Lezersinzending: Dierenleed?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
1 december 2017

De laatste tijd heb ik al een paar keer op televisie gezien, olifanten in Thailand die gered moeten worden van de toeristenindustrie. Zelfs een Nederlandse dame, die haar leven heeft gewijd, om in Thailand te gaan vertellen dat ze geen toeristen meer op olifanten mogen laten rijden.

Ook ik heb in Thailand op een olifant gezeten…. Ben ik nu fout?

Ik vraag me af waar komt dit toch vandaan? Als je er over nadenkt:

 • Hoort een vogel in een kooi?
 • Een vis in een aquarium?
 • Een hond aan een riem en ’s nachts in een “bench”?

Oh nee, mensen die die huisdieren “hebben” dat zijn ware dierenliefhebbers.

Wat is in hemelsnaam het verschil met paardrijden? Hoort een paard in Amerika over de prairie te dwalen? Of moet hij heel de dag in een “box” staan en dan af en toe in de “bak”. Met een zadel, een teugel en een bit in en hoefijzers eronder geslagen?

Wat zijn dat dan voor dierenbeulen die Thai?

Wat misschien goed is om te weten: Die mensen doen dit voor hun vreten. Dit zijn mensen die geen uitkering, huursubsidie, kinderbijslag, alimentatie, zorgtoeslag en een ooievaarspas hebben. Dit zijn geen mensen die uit “liefhebberij” een paar olifanten houden. Als hobby een keer een rondje door de bak.

Wat zouden wij ervan vinden als een Thai naar Nederland zou komen met filmploeg om onze paarden te redden? En dan filmen bij een manage: kijk nou toch eens die arme paarden vastgebonden hun box. En dan een paardenhandelaar benaderen en zeggen dat hij daarmee moet stoppen.

Een paard kopen (lees: bevrijden) en hem loslaten in de Oostvaardersplassen.

Wat zouden wij daarvan vinden?

Ingezonden door Marcel

31 reacties op “Lezersinzending: Dierenleed?”

 1. JoWe zegt op

  Laat die linkse rakkers dan maar het voer en onderdak voor de olifanten ophoesten.

  Dat krijg je als je in een systeem leeft waar de brandweer uitrukt voor een poesje in de boom of een dierenambulance voor een mus met een gebroken pootje.
  Alles is zielig en zwarte piet is discriminatie.

  M.vr.gr.

  • Sjeng zegt op

   Pfff wat een frustratie druipt van deze reactie af die kant nog wal raakt. Wat je politieke kleur en waar je op gaat stemmen….wit haar dom en schreeuwerig…of chargeer ik nu ook, is wel duidelijk. Ja ik ben zo links als wat en och wonder ik, en de meeste met mij, zijn tegen elke vorm van mishandeling ( of kan dit alleen als je rechts bent..vraag het gewoon even ). MAAARRR, het is toch heel simpel als je honger hebt en dit is de manier om aan je onderhoud voor je gezin te komen is er toch geen probleem. Naar een ander land gaan om het beter te hebben ( zoals hoderdduizenden bv Nederlanders al jaren hebben gedaan ) is gezien de opgefokte reacties tegenwoordig ook geen optie.
   De mens is het enige ” beest” die dieren heeft ter eigen vermaak of voor hem laten werken. Wat is mishandeling en wat niet…ik heb zelf op een manege gewerkt en de dag dat ik zag dat de eigenaar een paard bijna lens schopte vanwege z’n eigen onkunde en frustratie ben ik op hem afgestapt en heb hém zo’n giga schop onder zn ballen gegeven dat hij aan het kotsen kwam, ontslag yenomen en aangifte gedaan bij politie..dit heeft niks met links rechts groen geel paars of welke politieke kleur te maken maar met fatsoen en gezond verstand.
   Bij alles wordt tegenwoordig links rechts om dommige reacties te kunnen goed praten erbij gehaald, te bizar voor woorden. Ik ben het dat ook voor 100% eens met de reactie van Bert.
   Ohja heb in het verleden 2 mechelse herders, tervurense herder en een amstaf gehad. (Niet tegelijk ) . Ik had maar 1 probleem met de mechelaars en de amstaf….die wilden nooit uit de ren om binnen te komen……dus ja zeg het maar…..
   Om met Socrates af te sluiten :The only true wisdom is in knowing you know nothing.

   • Jowe zegt op

    Je reactie sluit niet erg aan op mijn text Sjeng.
    Mijn reactie is vooral gericht op de mevrouw die mensen gaan vertellen wat ze wel of niet mogen, niet over dierenmishandeling.

