Op Thailandblog is wel een discussie gevoerd over het hurktoilet. In Thailand zie je ze steeds meer verdwijnen en er komen Europese toiletpotten voor in de plaats. Dat is jammer want als je een hurk- met het zittoilet vergelijkt, blijkt de hurktoilet ‘gezonder’ te zijn dan het zittoilet.

Een Iraanse radioloog publiceerde in april 2002 een vergelijkende studie. Dertig proefpersonen moesten zowel zittend als hurkend zich ontlasten. Conclusie: zitten levert meer spanning op en de stoelgang voelt meer ‘onvolledig’. Het gebruik van een hurktoilet is een comfortabeler en efficiëntere methode voor het ledigen van de darmen.

Een studie uit 1987 gepubliceerd in het Israel Journal of Medical Science suggereert ook dat hurken de ontwikkeling van aambeien voorkomt. Aambeien kunnen ontstaan door voortdurende ergernis en kwetsuren die het gevolg zijn van buitensporige inspanning in de zitpositie.

In andere studies wordt erop gewezen dat de hurkpositie een betere stand oplevert van het bekken zodat het zich kan ontspannen en de positie vergemakkelijkt ook de druk zodat er voortgang in de lediging zit.

Bron: Bangkok Post

25 reacties op “Thaise hurktoilet ‘gezonder’ dan een Europees zittoilet”

 1. ruud zegt op

  Een hurktoilet is misschien comfortabeler (waarschijnlijk niet, omdat de Thai ook overstappen op westerse toiletten) voor mensen die hun voeten plat op de grond hebben als ze gehurkt zitten, maar beslist niet voor een farang als ik, die op zijn voorvoeten zit te wiebelen en wanhopig probeert in evenwicht te blijven.

  • P. de Bruin zegt op

   Vaak gezien alom in Thailand d.m.v. een stikker dat het verboden is met de voeten op de w.c. bril te hurken!
   Oplossing voor het Victoriaans (westers) toilet, zet een voorzet(stukje) voor,t toilet om je voeten op te zetten, zodoende alsnog in de betere en minder belastende hurkhouding te komen voor je uiteinde.
   Vooral bij bejaarden blijkt (op latere) leeftijd soms dramatische klachten op te zetten bij de stoelgang.
   Voorkomen beter dan genezen.

   • William zegt op

    Klopt P.de Bruin

    Heb het zelf niet nodig maar voor diegene die moeilijk los komen kleine mobiele verhoging onder je voeten voor het gewone toilet en klaar.
    Ik gebruik een keer per jaar preventief Benda 500 pilletje [1] en je kan je vergrootglas in de kast laten liggen aangaande Maarten Vasbinder zijn advies.

 2. P. de Bruin zegt op

  Vaak gezien alom in Thailand d.m.v. een stikker dat het verboden is met de voeten op de w.c. bril te hurken!
  Oplossing voor het Victoriaans (westers) toilet, zet een voorzet(stukje) voor,t toilet om je voeten op te zetten, zodoende alsnog in de betere en minder belastende hurkhouding te komen voor je uiteinde.
  Vooral bij bejaarden blijkt (op latere) leeftijd soms dramatische klachten op te zetten bij de stoelgang.
  Voorkomen beter dan genezen.

  • Anton Fens zegt op

   Nu kom ik regelmatig in een zorgcentra’s in Nederland voor ouderen, en volgens mij zal 90% tot 100% van deze bejaarden nooit meer omhoog kunnen komen als zij naar een hurkhouding toilet moeten en denk dat er meer dramatische klachten van komen. Daarom worden er in zorginstellingen verhoogde toiletpotten geplaatst dus het tegen over gestelde. En ook in aanleunwoningen e.a. waar ouderen wonen staan deze verhoogde toiletten. Nu valt het mij wel op dat je de ouderen in Thailand regelmatig op hun hurken ziet zitten wat je in Nederland niet zal zien.

   • Erik zegt op

    Even gezocht naar het waarom en dan lees je enkels en kuitspieren maar ik denk vooral wat je van jongs af aan gewend bent. Het waarom kan Maarten Vasbinder denk ik het beste toelichten. Hier een link:

    https://www.npo3.nl/brandpuntplus/aziaten-hurken

 3. Jack zegt op

  En de combinatie met de wc-douche i.p.v. ” metselen ” met een stukje papier !

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Het ouderwetse toilet met een platje, waarop je je ontlasting kon zien liggen, was het gezondste en wel omdat raar uitziende poep direct in het oog viel (niet letterlijk). Wormen en ander beestjes konden worden gezien, maar ook slijm en bloed, vaak een waarschuwing voor een darmziekte.
  Een perfecte en simpele vorm van preventie, die helaas nauwelijks meer wordt gebruikt.
  De voordelen van een hurktoilet kunnen daarmee in de categorie “bullshit” worden geplaatst.

