Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 70 jaar, geen overgewicht, sportief, rook niet, gematigd wijndrinker en bloeddruk 85/125. Een tiental weken geleden Pfizer tweede injectie gekregen. Sinds achttal weken last van hoofdpijn op de schedel boven linker oor. Geen erge pijn, maar doorlopend en bij aanraking pijnlijk. Ook last bij het slapen als er druk op de schedel komt.

Na bezoek bij dokter volgde de diagnose: “ardonalgie”. Ik diende eerste week, elke dag 25mg Pregabalina in te nemen. Tweede week dubbele dosis. Derde week 75g per dag. Dit medicijn maakt me wazig en geen enkele verbetering. Voor de pijn nam ik nog elke dag, op persoonlijk initiatief, voor het slapen gaan 500mg paracetamol, of aspirine, of ibuprofene al naargelang wat beschikbaar. De dokter vermelde dat deze situatie maanden kan duren. Aangezien geen verbetering ben ik gewoon gestopt met Pregabalina in te nemen.

Ik heb mijn twijfels over de diagnose en had graag uw advies.

Met vriendelijke groet,

L.

******

Beste L,

1. Ardonalgie is mij niet bekend. Wel Arteralgia (arteriepijn, of slagaderpijn) In dit geval uitgaande van de arteria temporalis (de slaapslagader). We spreken dan over “arteriitis temporalis” (temporal arteritis).

Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slaapslagader door reuzen cellen en kan vastgesteld worden door een biopt van die slagader. Het wordt ook wel giant cell arteriitis genoemd en wordt behandeld met prednison gedurende lange tijd. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15674-temporal-arteritis

Er zijn enkele gevallen gemeld na Covid vaccinatie en ook na Covid zelf. Laten we hopen dat dat niet de oorzaak is.

2. Een tweede mogelijkheid is Herpes Zoster (gordelroos), maar in dit geval “Zoster sine Herpete”, oftewel Zoster zonder blaasjes. Komt ook voor bij Covid en als bijwerking van de vaccins. De behandeling is met Aciclovir 5 x daags 800 mg (1 week), famciclovir 3 dd 500 mg (7 dagen), valacyclovir 1 dd 1.000 mg (1 week) of brivudine 1 dd 125 mg (1 week). Mijn voorkeur gaat uit naar valaciclovir, ook gezien de prijs. Pijnstilling is vaak moeilijk en pregabaline wordt inderdaad veel gebruikt. Heeft als bijwerking duizeligheid en wazigheid.

U kunt ook tramadol 1 dd 100 mg nemen, 2 dd 50 mg. Let wel, dit is een opiaat en verslavend. Meestal voldoen aspirine en paracetamol en als ibuprofen werkt, is het ook goed.

Diagnose met een antistoffentest of PCR-test voor herpes. Ook herpes zoster en zoster sine herpete wordt meer gezien na de Covid injecties. Gelukkig niet vaak.

3. Er kan ook nog een probleem zijn met een kies of met uw nek. Ook een (midden)oorontsteking kan een oorzaak zijn.

Belangrijk is de eerste diagnose zo snel mogelijk uit te sluiten, omdat behandeling daar essentieel is. Dat begint met een bloedtest, c-reactive protein (CRP), ESR (bezinking en een CBC (complete blood count).

Laat ook een D-Dimer test doen voor uw bloedstolling.

Daarna eventueel een biopt door een chirurg. Als het positief is, moet er behandeld worden, om ernstige complicaties te vermijden.

Helaas kan ik het niet optimistischer brengen, maar soms is een agressieve benadering nu eenmaal noodzakelijk.

Sterkte en

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website