Statiegeld in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
11 april 2021

In de jaren vijftig was mijn vader magazijnmeester bij een VIVO-grossier. Je moet wat ouder zijn om te weten, dat VIVO een kruidenierswinkel was, net als Albert Heijn, de Gruijter, Simon de Wit, VéGé, De Spar, Sperwer en Co-op.

Supermarkten bestonden nog niet, laat staan hypermarkten en weidewinkels. Ik herinner mij een opschrift van een winkel: Grutterswaren en Comestibles.

Vele producten in die winkel, zoals suiker, zout, bonen, erwten werden handmatig verpakt in een puntzak (een pond) of een grotere bruine zak (1 kilo). Vele andere producten werden geleverd in flessen en glazen potten, waarop statiegeld betaald moest worden. Als je de fles of pot terugbracht kreeg je het statiegeld, dat nooit meer was dan een kwartje, ook terug.

Emballage

In zijn functie was mijn vader ook verantwoordelijk voor “het lege goed” of ook wel “emballage” genoemd. De auto’s, die hun leveringen in de regio hadden gedaan, brachten het lege goed bij hem. Hij sorteerde naar maat en merk, pakte het in dozen en stuurde het dan op gezette tijden terug naar de fabriek.

Ik, als kleine jongen, mocht (moest) op mijn vrije woensdagmiddag die lege flessen sorteren: Abro- en Ozonflessen van De Fenix Zwolle, likeurflessen van Siebrand Kampen, limonadeflessen van Exota, ronde koekblikjes van Nobo Ede, grote koekjesblikken van Kaiser Dordrecht, jampotjes van Flipje Tiel, enz. Leuk? Nee, niet echt, ik kreeg er, geloof ik, ook geen geld voor, hoewel de achtergebleven koekjes in die blikken dat enigszins goedmaakten.

Handel in lege flessen en blikjes

Voortdurend moet ik aan die tijd denken als ik in Pattaya rondkijk. Echt statiegeld bestaat niet in Thailand, maar er is wel “een levendige handel” in lege flessen en blikjes. De productie van al dat lege goed is niet gering, denk om te beginnen maar aan die talloze bierbars, disco’s en restaurants, die elke dag een ware berg van lege flessen en lege blikjes opleveren.

Elke morgen zie je een groot aantal pick-up trucks door de stad trekken om die emballage tegen betaling af te halen. Het zijn zelfstandige “ondernemers”, die je ongeveer de helft betalen van wat zij bij de groothandel krijgen. Ik ken niet alle prijzen, maar ik weet, dat een doos met 24 lege Heineken flesjes 15 à 20 Baht oplevert en lege blikjes 2 voor 1 Baht. Dat lijkt weinig, maar neem van mij aan, dat het vanwege de massaconsumptie elke dag veel geld oplevert. Mijn vrouw heeft een mini-minimarkt, waar de bewoners van het appartementencomplex dagelijks enkele tot vele bierflessen leegklokken en dat levert toch elke 14 dagen ruim 500 Baht op. Vaak gaat het “statiegeld” naar het bedienend personeel, maar niet elke baas is zo aardig en steekt het in eigen zak.

De wat mindere goden, die zich geen pick-up truck kunnen veroorloven rijden met een brommer met zijspan door de woonwijken om die lege flessen en blikken bij particulieren in te nemen. Dat zijn dan niet altijd bierflessen, de bulk daarvan zijn de waterflessen en limonadeblikjes. En passant duiken ze dan ook nog in de grote afvalbakken, die in de wijk staan en dat levert ook nog heel wat op. Deze mensen nemen ook graag je afgedankte wasmachine, bankstel, radio en wat al niet mee, want alles is elders weer verkoopbaar.

