Elektrisch douchen in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
22 juni 2018

De combinatie van water en elektriciteit gaan slecht samen is mij altijd geleerd, in Thailand kijk men daar anders tegen aan zo blijkt.

In Nederland gelden er strenge bouwvoorschriften als het gaat om elektriciteit in badkamers. Als de groep waarop de badkamer is aangesloten niet beveiligd is door een aardlekschakelaar, zijn stopcontacten in de badkamer zelfs verboden. Hoe anders is het in Thailand.

Elektriciteit in de badkamer

Thai gebruiken elektriciteit om het water in de douche te verwarmen. Mocht je denken dat zoiets alleen voorkomt in goedkopere hotels, dan kan ik je verzekeren dat dit niet zo is.

De verwarmingunit die zorgt voor warm water hangt gewoon in de douche. Ik heb daar altijd erg aan moeten wennen. Vooral in de wetenschap dat je ook niet altijd een aardlekschakelaar hoeft te verwachten. In sommige gevallen ontbreekt er zelfs een aardedraad. Sterker nog ik heb een keer een badkamer in een hotel bekeken waar de elektriciteitsdraden zichtbaar er aan alle kanten uitstaken.

Wel degelijk voorschriften

Ook voor de water heating unit die in Thaise badkamers gebruikt worden, gelden er wel degelijk voorschriften:

 • De heating unit moet altijd hoger geplaatst worden dan de douchekop.
 • Er moet voldoende afstand zijn tussen de heating unit en de douchekop.
 • De water heating unit moet geaard zijn.

Hoewel de water heating unit spatwaterdicht is moet contact met water natuurlijk wel vermeden worden. Dit heeft vooral met de plaatsing te maken. Vaak zie je in de praktijk een voorbeeld van hoe het niet moet. Je ziet bijvoorbeeld dat de water heating unit te laag hangt. Of er lopen maar twee draden, dus geen aardedraad en ook deze kunnen in contact komen met water. Levensgevaarlijk!

Geen farang geëlektrocuteerd?

Hoewel er wel regelmatig Thai geëlektrocuteerd worden tijdens het douchen, is het mij niet bekend of dit ook wel eens voorgekomen is bij expats of toeristen.

Ik neem in ieder geval het zekere voor het onzekere. Als het niet vertrouw, zoek ik een ander hotel.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

62 reacties op “Elektrisch douchen in Thailand”

 1. rob zegt op

  Komt me zeer bekend voor.Deze zomer 10 weken rond getoerd in Thailand en heel wat hotels en guesthouses van binnen gezien en overal zo’n elektra ding in de douche ruimte,(behalve op twee plekken waar geen warm water voor handen was}zelfs in enkele zeer prijzige hotels… Je staat er eigenlijk niet eens bij stil maar stapt dus gewoon onder de douche.

 2. Hansy zegt op

  Nog nooit in Brazilië geweest? Daar loopt de stroom door de douchekop om het daar te verwarmen.

  De eerste keer dat je zoiets ziet, geloof je je ogen niet, een elektra draad die naar de douchekop loopt.

  • Michiel zegt op

   Zo`n douchekop heb ik Laos/Cambodja ook al eens mogen gebruiken.

   Als het mis gaat heb je in ieder geval geen gel meer nodig.l

  • Hans Bos zegt op

   Het kan in Cuba nog veel erger: een gasgeiser, gemaakt van een oude brandblusser. Overigens: als er al water of gas is….

 3. johnny zegt op

  Het werkt, ik moet zeggen dat ik wel een nieuwe heb aangeschaft. Ik wil eigenlijk een nieuwe badkamer met een 80 liter boiler. Good alternatief. Te koop bij Home Pro, ik dacht zo’n 500 euro.

  Moet nog ff wachten, want ik ben nu druk met wat anders.

  • Roel zegt op

   Johnny,

   Ik heb nog een nagenoeg nieuwe boiler, half jaar gebruikt. Ook gekocht bij home pro.
   Kan je voor een schappelijke prijs overnemen.

   Als je wilt ik woon in omgeving pattaya en je kan mij contacten per mail.
   ltdrg59@gmail.com

   Groet,Roel

 4. simon zegt op

  Overigens is dit in engeland heel gewoon, zoek maar eens op electic shower. Word daar ook in alle grote bouwmarkten verkocht en is mits goed geïnstalleerd echt veilig. Vindt dit een erg goede en efficientere oplossing dan een boiler waar constant water in warm moet worden gehouden.

  • Roy zegt op

   Ook in Duitsland waar ik jaren heb gewoond, dat noemen ze daar een “Durchlauferhitzer” heb er 11 jaar mee ge doucht, en hier in Thailand alweer 8 jaar, tot nu toe zonder probleem, heb bij de bouw van mijn huis wel eerst een 120cm massieve koperen stang in de grond laten plaatsen dus alle stopcontacten thuis zijn geaard.

