Met storing in je hartritme, gekoppeld aan kortademigheid, ga je naar de cardioloog in zijn kliniek in Hua Hin. Na een paar testjes meent deze dat verder onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk is en mogelijk zelfs dotteren. Ik heb de Universeel Compleet Polis van VGZ en die dekt vrijwel alles voor expats die door VGZ zijn toegelaten. Hij schrijft een verwijsbrief aan het Bangkok Hospital in Hua Hin,

Naar later blijkt aan zichzelf, want de man is als cardioloog aan dit ziekenhuis verbonden. De volgende ochtend moet ik voor een normale controle naar huisartsenpost Be Well. Daar zegt de arts dat ze mijn type patiënten doorgaans verwijst naar het Hua Hin Hospital, een ziekenhuis van de overheid. Dat is net zo goed en een stuk goedkoper. Ik ben weliswaar goed verzekerd, maar let voor VGZ altijd op de kleintjes in de hoop dat ik mijn goede daden terugzien in de maandelijkse poliskosten (710 euro in 2023).

Het HH-hospital blijkt geen zaken te doen met buitenlandse verzekeringen, kan mij binnen een paar dagen dotteren, maar eist wel een borg van 200.000 baht. Nu ben ik niet armlastig, maar een dergelijk bedrag heb ik niet zo snel in de spijkerbak, met het risico dat VGZ mij niets terugbetaalt.

Vervolgens zoek ik telefonisch contact met VGZ, dat kan via een nummer voor urgente gevallen (VGZ-alarmcentrale) of een nummer voor minder urgente gevallen. Dat neemt ook in kantooruren niet op en via de urgente gevallen kom ik uiteindelijk bij de minder urgente terecht. Daar ontspint zich tussen mij en de dienstdoende dame een gesprek over de planbaarheid van dotteren.  Daarbij gaat het om de vraag of ik toestemming van VGZ moet hebben voor de ingreep. Ja deze is planbaar, maar als ik het niet doe, loop ik risico op bijvoorbeeld een hartinfarct. En dat is dan weer urgent en niet planbaar. De dame adviseert mij gewoon terug te keren naar Nederland. Ik werp daar tegenin dat ik al vele jaren ben uitgeschreven en woonachtig in Thailand. Om die reden heb ik een Universeel Compleet Polis. Na enig nadenken moet ze me gelijk geven, maar een duidelijk antwoord omtrent de toestemming krijg ik niet.

De volgende dag ga ik naar het hartcentrum van het Bangkok Hospital in Hua Hin. Daar blijkt men alleen geïnteresseerd in de verzekeringspapieren. Ik krijg een belletje als ze meer weten. Ik moet wel twee papieren tekenen, een voor de ingreep met contrastvloeistof (55.000 baht) en een voor dotteren, eventueel met plaatsing van een stent (260.000) baht. Dit is inclusief twee nachten in intensive care (!).

Als ik niets hoor van het Bangkok Hospital weet het hartcentrum te vertellen dat het tijd kost om alle gegeven s te verzamelen (ik had alles zelf aangeleverd) en dat de toestemming van VGZ wel een week kan duren. Wie verantwoordelijk is voor het geval dat mij in de tussentijd iets overkomt, wordt niet duidelijk.

Dan maar weer de VGZ-alarmcentrale gebeld met de vraag om opheldering. Dit blijkt in de praktijk de ANWB-alarmcentrale te zijn, maar het enige wat gebeurt, is het toekennen van een dossiernummer. Twee dagen later is er nog steeds geen contact. Het ziekenhuis verwijst naar VGZ en die stelt dat de ANWB-alarmcentrale de zaak in behandeling heeft. Geval van kastje en muur, maar daar schiet ik niets mee op.

Na weer een telefoontje blijkt na twee dagen dat de verwijzing van de cardioloog staat op het papier van zijn kliniek. En VGZ wil dat hebben op papier van het Bangkok Hospital. Notabene van dezelfde cardioloog. Dat is op vrijdagmiddag onderweg. Hoop ik. Helaas is de cardioloog het hele weekeinde in Bangkok… ’s Avonds, onder het eten, belt de alarmcentrale. Ik mag eindelijk onder het mes.

32 reacties op “Wegzakken in het verzekeringsmoeras”

 1. GeertP zegt op

  Het is niet te geloven Hans, je zou er bijna een hartverzakking van krijgen, bij een premie van €710,- per maand voor de Universeel Compleet Polis van VGZ mag je toch een heel andere service verwachten.
  Ik vraag mij af of er niet een betaalbare andere verzekering voor jou is?