Arme sloebers

De volgende golf die over Pattaya spoelt zijn de arme sloebers, die met een grote plastic zak alle afvalbakken in de stad, langs het strand en in de woonwijken afstruinen. Nog niet zo lang geleden zag ik zelfs een Farang met een plastic zak langs de boulevard lopen, die elke afvalbak indook voor een paar lege flessen. Ik dacht het er het mijne van. Met een volle zak, verzameld na een pittig aantal kilometers lopen, levert het die mannen en vrouwen dan toch 20 tot 50 Baht op, waarvan zij dan weer een bord rijst en/of een paar sigaretten kunnen kopen. Die groep vindt, zeker aan het strand, nog wel eens een niet geheel lege whiskyfles en bedenk zelf maar wat er met dat laatste restje whisky gebeurt.

De laatste in de rij zijn dan de vuilnismannen, die met hun grote auto’s door de stad rijden, 24 uur per dag zie je ze. De afvalbakken worden geleegd, alle zakken worden opengesneden, de mannen staan met hun voeten in al dat vreselijk stinkende vuilnis en vissen alle “waardevolle” dingen, zoals flessen en blikken eruit. Een vuilnisauto, die vol op weg is naar de verzamelplaats, zie je dan ook bepakt met grote plastic zakken volgepakt met hun buit.

Recycling

Al met al denk ik, dat de recycling van flessen, blik en dergelijke op deze manier goed wordt aangepakt, het retourpercentage zou wel eens dicht bij de 100 kunnen liggen. Over het andere afval, vuilnis, dat je overal aantreft en een dagelijkse ergernis van mij is, zal ik het nu niet hebben, misschien een andere keer.

– Herplaatst artikel –

27 reacties op “Statiegeld in Thailand”

 1. NicoB zegt op

  Ik sorteer al het vuil voor, wit glas, bruin glas, plastic flessen, blik, karton, elektrische apparatuur, etc. en zet dat in afzonderlijke zakken in de vuilnisbak. De mensen van de vuilnisauto zijn er dolgelukkig mee. Bier en Laos Khao flessen in de oorspronkelijke doos, levert ze een paar bath extra op. Batterijen heb ik 1 plek gevonden waar ze gerecycled worden. Als je dit aldus doet, heb je eigenlijk maar weinig echt vuilnis over.
  NicoB

  • john zegt op

   Als er zoals in vele landen statiegeld geheven wordt heb je een retourcyclus nodig. Dat is nogal ingewikkeld. Wat er in thailand zien: geld voor bepaalde verpakkingsmaterialen is mogelijk second best !

  • Jan Lao zegt op

   Wij sorteren ook het plastic van het andere afval en zetten het netjes appart bij het vuil. Waarna het bij het ophalen weer bij het andere vuil gegooid wordt

  • pete zegt op

   wij hebben in Nongkhai een project dat je alle plastic flessen en eventueel glas opspaart en 1 maal per maand naar de tempel brengt ,in ons geval Wat Meechai.

   Dit project is voor armere personen zodoende spaarden wij voor onze grootmoeder, die na een ziekbed van 2 jaar op 16 maart 2021 is overleden.

   Van de Wat Meechai kregen we een check overhandigt bij de crematie van baht 27535,-. Een erg groot bedrag vonden wij daar wij geen alcohol drinken en alleen lege waterflessen hebben ingelevert de afgelopen 2 jaar.

   Dit Project loopt nog steeds in Nongkhai.

 2. NicoB zegt op

  Vergeet nog een paar items, metalen lever ik gescheiden aan, keukenafval en klein tuinsnoeisel gaat in de compostbak, grof tuinsnoeisel naar een terrein van familie, daar composteert het.
  Geweldig dat velen een verdienste hebben en aldus heel veel afval in elk geval niet op de belt terecht komt.
  NicoB

 3. .Adje zegt op

  Ik verzamel ook al het glaswerk en plastic. Eens per maand inleveren bij een vrouwtje dat met een karretje rondloopt. Ik hoef er niets voor te hebben. Ik zie het als een bijdrage voor het goede doel

