Je maakt van alles mee in Thailand (92)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
23 april 2024

(Ball-Ammarit KN / Shutterstock.com)

Naar aanleiding van het verhaal van Barend over zijn zoon Ivo, die een poosje in een jeugdetentiecentrum terechtkwam (zie aflevering 80) deed Jan Si Thep ook een “bekentenis”. De zoon van zijn vrouw kwam jaren geleden in aanraking met de politie en kwam er minder makkelijk af dan Ivo. Eind van het liedje was een twee weken durend verblijf in een opvoedingskamp van het leger.

Dit is het verhaal van Jan Si Thep

Naar een opvoedingskamp

Ik was in september 2017 weer aangekomen in Thailand bij ons gezin. We hebben een dochter (nu 5 jaar) en mijn vrouiw een zoon van toen 17 jaar. Ik dacht, nou eerst even rustig settelen en ontstressen.

Worden we een maand later door de politie gebeld. We hebben uw zoon gearresteerd voor het bezit van canga (wiet). Op naar het politiebureau. Hij was met een vriend aangehouden bij een controle op een route die bekend was als smokkelroute. Hij was degene die het in bezit had, dus hij werd aangehouden. Slimme vriend? Bezit van 10 gram, dit is een zaak voor de rechtbank.

Hoelang deze handel aan de gang was weten we niet maar op school kenden ze de naam van zijn vriend (die op een andere school zat) wel en dan niet in positieve zin.

Hij moest een nacht in de cel van het politiebureau. Ik heb het zelf gezien, het was een gedeeld hok met tralies en een matje op de grond. De volgende dag werd hij met een arrestantenwagen naar het districtsgerechtsgebouw overgebracht en daar in een cel gepropt.

Wij natuurlijk ook naar het gerechtsgebouw. Samen met familie en vrienden die een goed woordje voor hem wilden doen.

Voor dit soort kleinere vergrijpen spreek je met een soort van advocaat die in het gebouw rondloopt. Deze regelt de hele papierhandel, familie en vrienden tekenen dat ze voor hem instaan. Daarna naar de rechter. We mochten zoonlief weer meenemen aan het eind van de dag. Is natuurlijk niet gratis.

Na deze dag iedere 12 dagen melden. Na de vierde keer moest hij bij de officier van justitie komen en daarna naar een soort van reclasseringskantoor. Weer een hoop papierwerk en de hele dag kwijt. Kreeg hij een taakstraf te verrichten bij een overheidsinstantie. Omdat hij nog op school zat mocht hij dit op zaterdag doen bij de ambulancepost.

Ok, alles gaat zijn gangetje. Worden we door de school gebeld. Hadden ze weer die troep in zijn zakken gevonden. Wij op bezoek bij school om het te bespreken. Gelukkig wilde de school het niet aangeven bij de politie of van school sturen. Wel een alternatieve straf doen bij de monniken waar hij foto’s van moest laten zien en getekend door de monnik. Thuis toch wat herrie gegeven.

Later bleek dit nog niet alles te zijn. Het toeval wilde, dat Thailand aan het experimenteren was met een soort van opvoedingskamp in plaats van gevangenisstraf voor dit soort vergrijpen. Als je dit met goed gevolg volbrengt krijg je geen gevangenisstraf en geen strafdossier.

Dit is een programma van 2 weken onder leiding van het leger. Hij moest intern in een apart gebouw van het leger in de provincie. Samen met nog 80 andere gebruikers. De jongste 16, de oudste in de 70.

De eerste week mocht er geen contact zijn met thuis. Alles werd afgenomen, haren kortgeknipt. Aan het eind van de eerste week mochten de ouders komen. Wij daar heen. Tas vol met lekkers en fruit. Het blijft toch moeders kind. De tas werd ingenomen en later over iedereen verdeeld. We waren te vroeg, dus heb ik stiekem door het raam gekeken waar ze mee bezig waren. Werd ik teruggefloten door oom soldaat omdat ik teveel zou afleiden (555). Rond het middaguur alle ouders/echtgenotes naar binnen met deelnemers. Een praatje van de leiding en leraren wat er die week gedaan was. Het programma bestaat uit een fysiek deel om discipline en regelmaat te geven en een deel om sociaal sterker te worden met diverse onderwerpen, zelfs over seks.