   • Arjen zegt op

    Als je een massief koperen pen de grond in krijgt zou ik me allereerst zorgen maken om de geleiding van die grond. Een aardpen is doorgaans van staal met een clad laag van koper. 1.5 meter, 3 meter, 5 meter, het zegt allemaal niets. Je moet de ohmse waarden meten. En dat gaat niet met een eenvoudige multimeter. Maar goed. Als jij er blij mee bent is het al een hele opluchting!
    Arjen

 5. erik zegt op

  eergisteren werd er bij mij een panasonic aangesloten,werkt prima,hangt wel hoog,maar toch er gaan maar 2 draden in dus geen aarde ?

  • Hansy zegt op

   Als je dan ook nog geen aardlekschakelaar hebt, levensgevaarlijk.

  • Wim de Visser zegt op

   Nee, geen aarde.

   In Hemelsnaam douche nooit indien het apparaat zonder aarde is geïnstalleerd.
   Een aardpen van minstens 1.5 mtr is echt noodzakelijk waarna (bijna) alle contacten op moeten worden aangesloten. Dat betekent dus een extra (groene) kabel laten installeren op contactdozen met een aarde aansluiting en daarna via de breakerbox op die aardpen.
   Zorg er ook voor dat elke airco, warmwaterapparatuur, oven, wasmachine e.d. elk op een aparte groep worden geïnstalleerd met een eigen aardlek breaker.
   Die breakers zijn niet goedkoop maar het is echt de moeite waard voor uw veiligheid.
   Evt. nieuwe contactdozen met een aardaansluiting zijn niet zo duur.

   Heb overigens wel eens in hotels de contactdozen opengemaakt. Ziet er mooi uit met drie pennen maar als je ze openmaakt zie je dat de aarde niet is gebruikt.

   • Arjen zegt op

    Thailand hanteert het MEN systeem (net zoals Engeland)

    Arjen.

 6. BramSiam zegt op

  De Thais zijn hierin vrij lakoniek. Toen ik me beklaagde bij mijn appartementverhuurster dat ik een elektrische stroomstoot voelde als ik mijn kraan dichtdraaide tijdens het douchen (geen 220 gelukkig, maar wel een flinke lekstroom) werd mij met een glimlach verteld dat dit “fai duud” was. Er was geen aardedraad dus ik moest er begrip voor hebben dat dit kan gebeuren. Later werd een aardedraad aangesloten, maar die verdween gewoon in een gaatje in de muur opgevuld met wat cement. Ik heb verder maar voor koude douches gekozen. Inmiddels is er een nieuw apparaat opgehangen, maar nog steeds zonder aarde. Nou ja, ik douche maar weer warm, no guts, no glory.

 7. Frank zegt op

  Ja, het is altijd oppassen met electriciteit.
  Wat mij wel verbaasd is dat nieuwe gebouwen en woningen zeer geavanceerde
  systemen hebben. Het hoofdschakelbord b.v. heeft een ingebouwde accu.
  Als de stroom uitvalt gaat die automatisch aan zodat je kunt kijken of het de aardlek is of de hele buurt zonder zit.

  Voor de meer handiger farangs kan ik een handige manier geven om je aardedraad
  te controleren.

  Als er interesse is hoor ik het wel.

  Frank

 8. Frank zegt op

  Sorry,
  Een type fout in mijn vorige reactie. Als de stroomuitvalt zorgt een inwendige accu van
  het schakelbord dat er een lampje gaat branden zodat schakelbord en omgeving
  verlicht zijn.

  Thuis in NL moet ik mij nog met een zaklantaarn behelpen maar die hangt wel in de meterkast. Die handige LED zaklampen kun je op het strand of in de bar kopen voor ca. 120 bath.
  Ik heb er nu 4. Die hangen aan de brandblussers in huis, op de slaapkamer enz.

  Safety first !

  Frank

  • theoS zegt op

   LED zaklamp kost Baht 20- in een ” everything for Baht 20″ shop. Zelfde merk als die Bht 120- dingen.