 4. Daniel VL zegt op

  Ik ben dagelijks met de fiets onderweg. Ik wil niet zeggen dat Thailand een vuil land is, Maar Thai zijn vuilaards. Elke donderdag komt de ophaaldienst en toch is het irrigatiekanaal de ideale plaats om het afval in te kieperen. In Cm wordt het vuilnis zelfs 3 maal in de week opgehaald.
  Rijdende langs de wegen zie ik dat het struikgewas gebruikt wordt als vuilnis stortplaats. Volle plastic zakken worden langs de weg achtergelaten zelfs matrassen.
  Thailand is een mooi land maar de Thai respecteren het niet. Er is nog HEEL veel werk aan de winkel.
  Ben gisteren op een plaats geweest, midden in de wijk sto,nk het wan de vuilnis. Was opgestpeld op een speelpleintje voor de kinderen geplaatst door de gemeente of de projectontwikkelaar. Zou er zelfs niet gratis willen gaan wonen.

  • Sjaak S zegt op

   Ik moet hier even protesteren. Ja je hebt gelijk dat veel Thais het niet nauw nemen en snel hun rotzooi dumpen. Maar dat komt vooral omdat er nauwelijks toezicht door de overheid is. In ons Nederlandje komen ze je zelfs thuis bezoeken, wanneer ze in de papierdoos die je uit noodzaak bij de niet leeggemaakte papiercontainer zet een envelop met je adres vinden en krijg je een boete opgebromd.
   Ware het niet dat er boetes stonden op zwerfvuil en er niet al jarenlang campagnes gehouden worden om dit tegen te gaan, zou het in Nederland ook niet beter zijn.
   Erger nog: ik woonde jaren geleden zo’n kleine vijf jaar in Duitsland. Toen ik terug naar Nederland kwam, stond ik versteld van de rotzooi die ik daar aantrof. Sigarettenpeuken werden achteloos weggegooid, rijdende rokers die op parkeerplaatsen hun asbak op de grond leeggooiden, overal kauwgummi. Nee, het kon beter.
   Nederland is een rijk land en de overheid kan veel doen en aanpakken. Dat is hier in Thailand (en in alle ontwikkelingslanden of drempellanden) niet een prioriteit. Dus blijft veel vuil liggen.

   Wat ik hier geweldig vind is dat ik mijn verzamelde flessen, plastic, papier en zelfs kookolie naar een plaats kan brengen en we krijgen er nog een paar baht voor. Voor dezelfde afval moet je in Nederland niet alleen betalen, maar ben je ook nog verplicht deze gescheiden weg te doen. De mensen staan altijd verbaasd dat men in Nederland ervoor moet betalen om vuil weg te gooien.

   Ik ben het er wel mee eens dat Thailand nog een lange weg heeft af te leggen. Ik hoop alleen dat het een betere oplossing wordt dan in Nederland, waar je inmiddels voor alles moet betalen tot op de plastic zak in de supermarkt toe. Die gebruiken wij hier als afvalzak. In Nederland betaal je ervoor en moet je ook nog eens losse afvalzakken kopen, want er wordt voor je plastic alleen standaardzakken gebruikt!

   Trouwens, hier doe ik ook iets dat in Nederland al lang niet meer kan: ik verbrand mijn tuinafval. In de hoek van de tuin heb ik twee grote betonnen tonnen, waarin ik al het gras en ander tuinafval in kieper. Dat wordt snel droog en om de zoveel maanden steek ik de boel in brand. Het smeult dan een paar dagen en uiteindelijk heb ik goede as om in de tuint te kunnen gebruiken. Dit even terzijde…

   • NicoB zegt op

    SjaakS, prima wat je doet en met je gedachten over NL ben ik het eens. Jammer dat je tuinafval verbrand, het residu na verbranding kan inderdaad de tuin in, maar is wel ongeveer de meest laagwaardige bemesting. Dat verbranden is erg milieuonvriendelijk, je zou het ook in een compostbak kunnen deponeren, hoef je dat niet te kopen, vervuil je de atmosfeer niet en heb je een bemestingsproduct. Aan jou uiteraard wat je doet.
    Groet
    NicoB