Aan het einde van de tweede week werden alle ouders/echtgenotes/familie uitgenodigd voor een afrondend ritueel. Hierbij werd door de deelnemers een presentatie gegeven, een lied ten gehore gebracht van spijtbetuiging, toespraken van hoge ambtenaren en als laatste spijtbetuiging van de deelnemers tegenover hun moeder of echtgenote van het verdriet en zorgen wat ze hadden teweeggebracht. Natuurlijk tranendal.

Hierna een jaar lang 1x per maand langs bij reclassering met uitslag van urine controle om te zien of hij clean was.

Een zijjstapje: voordat we naar binnen mochten zat iedereen buiten te wachten. Toen kwam er een aardige man met iedereen een praatje maken. Ook kort even met ons. Ik had geen idee wie het was. Zie ik hem later in een auto met privéchauffeur wegrijden. Ik vraag wie was dat dan? De gouverneur van de provincie. Oeps, dan had mijn wai wel iets beter gemoeten.

En nu. School was klaar in maart. Na een half jaar niks doen (met de kippen spelen zoals een echte Thaise man betaamt) gaat hij straks vrijwillig in dienst voor een jaar.

10 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (92)”

 1. Caspar zegt op

  Als iemand dus hennep of hasj verkoopt, vervaardigd of bezit van meer dan 5 gram en tot een maximum van 30 gram, dan kan er maximaal 1 maand gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van 3.600 euro in Nederland.
  Dat is de straf in Nederland dan is die er nog genadig vanaf gekomen in Thailand , laat het een goede les zijn blijf ervan af.
  En laat die maar met de kippen spelen dan is die beter af je zoon!!!!

 2. ruud zegt op

  “We mochten zoonlief weer meenemen aan het eind van de dag. Is natuurlijk niet gratis.”

  Ik ben wat verbaasd over dat “niet gratis”.
  Voor zover mij bekend, krijg je dat geld voor die borgstelling aan het einde van de rit gewoon weer terug.

  • Arno zegt op

   Dat mag je hopen, dat je de borgsom terug krijgt, je moet niet gek opkijken als de betaalde borg foetsie is, men kijkt en wijst naar elkander speelt voortreffelijk dommertje en mag je blij zijn dat je zonder verder gedonder buiten staat.

   Gr. Arno

 3. Johnny BG zegt op

  Allereerst respect om dit verhaal neer te pennen.
  Er zijn inmiddels eindelijk een aantal landen in de wereld waaronder Canada en de sommige VS staten die hebben ingezien dat verbieden meer schade veroorzaakt en het gelegaliseerd hebben en hulde voor dat.
  Het vrije NL verdient mega via een gedoogbeleid waarbij het wettelijk linksom en rechtsoms niet eerlijk is volgens de wetgeving want het wordt gedoogd. Een ander woord voor achteraf kunnen we je aanpakken cq keihard naaien.
  Zolang tabak, suiker en alcohol in veel grotere getallen aanwezig is met al de bekende gezondheidsproblemen die er mee gepaard kunnen gaan moet je je als land schamen dat je Cannabis op de kaart durft te zetten.
  Wat zijn de kosten van obesitas patiënten, alcoholisten, rokers t.o.v. cannabis probleemgebruikers?

  Een antwoord zal er niet komen want alles is te belachelijk voor woorden.

  • Caspar zegt op

   De effecten die cannabis op de hersenen veroorzaakt, strekken verder dan dat ze ons slechts stoned, relaxed, of giechelig maken na het gebruik. Dat komt omdat de cannabinoïde receptoren zich in het centraal zenuwstelsel bevinden. Dat regelt veel functies in ons lichaam en onze hersenen. Denk aan de stemming, het geheugen, genot, pijn, angst en het motorisch functioneren – om er maar een paar te noemen.

   Bovendien bevinden deze receptoren zich door het gehele lichaam. Dat betekent dat in principe bijna elk onderdeel van ons lichaam beïnvloed kan worden door het gebruik van cannabis.

