Kleding in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
26 maart 2018

Voorheen bracht ik onze zoon naar school, keurig gekleed in blauwe, korte broek met een messcherpe vouw, witte blouse met embleem van de school en zijn naam erop geborduurd, witte sokken tot net onder de knie en zwarte schoenen.

Onderweg zagen wij dan nog tientallen andere kinderen, die naar school gaan, soms in het zelfde tenue, maar ook in andere kleuren van een andere school. Op het ochtendappèl van de school, waar gezamenlijk het Thaise volkslied wordt gezongen, staan dan een kleine 1500 leerlingen keurig in het gelid.

Alle kinderen dus in gelijke kleding, noem het een schooluniform. Niemand kan dus pronken met eigen, soms dure kleding en niemand hoeft zich te schamen voor het feit, dat zijn ouders geen geld hebben om mooie kleren te kopen. Ja, onderweg heb je het al gezien, dat uit de mindere buurt kinderen in mooie schoolkleding op weg gaan, uitgezwaaid door moeder of oma in simpele, zeg maar gerust armoedige kleding.

Scholier

Ik ben (uitgesteld) jaloers op dit gebruik, ik had dat als scholier ook graag gehad. Mijn ouders waren niet arm, maar de luxe van mooie kleren heb ik toen niet gekend. De hele week met dezelfde broek en trui naar school (ook met hetzelfde ondergoed) en je kon gewoon zien, dat veel van mijn kleding al gedragen was door mijn drie jaar oudere broer. Andere leerlingen, vaak kinderen van winkeliers, doktoren, enz. hadden regelmatig nieuwe en mooie kleren uit dure winkels. Nee, geen merkkleding, want dat begrip bestond niet, belangrijk was in welke winkel je de kleren had gekocht. Veel kleding voor het hele gezin werd door mijn ouders bij Wehkamp besteld, niet echt modieus te noemen, maar goedkoop en het voordeel van wekelijks afbetalen, zodat de kinderbijslag niet ineens op was.

Merkkleding is een fenomeen dat ik werkelijk verafschuw. Wat moet ik nou met een T-shirt met grote letters Versace op mijn borst of een spijkerbroek met Dolce & Gabbana op mijn kont? Op zich is dat niet typisch Thai, maar het grote verschil met westerse landen is, dat de merkkleding, die je hier ziet vaak een goedkope vervalsing is van het origineel.

Uniformen

Op het platteland is geen merkkleding te koop, daar zijn geen Gucci- of Guesswinkels. De kleding is vaak van goedkoop Chinese makelij, gekocht op de dorpsmarkt; als je al eens een redelijk mooi shirt of jurk ziet is dat vaak een krijgertje van bijvoorbeeld een familielid, die in de grote stad woont en werkt. Ook gedragen kleding van een Farang is bijzonder in trek, ik heb al eens verteld, dat in het dorp van mijn vrouw een man in door mij afgedankt scheidsrechterstenue rondloopt, maar ik heb er ook al wel mannen én vrouwen gezien in een shirt van Manchester United, Ajax of Feijenoord. Hun supporters zitten kennelijk overal.

Ik ben niet zo gek op uniformen, dus de soms wel mooie kleding van al die verschillende security-mensen doet me weinig. Wel mooi vind ik dan weer de uniforme kleding (groot verschil met het woord uniform) in banken, restaurants, winkels en bedrijven. Het geeft in mijn ogen een waardig cachet aan de firma. In Nederland is dat welhaast ondenkbaar vooral vanwege de kosten.

Ik ben geen mode-politieagent, maar ik kan wel mooie kleding waarderen. De “dienstkleding” van de bar- en discomeisjes heeft tijdens hun werk letterlijk niet veel om het lijf, maar als je ze na het werk daarna in een disco aantreft, zien ze er in het algemeen mooi, sexy en elegant gekleed uit.

