Lezersinzending: Milieu moraal van Thai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
8 april 2018
Foto: Shutterstock.com

In Thailand en in het bijzonder in “mijn” Hua Hin tref je op zeer veel plaatsen bergen afval aan. Huiseigenaren of huurders zijn denk ik te beroerd om de bijdrage aan de blauwe afval tonnen te betalen, bouwafval, tegels sloophout, al dan niet asbest houdende dakbedekking, enzovoort enzovoort.

Ook waar bij dit soort dumpplaatsen borden geplaatst zijn door de provincie dat op straffe van overtreding, illegaal storten dus, de vervuiler op een forse boete kan rekenen. Hoe vaak wordt die boete geind? Voor zwerfhonden, katten en ratten een waar paradijs, maar zeker niet zoals het hoort.

Een buurman die op eigen initiatief als conciërge voor de hele buurt fungeert, zo bij een 50 huizen rondloopt en rondrijd zou tegen voornoemde praktijken moeten optreden, maar wat schetst mijn verbazing hij biedt aan boom en plantafval, bouwafval, tegels sloophout, al dan niet asbest houdende dakbedekking voor een klein bedrag op te ruimen! Wat doet hij? Hij stort de rommel in zijn oude pickup truck rijdt het nabijgelegen land in stort het waar hij maar wil, zelf de grote rioolputten zijn niet veilig voor deze milieu terrorist.

Ik heb al foto’s gemaakt van deze bevuilende en illegale praktijken, maar krijg geen luisterend oor, andere buren kijken liever weg, zij hebben immer volgende week een klusje voor deze a-sociaal.

Blijkbaar hebben Falang’s een andere moraal dan de Thai zelf.

Ingezonden door Yuundai

18 reacties op “Lezersinzending: Milieu moraal van Thai”

 1. Marinus zegt op

  Bij een bezoek aan de Erawan watervallen in Kanchanaburi kregen mijn vrouw en ik te horen, dat buitenlanders in het algemeen geen afval dumpen. Inderdaad dumpt men hier heel gemakkelijk afval. Dat zie ik vrijwel overal in Thailand, Hoewel In Chiang Khan en omgeving leek het schoner. Nu is het ook wel zo,dat bijvoorbeeld in Nederland er vaker afvalbakken staan. Ons systeem om afval te scheiden en de gemeentelijke afvoerplekken, werken ook positief door. Daarnaast krijgen wij meer educatie op dat gebied. Mijn Thaise vrouw wijst mij vaak op Thaise mensen die zelfs in bijvoorbeeld een bankgebouw hun plastic koffiebeker laten staan. Echt Thais zegt ze dan. Afval dumpt men ook in Nederland en daar gaat het dan ook vaak om criminelen die drugsafval dumpen in de natuur!

  • Yuundai zegt op

   Marinus, Ik heb het in mijn artikel over gewone mensen en niet over criminelen en hun drugsafval!

 2. geert barbier zegt op

  Tja. Dat is zo. Wordt ook niks aan gedaan om het te veranderen.

 3. bob zegt op

  Denkt u dat het bij u anders is dan hier in Pattaya-Jomtien? Heb herhaaldelijk geklaagd, foto’s genomen en opgezonden, de plaatselijke krant geïnformeerd maar er gebeurd niets, helemaal niets. Schandelijk en schadelijk en niet alleen voor het milieu.

  • Yuundai zegt op

   Bob, ik denk zeker niet dat hethier anders is dan waar ook in Thailand zoals in uw Jomtien. Ik probeer enerzijds aan te geven dat en de gewone Thai beter moet worden opgevoed wat de konsekwenties zijn van dat overal storten van afval en anderzijds dat de overheid, zowel de locale als de landelijke overheid hier een taak aan zouden moeten hebben. Ben het verder geheel met u eens, blijven reageren dus!

 4. Tino Kuis zegt op

  Toen ik bijna twintig jaar geleden in Thailand kwam wonen was er in het stadje Chiang Kham een vuilnisophaaldienst maar niet in de dorpjes eromheen, en dus ook niet waar wij woonden. Mensen verbrandden hun afval of gooiden het in het bos want de stortplaats lag tien kilometer verderop. Er kwam wel regelmatig iemand langs om papier, metaal en glas op te halen.

  In de vijftiger jaren ging ik vaak logeren bij een oom en tante in Hoogezand. Daar kon je de ratten zien lopen over het afval in het Winschoter kanaal.

  Tien jaar geleden kwam er een ophaaldienst voor alle dorpen in de hele gemeenten. Ze kwamen eens per week langs, er kwam een afvalscheidings-verwerking en verbrandingsinstallatie. Er lag daarna veel en veel minder afval op straat en in de natuur. Nog te veel.

  Ik begrijp dat er twee jaar geleden stevige protesten waren tegen tegen de vuilstortplaats in tambon Thab Tai , vijf (?) km van Hua Hin wegens stank en waterverontreiniging. De burgers zijn wel degelijk betrokken.