    Deze mevrouw zal ongetwijfeld het woord IK vaak gebruiken om haar gelijk te halen.

    Doe die wijze Socrates maar de groetjes.

    • Sjeng zegt op

     Inderdaad sorry dat ik heb gelezen ” linkse rakkers” sorry dat ik in een reactie die gaat over het dierenmishandeling het stukje text ” zwarte piet is dicriminatie” heb gelezen …mijn fout het stond er helemaal niet dat bedoel je toch neem ik aan. Het was natuurlijk een goed onderbouwde reactie op dit onderwerp door jou.

     Om met Plato te eindigen : De wijze spreekt omdat hij iets te zeggen heeft, de domme spreekt alleen om iets te zeggen te hebben

 2. Bert zegt op

  Dit is een eeuwig durende discussie van voor en tegenstanders.
  Ik zeg ook altijd dat een vogel in een boom hoort te zitten en een konijn in het bos.
  Echter ik ben geen deskundige die er een oordeel over kan vellen.
  Persoonlijk denk ik als het geheel diervriendelijk gebeurt en het dier wordt goed verzorgt en krijgt genoeg beweging dan zal het dier er niet onder lijden.

 3. Khun Peter zegt op

  In Thailand is ook de dierenrechtenactivist Edwin Wiek actief. De man doet natuurlijk goed werk met zijn dierenopvang. Dat spreek tot de verbeelding want ik ben zelf ook een dierenliefhebber en o.a. daarom ook vegetariër geworden.
  De ironie is natuurlijk wel dat Wiek er een soort van belang bij heeft dat er misstanden zijn en blijven met dieren in Thailand. Want zielige diertjes betekent meer donateurs en dus meer geld en bij hem moet de schoorsteen ook roken. Het feit dat er zoveel commerciële belangen zijn bij dieren weldoeners maakt het soort business ook verdacht. Hetzelfde geldt voor al die belangenorganisatie die snoepreisjes maken naar Thailand om te laten zien hoe zielig de diertjes zijn. Wel business class vliegen, in een vijf-sterren hotel logeren en flink wat zakgeld mee. Ook deze medaille heeft een keerzijde. De belangen gaan veel verder dan alleen maar zielige diertjes helpen.

 4. Marcelo zegt op

  Het is inderdaad een eye-opener zoals u het stelt. Echter wat men hier in Nederland denkt/vreest is dat de olifanten geslagen en met pikhaken gestraft worden om bepaalde kunstjes te leren. En dat is natuurlijk niet heel fijn voor de dieren, ondanks dat ze nu niet in een kooitje of goudvis zitten :-).

 5. Jacques zegt op

  Ja interessant onderwerp. Je ziet over de hele wereld mensen in verzet komen en opkomen voor dieren. Als je kijkt hoe zo’n olifant wordt afgericht en wat er bij komt kijken voordat dit beest zijn kunstjes kan verrichten, dan stemt dit mij niet blij. In de dierentuinen zien we ook allerlei dieren en dan in hokjes of op kleine veldjes en ik zie daar weinig mensen, huilende voor de hekken staan.
  Aan de andere kant is het, zoals Marcel aangeeft, een beroepsgroep in Thailand die het dresseer werk al sinds jaar en dag doet en dit loslaten is wel een hele grote opgave. Het is voor velen hier toch wel een respectabel beroep (de Mahoud). Wat kan je hiervoor in de plaats bedenken, want ook bij die gezinnen moet er brood op de plank komen. Ik denk wel dat het beste is om dit gedoe met die olifanten af te bouwen en om mensen de tijd te geven iets nieuws te gaan doen en dan zal de regering hierbij een belangrijke rol moeten spelen om de regie te houden en behulpzaam te zijn. Kijk ook wat er plaats vindt met de tijgers, die worden contant onder invloed gehouden, zodat ze geen gekke dingen gaan doen en de mensen er mee op de foto kunnen. Ik betwijfel of er ooit verandering zal gaan plaatsvinden, want in de Thaise samenleving is de olifant al sinds jaar en dag een beest om te gebruiken en om mee te sieren. Kijk naar die films over de oudheid en de strijders op de olifanten als vorm van macht. In Nederland zou het afschaffen van zwarte Piet ook velen in tranen doen belanden. Traditie en hardnekkige gewoonten, krijg dat er maar eens uit.
  Er zijn vele mensen die respectloos omgaan met dieren en ze als iets minderwaardigs zien aan het menselijke geslacht. Er zijn er zelfs bij die dieren afschieten alleen voor het eigen gerief. De echte mannen, de jagers, wie doet ze wat. President Trump in ieder geval niet. Al het leven doet er toe, met de restrictie dat wat mij betreft het kleine (on)gedierte wat minder hoog in mijn aanzien staat, zo inconsequent ben ik dan wel weer.