 2. Erik zegt op

  Hans, beterschap! Mogelijk valt het allemaal wel mee en ben je snel weer de oude. En die rompslomp, ach. als het om centen gaat heeft ieder ziekenhuis een bijzondere belangstelling voor jouw papieren. En daarna pas voor het mes….

 3. Hans vanMourik zegt op

  Hans vanMourik zegt op 4 maart 2023 om 13,00 NT
  Zelf heb ik vanaf 2007 een verzekering bij VGZ Universeel compleet met als woonland Thailand gehad en die problemen van jou niet gehad
  1)In 2009 kreeg ik Darmkanker.
  2)in 2013 Darmkanker
  Bij punt 2 met de nodige nazorg o.a 12 chemo,s CT scans Ct pet scans
  Direct geholpen en geopareerd in het Changmai Ram Hostpitaal
  Deze heeft voor mij alles geregeld met mijn verzekering
  In 2018 kreeg ik in Nederland een hersens beroerte werd geholpen in Leeuwarden MCL
  heb daar 5 dagen gelegen
  Na 1.1/2 maand weer naar Thailand en naar de Neuroloog gegaan in het zelfde ziekenhuis
  In 2020 kreeg ik last van mijn ogen en ben ik naar de Oogarts gegaan heb ik 5 injectie,s gehad en toen gezeg stop er maar zie geen verbetering in
  Heb al deze dingen ook in het Thailandblog geschreven
  Sinds 30`-06-2022 woont ik weer in Nederland in het KTOMM Bronbeek maar komt elk jaar voor 6 maanden hier
  Ben van plan nog in het Thailandblog nog een stukje hierover te schrijven.
  Soms moet je ,je verstand boven je gevoel gebruiken
  Mijn verstand is Nederland,maar mijn gevoel is Thailand
  Hans van Mourik

 4. Hans vanMourik zegt op

  correctie in mijn vorige reactie.
  Bij punt 1) moet zijn 2009 prostaat kanker
  Hans van Mourik

 5. Ko zegt op

  Ik snap de van dit hele verhaal helemaal niks. Heb ook VGZ en ze regelen werkelijk alles binnen hooguit een paar uur. Foto van mijn polis (VGZ app) en alles is geregeld. Staat operatie was noodzakelijk, binnen 1 uur was alle garantie binnen en goedgekeurd.

  • Berbod zegt op

   Ik neem aan dat je een staaroperatie bedoelt. Dat het snel is gegaan begrijp ik wel, want dat zijn relatief eenvoudige en goedkope poliklinische ingrepen

 6. John Chiang Rai zegt op

  Geweldig een verzekering met een premie van maandelijks 710 Euro, en dan van het kastje naar de muur gestuurd worden als je werkelijk iets hebt.
  Waar blijven daar de ervarings berichten van expats,die bij hoog en laag blijven volhouden dat een ziekenverzekering niet duur hoeft te zijn,en een farang nog haast voorrang heeft in de Thai hospitals.
  Las gisteren toevallig een verhaal van een Nederlander, waarvan ik de naam niet noemen wil, die voor een hart ingreep van zijn verzekering in steek gelaten wordt, waarvoor men nu op facebook om hulp roept, zodat hij überhaupt zijn ingreep van 250.000 Baht betalen kan.
  Ik wens voor Hans als ook de laatstgenoemde dat alles goed komt, en beiden zo snel mogelijk weer helemaal gezond worden.

  • Grumpy zegt op

   Een ziektekostenverzekering in Thailand hoeft inderdaad allemaal zo duur niet te zijn. ’t Is maar net welke keuze je maakt. Schrijver van het artikel die al vele jaren in Thailand woont kiest ervoor zijn NL-verzekering aan te houden tegen een hoge premie. Als hij dat zo wil en hij kan dat kennelijk betalen, prima. Maar euro 710 per maand x 12 is toch euro 8.520 op jaarbasis. Veel geld. Voor sommigen het jaarlijks netto AOW bedrag. Artikelschrijver heeft daarentegen ziektekosten groot ThB 315.000. Reken zelf maar uit hoeveel euro dat is, en bereken dan hoeveel euro/baht alleen al afgelopen jaren aan premies betaald is, en tot welk kapitaal “ingelegde” premies kunnen oplopen. Als je elk jaar aan ernstige kwalen moet worden behandeld is de 8/4 methode een veel betere optie tegen gewoon gangbare maandpremies. En als je denkt of vreest incidenteel eens aan een flinke kwaal geholpen te moeten worden, raadpleeg dan AAinsure.net en het dossier Ziektekosten in Thailand: klik op betreffend item aan de linkerzijde.