 9. jansen ludo zegt op

  bij ons worden er miljjoenen doorstromers verkocht,met dit verschil dat de doorstromer volledig appart staat van douche ,bad keuken.
  word bijna overal gebruikt in appartementen die alleen electriciteitsvoorziening hebben

 10. Ben Hutten zegt op

  In mijn nieuw gebouwd appartementje ergens in de Isaan in Thailand heb ik het volgende gedaan.
  De hele elektrische installatie van de straat af tot en met in huis helemaal laten vernieuwen. Een moderne nieuwe groepenkast (merk Schneider) laten plaatsen, dus eentje met voor elke groep een aparte schakelaar, geen stoppen dus. In de grond is een lange aardelektrode laten plaatsen. Alle stopkontakten zijn geaard, dus ook voor airco, wasmachine, en koel-vriescombinatie enz. Dit alles is professioneel aangelegd.
  De warmwatervoorziening badkamer:

  De electrische warmwatergeiser heb ik buiten de badkamer geplaatst . De geiser heeft een capacitiet van 6500W en is electronisch regelbaar. Deze geiser is apart geaard.

  In de badkamer heb ik voor de douche een” douchemengkraan”. Voor de wastafel een: ” wastafelmengkraan” Dus de juiste temperatuur voor iedereen.

  Groetjes,

  Ben Hutten

  • Henk zegt op

   Dat heb je allemaal helemaal goed laten doen Ben maar zitten er in je nieuwe groepenkast ook wel aardlekschakelaars? Men heeft het hier over dat een aarddraad zo belangrijk is maar dat is het al minder als er aardlekschakelaars gemonteerd zijn.

  • Arjen zegt op

   Apart aarden is veiliger dan niet aarden. Toch kan apart aarden tot erg gevaarlijke situaties leiden bij een nabije bliksem inslag (potentiaal verschil tussen de twee aardpennen) Om dit te verhelpen zou je eigenlijk de verschillende aardpennen met elkaar moeten verbinden met een kabel van minimaal 10mm2

   Arjen.

 11. colin de Jong zegt op

  Een kennis heeft het niet overleeft in een goedkoop guesthouse ongeveer 6 jaar geleden in Bangkok en ik heb ook bijna het loodje gelegt op Koh Samet jaren geleden toen ik een enorme opdonder kreeg toen ik het ligbad instapte en de kraan uitdeed.
  Levensgevaarlijke toestanden in de land of Smile en heb onlangs nog even mijn nieuwe huis gecontroleerd en de aannemer gevraagt of alles was geaard. Hij vertelde mij dat dit was gebeurd maar vroeg een second opiniun aan een echte electricien en die vondt de aarde gevaarlijk en volstrekt onvoldoende. Die kneus had n.l. een stukje ijzer in de grond geslagen maar zeker niet diep genoeg en onvoldoende geaard volgens de oude normen. De nieuwe aarde heeft mij slechts 1200 baht gekost maar ben nu safe. Neem geen risico want ik ken diverse gevallen die dit ook zijn overkomen, en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Regel hetzelf want een Thaise huurbaas lacht hierom en wacht pas als er iets ernstigs is gebeurt.

  • Arjen zegt op

   Het vreemde met de regels in Thailand is dat er een aardpen van een bepaalde lengte (ik dacht 1.200mm) verlangt wordt. Als je die hebt voldoe je aan de regels. Ook als je die pen onder een hoek van 60 graden in zand grond slaat.

   In NL wordt een aarde verlangt die aan een bepaalde minium waarde voldoet. Hoe je die waarde haalt maakt niet uit.

   Het is sinds kort wel zo dat bij een nieuwbouw officieel de installatie moet zijn aangelegd door een gediplomeerde, en erkende electricien, en een inkomende aardlekschakelar en overbelasting schakelaar (RCBO) verplicht zijn.

   Arjen

 12. hans zegt op

  Een paar weken geleden heb ik en meerderen hierover gereageerd m.b.t. electriciteit op klussen in huis de klusjes man, lees deze tips ook maar eens door.

  Ook al denk je dat de thaise vakman het goed gedaan heeft, de normen zijn anders als de europese, de aardlekschakelaar norm nederland 35 milli ampere kun je niet eens overal kopen, meestal flikkeren ze er een zwaardere in kun je dus ondanks de thaise aardlekschakelaar nog een leuke opdonder krijgen met name in de douchecel.

