Plasticsoep

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
25 augustus 2017

Thailand staat in de top-10 van grootste plastic-vervuilers. Wie hier geweest is zal dat niet verbazen. Elke aankoop gaat in een plastic zakje, ook al is het het enige wat je koopt en zit het al ingepakt (uiteraard in plastic).

We hebben net een taartje weggewerkt, of beter gezegd 2 gebakjes. (Met zijn tweeën, dus maar eentje p.p. (helaas):-)). Die staan per stuk op een taartpuntvormig plastic onderzettertje. Dan zit er een plastic folie omheen (die je er gelukkig wel makkelijk af kunt halen) en daaroverheen staat dan weer een taartpuntvormig doorzichtig plastic soortement stolp. Je krijgt er plastic lepeltjes bij, die natuurlijk in een folie zitten. Bij de kassa gaat alles dan in een plastic zakje. Zo kom je dus met gemak in de toptien.

Wij willen op ons bescheiden niveau onze bijdrage leveren aan een lagere notering en zorgen er dus voor dat we een boodschappentas bij ons hebben. Met name op de markt kost het dan toch nog moeite om duidelijk te maken dat de groente echt niet eerst een plastic zakje hoeft. En bij de supermarktkassa moeten we regelmatig duidelijk maken dat er in een halfvolle boodschappentas nog een heleboel bij kan, want als er 4 dingen in onze tas zitten wil het kassameisje er al een plastic zakje bij pakken.

Gemak dient de mens, dus met enige regelmaat eten we buiten de deur of halen we wat te eten bij een van de talloze restaurantjes of streetfoodkraampjes langs de weg. Dat is hier vaak zelfs goedkoper dan wanneer je zelf gaat koken. Een afhaalmaatlijd gaat hier, je voelt hem al aankomen, in plastic zakjes, die vervolgens bij elkaar in een plastic zakje gaan. Om ook daar wat bij te kunnen dragen aan vermindering van de plasticsoep hebben we een handig pannensetje aangeschaft.

De afhaalthai van vandaag had de bedoeling van de pannetjes niet helemaal begrepen. Maar we blijven het van de zonnige kant bekijken: het scheelde wel afwas.

Rechts op de foto boven van de goedlachse uitbater van DP Coffee in Hang Chat zie je 2 “schitterende foto’s” van de taartjes in hun verpakking.

11 reacties op “Plasticsoep”

 1. Bob zegt op

  En dan niet te vergeten al dat foam, gebruikt als bord en dan in de vuilbak

 2. Peter zegt op

  Moderator: Voor dergelijke stellige beweringen graag een bronvermelding.

 3. Rob zegt op

  Ik wil het er niet eens meer over hebben, gag mijn schoonfamilie al een aantal boodschappen tassen maar ze begrijpen het nut er gewoon niet van, of willen het niet begrijpen.

  Denk dat het enige wat zou helpen als de VN Thailand sancties op gaat leggen

 4. TH.NL zegt op

  Inderdaad gebruikt men in Thailand (te)veel plastic maar met etenswaar is het wel zo hygiënisch. Als je in Nederland eten haalt bij de Chinees, visboer, cafetaria etc is ook bijna alles verpakt in plastic. Het grote verschil zit hem in het scheiden. Hopelijk gaan ze dat in de toekomst beter doen. Het appartementencomplex in Chiang Mai waar ik vaak vertoef doet het al wel voor een groot deel.

 5. Henk Hauer zegt op

  Het gebruik van plastic zakken vind ik makkelijk. . Het probleem is, dat na gebruik het overal los ronsd slingerd
  De Thai gooien makkelijk iets op straat. bij veel wind zie de plastic zakken als belonnen door de lucht vliegen.
  Ik ben geen voorstander van het Singapore systeem behalv de boete voot het op straat gooien van afval. Daar een forse boete op zetten, en dit ook handhaven, zal een groot deel van het probleem opheffen.

  • NIcky zegt op

   Jaren terug heeft men dit proberen in te voeren. Toen hing er op DonMuang een groot bord. No littering. 3000 baht fee. Maar verdwijnt net zo snelals alle andere regels

 6. Bert zegt op

  Als wij boodschappen doen nemen we altijd een grote tas mee (van Gamma en Jan Linders) en bedanken voor de plastic tasjes. Er is zelfs één supermarkt (Max Value)die een actie heeft lopen, als je geen plastic tasjes neemt krijg je voor iedere 300 Thb een stempel en 10 stempels krijg je een tegoedbon van Thb 25.
  Volgens mij zijn wij de enige die meedoen, want bijna iedere keer moet vrouwlief de cassiere weer uitleggen over die actie.
  Bij Big C nemen wij de plastic tasjes wel mee, die worden gebruikt als vuilniszak. (we blijven Hollanders).
  Maar plastic weggooien doen wij niet. Wij verzamelen dat in een grote zak en als die vol is zetten we die aan de weg. Meestal is die dan binnen 5 minuten weg, hebben wij onze goede daad weer gedaan die dag en iemand die plastic verzamelt is blij.

 7. Pieter zegt op

  Naar mijn mening is dit recentelijk reeds ter sprake gekomen naar aanleiding dat het niet meer toegestaan is om flessen water te verzegelen met een simpele krimp folie.
  N.B. die krimp folie, daar maakt de overheid een probleem van, iets met splinter en balk in oog?

  • Pieter zegt op

   Overigens, die krimp folies zitten nog steeds op die flessen dus wanneer dit in werking moet treden, wellicht met St. Juttemis, wie zal het zeggen.

 8. HansG zegt op

  Zelfs soep, vruchtensap of fruit in een plastic zakje.
  Rietje of prikkertje voor onderweg.

 9. TheoB zegt op

  Weer een leuk verslag voor de achterblijvers van de dingen die julle zoal opvallen in den vreemde.
  Ik kan jullie uit eigen waarneming vertellen dat het op Bali en in Viet Nam net zo (erg) gesteld is met het plasticgebruik en de plasticvervuiling.
  Ik vermoed dat het in heel Azië (met uitzondering van Singapore en Hong Kong) zo is.
  Ik wijt het aan onwetendheid en de millennia-oude gewoonte je niet om het afval te hoeven bekommeren omdat het allemaal afbreekbaar en dus weer voedsel voor de natuur was.
  Helaas is het al zo dat microplastics zijn aangetoond in flessenwater, bier, honing, zeezout.

  Wat is de bedoeling van dat bordje กรุณารอสักครู่ (een momentje alstublieft) daar op de toonbank?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website