   Bron: Cannabis blog

   • Caspar zegt op

    Ja, men kan door blowen in een (acute) psychose terecht komen. Er is steeds meer bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Ook kan men door blowen in een acute psychose belanden. Advies is daarom: als men van blowen waanbeelden (en stemmen horen) krijgt of angstig wordt, wees dan extra voorzichtig (en matig) of blow niet meer. Deze persoon is dan mogelijk extra vatbaar voor psychische stoornissen.

    Ik heb de reactie een aantal keer nagelezen en kan niet anders concluderen dat dit ook geldt voor alcohol, caffeine, tabak en suiker.

 4. peter zegt op

  Maar goed dat je niet in de Filipijnen woont.

  Heb net een verhaal gelezen in Thai visa forum over een 79 jarige die elke dag een kopje thee zette van cannabis, zo kon hij de dag aanvaarden. Ziekenhuis kon nooit zijn gezondheidsproblemen verhelpen, wat wel lukte met cannabis.
  Hij is verraden en zijn schoonzoon is in arrest. Hoewel opa 2 meter hoge planten had staan, zelf geplant,
  denk ik dat deze de schuld op zich neemt, zodat opa niet naar het gevang hoeft.

 5. Tino Kuis zegt op

  Thailand probeert al lang nieuwe wetgeving om gebruik van drugs te decriminaliseren en te zien als een volksgezondheidsprobleem. Zie hier:

  https://www.reuters.com/world/middle-east/thai-parliament-passes-new-narcotics-bill-that-could-ease-overcrowded-prisons-2021-08-24/

  En dan over die verplichte drug rehabilitatie centra in Thailand: die helpen vrijwel niet

  https://www.researchgate.net/publication/51734019_Compulsory_drug_detention_center_experiences_among_a_community-based_sample_of_injection_drug_users_in_Bangkok_Thailand

  Het artikel kan gratis worden gelezen of gedownload

  ABSTRACT: Despite Thailand’s official reclassification of drug users as “patients” deserving care and not “criminals,” the Thai government has continued to rely heavily on punitive responses to drug use such as “boot camp”-style compulsory “treatment” centers. There is very little research on experiences with compulsory treatment centers among people who use drugs. The work reported here is a first step toward filling that gap. We examined experiences of compulsory drug treatment among 252 Thai people who inject drugs (IDU) participating in the Mitsampan Community Research Project in Bangkok. Multivariate logistic regression was used to identify factors independently associated with a history of compulsory treatment experience. In total, 80 (31.7%) participants reported a history of compulsory treatment. In multivariate analyses, compulsory drug detention experience was positively associated with current spending on drugs per day (adjusted odds ratio [AOR] = 1.86; 95%CI: 1.07 – 3.22) and reporting drug planting by police (AOR = 1.81; 95%CI: 1.04 – 3.15). Among those with compulsory treatment experience, 77 (96.3%) reported injecting in the past week, and no difference in intensity of drug use was observed between those with and without a history of compulsory detention. These findings raise concerns about the current approach to compulsory drug detention in Thailand. Exposure to compulsory drug detention was associated with police abuse and high rates of relapse into drug use, although additional research is needed to determine the precise impact of exposure to this form of detention on future drug use. More broadly, compulsory “treatment” based on a penal approach is not consistent with scientific evidence on addressing drug addiction and should be phased out in favor of evidence-based interventions.

  • Tino Kuis zegt op

   Een wat kortere conclusie van bovenstaand artikel:

   ConclusionThe stated policy of the Thai government that people liv-ing with drug dependence should be regarded as patientsrather than criminals is in principle an important steptoward an environment conducive to ensuring access tohumane and effective health services for IDU. The find-ings of this study indicate that the principle is a long wayfrom reality. The Thai government should phase outcompulsory drug detention according to internationalrecommendations, and in the immediate period shouldopen all treatment facilities to independent scrutinywhile working to remove barriers to voluntary, evidence-based health services for this neglected populatio

 6. Jan S zegt op

  De speciale behandeling van 2 weken is zeer positief. Dat blijkt dat hij vrijwillig 1 jaar in het leger gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website