  Ik ben ze tegengekomen in thailand van 40 mA, is acceptabel

 13. kick zegt op

  04 / april / 2011
  Zweeds echtpaar geëlektrocuteerd in het hotel kamer douche in Krabi
  Een Zweeds echtpaar gedood in Thailand in het weekend na geëlektrocuteerd in de douche van hun hotel in Ao Nang in Krabi provincie. Volgens Aftonbladet zou de 25-jarige man en de 23-jarige vrouw nemen samen een douche op zaterdagavond, wanneer een of andere manier waren ze geëlektrocuteerd.
  Een ander Zweeds echtpaar, vrienden van de slachtoffers, die verbleven in een kamer ernaast, snelde naar de kamer van het echtpaar na het horen van een gil. “Een van de vrienden liep in, maar vond ze allebei dood. Toen ze probeerde haar vriend te doen herleven, kreeg ze een elektrische schok,” een vriend van de familie gezegd.
  De vier Zweedse reizigers waren aan het begin van wat was tot een maand-lange tocht in heel Azië te worden.
  Na het ongeval heeft echter het tweede paar heeft besloten om terug te komen naar Zweden.
  Volgens de Zweedse ambassade in Bangkok, een theorie lokale politie onderzoekt is als de douche “een of andere manier werd geëlektrificeerd.”
  Aftonbladet meldt dat het ongeval is niet de eerste keer dat de Zweedse toeristen zijn gedood in Thailand door een geëlektrificeerde douche. In 2007, een 34-jarige man stierf ook na geëlektrocuteerd in zijn hotel douche in een resort in Patong

  • ron zegt op

   ik beboel maar !, het is nog niet zo gek om de beschermkap van het apparaat
   zo nu en dan eens te verwijderen, en eens te kijken of er zich geen druppel (s) in het apparaat bevinden ! waneer je dus iets van vocht aantreft, zou ik zeggen: direct vervangen !!! en goede monteur erbij halen!

 14. Franklin ten Haaf zegt op

  Hoi,

  Hier schrik ik van heb zelf een huis in isaan, maar ook zonder aardlek. De badkamer is gelukkig wel geaard. Gelukkig gebruiken we daar niet zoveel elektrische apparatuur als in Nederland in de keuken bijvoorbeeld.

  Ik denk wel dat ik een aardlek mee neem op vakantie en de boel is even drastisch ga veranderen. Aardlek installeren en daarnaast een aardpin slaan en alle wandcontactdozen aarden. Extra draadje trekken kan niet veel werk zijn.

  Ik deed er in het begin een beetje laconiek over, maar kom tot bezinning gezien de vele mensen die hierdoor zijn gestorven.

  Gegroet,

  Franklin

  • Arjen zegt op

   Aardlekschakelaar hoef je niet mee te nemen. Zijn hier ook te koop, en erg goedkoop.

   Het eenvoudigste is een “T-Cut” Die plaats je meteen achter je “Chang” “knife breaker” nadeel is dan wel dat als de “T-Cut” afschakeld je helemaal geen electriciteit meer hebt.

   Arjen.

 15. Thaigetrouwe zegt op

  Hallo,

  In de reacties tot nu toe mis ik een stukje. Het is namelijk zo dat bij vele uitvoeringen (alleen niet de allergoedkoopste) van deze dingen een aardlekschakelaar ingebouwd zit. Er zit dan een testknop op de voorkant die precies hetzelfde werkt als de testknop van de aardlekschakelaars in Nederland.
  ik ben het eens met een andere reactie, de aardlekschakelaar (die verschilstroom meet) is eigenlijk belangrijker dan de aarding.
  maw: de elektrische geiser kan wel degelijk veilig genoeg zijn, maar neem dan niet de goedkoopste.

  • ruud zegt op

   Aarding is voor een ding belangrijk.
   Als je nulleiding wordt onderbroken, staat je hele electrische installatie onder spanning.
   Ook wat de nul zou moeten zijn.

   Ik heb enige tijd geleden een groepenkast aangelegd achter de enkele 60 Ampere zekering die aanwezig was. (en het isolatieband dat niet meer plakte vervangen door lasdozen en lasdoppen.)
   Een enkele 60 Ampere zekering voor bedrading die zo’n 27 Ampere mag hebben, vond ik niet zo handig.
   Later heb ik mij bedacht, dat die zekeringen weinig nut zullen hebben, als een of andere monteur buiten bij de meter 20 meter verderop aan een electriciteitspaal de draden een keer omwisselt.
   Dan wordt de nuldraad onderbroken, wat de installatie niet spanningsloos maakt, als de automatische zekering uitschakelt.
   Gelukkig heb ik ook nog een goed werkende aardlek, in serie gezet met een goed werkende aardlek.
   Die aardlek onderbreekt beide aders van de electradraad.
   Als de ene aardlek weigert, zal de andere het waarschijnlijk nog wel doen.
   En anders is er waarschijnlijk een mooie crematie…

 16. Roel zegt op

  Ik heb een grote roestvrijstalen tank op 4 meter in de lucht geplaatst met dakje erboven.
  Ik hoef nagenoeg geen warm water boiler te gebruiken, water wordt door de zon feitelijk al te warm.