  Wat ik wil zeggen is dit: het heeft weinig met buitenlander of Thai te maken en ook niets met moraal maar met onvoldoende maatregelen en de handhaving ervan door de Thaise overheid. Thailand is rijk genoeg om een goede afvalverwerking op te zetten. Dat moet de overheid doen, en ik weet dat veel burgers daar op aandringen want ook zij hebben last van het afval. De schuld geven aan de moraal van de Thai is onzin en leidt tot niets.

  • Yuundai zegt op

   Tino, er is hier een heel lange weg te gaan. Ik geef niet de schuld alleen aan de Thai,nee er is zoals ik aangaf een complex van problemen en dus ook van oplossingen. Dat het weing te maken heeft met buitenlander of Thai zijn ben ik NIET met u eens, er wonen immers vele malen meer Thaien dan buitenlanders, die laatsten hebben vanuit hun opvoeding een andere kijk hebben op hoe ga ik met MIJN afval om. DIE Thaien maken er zo vaak een enorme rotzooi van onder het motto, waar ik mijn vuil stort is letterlijk en figuurlijk de ver van mijn bed show.

 5. l.lagemaat zegt op

  Deze week was de gouverneur van Chonburi, Pakarathorn Thienchai, op inspectiebezoek op het eiland Kho Larn voor de kust van Pattaya.De noodtoestand was inmiddels uitgeroepen over de enorme hoeveelheid stinkende afval.
  Hij sprak de historische woorden: “Hier moet ingegrepen worden en het afval van het eiland afvoeren!”

  Hoe dat dan wel moest, kwam geen antwoord.De tweede boot voor afvoer was al bijna een jaar kapot. De maatregelen om minder toeristen toe te laten op het eiland werden niet toegepast.
  Kortom veel geblaat, weinig wol!

  Een gezegde: Veel beloven weinig geven,
  doet een Thai in vrede leven!

 6. Adje zegt op

  Het is bijna geheel aan het systeem te wijten.onvoldoende vuilnisbakken, ophaalsysteem dat niet goed werkt, onvoldoende verbrandingsovens enzovoor. bij mij staan op 10 meter van ons huis 4 blauwe tonnen, daar maken 20 huizen gebruik van. wordt 1x week opgehaald. Wat eerder is aangehaald gebeurt hier ook. Hele bomen, bouwafval enz en binnen een dag alle tonnen weer vol.Waarom niet 1 ton per huishouden/ en dan met deksel zodat ongedierte ook geen kans heeft. Wat afvalsysteem betreft loopt Thailand hier nog een jaar of 40 achter.

  • Yuundai zegt op

   Hier in Hua Hin “huur” je zo een blauwe afvalton voor een paar bathjes, en worden deze blauwe tonnen eens per week door de afval ophaaldienst geleegd, ook dat is voor veel Thaien te veel. Dus wordt er in het wild gedropt of nemen ze het mee naar hun werk en vinden onderweg een plek om het kwijt te raken. Mijn afvalton staat vast gemaakt aan een ectriciteitspaal, ( voor de honden ) maar door de dienst snel los te maken. In die ton heb ik aan de onderkant grote gaten geboord, zodat bij het schoonmaken als de afval ophalers langs zijn geweest even flink de waterslang er op zet en begin met een schone afvalton.

 7. Francois Nang Lae zegt op

  Als het met de milieumoraal van de farang beter gesteld zou zijn zouden die niet gewoon alleen maar voor hun eigen plezier naar Thailand op en neer vliegen. Al dat zwerfafval in Thailand springt natuurlijk veel meer in het oog dan de uitstoot van allerlei rommel in Nederland, maar als het gaat om het effect op het milieu in zijn totaliteit kunnen we maar beter onze mond houden. De ecologische voetafdruk van een Nederlander was in 2016 5,28ha, van een Thai was dat 2,66 ha. Nederland staat daarmee op de 38e plaats van de ranglijst, Thailand komt pas op plaats 98. (En in dit geval is het hoe lager, hoe beter).

  Dat neemt niet weg dat het heel jammer is dat het op veel plaatsen in Thailand zo’n rotzooi langs de weg is. Maar als Nederlander de Thai gebrek aan moraal verwijten is wel heel erg de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet.

  • Yuundai zegt op

   Francois, Ik woon onafgebroken reeds meer dan 5 jaar met mijn gezin in Thaialnd. Je kan in jouw betoog de hele wereld problematiek er bij halen en ” bewijzen ” met de door jou genoemde ecologische voetafdruk in Nederland. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het aantal Nederlanders op de Nederlandse oppervlakte, de zeer hoogstaande industriele ontwikkeling en de controle op naleving van de geboden en verboden van overheidswege. Dat je als naar Thailand geemigreerde Nederlander geen vingertje mag wijzen naar de rotzooi makende Thai spreek ik tegen “de ketel is in jouw opmerking wel heeeeeel erg zwart” .

