Op Thailandblog is wel een discussie gevoerd over het hurktoilet. In Thailand zie je ze steeds meer verdwijnen en er komen Europese toiletpotten voor in de plaats. Dat is jammer want als je een hurk- met het zittoilet vergelijkt, blijkt de hurktoilet ‘gezonder’ te zijn dan het zittoilet.

Een Iraanse radioloog publiceerde in april 2002 een vergelijkende studie. Dertig proefpersonen moesten zowel zittend als hurkend zich ontlasten. Conclusie: zitten levert meer spanning op en de stoelgang voelt meer ‘onvolledig’. Het gebruik van een hurktoilet is een comfortabeler en efficiëntere methode voor het ledigen van de darmen.

Een studie uit 1987 gepubliceerd in het Israel Journal of Medical Science suggereert ook dat hurken de ontwikkeling van aambeien voorkomt. Aambeien kunnen ontstaan door voortdurende ergernis en kwetsuren die het gevolg zijn van buitensporige inspanning in de zitpositie.

In andere studies wordt erop gewezen dat de hurkpositie een betere stand oplevert van het bekken zodat het zich kan ontspannen en de positie vergemakkelijkt ook de druk zodat er voortgang in de lediging zit.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Thaise hurktoilet ‘gezonder’ dan een Europees zittoilet”

 1. ruud zegt op

  Een hurktoilet is misschien comfortabeler (waarschijnlijk niet, omdat de Thai ook overstappen op westerse toiletten) voor mensen die hun voeten plat op de grond hebben als ze gehurkt zitten, maar beslist niet voor een farang als ik, die op zijn voorvoeten zit te wiebelen en wanhopig probeert in evenwicht te blijven.

  • P. de Bruin zegt op

   Vaak gezien alom in Thailand d.m.v. een stikker dat het verboden is met de voeten op de w.c. bril te hurken!
   Oplossing voor het Victoriaans (westers) toilet, zet een voorzet(stukje) voor,t toilet om je voeten op te zetten, zodoende alsnog in de betere en minder belastende hurkhouding te komen voor je uiteinde.
   Vooral bij bejaarden blijkt (op latere) leeftijd soms dramatische klachten op te zetten bij de stoelgang.
   Voorkomen beter dan genezen.

 2. P. de Bruin zegt op

  Vaak gezien alom in Thailand d.m.v. een stikker dat het verboden is met de voeten op de w.c. bril te hurken!
  Oplossing voor het Victoriaans (westers) toilet, zet een voorzet(stukje) voor,t toilet om je voeten op te zetten, zodoende alsnog in de betere en minder belastende hurkhouding te komen voor je uiteinde.
  Vooral bij bejaarden blijkt (op latere) leeftijd soms dramatische klachten op te zetten bij de stoelgang.
  Voorkomen beter dan genezen.

 3. Jack zegt op

  En de combinatie met de wc-douche i.p.v. ” metselen ” met een stukje papier !

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Het ouderwetse toilet met een platje, waarop je je ontlasting kon zien liggen, was het gezondste en wel omdat raar uitziende poep direct in het oog viel (niet letterlijk). Wormen en ander beestjes konden worden gezien, maar ook slijm en bloed, vaak een waarschuwing voor een darmziekte.
  Een perfecte en simpele vorm van preventie, die helaas nauwelijks meer wordt gebruikt.
  De voordelen van een hurktoilet kunnen daarmee in de categorie “bullshit” worden geplaatst.

  • Maryse zegt op

   En ik zou aan toe willen voegen dat voor een mooi ontlasting het dieet heel belangrijk is. Wiens dieet voor driekwart uit vlees en aanverwante dierlijke producten bestaat poept eenmaal moeilijker dan mensen die vooral graan, groente en fruit eten.

 5. Cornelia zegt op

  Gebruik een Klein krukje voor verhoging van mijn benen op Europees toilet. Werkt fantastisch.

 6. Patrick zegt op

  Kijk is naar een hond of kat als die moeten poepen die hurken toch ook dus zo gek is het niet.

  • ruud zegt op

   Hebt u ooit een paard, een koe, of een geit zien hurken tijdens het poepen?

 7. Hans zegt op

  Dit doet me denken aan een rijmpje van Hans Teeuwen; “pijnboompit, pijnboompit liggend kun je schijten maar het is beter als je zit”.

 8. geert zegt op

  Er bestaat geen thai toilet: het ene is arabisch, het andere westers. Dat doet denken: hoe deden ze het vroeger? Ik herinner me beschrijvingen van bangkok uit oude franse teksten: de vreselijke strontstank van bangkok. En als Fransen dat al vinden .. ik herinner me de beschrijvingen uit het thai boek “three reigns”: honderden allemaal schijten op een rij (zoals bij de romeinen). Er is tenminste op dat gebied dat vooruitgang. Nu nog leren wat hygiëne is

  • Tino Kuis zegt op

   Vroeger, en dan praat ik over meer dan honderd jaar geleden, poepte en piste men in Bangkok gewoon in één van de vele kanalen. Ik zag ooit een muurschildering uit die tijd die een poepende man op een bruggetje laat zien terwijl een boot met joelende passagiers er onder door vaart. Mensen wasten zich ook in die kanalen en moesten dan eerst de drollen opzij duwen. Er was veel cholera, zelfs in de koninklijke paleizen.

   In de dorpen ging men het bos in, of de rijstvelden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website