Vakantiekleding

Dat kun je van de Farangs vaak niet zeggen. Ik denk vaak, je hebt toch wel enig fatsoen en normbesef. Ja, ik loop overdag bij mijn huis ook in alleen een sportbroek, maar zodra zich een bezoeker meldt en het maakt niet uit wie, dan trek ik een overhemd aan. In mijn blote bast op de motorbike de stad in? Geen denken aan! En als ik ’s avonds de deur uitga, is dat in jeans en overhemd en zeker niet in zo’n afschuwelijke imitatie-camouflage broek of met een “bierhemd” of een T-shirt met die zogenaamde grappige opmerkingen als “Good boys go to heaven, bad boys go to Pattaya”. Overdag langs de boulevard in Pattaya slenteren of hangen vele Farangs in vakantiekleding, maar je ziet werkelijk onmogelijke combinaties van hemd en broek. Sandalen met sokken en een (te) korte broek, hoe kun je je zo vertonen. Over de staartjes of matjes in de nek en de tattoo’s wil ik het niet eens hebben.

Kleren maken de man ook als het vakantiekleding betreft en die in mijn ogen zo slecht geklede kerels krijgen van mij direct een negatief stempel, hoe aardig ze ook kunnen zijn.

– Herplaatst bericht –

31 reacties op “Kleding in Thailand”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Gringo stelt dat er een groot verschil is tussen een uniform en uniforme kleding.
  Ik zie dat niet zo. Het betekent allebei dat de leden van een bepaalde groep er in gelijkvormige kleding bij lopen.
  Wellicht dat Gringo bij ‘uniformen’ – waar hij niet zo van houdt – denkt aan (beroeps)groepen die door een stoer uniform een zekere mate van al dan niet terecht gezag proberen uit te stralen (hij noemt zelf als voorbeeld beveiligingsmensen), terwijl hij bij ‘uniforme kleding’ meer aan banken, restaurants, winkels en bedrijven denkt, waarbij het dan door elegantie of iets dergelijks een al dan niet terechte mate van ‘cachet’ zou moeten uitstralen.
  Het verschil lijkt me, zo het al eenduidig definieerbaar is, eerder uiterst subtiel dan groot.
  Maar misschien zie ik iets over het hoofd of heb ik er niets van begrepen.

  • Davis zegt op

   Er is een verschil tussen een ‘uniform’, en ‘uniforme’ kleding.
   Het eerste is een zelfstandig naamwoord, het tweede een bijvoeglijk naamwoord.
   Je ziet daar geen verschillen in, maar je begrijpt dat die er wel zijn.

   De ‘uniformen’ van scouts en gidsen zijn totaal verschillend.
   Maar ze gaan beiden altijd ‘uniform’ gekleed.
   Om het subtiele verschil maar even te brengen.

  • theoS zegt op

   Gringo heeft wel 6 jr vrijwillig in een Marine uniform rondgelopen. Dus met een niet zo houden van een uniform valt dan wel mee. Was toch een schattig uniformpje.

   • Gringo zegt op

    Ha ha, Theo, daar zit’m inderdaad de kneep waarom ik niet van uniformen houd.
    Eenmaal uit dienst heb ik voor mijzelf gezworen nooit meer een uniform aan te trekken en
    bovendien nooit meer een baret, hoed, pet, muts of ander hoofddeksel te dragen.

 2. Leo Bossink zegt op

  Weer een mooi artikel Gringo, ben het volledig met je eens.

 3. Foodlover zegt op

  Ik ben het helemaal eens met de schrijver. In Pattaya vreselijk al die dikke onverzorgde mensen met hun “vakantie” kleding. Fatsoen heb je toch wel van je moeder meegekregen tijdens je opvoeding. Je kunt toch wel een shirtje aantrekken als je op openbaar gebied loopt.

 4. Ronald Schütte zegt op

  ach ja, die Noord-Europese Farangs…. en Australiërs en Amerikanen….. hebben erg vaak weinig normen. Spanjaarden, Portugezen en Thailanders enz., zullen nooit met een bloot bovenlijf op een terras, aan de lunch of in een winkel komen, die hebben wel stijlgevoel (dan wel betere opvoeding gehad). Die hebben tenminste hogere normen. Die trachten niet iemand een onaangenaam gevoel te bezorgen of hun eetlust te bederven of een beetje misselijk te maken.