   • Francois Nang Lae zegt op

    Mijn reactie gaat niet over dat je er niks van mag zeggen. Ook ik vind die rotzooi niet om aan te zien, dus hoe meer klachten, hoe beter. Waar ik moeite mee heb is dat de moraal er bijgehaald wordt, implicerend dat “onze” moraal hoger is op dat gebied. De ecologische voetafdruk is een van de weinige, zo niet de enige meetlat die alle landen vergelijkt. Er is vast veel op aan te merken, maar toch goed om je te realiseren dat we best wat terughoudend mogen zijn met wijzen naar anderen,

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Francois,

     Helaas ben je nog niet goed ingeburgerd. Wij farangs staan een aantal trapjes hoger op de beschavingsladder dan de Thais. Het zal nog vele generaties duren voor ze ons niveau bereiken. Dat komt ook omdat de Thais helaas nooit zijn gekoloniseerd door een westerse mogendheid.

     Het gaat hier niet om feiten maar om moraliteit. Alles wat fout is in Thailand komt door het slechte karakter van de Thais en heeft niets maar dan ook helemaal niets te maken met armoede, een falende overheid en onderwijs en dat soort zaken. Het zit gebakken in hun genen en hun cultuur. Onthoud dat.

     • Francois Nang Lae zegt op

      Keihard, Tino, maar iemand moest de moed hebben het te zeggen. Dank je wel. Ik doe echt mijn best. Nog een lange weg te gaan. Nouja, over 4 jaar heb ik denk ik de diepste inzichten ook wel bereikt.

      Dat in Nederland alles zo goed gaat komt trouwens door de enorme sociale betrokkenheid die de Nederlanders met elkaar hebben, de plichtsgetrouwheid om alle regels te volgen zelfs al zouden er geen sancties bestaan, en het keiharde werken, en heeft niets van doen met de mazzel om in een gespreid bedje te zijn geboren.

 8. Henk zegt op

  Het begint natuurlijk bij de opvoeding thuis en op school dat je niet alle rotzooi en afval zo maar klakkeloos kan laten vallen ,Maar :: is er dan ook een mogelijkheid om je afval ergens in te gooien ??? NEE dus , Ga maar naar bijna alle evenementen ,eten en drinken in overvloed maar als het bakkie of het blikkie leeg is dan is een boom of paal het enige waar je je afval neer kan gooien .Ook blijft zowel de regering als de gemeente enorm in gebreke als het om opruimen gaat .Voor de mensen of kleine aannemers is er vaak maar 1 plaats om je bouw en sloopafval kwijt te worden en dat is langs de weg waar weinig mensen langskomen .
  En dat terwijl de mensen maar al te goed weten hoe het eigenlijk wel moet want dat was duidelijk te zien bij de crematie van de Koning afgelopen jaar ,dan word er in een keer alles schoon gemaakt en opgeruimd ,ze zijn in staat dan om met een tandenborstel de weg schoon te maken om dat daar een stoffelijk overschot heen komt ,maar ze zijn ook in staat om de troep een paar straten verderop te dumpen omdat de Koning daar toch niet langs komt .De meeste Nederlanders die in Thailand wonen zijn uit de 50 en 60er jaren en hebben ook de tijden in Nederland meegemaakt zonder de grijze afvalzak ,maar zulk een vieze gore troep als in Thailand heb ik in Nederland 65 jaar geleden NOOIT gezien

 9. Jacques zegt op

  Laten we wel wezen het is gewoon een zwijnenbende in Thailand op het gebied van milieu. Dat kost geld en moeite en daar is gebrek aan, onder de bevolking en bij het rijk. Illegaal dumpen, verbranden is toch makkelijk en lost ogenschijnlijk een deel van het eigen probleem op. Alles went, dus ook die rotzooi en zwerfafval langs de wegen en in het water. Oplossingen zijn er best wel voor te vinden maar er is een gebrek aan daadkracht bij alle betrokken partijen. Het zal mijn tijd wel uitdienen voordat er een ommekeer komt. Dus blijven we genieten van al dat schoons.
  Ik weet wel er zijn best wel mensen bezig met de afval, maar het is dweilen met de kraan open.
  Bij ons op de markt wordt de afval wel in zakken gedaan en voor de ophaaldienst neergezet maar die komt de andere dag en dan zijn de honden en andere dieren er al mee bezig geweest en waait alles weer over de wegen.

 10. De Inquisiteur zegt op

  Mevrouw of mijnheer Yundaai, blijf maar lekker met uw vingertje wijzen naar die vuile Thais met een ‘andere’ moraal dan wij.
  Na zooo lang hier wonen, 5 jaar reeds, hebt u daar het volle recht toe.

  En denk ik dat u na verloop van tijd wel eens tegen een te gevoelig scheenbeen stampt. Is het gedaan met zo denigrerend te doen over uw nieuwe ‘landgenoten’.

  U hebt geen flauw benul hoe de samenleving hier in elkaar steekt. Het enige dat u doet is genieten van het klimaat en de lage prijzen. Maar u verlangd, neen, eist, dat alles volgens uw regeltjes moet gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website