  • Maryse zegt op

   En ik zou aan toe willen voegen dat voor een mooi ontlasting het dieet heel belangrijk is. Wiens dieet voor driekwart uit vlees en aanverwante dierlijke producten bestaat poept eenmaal moeilijker dan mensen die vooral graan, groente en fruit eten.

 5. Cornelia zegt op

  Gebruik een Klein krukje voor verhoging van mijn benen op Europees toilet. Werkt fantastisch.

 6. Patrick zegt op

  Kijk is naar een hond of kat als die moeten poepen die hurken toch ook dus zo gek is het niet.

  • ruud zegt op

   Hebt u ooit een paard, een koe, of een geit zien hurken tijdens het poepen?

  • Peerke zegt op

   @ Patrick – Ik vindt het raar dat je mensen met honden en katten vergelijkt (*_*) maar goed als je naar het de Thai ( maar ook in veel Azieatishce landen zient) zie je dat ze lang gehurkt kunnen zitten en dat ook lang kunen volhouden. wij zijn dat nooit gewend en zitten met ons gat of op de grond of op een stoel. overigens heb in in het dagelijks leven geen moeite met de grote boodschap – gewoon smorgens vroeg koffie drinken op de nuchter maag en het vliegt weg ( was ook bij mijn bezoek in thailand zo)

   Het “Westers toilet in Thailand heeft wel een klein nadeel – Het is niet gemaakt voor toiletpapier ( bij normaal gebruik) want dan raakt ie verstop want dat is me een paar keer overkomen in het hotel (*_*) 55555

 7. Hans zegt op

  Dit doet me denken aan een rijmpje van Hans Teeuwen; “pijnboompit, pijnboompit liggend kun je schijten maar het is beter als je zit”.

 8. geert zegt op

  Er bestaat geen thai toilet: het ene is arabisch, het andere westers. Dat doet denken: hoe deden ze het vroeger? Ik herinner me beschrijvingen van bangkok uit oude franse teksten: de vreselijke strontstank van bangkok. En als Fransen dat al vinden .. ik herinner me de beschrijvingen uit het thai boek “three reigns”: honderden allemaal schijten op een rij (zoals bij de romeinen). Er is tenminste op dat gebied dat vooruitgang. Nu nog leren wat hygiëne is

  • Tino Kuis zegt op

   Vroeger, en dan praat ik over meer dan honderd jaar geleden, poepte en piste men in Bangkok gewoon in één van de vele kanalen. Ik zag ooit een muurschildering uit die tijd die een poepende man op een bruggetje laat zien terwijl een boot met joelende passagiers er onder door vaart. Mensen wasten zich ook in die kanalen en moesten dan eerst de drollen opzij duwen. Er was veel cholera, zelfs in de koninklijke paleizen.

   In de dorpen ging men het bos in, of de rijstvelden.

   • khun moo zegt op

    In de dorpen ging men het bos in, of de rijstvelden.

    Kunnen we deze zin niet in de tegenwoordige tijd zetten.
    De werkers op het land doen dat nog steeds.

    Ik herinner we nog de plaatselijke bus bij nong khai, die stopte op verzoek van passagiers die even langs de weg moesten gaan zitten kakken.

    Ook herinner ik me nog een groot petrochemisch project in Rayong , waar de werkers gewoon op een braak liggend stuk terrein gingen zitten.
    ze hadden daar een flinke ondipoe kuil gemaakt.
    Onze project leider had het niet door.
    Die sprong niets vermoedend in deze ondiepe kuil.
    Zijn uitroep : shit , was niet beter te verwoorden.

 9. Kees 2 zegt op

  Hurktoilet vind ik vreselijk. En voor mensen met wat stramme knieen niet te doen.

  Zittend op westers toilet, iets voorover gebogen, armen steunend op de bovenbenen geeft voor mij optimale ontspanning. Ik pers heel lichtjes, gewoon de toiletdouch erin, alles gaat met minimaal persen eruit, met naspoelen ook de laatste restjes. Alles optimaal schoon.

  Dus: combi van Westers toilet met Oostersse toiletdouche is ideaal!

 10. Thaiaddict73 zegt op

  Het zal vast aan mij liggen. Ik ben in de loop der tijd toch wel in Thaise districten geweest met thaise vriendin na haar thuisplaats. En op zich heb ik nergens problemen mee. Back to basic ofwel geen moderne faciliteiten zoals gewoonlijk. Douchen met een schepbak uit een betonnen zo lijkt badkuip. Je zou haast denken mooi hier kun je in gaan.zitten.
  Na eerste douche samen was me al.duidelijk dat dit niet zo was. De eerste keer was dan ook echt nieuwe ervaring. En ik miste de moderne facaliteiten zoals thuis dan ook totaal niet. Enige het was effe koud als je dat water over jezelf heen gooit.