 5. Maurice zegt op

  Helemaal met je eens, Mr. Gringo. Ben voorstander v schooluniformen. Mag voor mij in Nederland meteen ingevoerd worden.
  En wat t uiterlijk v veel farang betreft: ook ik doe aan discriminatie. If you look like a piece of shit, people treat you like a piece of shit.
  Lekker puh.
  .

 6. John Chiang rai zegt op

  Het voordeel van schooluniformen is,dat ieder kind ongeacht zijn sociale afkomst zich gelijkwaardig kan voelen aan de andere kinderen.
  Ook voor het onderwijzend personeel is niet meteen zichtbaar of het kind uit een z.g.n.beter gestelde familie komt.
  De kleding en vooral dure merken competitie van kinderen onderling, die men uit veel landen in Europa kent,hebben af en toe belachelijke vormen aangenomen.
  Ik denk dat veel ouders in Europa het zouden toejuichen,als daar ook een uniform plicht zou bestaan.

 7. DJ zegt op

  Tja, ik geloof dat ik zo ongeveer wel begrijp wat u bedoelt. Gedeeltelijk ontkleed op een voor eenieder toegankelijke plaats anders dan het strand, geeft inderdaad niet zoveel pas.
  Maar overigens is eenieder wat mij betreft wel zelf in staat om te bepalen wat te dragen, ik ga daar niet over.
  Ikzelve voel mij op veel plaatsen in Bangkok ook wel eens under dressed met korte broek, shirt korte mouwen en sandalen maar ja ik voel mij daar toch wel erg prettig in.
  Laat ik het nu toch een beetje vertikken om met zo een graadje of 35 of meer mij te hullen in lange broek met shirt met lange mouwen en liefst ook nog ene stropdas die ik reeds lang geleden afgezworen heb.
  Heb ik ook mogen ervaren dat vele Farang die dit wel menen te moeten doen dermate hevig transpireren dat de niet echt frisse lucht hen meters vooruit en achteruit gaat, hetgeen mijn koffie of lunch reeds menigmaal bedorven heeft en mij naarstig heeft doen uitzien naar een andere zitplaats ver weg, kijk dat heb ik dan weer wel.
  Heb ik overigens toch het idee dat het door u geschrevene eigenlijk voor de goede verstaander ook veel over u zegt, maar dat is niet erg…………

  • John Chiang rai zegt op

   Natuurlijk is het geen enkel probleem dat iemand bij hoge temperaturen een korte broek, hemd of T-shirt draagt.
   Alleen of iedereen in staat is voor iedere omgeving de juiste kleding te vinden en te dragen,ben ik helaas andere mening.
   Hoewel het overal geschreven staat,zie je bij de verschillende tempels nog altijd mensen die schijnbaar hun juiste kleding niet gevonden hebben.
   Ook aan een ontbijt, of avond buffet vindt ik het uiterst onsmakelijk als je mensen ziet met z.g.n. zweet hemdjes zonder mouwen,waarbij ze met hun oksel haren over het eten van de anderen hangen.
   Niet zelden zie je dergelijke mensen vooral ook in Pattaya aan de goedkope,, All you can eat ”buffets deelnemen.
   Bovendien zijn het van figuur vaak ook nog zulke vetklossen,dat iedere verhullende kleding beter zou staan.
   Als zo iemand dan, die te kennen geeft dat hij/zij het schijnbaar niet weet hoe men zich te kleden heeft, blijft vertikken om zich aan te passen in een restaurant,zou men deze persoon de toegang zonder pardon verweigeren moeten.

  • theoS zegt op

   DJ, ga je ook zo gekleed een bank binnen? Of de Ambassade? Of een regerings gebouw? Of Immigration? Ik ben weg gestuurd bij de Immigration Bangkok, soi Suan Plu omdat ik een mouwloos overhemd droeg, eerst omkleden. Het jaar? 1977, juist negentien zeven en zeventig. Ik ben sinds dien altijd netjes gekleed en kreeg kort geleden een compliment van Thais want die zijn “fed up” van Farangs die er bij lopen zoals jij.