    • Sjaak S zegt op

     Waarschijnlijk heb je gelijk, maar ik heb al drie jaar lang geprobeerd te “composteren”… dat lukt me hier niet, niet zoals in Nederland. En aangezien wij nogal een dikke kleilaag op de grond hebben, kan ik de as vermengen met de grond, zodat deze wat losser wordt.
     Is het werkelijk zo slecht voor het milieu om iets te verbranden? Er blijft nauwelijks wat van over en zooooo veel heb ik nou ook weer niet..
     Als ik een beter alternatief heb, wil ik dat meteen uitproberen… 🙂

     • NicoB zegt op

      SjaakS, hoop dat de moderator dit niet als een chat ziet. Kijk eens op deze site: http://www.velt.nu/composteren. Je kunt bij het tuinsnoeisel ook je keukenafval deponeren, zie deze site ook vwb. wat er aan keukenafval niet in moet.
      De kleigrond wordt van compost aanzienlijk losser dan van as, voeg ook wat schoon zand of rijke aarde toe aan je compost, dat maakt de klei ook wat losser.
      Ja, het is slecht voor het milieu om iets te verbranden, smog komt mede door verbranding op lage temperatuur.
      Wel even geduld hebben, composteren neemt wat tijd.
      Succes gewenst.
      NicoB

      • th nl zegt op

       Het verbranden is ook gezellig als je dichtbij buren heb kunnen die proberen de stank en de troep die weg waait buiten de deur te houden en met de thai’se bouwstijl blijf je het dan nog binnen ruiken.
       We hebben net buiten het resort een boer die het op zijn tijd doet (het verbranden voor het geval er iemand denkt dat ik iets anders bedoel) en het hele resort (geniet) mee in de stank en smog.

      • Joost M zegt op

       Compost maken duurt 1 jaar en in de droge periode , een beetje nat houden…en wormen toevoegen versneld het proces…Heb in de moestuin geen kunsmest meer nodig.

    • E.v.d.Weyde zegt op

     as is ook een goede bemester, goed voor de grond

  • pete zegt op

   In Nongkhai word elke morgen om 0400 uur 7 dagen per week de straat aangeveegt.

   Elke morgen tussen 0500 en 0600 komt er een vuilniswagen langs om alle afval mee te nemen ,

   Kom daar in Nederland eens mee .

   totale kosten Gratis

 5. Henk zegt op

  Jazeker kennen ze in Thailand statiegeld ,alleen in beperkte mate .
  De dunne flesjes cola en fanta die vaak in een plastic zakje worden geschud met ijs erin zit 5 Baht statiegeld op .
  Ook op sommige sodaflessen zit ook statiegeld . Dus de zin met ::
  Echt statiegeld bestaat niet in Thailand, klopt niet .

  • Sjaak S zegt op

   Ja, klopt…en de soda is goedkoper ook. Ik koop telkens een krat bij de lokale winkel en betaal na aftrek van het statiegeld voor eenzelfde aantal flessen soda minder dan voor de weggooiflessen van de macro, die ook nog eens een geringere inhoud hebben.

   • L.Burger. zegt op

    Wij hebben de soda van de statiegeldkrat ook een tijd gebruikt.
    Vieze kratten. Stoffige flesjes. Roest aan de dopjes en minder bubbeltjes / druk op het water.
    Nu gebruiken we weer gewoon de weggooi flesjes.

 6. jos zegt op

  Wij scheiden al ons afval, plastic, papier en blik.
  Dat gaat in grote doorzichtige zakken en zetten we voor bij de weg.
  Meestal binnen 20 minuten weg

 7. rudy zegt op

  Hallo,

  Ik doe het nog anders waar ik woon in Pattaya.