 6. samee zegt op

  Wat ik er van begrepen heb (ben geen specialist) is met name de hard handige wijze waarop de dieren tam worden gemaakt.
  Verder is de rug van een olifant niet geschikt voor het vervoeren van zaken. Wij zien natuurlijk een groot sterk dier, maar de rug is niet berekend op het vervoeren van toeristen.

  • Rob E zegt op

   Ik dacht dat je geen specialist was. Maar er staat wel heel stellig dat de rug van een olifant geen mensen kan dragen. Waar is dat dan op gebaseerd.

 7. DJ zegt op

  Tja, ben ik altijd zeer terughoudend om mij op enigerlei wijze te bemoeien met hoe de dingen gaan in het land dat ik zo eens pleeg te bezoeken.
  Ik ben gast denk ik altijd maar en de problemen in het land waar ik ben zullen ook door dat land moeten worden opgelost, ik ga daar simpelweg niet over.
  Maar de olifanten als je die eens in hun natuurlijke omgeving hebt gezien en van dichtbij hebt ervaren wat een prachtige en intelligente dieren dit zijn, dan ga je op zo een mooi beest toch geen mandje zetten met een paar gillende toeristen die even niets anders te doen hebben………….
  En laten we wel wezen je kunt als toerist toch niet thuiskomen met foto’s en verhalen dat je een ritje hebt gemaakt op een olifant, je zou je toch eigenlijk doodschamen dacht ik maar zo.
  Geloof het of niet maar eens zat ik bij de kapper in Bangkok toen er zomaar vlak langs het raam een olifant voorbij kwam schuiven hetgeen mij direct deed denken van “zou ik gisteravond misschien toch echt een biertje teveel hebben ingenomen”.
  Maar nee, broodnuchter was ik en ik wist echt niet wat ik zag, het is overigens al enige tijd geleden, de laatste jaren niet meer gezien.
  De conclusie voor mij is dat soms als het echt te gek wordt het misschien wel goed is dat je zo eens je stem laat horen en een mening geeft en in dit geval doe ik dat graag en dan wel hier en mijn mening is, dat je in mijn ogen een loser van een toerist bent als je ooit in dat bakkie stapt dat op een olifant is gebonden je zit nl. compleet voor l…………l

 8. Henk Hauer zegt op

  Ik ben het met de schrijver eens. De meeste oliefanten komen niet uit het wild. Wat ze dagelijks opeten is voor veel geld. Dit moet betaald worden, en deze mensen moeten er ook nog eens van leven.
  Je kunt de wereld niet bekijken door een Europese bril

 9. Arie zegt op

  De olifanten zijn al eeuwen lang werkdieren in Azie en er werd al jaren oorlog gevoerd met aanvoerders de olifant waar de koning en strijders op zaten.
  Over het algemeen zijn de meeste olifant eigenaren goed voor hun dier van klein af aan.

  Wij denken dat we de hele wereld kunnen veranderen naar het leven van Nederland nou droom lekker verder dat gaat echt niet gebeuren.

 10. ruud zegt op

  Ik vraag me af, waarom een Nederlandse dame in Thailand actie voert.
  Valt er dan in Nederland niets meer te verbeteren?
  In de slachterijen bijvoorbeeld, of in de megastallen?
  De kalfjes van het melkvee, die bij de wanhopige moeder worden weggehaald, om kalfsvlees van te maken?
  Of bij het varkenstransport door heel Europa, omdat de slacht in een ander land goedkoper is?(en waarschijnlijk slechter gecontroleerd)
  Die beesten zijn waarschijnlijk een stuk slechter af, dan de olifanten in Thailand.