   • Arkom zegt op

    Klopt. Ben eens in een een maand aan een stuk in een regeringsgebouw gestationeerd geweest als stagiair. Sommige Westerlingen werden als zij zich mouwloos aanmeldden, gevraagd zich ’to be dressed appropriately’ terug aan te melden op een nieuwe afspraak. Nog niet dezelfde dag.
    Natuurlijk, in je tuin of met de buren op het platteland zit het niet zo nauw. Maar ga je met hen dineren, wees maar zeker dat ze het 110% appreciëren wanneer je je opkleed of gewoon een lange broek en hemdje met kol draagt. Verder, heb 10 jaar gewerkt in BKK, en met lange broek en overhemd uit katoen (geen das oef) is het even fris of heet als met korte broek of t-shirt. Een safaripak bestaat niet voor niets uit katoenen lange broek en overhemd met lange mauwen. In de bush is dat zelfs aan te raden ivm insectenbeten en het schuren van begroeiing etc. En de weekends in … ja Pattaya, hetzelfde. En op het strand even omkleden, ja daar zag men me in zwemshort en slippers in zee gaan. Verder kan je er eens over nadenken, dat een Thai – fier als ze zijn – je liever ziet in je hemd dan in een singlet. Wederzijds respect. Maar ook hier, de barbeer is niet het zaterdagavonddiner met je schoonfamilie. een beetje etiquette geeft alleen maar voordelen. En een stinkaard, die stinkt zowel in strak pak als in zijn singlet hoor.

   • DJ zegt op

    Beste, een shirt met korte mouwen zo ik schreef is toch iets anders dan een mouwloos shirt, zeg maar hemd, dat draag ik dan weer onder een shirt maar alleen als het koud is.
    Ik ben nog nooit ergens geweigerd, integendeel ik ben overal van harte welkom, maar ik denk dat mijn goede manieren en respect voor het land en de bewoners hier veel toe bijdragen.

 8. Mister BP zegt op

  Allereerst heeft iedereen recht op zijn eigen mening. Nederland is een land van individualisten. Dat uit zich in de kleding. Schooluniformen of schoolkleding past hier absoluut niet in. Daarnaast geef ik als docent les aan nieuwkomers, waarbij een thema over kleding gaat. Nog geen enkele keer heb ik in de afgelopen jaren een leerling horen zeggen de voorkeur te geven aan een schooluniform ook al komen ze van zo’n land vandaan. Zonder uitzondering zijn alle ouders van onze leerlingen arm. Ze mogen nog niet werken en hebben een uitkering of een toelage.

  • John Chiang rai zegt op

   Mister BP, Dit is typisch weer een Thema waar de vele meningen onderling weer sterk zullen afwijken.
   In de meeste westerse landen op het Europese continent hebben we geleerd alles wat plicht is liever niet te accepteren.
   Zelfs kinderen zullen zich bij een nog niet voorhanden zijnde uniformplicht,nooit van zelf melden om deze verplicht aan te trekken,vandaar dat ook jij dit in jou school nog nooit gehoord hebt.
   De meeste kinderen zelfs uit armere familie’s zijn wel degelijk mode bewust,en proberen ook als kinderen op hun manier,zij het met goedkopere copie’s reeds te imponeren.
   Dat bij jou in de school zoals je schrijft,uitsluitend kinderen zijn uit arme familie’s is opzich al een bijzonderheid.
   De meeste scholen zullen op zijn minst een bepaald percentage leerlingen hebben,die met hun vaak materiële denken en dure merken kleding een gewilde competitie beginnen.
   En om dit laatste te voorkomen,door iedereen de zelfde kleding plicht te geven,speel je veel andere ouders dankend in de kaarten.
   Overigens ik kom uit een land waar het plicht was,en heb dit altijd als vanzelfsprekend ervaren,en heb hier verder ook geen problemen mee gehad.
   Terwijl in de huidige scholen waar het geen plicht meer is,de neid en afgunst verhouding tussen kinderen reeds in de kinderjaren gestimuleerd wordt.

 9. Tino Kuis zegt op

  Ja, geweldig die uniformen. Leerlingen, studenten, leraren, soldaten, politie, ambtenaren, monniken, stewardessen, dokters en verpleegkundigen hebben allemaal uniformen. Moet, anders kunnen we al die soorten mensen niet uit elkaar houden en weten we niet hoe diep we moeten buigen.