   • janderk zegt op

    Dag Grumpy.
    Je bent niet helemaal eerlijk.
    Wel als je dit vergelijkt met alleen deze dotterbehandeling. Maar vergeet niet dat oudere mensen vaker (zeker na deze ingreep aan het hart) hun verdere leven aan de medicatie moeten. En veel buitenlandse verzekering moet je de medicatie apart verzekeren. Niet de medicatie voor bijvoorbeeld de eerste 14 dagen.
    Maar al deze chronisch benodigde medicatie moet apart worden verzekerd.
    En dat is de bottleneck. De medicatie zelf is ook prijzig dus de verzekering navenant.
    En ja als je alleen de ziekenhuis onkosten afzet tegen de premie dan is het goedkoper. Maar het is niet voor niets dat door sommige doctoren wordt aangedrongen naar een opname voor onderzoek. Dan worden deze kosten wel vergoed en medicatie (indien dan nodig) wordt dan meegegeven voor 14 dagen.

    En als je NA een dotterbehandeling denk een medicatie verzekering te kunnen afsluiten wordt deze medicatie en alle hartmedicatie uitgesloten uit de verzekering.

    groet Janderk

    • Grumpy zegt op

     Dag janderk, ik zie de oneerlijkheid niet als ik zeg dat een premie van eur 8520 per jaar aanleiding zou moeten geven eens na te denken over mogelijk andere opties. Helemaal als ook nog eens medicatie apart erbij verzekerd moet worden. Wordt de uiteindelijke premie er niet minder van, toch? Maar goed- ik noemde 2 opties: de 8/4 methode, en het raadplegen van https://www.aainsure.net/. Ik hanteer zelf een derde optie: elke maand leg ik 10K thb opzij in een apart bankspaarpotje zijnde een hogere spaarrente bij 48 maanden vast. Zo er iets gaande zou moeten zijn heb ik dat potje. Kom ik tekort omdat potje nog niet vol genoeg zit, verkeer ik in de gelukkige omstandigheid altijd een spaarzaam mens te zijn geweest en nog, zeker toen ik destijds aan mijn emigratie-voorbereidingen begon. Zo er nooit iets gaande is, heeft mijn vrouw tzt er een extra bankboekje bij. Zie ook Wim van Beveren om 03.11

     • Grumpy zegt op

      Het belangrijkste van mijn reactie vergeet ik mee te sturen. Want waarom zou je een dure ziektekostenverzekering afsluiten als zoals @janderk zegt: “als je NA een dotterbehandeling denk een medicatie verzekering te kunnen afsluiten wordt deze medicatie en alle hartmedicatie uitgesloten uit de verzekering.” Je gaat toch geen hoge premies jaarlijks betalen aan maatschappijen die verzekeringen tegen ziektekosten verkopen terwijl zij nadien opgelopen ziektes en/of kwalen en al bestaande aandoeningen uitsluiten? Je hoeft hun bedrijfswinsten toch niet te financieren!

     • janderk zegt op

      Beste Grumpy.

      Eerst zeggen dat een Nederlandse expat zorgverzekering niets te maken heeft met de Nederlandse autoriteiten noch met de Nederlandse belasting betaler. Ik zeg niet dat jij dat hebt geopperd. Maar een expat verzekering is een los van de zorgautoriteit bestaande verzekering. Het is een gewone ziektekostenverzekering. De enige connectie die men heeft is vaak een eensluidende polis en polisvoorwaarde(bv maximaal 365 euro eigen risico). De berekening van de premie is bij elke zorgverzekeraar anders. Je heb geen mogelijkheden tot een vergoeding vanuit de Nederlandse belastingen (zorgtoeslag).
      En neem van mij aan dat een verzekeringmaatschappij in Nederland niet een verlieslijdende verzekering zal verkopen of in stand houden.

      Dat gezegd hebben moet ik zeggen dat je een slechte lezer bent.

