De Isaan, het vergeten stuk Thailand (2)

Door Hans Bos
Geplaatst in Isaan
Tags: , , , , ,
21 september 2017
Ban Chiang Tempel

De Isaan vormt het grootste deel van Thailand en telt ook de meeste inwoners. Toch is deze gigantische hoogvlakte het ondergeschoven kindje van het land, op slechts een paar uur rijden van Bangkok.

De meeste toeristen laten dit gebied links liggen (of rechts, als ze naar Chiang Mai reizen). In deel twee vervolgen we de ontdekkingsreis door Isaan.

Wieg van de mensheid

In Nong Khai gaan we rechtsaf, richting Nakhon Phanom. Linksaf leidt naar de provincie Loei, dat steeds meer bekendheid geniet vanwege de wijnbouw. Maar wij volgen de Mekong naar het stadje Nakhon. Onderweg stoppen we diverse keren vanwege het fraaie uitzicht op de rivier of een imposante tempel. Ook Nakhon Phanom moet het hebben van het uitzicht op het bruine water en de veerbootjes. Zo te zien ligt het leukste landschap, stevige bergen, aan de Laotiaanse kant. Na het vertrek van de Amerikanen en de sluiting van bars en clubs is hier niet veel meer te beleven.

Landinwaarts ligt wat sommigen noemen, de ‘wieg van de mensheid’, Ban Chiang. De stad ligt op 50 kilometer ten oosten van Udon Thani. Bij opgravingen zijn resten aangetroffen van meer dan 7500 jaar oud. Een groot deel daarvan is te bezichtigen in het Ban Chiang National Museum. Op een prehistorisch kerkhof zijn meer dan 50 menselijke skeletten gevonden en het nodige keramiek en bronzen objecten.

Sinds 1992 hoort het gebied volgens Unesco tot het Werelderfgoed. Inwoners van Ban Chiang bieden veel artefacten aan, maar zelfs valse mogen niet worden uitgevoerd. Niet kopen, dus. Udon Thani is een goede plek om te overnachten. De Amerikanen hebben er een rits koffietentjes, restaurants, clubs en hotel achtergelaten.

Mekong River Nakhon Phanhom

100 kilo goud

Na dit uitstapje rijden we weer terug naar de Mekong, op weg naar That Phanom. Het stadje zelfs laat nauwelijks indruk achter, de Wat Phra That Phanom doet dat des te meer. Het is een regionaal monument en wordt bezocht door boeddhisten uit de verre omtrek en zelfs van Bangkok. Zij laten zich graag fotograferen voor de geweldige chedi, in Laotiaanse stijl, en 57 meter hoog. Naar verluidt is de spits versierd met ruim 100 kilo goud.

Volgens velen is dit de mooiste van heel Laos. Hoe oud de tempel zelf is, weet niemand, maar een leeftijd van ruim 1500 jaar is niet uitgesloten. In het nabijgelegen park kan de bezoeker zich ontspannen. Interessant is de Laotiaanse markt op maandag- en donderdagochtend. Wie dol is op Laotiaanse kruidenmengsel, voor eten of gezondheid, is hier aan het goede adres.

Dat geldt ook voor het stadje Mukdahan, eveneens aan de oever van de Mekong, tegenover de Laotiaanse stad Savannakhet. Dit is een van de leukere stadjes van de regio. Zeker in het weekeinde laat Mukdahan zien waarom het een handelscentrum van betekenis is. In ieder geval het fototoestel niet vergeten! Sinds kort verbindt een brug de beide steden, als onderdeel van een snelle verbinding van en naar Vietnam.

Op het drielandenpunt, waar Laos, Cambodja en Thailand elkaar raken, begin de provincie Ubon Ratchatani. Dit is een landschappelijk schitterend gebied, door de Tourism Authority of Thailand omgedoopt in ‘de Smaragden Driehoek’. De hoofdstad Ubon Ratchatani (stad van de lotusbloemen) laat zien dat de stad met ruim 100.000 inwoners duidelijk in de Isan ligt. Ook dit was een militair steunpunt voor de VS tijdens de Vietnamoorlog. Nu is het een centrum voor scholing en economische ontwikkeling. De nabijgelegen Laotiaanse grens zorgt voor een constante toevloed van buitenlandse gasten. Die komen uiteraard ook voor de nationale museum van Ubon, ondergebracht in een voormalig paleis uit de tijd van Rama VI. De stad zelf is ruim voorzien van fraaie tempels.

De Pha Taem (klif) bij het alleraardigste stadje Khong Jiam, waar de rivieren Mekong en Mun samenvloeien vinden we oude schilderingen uit de tweede en derde eeuw voor onze jaartelling. Dit is een superromantisch gebied, met watervallen, stroomversnellingen en strandjes. Een eigen vervoermiddel is hier wel meegenomen.

Olifanten Surin

Olifanten en nog eens olifanten

Zeker voor wie in november in de buurt is, mag een trip naar Surin niet ontbreken. Het hele jaar is in provincie en gelijknamige hoofdstad weinig te beleven, maar als de jaarlijkse ‘Elephant Roundup’ van start gaat, lijkt Surin nog het meest op een stad in het Zuiden van Nederland in de carnavalsperiode.