  Ik pleit ervoor ook alle buitenlanders verplicht een uniform te laten dragen zodat ze gelijkwaardig worden aan elkaar en duidelijk meteen kunnen worden onderscheiden van de Thais. Misschien iedere nationaliteit een aparte kleur. Voor Nederlanders alles oranje of een combinatie van rood, wit en blauw.

  • Peterdongsing zegt op

   Voor Nederlanders alles oranje lijkt mij niet zo handig. Deze kleur is reeds in gebruik door een bepaalde groep. Daarvan zie ik er regelmatig langs komen, vaak lopend. Dan misschien toch beter rood, wit en blauw.

  • John Chiang rai zegt op

   Ik denk dat Tino wel degelijk een andere mening heeft,zodat hij met een uniform voor verschillende nationaliteiten,en zijn afkeer van reeds bestaande uniformen, bewust aan het provoceren is.
   Er zullen heus wel beroepsgroepen zijn,waarvan een enkel individu het dragen van het uniform niet waard is,omdat hij hier misbruik van maakt,maar op scholen zie ik hier alleen maar voordelen van.
   Verder zou het uiterlijk van een nationaliteit zo Tino dit haast grappig brengt,niet door een uniform kenbaar gemaakt moeten worden,maar door een goede opvoeding,die iemand precies leert waar bepaalde kleding erg pijnlijk gaat worden.
   En dat laatstgenoemde zou ook reeds kunnen gebeuren bij een uniform in rood,wit, blauw met een orange petje.555

 10. herman69 zegt op

  Ja, de kleding van de schoolgaande jeugd, mooi, ieder het zelfde, dus geen discriminatie.
  Maar voor sommige mensen kost dat handen vol geld, dat is een meerkost.
  En u bent verplicht die te kopen en te dragen.
  Geef mij niet een bepaald gevoel van vrijheid in Thailand.

  De farang aan de beurt nu.

  En waar jullie over struikelen, ieder maakt uit wat hij draagt, en als het een mooie dame is liefst
  zo weinig mogelijk he, of niet hahhaaha

  Blote bast, ik zie veel thiaen bij mij hier in blote bast lopen soms.
  Natuurlijk als een farang in blote bast loopt, en hij heeft het lichaam niet voor ja,, dat komt toch
  een beetje verwarend over,

  Een gespierde man met de nodige dosis uiterlijk prachtig of niet, de dames willen ook wat zien he. .

 11. Jasper zegt op

  Grappig, ik denk echt bijna diametraal anders dan de schrijver van dit stukje, en dan met name voor wat betreft het zich in schaarse of lelijke kleding hullen van Europeanen. Ik zie absoluut niet wat het met hogere normen te maken heeft om in een overhemd gekleed de stad in te gaan t.o.v. een mouwloos hemd.
  Het is ook hypocriet: Mannen zien graag een aantrekkelijk jong ding lopen in minipants en een powershirtje, maar owee als een dikke zwetende buitenlander hetzelfde doet.
  Het is aan niemand anders dan de persoon in kwestie zelf om te bepalen hoe hij of zij er bij wil lopen, zolang dat door de autoriteiten wordt goedgekeurd.
  Ik vind het tamelijk bible-belt achtig om verder als privepersoon daar een oordeel over te hebben.

  • David zegt op

   Je goed recht om zo te denken.
   Maar zie je die aantrekkelijke Thaise schone zitten, onder het maanlicht verliefd te staren naar de man met de buik die onder zijn singlet hangt. Zijn witte onderbenen vol muggenbeten, als het te hopen dat is. Om te zwijgen over de oksels of teennagels. In de peeskamer speelt dat zo nauw niet. Doch. Weet maar zeker dat als ze die ooit meeneemt naar haar familie, hij een hemd en lange broek zal moeten kopen, en sokken in zijn slippers moet dragen.
   Verder, de autoriteiten hebben wel een minimale dresscode voor tempel- of museumbezoek. Ga je daar dan in short en singlet naar toe en kleed jij je om in hemd en lange broek? Of blijf je daar weg.
   Maar, everyone is entitled to their own (wrong) opinion.