  Een ander bijkomend voordeel is dat ik geen drukpomp nodig ben om water in huis te krijgen.
  heb namelijk een dikke pvc pijp rond 100 mm hoger dan de tank geplaatst. Het water in de pijp staat net zo hoog als in de tank maar in de pijp krijgt deze de luchtdruk van boven en zorgt dat ik druk heb om water te tappen. Ik heb dit opgemeten en geeft 0,9 bar druk, voldoende voor alles, ook wasmachine. Maar niet genoeg voor warm water boiler, die verlangen een minimale druk van 1,2 bar. Dat probleem zou je nog op kunnen lossen door een 200 mm pijp te maken.

  Voor mij is dit voorlopig genoeg, als ik boiler nodig ben omdat het te koud is dan haal ik een hendel over en gaat alles via de druk pomp.

  Je bent dan ook op deze manier milieu bewust bezig en je spaart elektra kosten.

  • Dirck zegt op

   Fijn voor het milieu, maar pas maar op voor veteranenziekte!

   • Roel zegt op

    Veteranen ziekte krijg je door te lang stilstaand water, de legionella bacterie.

   • Bert zegt op

    Is er niet in TH, omdat het water gechloreerd is, tenminste als je water van de gemeente krijgt.
    Anders zou in ieder huis legionellagevaar aanwezig zijn dat een voorraadtank gebruikt om het water door te pompen

  • Taruud zegt op

   In de tank zelf krijg je toch ook al de luchtdruk van boven? Mijn tank heeft een opening aan de bovenkant. Of begrijp ik je verkeerd? En 100 mm is slechts 10 cm. Maakt dat veel verschil dan?

   • Roel zegt op

    Taruud, mijn tank heeft ook een opening met deksel, die laat ik er liever op ivm vogels die er wel eens op zitten. Je moet persdruk creëren en dat gaat niet door het grote gat wat in de tank zit.
    Je bar druk ligt dan op ongeveer 0.3 a 0.4
    De juiste verhouding is daarbij van groot belang en afstand van de watertappunten.
    Wellicht moet ik naar 120 mm of 150 mm om de 1,2 bar druk te krijgen.

   • ruud zegt op

    Uw tank krijgt luchtdruk van boven en uw douchekop heeft diezelfde luchtdruk op de gaatjes waar het water uitkomt.
    Die twee heffen elkaar op. (of bijna dan, want de luchtdruk op de gaatjes van de douchekop is wat hoger, omdat die een paar meter lager hangt dan de tank en er dus een paar meter meer lucht op drukt.)

  • lung addie zegt op

   Wie heeft je dat wijsgemaakt?
   Als je tank 4m hoog staat dan heb je mogelijk 0.3 bar druk… de dikte van de pijp heeft enkel invloed op het wrijvingsverlies maar zal de druk NIET opdrijven. Als je het gemeten hebt dan zou ik mijn drukmeter maar eens laten ijken want wat je schrift is onmogelijk. Dit is totaal in tegenspraak met de natuurkundige wetten. Met 0.3 bar krijg je uit de douchekop een pissestraaltje, maar mogelijk is dat genoeg voor jou want je spaart een pomp uit.

  • ton zegt op

   Nogmaals: de dikte van de pijp heeft er echt niets mee te maken en inderdaad ik zou die drukmeter maar weggooien. De gedachtenfout die je maakt is dat de atmosferische druk aan beide kanten werkt: boven je vat (of je pijp van 100 of 200 mm) maar ook op het water wat uit de kraan komt. Met die vier meter hoogteverschil (tussen het water oppervlak in je tank of standpijp en het aftappunt heb je maar 0,4 bar drukverschil) en dat krijg je alleen hoger door er een pomp tussen te zetten of je tank omhoog te brengen. Terecht merk je op dat voor warmwater 1.2 bar nodig zou zijn dat is 12 meter hoogteverschil echt onafhankelijk van de dikte van je standpijp.

  • Ton zegt op

   Ik reageer op je opmerking: “…….die verlangen een minimale druk van 1,2 bar. Dat probleem zou je nog op kunnen lossen door een 200 mm pijp te maken……….”

   Echt Roel de diameter doet er echt helemaal niet toe. De gedachtefout die je kennelijk maakt is dat de atmosferische druk aan twee kanten werktr:: op het wateroppervlak in je tank (en als die inderdaad volkomen luchtdicht is op het wateroppervlak in je 100 mm standpijp) maar ook op de waterstraal die uit je aftappunt komt. Het druk verschil is 4 meter waterkolom, (als de afstand tussen het wateroppevlak in de tank of standpijp en het aftappunt precies vier meter zou zijn) ofwel o,4 bar. Dat je meter 0,9 aanwijst is een fout van de meter die je dus inderdaad beter kunt weggooien. Afhankelijk van wat voor meter het is zou die 0,4 of 1,4 bar hebben moeten aangeven o,4 als het Baro meet en 1,4 als het Bara meet (over druk respectievelijk absolute druk, vergelijk met het vroegere Ato en Ata) Maar dat is alleen een keuze om de eenheid uit te drukken. Voor de stroming, en daar gaat het toch om, is alleen het druk VERSCHIL belangrijk.
   Het is dus absoluut onmogeijk om aan het aftappunt een druk van 1,2 Bar te kreeren door een dikkere standpijp te kiezen daarvoor is een pomp ertussen nodig of het verhogen van je tank tot 12 meter. (sic),