      Ik heb zelf op het punt gestaan om mijn verzekering in Nederland te stoppen.
      Onder meer geopperd door een of meerdere blog-items
      Daar liep ik tegen het probleem van uitsluiting en medicijnen aan. En zoals je weet zijn de medicijnen vaak de kosten. Dat weten alle verzekeraars, overal ter wereld.
      Je kan natuurlijk ook je medicijnen verzekeren en je kan natuurlijk apart de ziekenhuisopname verzekeren, de onderzoekskosten en apart de dokterskosten.
      Maar de Nederlandse expat verzekeringen (of dat nu van de ene of van de andere verzekeraar is) worden de kosten van het ziekenhuis, de doctoren, de onderzoeken en ook de medicatie allemaal vergoed(ook oncologie). De enige niet verzekerde kosten zijn de buitengewone ziektekosten zoals opname in een verpleeghuis.
      En natuurlijk kan je goedkoper uit zijn als je, als Nederlandse calvinist zuinigheid voorop stelt
      En potjes gaat aanleggen voor eventuele kosten die mogelijk komen gaan. En geloof me de meeste expats op leeftijd kunnen je aangeven dat deze extra kosten gaan komen.

      Ik zeg dus dat als je eenmaal op leeftijd bent en je hebt een Nederlandse expat zorgverzekering je niet zo snel zal overstappen en beginnen met een potje aanleggen voor eventualiteiten. Voor je het potje hebt opgestart is het potje vermoedelijk al leeg.

      Voor de premie die ik betaal van ruim 600 euro per maand heb ik nu in ieder geval 2 maal per week fysiotherapie, en de vervoerskosten naar de fysiotherapie. Ik ben dat in al de aanbiedingen die ik geregeld krijg van allerlei internationale expat verzekeringen(Cigna, IAI, etc etc) dat nog niet tegen gekomen. En ik heb tijd genoeg om ze na te pluizen.
      En dat nog los van de medicijnen die ik alleen nu al als hartpatiënt gewoon vergoed krijg.

      En dan terugkomende op de start opmerking van Hans (Bos). Natuurlijk is planbare zorg onderhevig aan goedkeuring vooraf (dat is ook zo in Nederland, maar gebeurt dat vaak buiten het zicht van de patient door het ziekenhuis en de zorgverzekeraar). Hier moeten we dat helaas zelf doen. Dat er bij de zorgverzekeraar in Nederland niet altijd adequate gereageerd wordt door medewerkers die niet bekend zijn met de expat verzekering is gewoon pech. Maar zoals Hans ook aangaf is het toch gewoon goed gekomen. Maar als een cardioloog in Thailand het noodzakelijk had gevonden om direct te dotteren dan was dat binnen twee uur verzekeringstechnisch voor elkaar geweest. De dotter behandeling had vermoedelijk binnen 24 uur kunnen plaatsvinden (ervaring). En juist daarom zeg ik om niet een tussenstap te nemen van een specialist die een praktijk houdt buiten het ziekenhuis.

      Groet Janderk

     • John Chiang Rai zegt op

      Beste Grumpy, Ik geef toe dat een verzekering van 8520 Euro per jaar zeker niet voor iedereen betaalbaar is,en zelfs duur is.
      Toch ben ik overtuigd dat de artikel schrijver deze verzekering ,voor zichzelf vergeleken heeft met andere verzekeringen, en tot de conclussie gekomen is deze voorhem aan te houden.
      Er zullen zeker clevere rekenaars zijn, die deze premie over 10 a 15 jaar gaan rekenen om anderen aan te tonen, hoeveel ze achteraf eigenlijk verdient hadden, om een andere of zelfs geen verzekering te nemen.
      Achteraf betekent als je met veel geluk nooit een aandoening, ongeluk, of grote ingreep gehad zou hebben.
      Als ik nu op mijn 76 ste levensjaar alle verzekeringen zou samen tellen, die ik in mijn leven achteraf eigenlijk onnodig betaald gehad had, dan zou ik er vanuitgaande dit alles gespaard te hebben, misschien helemaal geen verzekering meer nodig hebben.
      Had ik 15 of meer jaar geleden toch het pech gehad, dan was ik met een toegegeven veel duurdere verzekering, erg blij geweest mijn betreffende het financiële tenminste geen zorgen hoeven te maken.
      Terwijl ik zonder, of een veel goedkopere verzekering, met vele uitsluitingen misschien nu wel een arme sotemieter geweest was.
      Als ik af en toe verhalen hoor van expats die vol lof zijn over hun verzekeringen, dan wordt vaak verzwegen dat ze een premie hebben, met eigen risico en op den duur rekenen moeten met alle mogelijke uitsluitingen.
      Ik ken de gezondheid en de behandelings geschiedenis van de artikel schrijver niet,maar zou mij zo kunnen voorstellen, dat hij deze uitsluitingen van eerder behandelde aandoeningen etc. d.m.v. deze duurdere verzekering voor vroeger nu, en ook in de toekomst wilde voorkomen.
      Een oudere persoon met een welliswaar goedkope verzekering die door pech mogelijk meer uitsluitingen heeft, kan ondanks zijn lage premie zo maar erg onzeker als werkelijk verzekerd zijn.
      Misschien dat de artikel schrijver over een tijdje iets schrijven kan,waarom hij juist voor deze verzekering gekozen heeft.

