Regenseizoen in Isaan

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
6 september 2016

Regenseizoen. Een gemiddelde Belg of Nederlander heeft waarschijnlijk de kriebels als ze dat woord horen. Krijg je al het hele jaar lang veel regendagen over je heen en dan hebben ze hier nog eens een nadrukkelijk regenseizoen? Neen bedankt.

Gedurende zijn jaren in een Thais epicentrum van zon, zee en vakantie, Pattaya, vond De Inquisiteur dat ook een vervelende verschijning. Daar aan de Zuid-Chinese zee, onder de palmbomen, wil je dat niet. Kijk je ’s ochtends naar de blauwe lucht, heerlijk, dus richting strandgenoegens. Tot je daar bent, een halfuur later arriveren er plots donkergrijze wolken uit het niets, steekt er een stevige, frisjes aanvoelende zeebries op. Je bent verplicht om in te pakken of je zit doornat te kleumen. Zelfs al duurt zo’n bui gemiddeld slechts een uurtje of zo, de pret is bedorven.

Met je brommertje naar de stamkroeg voor een stevige partij poolen, word je overvallen door zo’n plensbui en geraak je nat als een dweil. Ga je, met datzelfde brommertje, snel naar een eetstalletje om wat lokaal lekkers te halen, moet je een uur schuilen alvorens terug huiswaarts te kunnen rijden wegens overvloedige neerslag. Rij je met de wagen naar de Foodland om westerse geneugtes in te kopen, moet je constateren dat je terugweg afgesloten is door overstromingen. Doe je vier keer zo lang over dezelfde afstand.

Neen, in zo’n exotische strandomgeving wil je dat niet. En die gevoelens heb je net zo goed in Hua Hin, op Koh Samui, Phuket…

Hier in Isaan ervaart De Inquisiteur het regenseizoen helemaal anders. En dat heeft niets met rijst te maken, wij verbouwen er geen, ook de familie niet.

Het regenseizoen betekent hier het einde van een enorm lange warme en vooral droge periode.

Indien alles normaal, valt er vanaf einde oktober geen regen meer. Zo’n zes maanden. Alles wordt kurkdroog, stoffig ook. Indien je wat gewassen hebt staan – gras, groenten, bloemen, sierplanten, jonge fruitbomen, … moet je aan het sproeien of het gaat kapot.

Die droogte heeft echter ook zijn genoegens: altijd zon en zekerheid dat er geen regen valt. Zowat zes maanden lang. De kussens van je tuinmeubelen kan je lekker laten liggen, je parasols kan je met gerust hart open laten want er is ook nauwelijks wind.

Maar die droogte duurt lang, heel lang. Word je beu. Nu ja, De Inquisiteur toch, zijn Vlaamse roots waarschijnlijk.

En dan, normaal ergens rond eind april, vaak iets later, komen de regens. Die De Inquisiteur met vreugde begroet. Hoopvol kijk je dagelijks naar het gehemelte in de hoop de eerste wolken te zien aanwaaien.

En die komen, eerst voorzichtig, wat plagende wolken waaruit weinig nat valt. Dan, op een dag wordt je wakker, en zie – er ligt nattigheid. De eerste grote buien vallen vaak ’s nachts. En dat is leuk, want die nachtelijke regens houden een poosje aan. Overdag heerlijk zonnig, warm, heet zelfs, maar een maand later beginnen de ochtenden toch een beetje koeler te worden. De streek komt tot leven, de velden worden aangepakt, er wordt geploegd, bemest, aangeplant, kortom, er is terug veel te zien. Het aanzicht van Isaan verandert volledig, het lijkt dan een beetje op de Afrikaanse savanne – net hetzelfde klimaat trouwens. Dor en bruin verandert in groen, groen, en nog meer groen.

Vervolgens vallen de hoosbuien ook overdag. Fascinerend. Alsof je de douche openzet. Massale regenval, spontane beekjes en riviertjes ontstaan op plekken waar je het nooit verwacht. Poelen en rivieren geraken snel vol, vis en amfibieën brengen ze tot leven.

Doch altijd: de buien duren hooguit een uurtje of twee, dan overwint de zon weer voor een poosje. Zelden is het een ganse dag bewolkt, laat staan meerdere grijze dagen na elkaar. De temperaturen schommelen eindelijk eens een beetje: je word wakker bij vijfentwintig graden, rond elf uur geraakt het tot iets boven de dertig maar bij valavond zakt het terug naar een leuke zes, zevenentwintig. Sommige dagen is er een aangename, verkoelende bries, die soms, tegen de avond aan, een stevige wind wordt. Dan komt er onweer. En net als bij alles in Isaan: overdreven uitbundig. Mooi schouwspel in licht en geluid, en nog leuker, liefje-lief is daar een beetje angstig voor en kruipt dan dicht bij De Inquisiteur in bed.