  De wc daarintegen was wel een soort hindernis. Hoe thai dit doen met.grote boodschap zonder dat je broek of onderbroek schoon blijft is voor mij doen een raadsel. Het mag dan wel mischien beter zijn. Maar ik trek vort van af de middel.alles uit lol..daarbii ik kan niet.gehurkt blijven zitten. Of je kanteld.vooruit of achteruit..dat thai uren zo op planken kunmen zitten of gehurkt koken.is al knap.

  De toiletten in hotels zijn dan zoals.westerse maar dan met toilet douche ofwel slang met spoelkop. Dit scheelt wc papier. Is vast ook doel hiervan voor sommige hotels. maar ook als toilet douche Je hebt al wc waar zoiets in optie is verwerkt..

  Maar terug te komen op de hurk wc is voor de kleine boodschap geen probleem dat gaat gewoon staand. de.grote dus wel. Ik.ga niet in details uiten hoe precies lol. Maar dan kan je net zo goed in je onderbroek doen.

  Er zullen nu vast mensen zijn die hierom lachen, mooi toch. of wellicht mensen ook soortgelijk mee hebben gemaakt of niet. Of nog hun eerste hurk wc moeten meemaken.. Suc6

 11. Antoon zegt op

  Het laatste deel van de darm, endeldarm, ligt in een soort liggende s om de sluitspier een duwtje in de rug te geven die het poepgat afsluit. Hurk je dan rek je de s als het ware uit en heb je nauwelijks nog een knik. Dat vergemakkellijt het poepen. Vandaar het hurken of een wc-krukje (dat ik al een tijdje gebruik). Zitten? Dan met je kont helemaal op de wcbril zitten, de rug recht en vervolgens de onderrug wat naar achteren -dat is ook prima.

 12. Erik zegt op

  Ik ben zwaar invalide en als ik moet hurken dan kom ik niet meer recht. Mooie bedoelingen van de Thai, doe het op je hurken,

 13. Jan si thep zegt op

  Het mag misschien gezonder zijb maar praktisch niet te doen. Zeker niet met een knie die niet verder buigt dan 90 graden. Meer bezig met balans houden dan poepen. De eerste keer thuis in het dorp na een paar dagen weer naar Bangkok. De tweede keer een westers toilet laten installeren. Was toen nog niet zo gewoon. In ons eigen huis natuurlijk een westers toilet en warme douche. Tegenwoordig nemen de meeste een westers toilet. Ook als men ouder (60+) wordt gaat het hurken minder en is men blij makkelijk te kunnen zitten.

  • Karel zegt op

   Ook in TH nemen de welvaartsziektes toe en is men niet meer zo lenig als 30 jaar geleden

 14. Sjaak S zegt op

  Ik vind de hurk-wc’s niet bepaald gemakkelijk om te gebruiken. Mogen ze beter zijn voor de stoelgang, mijn stoelgang werkt ook prima op een westerse wc. Ik ben wel blij dat er een kontspuit is.
  Laatst las ik op Agoda of bookings.com een opmerking van een gast dat in een bepaald hotel geen kontspuit in de badkamer was. Hij klaagde daarover. Maar hij had dan niet de wc echt uitgeprobeerd. Ze hadden wc’s met een spuitstukje dat je achterste schoon kon maken met diverse soorten stralen en warm en koud water. Vrouwen konden het stukje dan nog een stukje verder laten varen om hun privé-delen te verschonen.
  Ik was aangenaam verrast.
  Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger in Japan dat soort wc’s had, maar toen was ik nog papier gewend en vond die wc’s maar raar. Nu weet ik ze te waarderen.
  En zoals terecht werd opgemerkt, is de hurktoilet niet iets typisch Thais. Zelfs in Frankrijk hadden ze die vroeger. En nu ook in de meeste Aziatische landen.

 15. aad van vliet zegt op

  Wij wonen in Frankrijk en daar zijn nog steeds hurk wc’s maar niet veel meer. Het grootste probleem zullen wel de knieen zijn. Ik vind het ook niks maar mijn vrouw vindt het prima.
  Een groter probeem is het WC papier omdat het de rioleringen verstopt en daarvoor hebben de Thai een beste oplossing gevonden, water met of zonder spuit. Wij hebben er van geleerd en gebruiken wel WC papier en spoelen het niet meer weg maar gooien het simpelweg in een plastic zak in simpel containertje met deksel. De Thai vinden dat geknoei met papier maar smerig en misschien hebben ze gelijk maar om zonder papier te ‘werken’ valt ook niet mee want zo zijn we nou eenmaal niet opgevoed.
  Dat met de zit WC met platte ‘vloer’ is juist want het geeft je wel een belangrijk inzicht in je darmwerking die zijn meestal het eerste wat er bij een mens verkeerd gaat (volgens mijn vrouw die dat zegt als verpleegster)!
  Trouwens zit WC’s werden al door de Romeinen gebruikt weet je nog wel en die zaten dan gezellig kletsend naast elkaar!. Is dat misschien een nieuwe trend/markt, duo zitten? Welicht verbetert het de ambiance!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website