   • Thailand John zegt op

    Heel her kenbare en voortkomende problemen in Verzekeringsland en Hospitaals.Wordt veel naast elkaar gewerkt en de ene weet niet wat de andere doet.En in de Hospitalen staat op nummer 1 t/m 20 Geld en dan komt pas de patient.Zelfs als men al jaren in het zelfde hospitaal met de zelfde verzekering komt. Beide partijen weken vaak langs elkaar en de ene weet niet wat de andere doet. Ik heb ook een Nederlandse zorgverzekering bij een bekende gezondheidsverzekeringsmaatschappij en daar gebeurd dit ook veel vuldig.Ik betaal 617 euro per maand, dat is een behoorlijk deel van mijn inkomen.Maar je hebt geen andere keuze of mogelijkheid, en zeker niet als je veel mankeerd.Bij opname in het hospitaal ligd men vaak een aantal dagen dat er weinig tot niets gedaan wordt.Tot de garantie betaling binnen is van de verzekering.Bij ontslag uit het hospitaal ligd men vaak weer een paar dagen te wachten tot dat het geld binnen is.Dan weet men eigelijk al in de ochtend dat je naar huis mag maar lig je toch nog tot in de vooravond te wachten op het naar huis gaan. Trouwens Geert een goedkopere en goede verzekering vind je alleen als je zelf over een behoorlijk financieel bud get heb.En een goedkopere Thaise verzekering kun je vergeten , daar deze mensen met veel aandoeningen alleen nemen als deze worden uitgesloten..

  • Martin zegt op

   Ik betaal 432 thb per maand voor 100% vergoeding via Social Security van werkgever
   IK zat voorheen bij Sikarin hospital Bangkok en nu bij Rajthanee in Ayutthaya omdat de verzekering de laatste jaren prive loopt en niet meer via werkgever
   Beiden private hospitals die SS aannemen..

   Dus John, ze zijn er wel en ik ben niet de enige

   • Ger-Korat zegt op

    Het heeft toch niet zoveel zin om hier een premie van je Thaise verzekering via de werkgever te gaan vermelden want tegen deze lage premie staat bijvoorbeeld ook een lagere salaris, gemiddeld genomen 20% van de Nederlandse en daarnaast bouw je geen AOW rechten op als je niet in Nederland verblijft,per jaar zo 50 EURO/ 2000 baht per maand wat je misloopt en minder krijgt vanaf je AOW leeftijd, en dan noem ik een bedrijfspensioenopbouw nog niet eens.

    • Martin zegt op

     Ger, ik werk in een management functie bij een multinational. Daarom maak ik me niet druk meer over de AOW die ik mis, circa 42%. En dan is er nog de pensioensvoorziening, net als in NL via de werkgever

   • Petervz zegt op

    Als je Social Security betaalt via de werkgever zal jouw eigen bijdrage 750.- per maand zijn. (Bij een loon van Baht 15,000.- of hoger). Als jij slechts 432.- baht per maand betaald dan betekent dat dat je valt onder art. 39 van de Social Security Act, en niet langer in dienst bent van een werkgever.
    Deze verzekering is op zich prima, maar ook vrij beperkt vwb maximale vergoedingen bij ernstige kwalen. Veel Thais hebben daarom naast de “verplichte” social security, nog een prive verzekering.