Normaal gesproken, volgens zij die er lang voor naar school gingen toch, moeten die regens minderen in juli en augustus, om dan in september weer in volle kracht toe te slaan. Maar dat is net dezelfde prietpraat als daar aan de Noordzee, het weer laat zich nu eenmaal moeilijk voorspellen, er is ook veel minder regelmaat in de seizoenen door die veel besproken klimaatopwarming.

Want het huidige regenseizoen startte wel rond de gewone tijd, kende een poosje een normaal verloop, doch bleef aanhouden. Juli en augustus waren natte maanden. Er was zelfs een week of twee na elkaar dagelijks regen, twee tot drie buien per dag. Echter, enkele uitzonderingen daar gelaten, waren het buien met weinig volume, dikwijls wat motregen. En altijd de zon die tussendoor haar gezag laat gelden.

De Inquisiteur maalt er niet om. Vind het leuk. Hoeft de tuin niet te sproeien. Kan hij het gras niet afrijden. Kan hij de wagen niet wassen. Kan hij lekker lui alle karweien links laten liggen: ‘het regent schat’. Of ‘het gaat zo dadelijk regenen’. Of, in een erg luie bui, ‘vandaag zal het regenen’.

Kan hij zijn ietwat gekke mededorpelingen observeren. Die vreemd acteren met die regens. Soms zie je een ganse dag niemand. Zitten ze thuis onder een afdak te filosoferen. Of melden ze domweg midden van de dag dat ze wat gaan slapen, ze kunnen toch niets doen nu.

Anderen trotseren het fenomeen regenseizoen als de beste Europese noorderling. Ze werken zoals De Inquisiteur dat normaal gezien nooit ziet. Want het is nu minder warm is de uitleg van deze ijverigen. Ze bouwen, verbouwen, kappen hout, gaan op jacht. Want op de rijstvelden hoeven ze niks te doen, dat groeit vanzelf.

Kortom, die regens maken de mensen hier wat gekker, zoals de stevige winden daar aan de Noordzee vermoedt De Inquisiteur.

9 reacties op “Regenseizoen in Isaan”

 1. Franky R. zegt op

  Prachtig beschreven weer.

  Ook ik heb het regenseizoen mogen ervaren, en vreemd genoeg vond ik het verkwikkend zelfs.
  In tegenstelling tot regen in dit kikkerlandje, wat bij een lange aanhoudende periode zelfs agressie opwekt.

  Jammer genoeg ben ik te jong en/of heb ik niet de financiële middelen om voor een lange periode in Thailand te wonen.

 2. René zegt op

  Prettig geschreven. Met kennis van zaken van St.-Kat.-Waver waar het weer zowat het basisgesprek van de dag(en) vormt. Misschien zoals overal. Woon zelf ook daar en zie de groentenkwekers in België en in Isaan ongeveer hetzelfde doen en hoor ze hetzelfde zeggen. Maar…. als het weer wat lang duurt dan wordt er geklaagd, als het te kort duurt… wordt er geklaagd. Te warm: geklaagd, te koud: geklaagd. De weergoden weten het ook niet meer wanneer zij voor de tuindersstreek in België nog goed kunnen doen, laat staan dat ze het weten in Isaan. Zelf wen ik er wel aan om eens geen regen te hebben 🙂 en voor mijn schooouders zou ik toch dringend eens een fles sneeuw moeten meebrengen…
  Het is maar goed dat alles in deze streken toch redelijk eerlijk verdeeld is voor wat betreft het weer en dat de mensen in Isaan zich staande kunnen houden met hun landbouwinkomsten (die soms toch een beetje ondermaats zijn).
  Ik vindt het toch goed dat wij REGEN krijgen hier en ginder, want als ik mijn goed vriend en peter van mijn zoon hoor, die in Namibië geboren is: hij was 21 jaar wanneer hij de eerste maal regen zag. Geef mij die plensbui er dan maar bij en die fles sneeuw… daar heb ik nog geen oplossing voor maar ik werk eraan.

 3. WILLY 3 zegt op

  Heb van op mijn terras in Isaan (Baan Chaywan),spiig genoeg enkel in augustus,ook kunnen genieten deze zomer van de rust gevende plensbuien. Je verhaal is mooi verwoord en geeft het werkelijke leven ver van de drukte van Bangkok of van het lawaai van Pataya bijna picturaal weer. Om van te smullen. Bovendien geef je er het onderliggende Vlaamse tintje aan.Ik blijf je verder volgen

 4. Jacob zegt op

  Weer prachtig geschreven Inquisetor,ben ook gek op het regenseizoen,lekker koel en alles groeit als kool,de dagelijkse klus is ook uit mijn handen genoemen want de bomen en planten worden voor zien van water,en als het dan de hele dag regent heb ik een mooi excuus om op bed te blijven liggen,vind het alleen zielig voor de wekelijkse markt,gisteravond een hoosbui,dus er werd vroeg ingepakt en alle onverkochte waren werden ingeladen,zodat de mensen inkomsten misten,maar ben blij met de regen de hele Isaan is groen,een geweldig gezicht,heb 2 liefdes in mijn leven mijn vrouw en de Isaan.