 12. Jan Hendriks zegt op

  Het heeft te doen met normen en waarden wat helaas door velen niet word begrepen. Men denkt te kunnen doen wat men thuis beslist niet zou doen met name aanstoot geven door transpirerend en stinkend, gekleed in een short met singlet en op sandalen, zich zelfs in restaurants durven te begeven. Gelukkig worden deze mensen toegang tot de betere restaurants meestal geweigerd.

 13. Rob V. zegt op

  Uniformen? Brrr. Ik vraag me af hoeveel van de voorstanders in hun eigen jeugd maar wat graag t/m de ubiversiteit in een uniform hadden rondhuppeld? Meer dan fe klasse verschillen op het eerste oog verbloemen doet het niet, maar kinderen zijn niet dom, die weten na wat interactie wel of iemand arm is of niet. Introduceer dan liever kinderbijslag zodat ouders wat geld hebben voor kleding etc. Beetje bij beetje een sociaal vangnet en verzorgingsstaat opbouwen.

  Alhoewel Tino zijn idee briliant is. Ik zou daar zelf nog kleurcodes aan toevoegen die aangeven of je vrijgezel bent of niet. Handig als je zoekende bent of gevonden wil worden. Op de rug kunnen dan teksten komen zoals ‘ik respecteer de Thaise cultuur, ik betaal je ฿20,000 zakgeld per maand’. Briliant al zeg ik het zelf. 555

 14. Alex Ouddiep zegt op

  De argumenten voor en tegen schooluniformen zijn duidelijk.
  Is de scholier primair een individu in wording, of vooral een deel van een groep?

  Niet te verwaarlozen zijn ook de kosten.
  Het zijn de gezinnen die deze kosten moeten dragen.
  Het gaat niet alleen om de nationale scholierenoutfit, ook zijn er de sportkleding, de padvindersuniformen en de etnische klederdrachren (althans in het noorden, op vrijdag).
  Arme gezinnen hebben maandelijks misschien een duizend baht vrij te besteden.
  Deze kosten worden hun van buiten af opgelegd.

  • David zegt op

   Uniformen zijn van hoogstaande kwaliteit. Ze worden doorgegeven, zo niet via familie, dan wel via tempel of school zelf. Alleen diegene die het kunnen betalen kopen het, de anderen krijgen het. Echt waar zo is het, ook al geeft niet iedereen graag toe doorgegeven kledij te moeten dragen. Maar dat ziet men niet gezien iedereen hetzelfde draagt ;~) Feit is dat iedereen het draagt, er niet tegen in opstand komt. Een goed systeem staat op zich. Als de maatschappij er anders over gaat denken zal het veranderen. Zo zijn de regels in sommige BKK-se colleges eens eenmalig versoepeld, en mochten scholieren op een bepaald moment het hemd uit de broek dragen. Dit werd zo slecht onthaald dat het volgende seizoen iedereen uit weer met het hemd in de broek liep.

  • Tino Kuis zegt op

   Is de scholier primair een individu in wording, of vooral een deel van een groep?

   Dat is een heel goeie vraag. Het is ook duidelijk hoe de verschillende gemeenschappen die vraag beantwoorden.

   Afgezien van de kosten, die inderdaad behoorlijk groot zijn en waar veel mensen geld voor moeten lenen, heb ik nog nooit een scholier of student horen zeggen dat ze de uniformen waarderen. Ze willen er bijna allemaal vanaf. Maar misschien ga ik wel met de verkeerde mensen om.