    • Martin zegt op

     Peter ik heb de SS overgenomen toen ik een jaartje sabbatical ging in 2015, daarna ben ik weer gaan werken en heb de SS prive laten doorlopen. Mijn werkgever betaalt dus niet mee en ik mis de vergoedingen voor een overlijden en AOW, maar die zijn zo minimaal dat het mij niet echt uitmaakt tegen het gemak van de SS op mijn naam en het eenvoudig verplaatsen naar elk gewenst ziekenhuis, indien aangesloten uiteraard

     Dekt 100%, collega had hart operatie, kosten 750.000 thb, werd 100% vergoed

   • johnkohchang zegt op

    ziektekostenverzekering. Er worden allerlei bedragen en meningen daarover gegeven. Is weinig nutteig. De prijs voor een ziektekostenverzekering is in hoge mate afhankelijk van de leeftijd en voorgaande kwalen. Een prijs noemen en daarover een oordeel geven is zonder dat gewoon zinloos.

    • Gelukkig eindelijk iemand die het snapt. Het is geen pak melk met een vaste prijs. De prijs varieert en is van zoveel factoren afhankelijk. Leg alleen maar eens de polisvoorwaarden naast elkaar dan snap je al snel waarom de ene duurder is dan de andere.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Martin, Jou reactie waarmee je mij overtuigen wil dat er ook veel goedkopere verzekeringen zijn,raakt natuurlijk kant nog wal.
    De van jou genoemde verzekering is verbonden aan een sociaal systeem,waar de meeste expats die zich privaat verzekeren moeten zo ook de artikel schrijver, gewoon buiten vallen.
    Je zou ook nog het Thaise 30 Baht systeem kunnen noemen,waar veel Thai op aangewezen zijn, dit is haast een zelfde vergelijk.555

    • Martin zegt op

     Hi John
     Uiteraard heb je gelijk in je eerste stelling, maar je gaf zelf aan te vragen om reacites van expats met goedkope verzekeringen, zodoende.
     En mijn verzekering is voor mijn leven lang, zolang ik de premie blijf betalen

     Je vergelijking met de 30 thb verzekering gaat niet op omdat die voor 99% exclusief voor Thaise nationals is, maar dat zul je zelf ook wel weten

 7. Walter E.J. Tips zegt op

  Misschien is dit een beetje naast de directe aanleiding maar enkele opmerkingen over de keuze van een hospitaal. Onlangs onderging ik een routine chirurgische procedure die uiteindelijk rond de 120 000 Baht gekost heeft.

  Ik deed een diagnose in het Pattaya hospitaal die door de meeste farangs gebruikt wordt omdat het via mond aan mond reclame en zijn :international” in de naam veel klanten vangt. Behalve het in een rotzooi van jewelste draaien van de rapporten die ik de behandelende arts toestuurde, een poging om mij een nutteloos huisartsbezoek aan te smeren voor ik tot bij de specialist kon geraken lag de schatting van de prijs ook 50% hoger dan de hospitalen in Bangkok.

  Ik ben na tientallen decennia hier en enkele behandelingen verder tot de conclusie gekomen dat een groep de meeste farang hospitalen opgekocht heeft buiten Bangkok en zo hun vangnet uitgespreid hebben. Ik was zelf in nood in een van die hospitalen op USA leest geschoeid en wil er niets meer van weten. Hun prijs was 2 maal de goedkoopste.

  Let wel Ik ben het volkomen er mee eens dat een goede arts vinden het blangrijkste is in Thailand, niet de infrastructuur die er rond hangt. De meeste artsen behandelen in een regeringshospitaal –waar je een “schenking” doet als het dringend is– en daarnaast voor de centen een commercieel hospitaal.

  Uiteindelijk kwam ik via internet bij het Chao Phya Hospitaal in Thonburi aan.

  https://chaophrayahospital.com/

  Dit is een kleiner hospitaal, vroeger vooral door ethnisch Chinezen bezocht maar met enkele hulpvaardige personen in een internationaal bureautje. Verrassend goed Engelstalig en zonder onzin of pogingen hier en daar een nutteloze service aan te smeren. Ik moest een dag wachten vanwege een spoedgeval dat voorrang had en verbleef in een klein hotelletje aan Klong Bangkok Noi (goedkoop ook) waar op de parking tientallen autos geparkeerd stonden uit allerlei provincies tot 600 km inland. Zo weet je dat je goed zit…

  In de lobby stonden enkele commerciele plakaten voor knie en heupvervanging met de prijs die ik uit ervaring met de perikelen van mijn moeder zeer matig vond.

  Over verzekeringen: in Thailand is het zo goed als onmogelijk een hospitaalverzekering af te sluiten eens je de 70 jaren bereikt. Alleen in de tempels doen ze dan nog wat voor je!