Van heinde en verre trekken de mahouts met hun dikhuiden naar Surin, vaak meer dan 300 stuks. Op een voetbalveld laten de beesten zien waartoe ze in staat zijn en waren, van oorlog voeren, via het slepen van boomstammen tot olifantenvoetbal.

Buiten de hekken is het een ware kermis, maar altijd gezellig. En wie buiten deze periode veel olifanten wil aanschouwen, kan terecht in het olifantendorp Ban Tha Klang, op ongeveer zestig kilometer van Surin. De hoofdrolspelers van de roundup worden hier klaargestoomd en laten elke zaterdag hun kunsten zien. Dit is het échte olifantenland en daar komen bezoekers uit alle werelddelen op af. Op weg naar Tha Klang is een stop in Khwao Sinarin de moeite waard, het centrum voor eersteklas zijde en zilversmeedwerk.

Phanom Rung

In de provincie Buriram willen we dan nog resten van de andere belangrijke Khmer-tempels bezichtigen. In totaal telt de provincie ruim 140 ruïnes. De Phanom Rung is, gerestaureerd, onbetwist de mooist. Die ligt op een uitgebluste vulkaan, temidden van rijstvelden. De bouw is in de elfde eeuw begonnen en werd in de dertiende eeuw beëindigd.

De monumentale toegangsweg van dik 160 meter is wereldbekend. Restauratie van het complex heeft bijna 18 jaar geduurd. Het geheel is indrukwekkend. Kijk vooral naar de versierde deurlijst boven de oostelijke hoofdingang. Het verdween in de jaren zestig en dook jaren later op in een museum in het Amerikaanse Chicago. Na lang touwtrekken is het weer op de oorspronkelijke plaats teruggekeerd.

In de Isan valt veel en veel meer te zien dan we hier in kort bestek kunnen vermelden. De regio wemelt van de natuurparken, ruïnes, tempels en schitterende uitzichten. Een georganiseerde rondreis is een uitstekende manier om voor de eerste keer met dit onbekende stuk Thailand kennis te maken. De repeater kan ook kiezen voor een huurauto, al dan niet met chauffeur.

De doorgewinterde reiziger reist per trein of vliegtuig naar de plaats(en) van bestemming en maakt van daaruit uitstapjes. Rondtrekken door de Isan hoeft niet veel te kosten, gezien de vriendelijke prijzen van accommodaties en restaurants.

7 reacties op “De Isaan, het vergeten stuk Thailand (2)”

 1. ludo jansen zegt op

  loei is een prachtige streek ,mooiste gebied van thailand,schitterende adembenemende bergachtige landschappen.
  overnacht eens in loei palace hotel ligt tussen de bergen en is zeer luxueus en maar 800 bat met ontbijt prachtig zwembad overigens

  • Hans van den Pitak zegt op

   Ludo, Ik ben het roerend met je eens.

 2. Lieven zegt op

  Inderdaad, Thailand heeft meer te bieden dan Pattaya. Ik hou echt van het binnenland zelfs de plaatsen waar je echt genoodzaakt bent iet of wat Thais te spreken. Lekker genieten van een biertje in de plaatselijke buurtwinkel waar de Thai na het werk samen komen of met de buren samen eten. In Thailand leer je hoe eenvoudig het leven kan zijn.

  • LOUISE zegt op

   Wat is dit??
   Er wordt iets leuks verteld over een ander gedeelte van Thailand, en accuut moet er weer iemand in een reaktie mededelen dat Thailand meer is dan Pattaya.

   @Lieven, ik denk dat 99% van de expats dit echt wel weten.
   Dat deze personen Thailand al zijn rond geweest.
   Dit regelmatig nog doen, ondanks dat deze personen in Thailand wonen.

   In Pattaya en omgeving zijn ook mooie/leuke/interessante bezienswaardigheden.
   En zo heeft elk gedeelte van welk land dan ook de bekende (of niet) bezienswaardigheden.

   LOUISE

 3. rene rakers zegt op

  afgelopen februari rondreis gemaakt door de Isaan met een Nederlandse man en zijn Thaise vrouw. ” Tour-Isaan” geweldig! we zijn 10 keer in Thailand geweest op vele plaatsen en plekken maar de Isaan is wel heel erg authentiek en we komen daar graag terug

 4. john mak zegt op

  leuke verhalen en interessant. Weet iemand iets te vertellen over Sakon Nakon in de Isaan ?

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  Het het is ook een leuke trip om vanaf Nong khai de weg langs de Mekong te volgen richting
  het oosten.
  De wegen zijn de afgelopen 3 jaar drastisch aangepakt en de meeste wegen zijn erg goed begaanbaar(ruime tweebaansweg met fietspad).

  Als je deze weg volgt zijn er meer dan genoeg pomp stations waar je je eigen lekker kan opfrissen
  tanken en wat eten kunt kopen.

  Bij elke stad die je tegen komt heeft wel een bezienswaardigheid en hele goede accommodaties.
  De laatste jaren zijn er vele nieuwe resorts bij gekomen van Pon Pisai naar Pak Khat, Bueng Kan enz.

  Dit is erg makkelijk te doen met de auto,bus, fiets,motor en taxi, en als je wild kun je met een rugzak
  ook goed uit de voeten.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website