  We zetten de lege flessen en de blikjes apart in een plastiek zak elke twee dagen gewoon naast de deur van onze flat, elke twee dagen komt een oude motorbike taxidriver die ophalen om 5 uur ’s ochtends… dus heeft mijn vriendin enkel nog twee plastiekzakken met keuken-afval die we in de ton deponeren naast de Familymart juist hiernaast.

  Rudy.

 8. ruud zegt op

  Ik vraag me af, wat ze uiteindelijk met al die lege flessen doen.
  De hele handel in zee dumpen?

 9. Sjaak S zegt op

  Sinds een paar maanden pas ik een methode toe die ons plastic afval dramatisch reduceerde. Ik denk dat we nu zeker 80% minder afval hebben.
  Waarom? Voorheen kochten we flessen water (Makro, de goedkoopste, eigen merk). Ook ruilden we vaak twee lege grote flessen om voor voor volle, maar dat water is minder goed van smaak.
  Een paar maanden geleden kocht en installeerde ik een filter-installatie en sindsdien drinken wij gefilterd kraanwater. Geen nare bijsmaak, maar vooral geen bergen plastic flessen meer….

 10. Rob Tha Mai zegt op

  er wordt gesproken over blik, maar ook dit moet weer gescheiden worden aluminium levert meer op dan metaal.
  De vuilnismannen, wij kijken er nogal op neer, maar deze mensen moeten zich inkopen om vuilnisman te mogen worden, 10 jaar geleden was het 5.000 Bath inkoopsom.

  ik heb zelf meegemaakt een man met een Saleng (zijspan) op zijn kop in de vuilnisbakken, na een half jaar was hij ondernemer hij had 2 vrouwen personeel, die dan op hun kop stonden en hij reeds de saleng.

 11. joris zegt op

  Toch ben ik bang dat het inzamelen door zijn eigen succes ten onder gaat.
  Wij houden ook alles apart, plastic, blikjes en karton.
  Omdat we in de zaak best veel karton binnen krijgen verkopen we dat zelf.
  Een jaar of 4 geleden was de prijs nog 4 Thb per kilo, nu slechts 2,5 Thb per kilo

  Plastic en ijzer weet ik niet, dat zetten we gescheiden aan de weg en is altijd in no time meegenomen door iemand

 12. De+Bruin+P+B zegt op

  Goed en herkenbaar geschreven, chapeau.
  Vermakelijk en interessant/herkenbaar voor ons ouwe knarren.
  Vivo, Gruyter + et cetera, blijven bij ons immer herinneringen aan deze niet zo snelle tijden oproepen.
  Woonde in de jaren 50 in de stad Groningen, 95% v/h verkeer was lopende, fiets.
  De middenstand met paard en wagen.
  Good old memories uit de tijd dat vrijwel niemand meer bezat dan de luxe van een fiets.

 13. Steven zegt op

  Waar kunnen in Pattaya/Jomtien batterijen ingeleverd worden?

 14. William zegt op

  De legen bier/ whiskey flessen en het karton bewaart mijn vrouw zelf in haar buurtwinkeltje.
  De rest gaat in de bakken buiten die door een oude doven man wordt opgehaald.
  Heb het heel vroeger ook allemaal wel eens zelf bewaard.
  Een grote vuilniszak vol was toen iets van 50 A 60 baht.
  Als de mannen een ‘goede’ route hebben is het leven niet slecht.
  Vaak geven mensen in het voorbij rijden nog wel eens een beetje geld of een maaltijd.
  Grote vraag is natuurlijk waar blijft dat plastiek als het eenmaal de grote handelaars heeft bereikt waar deze arme mensen het brengen.
  Lees eigenlijk alleen maar kortetermijnoplossingen vaak nogmaals voor eigen gewin.
  De veroorzaker blijft altijd buiten schot.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website