  • TheoB zegt op

   Ik zou die tank ook nog zwart maken, zodat het water in de tank optimaal profiteert van de zonnestraling.
   Ik ben benieuwd naar het volume van de tank en de bereikte watertemperatuur in de ochtend door het jaar heen. Kun je dat nog vermelden (theob.thailandblog@gmail.com)?

   De waterdruk die je op deze manier op een tappunt krijgt is afhankelijk van de luchtdruk + de druk van de waterkolom boven het tappunt. De luchtdruk is (ongeveer) 1 bar. Eén meter waterkolom geeft een druk van (ongeveer) 0,1 bar. Als het waterpeil in de tank op 4m hoogte staat geeft dat een waterdruk op een douchekop van 1 bar (luchtdruk) + 0,4 bar (4m waterkolom) – 0,2 bar (douchekop op 2m hoogte) = 1,2 bar.
   Een wasmachine heeft 1,5 bar nodig om goed te functioneren.
   Een watertank heeft altijd een luchtgaatje, anders zou er onderdruk ontstaan met als uiteindelijk resultaat dat er helemaal geen water meer uit de tank kan stromen.
   Als je die 100mm of 200mm dikke pijp constant gevuld kunt houden met water verhoog je de druk met 0,1 bar per meter extra hoogte. 1m pijp van 100mm heeft een inhoud van 1*½*pi*(0,1)²=15,7 liter (200mm => 62,8 liter). Afhankelijk van de douchekop verbruik je 6,9 tot 14,4 liter per minuut douchen.
   Die pijp lijkt mij dus overbodig.
   Verder is de diameter van de leidingen van belang voor het drukverlies. Maar als je de in Thailand gebruikelijke PVC leidingen van ¾” en 1″ gebruikt is dat voor het gemiddelde woonhuis te verwaarlozen.

   • lung addie zegt op

    mooie zelf uitgevonden theorie betreffende de luchtdruk. Jammer genoeg zal deze geen Nobelprijs voor wetenschappen winnen want het klopt totaal niet. De atmosferische druk is zowel op het water in de tank als in de ruimte waar de douchekop staat. Ze heffen dus elkaar op. De enige druk die je krijgt is deze afhankelijk van het hoogteverschil. Op 4m hoogte zal je hooguit 0.4bar hebben en wegens de verliezen in de buizen mag je al blij zijn als je 0.3bar haalt.

    • Arjen zegt op

     Ik ben het dit keer helemaal met Lung Addie eens…. De statische druk zal wel 0.4 Bar zijn. Voor wat betreft de dynamische druk (en dat is de druk die je merkt, want dan is je kraan open) mag je blij zijn als je 0.3 Bar haalt.

     • ton zegt op

      Dat mag je hopen en liever zelfs nul, want dan komt er het meeste water uit de kraan.

    • TheoB zegt op

     lung addie, ik geef je gelijk voor wat betreft de waterdruk die uit de douchekop komt.
     Ik was vergeten te zeggen dat, zodra je de waterkraan opendraait, de waterdruk van de waterstraal uit de douchekop verminderd ter grootte van de luchtdruk.
     En ik ben ook niet bezig met het winnnen van een Nobelprijs. Daar zou ik nu rijkelijk te laat mee zijn.

     Hier is een eenvoudige uitleg van het probleem, inclusief leidingverlies:
     https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/21662

 17. ton zegt op

  Wel wel kort door de bocht. De diameter van de pijp heeft niks te maken met de druk, alleen het voorraadvat hoger plaatsen en de 100 mm pijn ook verlengen zou helpen., Voor de opgegeven druk het meer dan 3 meter omhoog moeten.