 8. Wim van Beveren zegt op

  Als ik dit lees ben ik toch weer blij dat ik niet verzekerd ben, spaar dus heel veel uit en als ik wat heb ga ik naar een hospital in de buurt of naar een Pharmacist (die vaak meer weet dan een arts), betaal dan iets van 5-10 euro voor onderzoek en medicijnen.
  Dotteren is een oorzaak van later hartfalen (pas uitgevonden) dacht dat ze dat dus niet meer zo makkelijk zouden doen. Ik heb dus hartfalen opgelopen door eerder dotteren.

  • Cornelis zegt op

   Niet dotteren bij een geblokkeerde hartslagader lijkt me nu juist een recept voor hartfalen……..

 9. a.a. Merken zegt op

  Even een opmerking over ziektekosten verzekeringen. Als je iets mankeert bv aan je knieën of embolie etc hebt gehad dan wordt dit meestal uitgesloten of je hebt een gevorderde leeftijd dan schieten de kosten omhoog, als je een verzekering afsluit als je in het buitenland gaat wonen.

  Dit houdt dus in dat je bijna gedwongen wordt in Nederland te blijven wonen omdat de ziektekosten onbetaalbaar zijn. Zelfs als je gewoon belasting wil blijven betalen in Nederland
  over je inkomen, dan kan dit niet. Door de 8/4 regeling. Je kan dus alleen in het buitenland gaan
  wonen als je kern gezond bent en niet ouder dan 65 (dan schieten de verzekering
  kosten in buitenland omhoog).

  Ik ben van mening dat dit een pure vorm van discriminatie is van
  Gehandicapten en senioren vanuit de Nederlandse staat. Ik vind het vreemd dat ik daar niemand over hoor. Men heeft het in Nederland over allerlei soorten discriminaties. Maar hier hoor je niets over.

  Ik heb nog een goed inkomen en als ik binnenkort met pensioen ook. In de belastingen zitten ook of zorgkosten buiten de verplichte ziektekostenverzekering. Let wel volgens de nieuwe regeling met belasting Thailand blijf je de zorgkosten zwz (nu al) betalen over je AOW omdat het uitgesteld loon is. Je betaald dus mee aan de zorgkosten in Nederland ondanks dat je in het buitenland woont, maar je kan er geen gebruik van maken. Volgens mij ga je dat dan ook over je pensioen doen. Ben geen specialist hierin maar als ik het verkeerd heb dan hoor ik dit graag.

  Heb hier al eens een brief over geschreven naar de nationale ombudsman welke het met mij eens was. Het probleem was is dat zijn hier niets meekunnen omdat daar weer een andere organisatie voor is vanuit de ziektekosten verzekeringen. Echter daar moet je al je gegevens bloot geven wat weer doorgaat naar je eigen verzekering. Deze moeten namelijk reageren. De enigste mogelijkheid is direct met de 2e kamer te
  communiceren. De kans dat daar dan iets meegedaan wordt is zeer klein omdat je als individu reageert.

  Wellicht heeft iemand anders wat ideeën hoe we deze discriminatie

 10. Martin zegt op

  Vergeten, ik had voor heen een April/Avril zkv via AA, 400 USD per maand, alles werd gedekt…ook bestaande problemen

 11. Janlao zegt op

  Beste,
  Meestal reageer ik niet op items. Ik ben een lezer en mischien egoïstisch, doe mijn voordeel met de artikelen.
  Maar nu moet me toch wat van het hart.ik schrok erg van de premie van €710 per maand.
  Ik heb viaAA insurance een verzekering lopen bij een Franse maatschappij. Deze kun je in euro of USD afsluiten. Ik heb dat gedaan in dollars met een eigen risico van 500 dollar per persoon per jaar.
  We zijn een gezin van ; man. 69, vrouw 46 en kind 13. We betalen $ 5.200 per jaar, waarbij opgemerkt, dat ik de meeste premie betaal vanwege mijn leeftijd. Eigenlijk , als je safe wilt spelen moet je bij die $ 5200 nog 3 x 500 bijtellen maar dan kom je rond de $ 6.700 uit. Altijd nog veel goedkoper dan deze persoon. En … De vraag is maar of je ieder jaar de $ 500 op. Eigen risico uitgeeft. Moet wel ston toeval zijn.
  Ik adviseer dan ook om eens , natuurlijk vrijblijvend, advies te vragen aan AA insurance in Hua Hin. Wellicht komen zij met een vooru met een goede en betaal bare oplossing. Vragen staat vrij en het is uw geld, dus u besluit wat u doet.