   • John Chiang rai zegt op

    Natuurlijk zijn er veel scholieren en studenten die het liefste geen uniform zouden aantrekken.
    Dit heeft volgens mij ook te maken met het feit, dat de mensheid in het algemeen iets tegen plicht en regels heeft.
    Maar om nu te zeggen dat dit allemaal veel duurder is dan de normaal gangbare civiele kleding waag ik enstig te betwijfelen.
    Afgezien of iemand nu uit een arme of wel gestelde familie komt,hun voorstelling om anderen te imponeren hebben velen eigenlijk reeds van de geboorte in hun genen.
    Alleen in de ogen van de meeste scholieren en studenten,zullen hoogstens diegenen deze competitie kunnen voeren,waar thuis niet op een paar Baht gekeken hoeft te worden.
    Een competitie die voor de meesten,zeker in Thailand onhaalbaar is,onnodig onrust veroorzaakt, en simpel op te lossen is met een uniform.
    Iemand die denkt dat het jaarlijkse aanschaffen van een uniform duurder is, dan het regelmatige meegaan van de up to date mode,die na een paar maanden volgens de jeugd opnieuw OUT is, die heeft zich lang niet meer in deze wereld verdiept.

    • Jasper zegt op

     Deze kleding is stukken duurder dan de gangbare kleding. Mijn zoon heeft 3 verschillende uniformen (regulier blauw, iets padvinderachtigs en een regionaal kleed) en drie verschillende soorten schoenen. Zwaar in de groei, dus 1 of 2 x per jaar moet er een nieuw kloffie en schoenen komen. Enigst kind, dus niks krijgertjes of doorgeven.
     Onze buren moeten regelmatig geld lenen om dit te kunnen betalen.
     Normale kleding komt uit china, we zijn voor 3-400 bath klaar. Flipflops, en spelen maar. Enne… Waar ik woon doen thaise kinderen niet aan de up to date mode. Men is al blij fatsoendelijke kledij aan te hebben.

   • David D. zegt op

    Beste Tino,
    Kinderen willen er in de leeftijd van 6 tot 16 jaar meestal alleen maar uitzien zoals hun leeftijdsgenoten. Uniformiteit, heet dat dan ook in de kinderpsychologie. Let maar eens op de kapsels. Als er een rage is, volgt iedereen die en heeft iedereen op school gauw hetzelfde kapsel. Enige jaren terug was dat Ducktalekapsel zo in. De fidget spinner, … Iedereen wil hetzelfde. In jouw jonge jaren zullen het bikkels of knikkers geweest zijn.
    In de puberteitsfase zal een en ander al sneller veranderen, dan zien meisjes dat er vrouwtjes met grotere rondingen zijn, andere interesses krijgen, jongens idem. Ja dan groeien ze op, en zullen ze ook hun vaardigheden leren kennen waar ze genetisch min of meer aanleg voor hebben. Dan kunnen ze gaan individualiseren en al snel specialiseren. Technische school, vakschool, letteren, wijsbegeerte, dan worden het individuen. Maar tot hun – ruwweg – 16 jaar willen ze vooral samen hetzelfde zijn, alvorens aan de harde leerschool van het echte leven te moeten beginnen.
    Het uniform op school leert vooral aan volwassenen, dat hun kinderen allemaal gelijkwaardig zijn, voor even toch.

 15. Mart zegt op

  “Is de scholier primair een individu in wording, of vooral een deel van een groep?”

  Ik denk vooral deel van een groep op weg naar individualiteit, de vraag is wanneer begint dat?
  Zag een reclamefilmpje op de Nl tv waarin een moeder vraagt aan haar kind van plusminus 3-5 jr oud wat eten wij vanavond?? Weet dat kind veel anders dan kip, patat en appelmoes? (uitzonderingen daargelaten)
  Wat is de rol van een Moeder/ Vader/ Ouder??? Opvoeden toch?, Normen en Waarden meegeven.
  Zodat als je groot/ volwassen!! bent je kunt aanpassen, en niet zoals velen heden in Nl. zich als aso gedragen en nog erger op vakantie menen zich alles te kunnen permitteren. Zoals in blote bast/ zwetend/ stinkend de winkels/ bars/ of erger instruinen op zoek naar …???
  Mijn ervaring met schooluniformen is in deze verreweg te verkiezen boven de strijd van mode kleding van de “merk” namen zoveel te meer dat deze waarschijnlijk uit dezelfde fabriek komen.
  En ja, sommige van ons kunnen zich niet verplaatsen in een andere wereld, …nooit te oud om te leren.
  Geniet van ’t leven ’t duurt maar.. te kort


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website