  • Roel zegt op

   Ton, Voorraad vat staat op 4 meter hoogte, dus hoog genoeg. Het zou kunnen dat ik de pvc pijp verleng dat ik daardoor ook wat meer druk kan creëren, alleen dan moet ik de pijp door het dak laten lopen.
   Terdege doet de diameter van de pvc pijp ertoe af

 18. henri zegt op

  In mijn vorig huurhuis, twee aansluitdraden in de badkamers, maar nooit een verwarmingstoestel aangeschaft. Tachtig procent van de dagen van het jaar heb je hier geen warm water toestel nodig.
  Half november, half januari beetje improviseren, loop je ook geen risico. Als ik in bovenstaande reacties lees wat er allemaal niet nodig is om het veilig te krijgen en de tegengestelde meningen daarin, heb ik al gegeten en gedronken. Thailand is een land met een sublieme zonkracht en ik heb me altijd al afgevraagd waarom een elektrisch verwarmingstoestel in de douche geplaatst moet worden,met alle risico,s vandien.
  In Griekenland, Turkije, staan watertonnen op het dak, de zon doet zijn werk. Maar goed ik ben ook geen geleerde hierin, dus ik hoor het wel.

  • Sjaak S zegt op

   Ik vind het anders een leuk idee, een extra tank die door de zon verwarmd wordt. Maar juist in de “koude” tijd van het jaar, wil je ‘s ochtends een iets warmere douche hebben. En dan krijg je water uit een tank die de hele nacht in de “kou” heeft gestaan. Ik betwijfel of het die nacht de warmte van de dag heeft opgespaard. Tenzij je gaat isoleren natuurlijk. Maar dan warmt het overdag niet op.
   Wat dacht je van een constructie van pijpen? Je kunt ze zigzaggend laten lopen en op een kleine oppervlakte misschien een enorme hoeveelheid water laten opwarmen. Maar dan zit je weer met de druk he?? Hey we hebben toch niet veel te doen in Thailand…dit houdt je wel bezig!

 19. Albert zegt op

  Voor ca 5000 thb zijn er prima zgn “Safety Cuts” te koop.
  Deze schakelen uit bij overspanning, onderspanning en bij een lekstroom van onder de 5 mA.
  Wanneer je de fase beet pakt slaat de automaat supersnel uit.

  Ze vormen bovendien ook een goede bescherming bij onweer.

  Nadeel is dat je bij onweer of schakelen van het netwerk je weleens je bed uit moet om hem weer in te schakelen.

 20. Arjen zegt op

  Nou….. een lekstroom van 5mA is wel heel weinig hoor. Sommige “T-Cuts” zijn instelbaar, en officieel zijn ze niet toegestaan.

  Beveiliging bij over- en onderspanning heb ik nog nooit gezien bij een T-Cut, daar zijn zogeheten “Phase-Protecters” voor. (Rond de 2.000 Baht.) Deze kunnen de last niet schakelen, dus moet je je hele installatie achter een relais zetten dat door de “phase-protecter” geschakeld wordt.

  Het zou kunnen dat een T-Cut afschakelt tijdens onweer, maar dat is meer toeval. Voor bescherming bij onweer, en grote “spikes” moet je MOV’s installeren. Deze schakelen destructief. Dat wil zeggen, na schakelen zijn ze kapot, zit je in het donker en moet je ze vervangen. En tegen een directe inslag in je huis is vrijwel geen bescherming mogelijk.

  Arjen.

  • Albert zegt op

   In een “Safety Cut” zit alles ook Onder- en Overspannings beveiliging
   en schakelt zowel de Fase als de Nul.

   MOV’s (de goede gemaakt door Siemens) zijn niet desctructief.
   Maar moeilijk in Azie verkrijgbaar.

   MOV’s zijn geen beveilging tegen overspanning, maar tegen spikes veroorzaakt door EMP en/of inrush stroom veroorzaakt door schakelende voedingen.

 21. Ben geurts zegt op

  Hallo allemaal 2 jaar geleden heb ik bij mij thuis de groepenkast vervangen.
  Ik had 13 groepen met enkelpolige automaten waardes van alles vaak te zwaar voor de bedrading. Voorbeeld wandkontaktdozen in de keuken afgezekerd met 32 a wegens elektrische kookplaat enz.
  Nu nieuwe kast ( abb) met 16 aardlekautomaten 30mA div. waardes van 6A tot 32A ( 32A voor kookplaat en warmwater in de keuken en badkamers) de rest 16A. En een automaat 2 polig 50A als hoofdschakelaar . Verder voor de groepenkast systeem tegen onder en overspanning .
  Aardlekautomaten zijn 18 mm breed gekocht in Nederland .
  Ben

 22. Ben geurts zegt op

  Aanvulling op vorige reactie. Voor de kookplaat de 32a groep bij de kookplaat opgesplitst in 2x16A fornuisautomaat en kookplaat aansloten met perilex wandcontactdoos en stekker zoals in Nederland gebruikelijk.

 23. Jan zegt op

  Wij hebben in ons huis een schakelkast waarop staat aangegeven:
  SAFE-T-CUT en Consumer Unit & RCBO
  MODEL CSR12E RMD 3-S9

  Kan iemand mij vertellen / uitleggen of daarmee alles is geaard.?