  Voor de duidelijkheid, ik heb geen belangen in AA insurance. Enkel een polis lopen

  Wordt dit gezien als reclame dan mag de moderator weigeren dit te publiceren. Mijn intentie echter is enkel meedenken met de medelanders.

 12. Joseph zegt op

  Blijkbaar vergeten velen dat de zorg in Nederland beslist niet gedekt kan worden door de betaalde premie maar door de Nederlandse belastingbetaler. Als je in Nederland bent uitgeschreven en in een land buiten de EU gaat wonen moet je de consequenties onder ogen zien en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

  • Hans Bos zegt op

   Er wordt hier een hoop onzin verkocht. Ik moet wel in Nederland verzekerd blijven, gezien de overige (dure) aandoening die ik heb en met het verhaal niets te maken heeft. Er is dus geen sprake van een keuze.
   Al die verwijzingen naar AA Insurance. Denken de lezers nu echt dat ik na 17 jaar in Thailand en 11 jaar in Hua Hin Matthieu Heiligenberg van AA niet ken?
   Joseph heeft overigens gelijk dat dee zorg in NL niet gedekt kan worden uit die lullige premie. Je betaalt ook over je bruto inkomen, zodat je gemiddeld uitkomt op 500 euro per maand. Alleen zie je dat niet…Dan is het verschil met 710 van VGZ voor uitgeschreven Nederlanders ineens niet meer zo groot.

 13. janderk zegt op

  Beste Hans,
  We hebben ongeveer een vergelijkbare verzekering (niet dezelfde). We zij allebei ook al lang in ons huidige vader(moeder) land.
  Ik woon nu in Bangkok. Maar eigenlijk ben ik al vanaf 2006 in het zelfde ziekenhuis in Bangkok. Voor alles.
  Zelfs voor wat we in Nederland eenvoudige doktersbezoeken (huisarts). Dus als ik last heb van iets wat ik niet onder een eenvoudige griep of eenvoudige voedselvergiftiging versta ga ik naar het ziekenhuis (een internationaal ziekenhuis genaamd Thainakarin Heartcentre)
  Als een van de doctoren daar zegt dat ik moet worden opgenomen Om welke reden dan ook zijn er twee zaken.
  Omdat ik twee keer gedotterd ben en mijn cardioloog in het zelfde ziekenhuis zit wordt ik gestuurd naar hem. Hij en de behandelend arts (bv uroloog) bepalen de ernst en de spoed (ook de mortaliteit wordt dan met je besproken).
  Bij spoed bel ik de alarmcentrale(SOS). Althans eerst mijn verzekering maar die schakelt in de nacht door naar de alarmcentrale en overdag sluizen je telefonisch door naar de alarm centrale. Dan is de toestemming er binnen een uur. Het meeste speelt zich buiten mijn gehoor en zicht af.
  Als het planbare operatie zorg is (bv schrapen van een prostaat) dan dien ik een verzoek in bij de verzekering met het advies van de dokter bij mijn verzekering en dan is meestal binnen 10 werkdagen er toestemming. Andere zorg (bv fysiotherapie) moet worden getoetst en dat kan langer duren.
  Kortom de extra stap naar de een misschien plaatselijk wonende en praktijk hebbende specialist is in dit geval alleen kosten verhogend.
  Dus aan ieder die een “Nederlandse zorgverzekering” heeft zou ik aanraden bij een medisch probleem in Thailand direct een internationaal ziekenhuis op te zoeken en de stap van een plaatselijke specialist (of dat nu een cardioloog of een dermatoloog is) niet nemen. Deze dokter in kwestie die verwijst je vermoedelijk naar het ziekenhuis waar hij(zij) werkt en krijgt zo twee keer geld.

  Overigens voor de dotterbehandeling hoef je niet te schrikken of bang te zijn. Vaak kan je meekijken en het is bijster interessant hoe deze specialist de katheter via je ader naar het hart stuurt en in je hart de diverse vaten in kan gaan. Van het plaatsen van een stent voel je niets. En als je Thaise en Engels verstaat kan je ook horen wat hij aan de assistent(meestal een) voor een aanwijzingen geeft

  Beterschap en groet

  Janderk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website