 11. Henk zegt op

  Ook ik ben een enorme dierenliefhebber ,kom van de boerderij en dan blijft de passie voor dieren toch altijd in je bloed zitten ,heb mijn leven lang honden en katten gehad en eet op tijd een heerlijke biefstuk of een varkenshaasje .Vergeet niet dat de meeste dieren worden gefokt om te consumeren inclusief in vele landen de honden. Ook de olifanten worden in ere gehouden en ja hoor dan maar een mandje op de rug en een ritje maken met de toeristen .
  Werden de olifanten vroeger niet gebruikt om te werken ? En dan een dier van een paar ton met pakweg 100-150 kilo op de rug er niet tegen zou kunnen voor die paar uur per dag ?
  ritje maken met de toeristen ,tenslotte hebben ze mij 50 jaar geleden ook niet gevraagd of mijn rug wel geschikt was om zakken cement van 50 kilo en duizenden stenen te sjouwen
  Vind dat het inderdaad allemaal een beetje doordraait en enorm opgeblazen word .
  Verder ligt het nog vers in het geheugen van de 2 Amerikanen die in de blote kont voor de tempel gaan staan en daar een foto van maken ,hierbij roept iedereen dat ze respect moeten hebben voor het Boedhisme en Thailand ,wat ik hier mee bedoel is dat mensen uit Nederland zich beter bezig kunnen houden om Zwarte Piet in ere te houden , waar de meeste van ons mee zijn opgegroeid en zich niet met de culturen van andere landen moeten bemoeien .Welkom in het mooie Thailand .

 12. Bert zegt op

  Veel van deze olifanten werden vroeger gebruikt om in het oerwoud te werken. Zelfs in de bouw werden ze gebruikt. Deze olifanten kan je niet zomaar aan hun lot overlaten, daar moet voor gezorgd worden.
  Aangezien vele delen van Thailand nog zeer arm is, waar mensen zelf weinig te eten hebben kunnen ze deze olifanten natuurlijk niet onderhouden. Wat is er mis mee om ze op deze manier te gebruiken en liefdevol mee om te gaan. Je kan er voorstander van zijn om geen nieuwe olifanten te trainen. Als je dit doe is het probleem over een aantal jaren vanzelf opgelost. Ik zie een dat er iemand schrijft dat een olifanten rug niet geschikt is om op te rijden.
  Waarom een paard wel. Is dat niet zielig en de hele dag in een box staan. Word een paard niet geslagen.
  Kom op zeg.

 13. Sanne zegt op

  Marcel,

  Vraagje: zijn die vogels voordat ze in een kooitje zijn gestopt, geschopt en geslagen terwijl ze met hun poten vastgeketend waren? Nee. Zijn ze fysiek en mentaal zo zwaar mishandeld, dat zij dan dus maar doen wat wij mensen van ze vragen, namelijk onnozele, domme en vaak te zware toeristen vermaken? Nee. Wordt er met scherpe prikstokken in hun ogen geprikt, omdat ze niet het juiste toontje fluiten? Nee. Bij die olifanten is dit allemaal wel gebeurd. Omdat wij er zo nodig op moeten zitten. Of er wordt hard in hun oren geknepen. Stoppen we de vogels in een kooitje voor ons eigen plezier? Ja, dat wel, maar om dat te bewerkstelligen mishandelen we ze (doorgaands) niet. Bij uw olifant is dat allemaal wel gebeurd, voor dat ene ritje, voor uw half uurtje van plezier. En dát is precies waarom deze ogenschijnlijk onschuldige olifantenritjes nog voor grof geld verkocht worden. Omdat u hieraan meedoet. Ga dan liever naar een gedegen opvangcentrum als u zo nodig een olifant wilt ontmoeten.

  Hoe ik dit weet? Omdat ik iets verder kijk dan mijn neus lang is en omdat ik die mooie praatjes op websites van malafide olifantentoerisme niet al te serieus neem en eerst even onderzoek doe naar de misstanden. Dan maar een linkse rakker.
  Dag Marcel.

  Sanne

  • Marcel zegt op

   Hallo Sanne,

   ik ben nooit voor het mishandelen, of sollen met dieren.
   Maar ik vroeg me gewoon af waarom we zo collectief bezorgd zijn
   over die arme olifanten in Thailand.
   Waarom wij als Nederlanders weer met een opgeheven vingertje in andere landen
   moeten vertellen wat ze wel en niet moeten doen.

   Terwijl we in ons eigen land zo ongeveer
   hetzelfde doen met paarden. bv op de rug gaan zitten en dan over hekken (heen)
   laten springen.

   Ik zag zo een, twee, drie niet het verschil tussen op een olifant en op een paard rijden.

   Maar bedankt voor je reactie !
   En ik zal het echt nooit meer doen…..