 5. Slagerij van Kampen zegt op

  Als “koel” ervaar ik het regenseizoen bepaald niet. De lucht lijkt eerder op stoom uit een kapotte auto radiateur. De meeste toeristen blijven dan ook weg. De vliegen en muggen helaas niet! Dit is hun seizoen. Mijn seizoen? December, januari. Koel, geen ongedierte, en geen modder.

  • Jacob zegt op

   Hoop dat de moderator dit niet als chatten beoordeeld,doch het fenomeen zoals door de slagerij beschreven,stoom uit een kapotte auto hier terplaatse nog niet mee gemaakt,en wat betreft koel,ieder ervaart het op zijn manier,heden nacht was het 24 graden hier,op het ogenblik regen,dus het wordt vandaag niet warmer dan 27/28 graden,het kan zijn dat in andere streken of delen van Thailand het fenomeen wel voorkomt,dus de beoordeling is afhankelijk van waar de slagerij woont.

  • koos zegt op

   Ik ben het helemaal met u eens.
   Het is de slechtste tijd van het jaar vooral augustus en September.
   Temperatuur geen probleem maar de luchtvochtigheid maakt het onaangenaam.
   Ongedierte inderdaad volop naast muggen en vliegen ook rondtrekkende slangen en veel slakken en rupsen die je planten op eten.
   Verder is het gevaarlijk op de weg gas midderen kan een thai niet, dus veel ongelukken.
   Ander probleem is dat alle beton en tegels groen worden en spiegelglad.
   Gisteren nog even een vriend wezen opzoeken die op zijn eigen erf onderuit was gegaan.
   Dus voor mij begint het mooie seizoen in Oktober.

 6. rentenier zegt op

  Alweer 25 jaar geleden als nieuweling in een klein gehucht 50 km ten Oosten van Udon Thani (Nong Mek Noi) heb ik eens een regenseizoen meegemaakt toen er nog geen electriciteit was, dus geen TV, geen Koelkasten, geen Fan of Airco…. Als savonds laat de herrie van de kikkers oorverdovend was, trokken de mannen met hun lampje op hun voorhoofd en een mandje op de rug, de velden in. Overdag bleef iedereen in de hut (betere omschrijving van wat hun woning was) en ik vroeg me steeds af wat ze eigenlijk al de tijd in de hut deden… wat mij zo’n 9 maanden later in het gehucht opviel was dat er vrij veel babies waren geboren. Dit is geen grap maar echt waar. Hoe moest men anders de dag doorbrengen? men had geen sofa, geen tafel met stoelen in huis, alleen slechte matrassen boven waar men z.g.n. slaapvertrekken had geimproviseerd. Die hutten hadden allemaal een stalen dak wat een enorme herrie maakte bij harde regen. De armere mensen hadden een dak van gebruikte, roestige metalen platen met oude spijkergaten waar het overal drupte en men een bakje er onder zette.Men had geen geld voor dakgoten, geen erfverharding dus als je door die natte rode grond moest lopen, dan had je een laag van 5 cm dik onder je schoenen plakken. Op slippers kon je helemaal niet lopen want die bleven in de modder steken en als je hard trok om ze er uit te krijgen, dan trok je een bandje kapot waardoor de slipper op een heel rare manier aan je voet hing. Het had iets ‘verfrissends’ vooral omdat je je dagelijks met een emmer bij een water put stond te wassen want er was geen stromend water. We gingen in onze onderbroek heerlijk in de stromende regen staan. Er waren toen nog geen mobieltjes of ATM’s. Als men geld uit het buitenland verwachtte dan moesten we 50 km verder op met een Songtel of rode bus naar het ‘grote postkantoor’ voor Internationaal telefoneren of naar de bank met je boekje…of je in de overvolle Songtel zat of in de rode bus met de schuiframen geopend, je werd kletsnat. Die goede oude tijd had nog eens charme en was ook……romantisch want al die pas geboren babies in het gehucht. 9 maanden later.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Ook in Pattaya schuw ik het ‘regenseizoen’ niet hoor. Zoals terecht aangegeven, het ergste wat er kan gebeuren is nat worden of een uurtje oponthoud. De 24/7 strandliefhebber/zonaanbidder kan in de zomerperiode volgens mij toch beter en goedkoper aan de Turkse Riviera terecht, maar verder is het redelijk onzinnig om je door het woord ‘regenseizoen’ te laten afschrikken.
  Het schommelen van de temperatuur, zeg maar het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur op een dag, is in Pattaya alleen juist in het droge seizoen groter dan in het regenseizoen. Ik neem toch eigenlijk aan dat die verschillen in de Isaan ook in de winter groter zijn dan in de zomer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website