  Hoe kan ik dat anders zelf controleren…met name in de badkamer.

  Alvast bedankt voor eventuele reactie..
  Jan

  • Arjen zegt op

   Geen idee of je aarde hebt. Als je een RCBO hebt zit je vrij goed Dat ding schakeld de fase en nulleider af bij een overstroom en een lekstroom. Grootste voordeel van aarde is dat als er een aardfout is een RCBO afschakeld op de lekstroom door je aardnet. Je voelt het dus niet. Als je geen aarde hebt, zal het ding afschakelen door een lekstroom door jou. Dat kan je voelen, maar is niet dodelijk.

   Het lijkt me verder dat je niet zoveel verstand van hebt elektra. Dan kan je het beter niet zelf gaan controleren.

   Op je RCBO zit een testknop. Druk die eens in, en zie dan wat er gebeurt. Soms zitten ze er wel, maar zijn ze niet aangesloten, of parallel aan je andere CB’s, en dan doet ie niets.

   Succes! Arjen.

 24. janbeute zegt op

  Aarde in Thailand is zo als ik het al voor een lange periode hier zie , SCHIJNAARDE .
  Ze slaan een lange pen die op koper lijkt de grond in .
  Vervolgens wordt daar als het goed is een geelgroene draad via een bout moer construktie van slechte kwaliteit om heen gedraait . Na een periode zal er roest ontstaan rond deze bevestiging die weer overgangs weerstand veroorzaakt waardoor de hele aarde niet meer werkt .

  Zorg als eerste dat je boiler een inwendig safety systeem heeft .
  Daarbij aan de buitenkant van de doucheruimte een
  schakelaar die beide draden uitschakelt , Daarnaast is het beste om daarbij ook nog de sensitivity schakelaar te monteren . Als er stroom van zegmaar een 15 ma ergens verdwijnt tussen de fase en de nul , deze schakelaar direct de gehele stroom toevoer naar je groepenkast onderbreekt .
  Ik heb er zelf in gebruik waarbij je de gevoeligheid kan verhogen middels een draaischakelaar in drie verschillende mili ampere bereiken
  Ook zijn er die in de groepenkast gemonteerd kunnen worden meestal aan de linkerzijde van de groepenkast .naast de hoofdschakelaar .

  Jan Beute .

 25. Paul zegt op

  Ik ken het gevaar van de elektrische waterverwarming. Het aantal doden per jaar schijnt in de tientallen te lopen. Ik heb gekozen voor nul risico en uit Nederland een propaangasgeiser meegenomen. Werkt perfect, al moet je wel uitkijken dat je voldoende waterdruk hebt. Ik heb minimaal gasverbruik: op zomerstand en de laagste branderhoogte en dan nog de gaskraan knijpen. Maar, als je echt heet water wilt, dan alles op maximum, dan heb ik per minuut 6 liter water van een graadje of 80. Voor douchen is 34 graden prima.
  Ik heb het gevraagd en de Nederlandse leverancier kan ook naar Thailand sturen. Hoe het met de douane zit weet ik niet. Megamove heten ze.

  • Arjen zegt op

   25 doden per jaar in Thailand door electrocutie.

   Pas wel op voor koolmonoxide vergiftiging met je gasgeiser!

   Arjen.

   • Paul zegt op

    Vergat ik nog te vermelden: Er zit een koolmonoxide-beveiliging ingebouwd. Daarnaast een uitlaat naar buiten. En het voordeel daarvan is dat het gewoon mechanisch, dus zichtbaar is, zonder de noodzaak van meetapparatuur waarover alleen een echte(!) vakman beschikt.
    Eén tank gas à 400 Baht= ongeveer 1,5 jaar douchen. Ik zie electrische doucheverwarmers van 6500 watt!!!! Zet dat af tegen een LED lamp van 5 watt (=45 watt gloeilamp), dan heb je het over 1300 lichtbronnen! Tel uit je winst.

 26. theoS zegt op

  Ik heb een Japanse gas geyser die ik 30 jr geleden, hier in Thailand in het vissers dorp waar ik woon, gekocht heb. Werkt nog steeds als een zonnetje en nooit problemen mee gehad. Bij mij geen electriciteit in de badkamer, moet ik niks van hebben. Maar wat NL aangaat was ik daar op bezoek (jaren 90tig) en in elk huis waar ik kwam stond de was machine in de badkamer, zelfs de aan/uit schakelaar en stop contacts in de bad kamer. Gaf mij de kriebels.

 27. De Inquisiteur zegt op

  Help!
  Ik durf niet meer te douchen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website