  • theoS zegt op

   Hey,Sanne ben je wel eens naar Artis, de dierentuin, geweest? Of naar een circus voorstelling? Zo ja, dan doe je ook mee. Ik heb als jonge man een blauwe maandag bij het Nederlandse Circus Toni Boltini gewerkt en je wil niet weten hoe deze beesten afgericht worden. Dus weleens naar het Circus geweest?

   • Han zegt op

    Laat ik voorop stellenndat ik geen voorstander ben van het circus. Maar 20 jaar gelden al ben ik op verzoek van circuseigenaren aan de gang gegaan om hun trainers diervriendelijke methodes bij te brngen, dus trainen dmv beloning geen straf
    Die trend hebben dierentuinen over genomen om bv hun olifanten te leren hun poten op te tillen om de onderkantvan de poten te verzorgen of andere verzorgende handelingen te ondergaan.
    In thailand hebben ze daar nog nooit van gehoord, is werkelijk misdadig zoals ze met die beesten om gaan. Pure mishandeling om hun spirit te breken.

   • ruud zegt op

    Beste Theo, dierentuinen sluiten, circussen verbieden, huisdieren afschaffen, kippen en en vee vervangen door industrieel gekweekt vlees.
    Alleen nog maar een wereld vol met alleen maar mensen.

    Zo’n postzegel groot stukje natuurgebied in Nederland is trouwens ook net een dierentuin, dus dat kunnen we dan ook gelijk volbouwen, voor nog meer mensen.

    Zonder dierentuinen, zouden veel diersoorten trouwens al zijn uitgestorven.

  • Nathalie zegt op

   Hi Sanne,

   Ik sluit me volledig bij je verhaal aan. Er circuleren zat filmpjes, gemaakt met een verborgen camera, waar je kun zien hoe de olifanten afgetuigd worden, oftewel hun ziel gebroken wordt. Walgelijk. Afgelopen zomer zijn we naar een opvang geweest van olifanten en als je de verhalen er achter hoort, het is ongelooflijk triest, maar waar. De mens is het grootste beest wat er bestaat.
   En het circus, dolfinaria, dierentuin sla ik uiteraard ook over.

 14. Han zegt op

  Ik heb in het verleden ook op een olifant gezeten, maar na een aantal jaren thailand en heel veel ellende te hebben gezoen bij olifanten zal ik dat nooit meer doen.

  De jonge olifanten worden inderdaad op een vreselijke manier vastgezet in een kist, in de meest onmogelijke posities met opgetrokken benen ed, en worden een week of twee drie gruwlijk mishandeld. Ze krijgen geen eten en alleen voldoende water om in leven te blijven. Als hij gebroken is komt zijn toekomstige eigenaar mahout, die niet bij de mishandelingen betrokken is geweest, hem bevrijden eten geven enz. Dus die mahout is daarom belangrijk voor de olifant.
  Het zijn sociale dieren en het is wreed om kind en moeder al zo jong te scheiden.
  De eigenaren zijn meestal straatarm, als de olifant iets mankeert komt er meestal geen echte dokter bij dat kunnen ze niet betalen. Er zijn gevallen bekend waarbij olifanten met verschrikkelijke ontstoken wonden aan bomen zijn vast gebonden om te sterven. Het boedisme verbied om ze te laten inslapen.

  Gelukkig komt ook hier verandering in, diverse bedrijfjes zijn bezig om de toeristen een “ontmoeting, voeren, badderen, aan te bieden ipv er op te rijden. Is in elk geval een stap vooruit.
  De opvangkampen hier omsvhreven doen heel goed werk en ik hoop dat er meer inzicht komt in het olifanten leed in de toetisten industrie, want dat is er wel degelijk.

  • theoS zegt op

   Nong Nooch bijvoorbeeld. Hebben ook zo’n olifanten kunstjes makerij. Ga eens achter in de stallen kijken. Schandalig!

 15. Piloe zegt op

  Ik heb vele jaren als vrijwilliger in het Olifantenkamp in Pai gewerkt. Er worden inderdaad ritjes aangeboden aan toeristen. Wat ik heb gezien is dat de olifanten echt geliefd zijn door de bazin Thom en de jongens die ermee werken. De olifanten zijn gelukkig en zitten waarachtig niet de hele dag in een kooi ! Die nedertlandse dame heb ik ontmoet in haar Elephant Nature Park aan de Birmaanse grens.
  Waarom zij daart zit ? Om geld te verdienen zonder kontrole van nederlandse belastingsdiensten.
  Vrijwillegers mogen er werken maar moeten zelf voor hun werk betalen ! Ze heeft ook Birmaanse werknemers die slecht betaald zijn, nooit verlof hebben, en er niet uit kunnen gezien ze geen papieren hebben. Slaven dus ! Neen, die Nederlandse dame is een zeer dubieus figuur.
  Haar visie steunt op de gevoeligheid van buitenlanders voor dierenleed, maar dat ze eerst eens dat dierenleed bij olifanten bewijst ! Ik heb verschillende kampen bezocht en overal worden de dieren goed verzorgd !

