus beste tijd om te tanken is ‘s morgens heel vroeg of in de nacht als dat beter uitkomt.
  ?

  tankstation meters zijn temperatuur gecompenseerd

 9. ruud zegt op

  Dat bevriezen van dat water kost stroom en geeft warmte af in uw huis.
  Ik vraag me af waar dan de winst wordt gehaald voor wat betreft electriciteit.

  Als u met ventilatoren een temperatuur van 22 graden maakt, zit u niet in een deel van Thailand, waar het zowel overdag als ’s avonds warmer is dan 30 graden.
  Een ventilator maakt van aangezogen lucht van 30 graden geen 22 graden.

  U kunt het wel over een vochtige lap/spons laten blazen, dan onttrekt het verdampende water warmte aan de lucht.
  Maar dan loop je wel het risico op een te hoge vochtigheid in huis, met schimmel als gevolg.

 10. erik zegt op

  De ventilators die nachtlucht naar binnen blazen heb ik al jaren en dat bevalt me prima; alleen trekken die stof aan dus er zit een hor voor en die gaat maar 4 maanden mee. Zo’n ventilator kost 1 baht per draaiuur.
  Airco is iets in je hoofd; ik heb er geen in de slaapkamer. Mijn vrouw klaagt steen en been over de hitte en is Thaise, ik zou er wel last van moeten hebben en slaap als een zonnetje.

  Wij betalen 1.400 b/m aan stroom met een groot huis en twee grote koelkasten/vriezer, rijst- en dergelijke kokers, pc’s kosten echt niks, wasmachine en pomp kosten veel meer. Als junior de airco aan wil loopt de rekening op naar 1.700 b/m. Da’s weinig. Junior is verwend!

  In een krant las ik enige tijd terug dit idee en ik heb het bewaard voor later:

  http://observers.france24.com/en/20160602-bangladesh-air-conditioner-plastic-bottles-technology

  Kost niks……Dat moet ons Nederlanders toch aanspreken….

 11. Mart zegt op

  Haha.. ff.. lagge, wat betreft die GEK, wel gek dat men in Thailand dat gek noemt.
  zie; https://nl.wikipedia.org/wiki/Gek_(schoorsteen)
  groetjes Mart

 12. theoS zegt op

  Nou, mijn el. rekening ligt maandelijks rond de Baht 2000- met 2 aircons die alleen ’s nachts draaien en tv + PC de hele dag. In het koele seizoen rond Baht 1500-.

 13. lung addie zegt op

  Dit artikel bevat een boel technische onwaarheden welke nergens op steunen dan op ….??? Ventilatoren kunnen enkel lucht verspreiden maar niet koelen. Ik zou wel eens de thermometer willen zien als er al dan niet ventilatoren draaien in een gesloten ruimte. Ventilatoren kunnen enkel koelen als je deze met waterbevochtiging gebruikt, doch deze zijn binnenshuis onbruikbaar. Met een gewone ventilator zal je wel een koeler gevoel krijgen daar het verversen van de lucht op de huid, en dus de verdamping van het zweet, bevorderd wordt. De temperatuur blijft echter dezelfde tenzij u koelere buitenlucht aanzuigt. Wat betreft die flessen, gevuld met ijs: het invriezen kost natuurlijk ook geld, maar schrijver plaatst ze dan nog op de minst gunstige plaats. Ze moeten op de aanzuiglucht staan en niet NA de ventilator. Na de ventilator ontdooien ze veel vlugger, zeker als je een koelere buitenlucht er over heen kan blazen. Verder zie ik van bepaalde maatregelen niet het nut of het rendement in. Als het buiten 30°C is en je zuigt die lucht naar binnen, dan vervangt deze lucht doodgewoon de afgevoerde lucht met lucht van 30°C …. anders zou er binnenshuis een vacuum ontstaan…. Hoe je zo aan 22C zal geraken mag Joost weten, tenzij Joost kan toveren. Een plafond van 6m hoog …. ja, warme lucht stijgt dat klopt, maar als die stijglucht eenmaal de ruimte gevuld heeft is het gedaan, is deze gewoon vervangen door andere lucht …. en zo een maatregel met een 6m hoog plafond ??? Ik zou niet graag in een kathedraal wonen, dan liever een airco in geval van echt te warm.

 14. Roel zegt op

  Opmerking op vragen en antwoorden,

  Ik leef aan de darkside van Pattaya, in nu nog frisse omgeving en redelijk wind en ook altijd warm, vrij constante temperatuur. Warme lucht trekt omhoog en de gek haalt het eruit. Als het te koud is staat de GEK gewoon stil. Ik hoef daardoor geen wind gestuurde ventilators die de warmte eruit haalt.
  Mijn ventilators zijn dus vloerhoogte 2e verdieping, temperatuur bij de grond is altijd lager, dus kan je daar nog meer voordeel behalen.

  Wat wikipedia betreft, ja het is ook een soort schoorsteen. Schoorsteen voor het afvoeren van warmte.

  Wat brandstof betreft; heb vroeger in Nl een koperen buis gemaakt van 22 mm en daar een koperen leiding van 8 mm om toe gewikkeld als een spiraal. De uiteinden tussen aanvoerleiding brandstof geplaatst en dan naar de brandstofpomp en de 22 mm tussen de waterleiding radiator, dus de leiding die terugvoert van motor naar radiator, hoogste temperatuur.
  Volgens mij hebben ze hier in Thailand geen temperatuur sensoren op de pompen, althans hier niet in mijn omgeving.

  Info over de GEK wordt verstuurd naar het email adres wat is opgegeven.

  • FreekB zegt op

   Beste Roel ik zou ook graag info willen over die GEK. Mijn mail adres is [email protected]
   Alvast bedankt.

 15. Roel zegt op

  Nog even over isolatie en spouwmuren,

  Ik koop wel eens huizen erbij en zodoende heb ik 1.5 jaar in een huis met dubbel zonwerend glas en spouwmuren. Als je de warmte in het huis krijgt gaat die er niet eenvoudig weer uit, groot nadeel.
  Je kan wel met airco je huis wat langer koel houden of altijd koel houden als je dat wilt.

  Luchtcirculatie is de beste isolatie die je kan krijgen, ook hier in dit vochtige klimaat. Als je niet zorgt voor goede circulatie dan krijg je schimmels. Door droge lucht van airco en juiste temperatuur krijg je ook geen schimmels.

  Ik was blij weer in mijn eigen huis te zijn, airco kan ik niet over, wordt er ziek van, altijd verkouden en te droge lucht. Ook in de auto heb ik dat minimaal staan en niet de blazers op mij gericht en na ca 1 uur rijden moet ik er even uit omdat ik anders hoofdpijn krijg.

 16. Halle zegt op

  bekijk dit eens…. of zoek google “airco with cola bottles”…
  http://inhabitat.com/this-amazing-bangladeshi-air-cooler-is-made-from-plastic-bottles-and-uses-no-electricity/

 17. Renévan zegt op

  Als je hier een huis of appartement huurt krijg je vaak de rekening van de verhuurder met het aantal verbruikte units, dit kan je controleren op de meter. De prijs van een unit wordt dan meestal bepaald door de verhuurder. Dit kan dan twee keer of nog meer de prijs zijn van de werkelijke prijs. Dus bij huur is het raadzaam om naar de unit prijs te vragen. De meeste kosten bespaar je door de airconditioning niet al te veel te gebruiken en de temperatuur niet al te laag in te stellen. Wij hebben airconditioning van het type inverter, deze zijn wel duurder. Maar deze besparen ongeveer 40% aan energiekosten, en de compressor gaat langer mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website