  • Han zegt op

   Bij al die opvangkampen moet je behoorlijk in de buidel tasten om er vrijwilligerswerk te mogen doen of een bezoekje te plegen. Al dat geld wordt gebruikt om de olifanten te onderhouden, land bij te kopen ed. Ook wordt dat geld gebruikt om nieuwe olifanten aan te kopen die er sle ht aan toe zijn. Zelfs olifanten die niet meer in staat zijn om te werken door misvorming van de vele jaren arbeid en die kans heeft om aan de boom vastgebonden te worden om te sterven, wordt nog veel geld voor gevraagd. En dan bedoel ik rond de 20.000 euro. Vanuit de straatarme mahout gezien die zijn olifant kwijt raakt begrijpelijk, maar er is wel veel geld nodig. Olifanten van 50 jaar of ouder
   Wat ook wel gebeurd is dat men slechts een klein geldnedrag geeft en de mahout met een levenslang contract meegaat naar de opvang, daar zijn olifant blijft verzorgen en zijn natje en droogje krijgt.

   De mensen die zich hier mee bezig houden, als vaste kracht krijgen slechts een minimum inkomen om in de basisbehoeftes te voorzien, je wordt er echt niet rijk van en het is keihard werken om die olifanten op tijd hun natje en droogje te geven..

 16. John Chiang rai zegt op

  Of het nu om een paard gaat,een hond,of een Olifant,ja zelfs een goudvis in een glazenkom,zodra het dier verschrikkelijk gemarteld wordt,zijn we als mens verkeerd bezig.
  Onderstaande Video is zo’n duidelijk geval,waar het na mijn mening duidelijk te ver gaat.

  https://www.youtube.com/watch?v=yC1zIK6nBDw

 17. Mr BP zegt op

  In mijn ogen is er geen enkel bezwaar tegen een olifantenrit, mits de dieren goed behandeld worden. De liefde tussen de verzorger en zijn dier kan heel intens zijn. Het “tam” maken gaat eigenlijk op dezelfde manierals bij paarden. Natuurlijk zal het daar ook wel eens flink misgaan. Maak er een lijst van zodat de toerist die wel wil genieten van zo’n rit, dat ook in de toekomst kan doen. En aub laat politiek erbuiten. Dit vervuilt de discussie en zet mensen onnodig op scherp!

  • Han zegt op

   Kijk maar even naar bovenstaand youtube filmpje, dan kun je zien hoe olifanten voor de toeristen industrie gebroken worden. En dit is geen uitzondering, alle toeristenolifanten worden zo behandeld.

 18. Han zegt op

  Hieronder een voorbeeld van het goede werk dat ze doen.

  https://www.facebook.com/AnimalLovers2016/posts/536032890112372

 19. Frankc zegt op

  Aardige mensen die Thai, en ik kom er graag. Maar met dieren vertrouw ik ze helemaal niet. Daar hebben ze nog een flink stuk civilisatie af te leggen. Dus “als ze maar goed verzorgd worden” … ja, “Als”…

  Mijn Thaise schoonvader heeft op zijn rijstveld een hond met gebroken poot gevonden. Hij heeft die poot goed gespalkt, is genezen en hij heeft de hond nog zeven jaar bij zijn huis gehad en verzorgd. Maar zelfs deze hele goede man vangt vissen op zijn land die hij rustig twee dagen buiten zet in een emmer met slechts 1cm water. Wordt gewoon niet over nagedacht. Water wordt lekker warm…. Als je wat zegt is de verbazing zeer groot.

  Wat honden betreft: ik lees iets over arme honden aan de lijn…. Dat is niet te vergelijken. Een hond hoort bij mensen (10.000 jaar geleden niet, maar nu wel). Als je nu een hond gaat “bevrijden” van zijn baas dan maak je hem doodongelukkig. Een hond wil een baas hebben, iemand die hem duidelijkheid geeft. En zelfs: een hond werkt heel graag voor zijn baas. Waken, slee trekken, vee drijven.. dat vinden ze heerlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website