Bijna de helft van alle volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht. Twee op de vijf mensen met ernstig overgewicht (obesitas) gaven in de periode 2015–2017 aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Een op vijf zegt daar tevreden mee te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Van 2015 tot en met 2017 was 65 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder tevreden met hun gewicht, zo gaven ze desgevraagd aan. Meer dan de helft van de mensen met matig overgewicht zei tevreden te zijn over hun gewicht, terwijl 14 procent ontevreden was. Van de mensen met een normaal gewicht was 4 procent ontevreden.

De mate van overgewicht wordt gemeten met de body mass index (BMI), het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, of obesitas.

Ernstig overgewicht komt steeds vaker voor

In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent.

Van de volwassen mannen had 52 procent in 2017 overgewicht, tegen 45 procent van de vrouwen. Bij vrouwen komt obesitas wel vaker voor dan bij mannen. In 2017 had 15 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen ernstig overgewicht.

Mannen vaker tevreden met hun gewicht

Van alle volwassen mannen zijn zeven op de tien tevreden met hun gewicht, tegen zes op de tien vrouwen. Zes op de tien mannen met matig overgewicht zijn tevreden met hun gewicht. Vier op de tien vrouwen in deze gewichtsklasse geven dit aan.

Van de mannen met obesitas is 27 procent tevreden met hun gewicht. Onder vrouwen met obesitas is dat lager, ongeveer 18 procent.

Overheid neemt maatregelen

Om overgewicht tegen te gaan komen maatregelen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen in het basispakket van de gezondheidszorg. Het gaat om bijvoorbeeld adviezen om gezonder te eten, meer te bewegen en overgewicht tegen te gaan onder leiding van een arts, coach of diëtist.

19 reacties op “Steeds meer Nederlanders met obesitas tevreden met eigen gewicht”

 1. Jezelf voor de gek houden is natuurlijk ook een manier om met een probleem om te gaan.

  • Rob V. zegt op

   Thai en Nederlanders, 1 pot nat. 😉

 2. Ger-Korat zegt op

  Om te weten welke BMI je hebt vul je in de link je gewicht en lengte in:

  https://www.berekenen.nl/bmi/man

  en voor de vrouw:

  https://www.berekenen.nl/bmi/vrouw

 3. ruud zegt op

  Het gaat om bijvoorbeeld adviezen om gezonder te eten, meer te bewegen en overgewicht tegen te gaan onder leiding van een arts, coach of diëtist.

  De zorgpremie gaat weer wat extra omhoog in Nederland.
  Die adviezen zullen waarschijnlijk een hoop geld gaan kosten en eventuele besparingen op de zorg komen pas over jaren tot stand.
  Per slot van rekening moeten al die “ongezonde” mensen eerst nog “gezond” worden.

  Ik vraag me trouwens af, wat de onderbouwing is voor de BMI van 25 en 30.
  Waarom is dat 25 en geen 20, of 30?
  Hoe is dat bepaald, of heeft iemand zijn natte vinger gebruikt?
  25 en 30 zijn namelijk mooie ronde getallen.
  De kans dat een wetenschappelijke berekening bijvoorbeeld op 25 en 29 zou zijn uitgekomen, of bijvoorbeeld op 24 en 31 is een stuk groter dan 25 en 30.

 4. Marco zegt op

  De NL overheid heeft er geen probleem mee om je tot je dood te laten werken en betalen maar wat overgewicht is een doodzonde.
  Snel weer alles duurder maken dan gaan we vanzelf gezonder eten.
  Laat de mensen toch eens met rust we zijn geen robots.
  Als iemand er geen probleem mee heeft dat hij te zwaar is en zijn/haar leven kan leiden zoals de persoon wil prima toch.
  Iedereen is anders.
  Zet de leden van de tweede kamer/overheid is op een rijtje die er lustig op los paffen en die moeten ons dan vertegenwoordigen.

  • Het probleem is wel dat dikke mensen vroeger of later veel gebruik maken van de gezondheidszorg en daar betaal ik nu aan mee. Het wordt tijd dat mensen die er zelf voor kiezen om ongezond te lezen (overgewicht, roken, overmatig drinken) meer gaan betalen voor hun zorgverzekering.

   • Marco zegt op

    Beste Peter,

    Ik heb geen overgewicht rook niet werk wel al 26 jaar in de continudienst en weet wat dat met je doet.
    Gelukkig nog nooit zwaar ziek geweest,de laatste 20 jaar geen ziekenhuis van binnen gezien en ook 20 jaar bloeddonor geweest.
    Ook ik moet meer aan de zorg gaan betalen maar ik denk dat er op allerlei andere vlakken een grote besparingen te maken zijn.
    Jouw argument dat je mee moet betalen gaat mank.
    Vindt jij dat de overheid moet bepalen wat men eet,drinkt,rookt of wat dan ook doet voor de gezondheid en regels gaat opleggen?
    Ik denk dat mijn grootste uitgave ivm gezondheid de laatste 20 jaar een doktersbezoek is geweest ivm spit in mijn rug.
    Ik kreeg een A4je met oefeningen mee.
    Toch krijg ik ook geen geld terug en gelden voor mij dezelfde regels als voor iedereen.
    Desondanks wil ik niet bepalen hoe andere mensen leven.
    Kun je jezelf daarin niet vinden dan moet je denken aan het Amerikaanse systeem met dure verzekeringen voor mensen die het kunnen betalen.
    In NL is veel collectief niet altijd leuk maar het is zoals het is.

    • Ik denk meer aan een systeem zoals bij autoverzekeringen met bonus/malus. De brokkenmaker moet dan meer betalen dan iemand die niets claimt. Dat vind iedereen kennelijk wel eerlijk.

   • HansG zegt op

    Wilt u het solidariteit beginsel verlaten?
    Dan moeten we bij iedereen gaan afwegen of zij wel of niet gezond leven of bewegen.
    Hoe wordt dit gewogen?
    Wellicht geeft uw buurvrouw door dat u stiekem gerookt heeft.
    Of zij zegt dat omdat zij een hekel aan u heeft zodat uw premie omhoog gaat.
    Dat worden mooie tijden 🙂

    • Waarom moet ik solidair zijn met iemand die willens en wetens zijn lichaam verwoest? En moet iemand dan niet solidair zijn met mij, omdat ik sport en gezond eet.
     Gezond voedsel zoals groente, fruit en noten is nog altijd veel duurder dan junkfood. Krijg ik dan uit solidariteit een tegemoetkoming om mijn boodschappen te betalen?

     • Tino Kuis zegt op

      Mijn BMI is 25.5, een beetje overgewicht, maar ik heb wel te veel buikvet. Ik wandel een uur per dag. Op stations en vliegvelden neem ik nooit de roltrap

      Ja, we moeten ongezonde voeding, voor de mens en het milieu, meer belasten.

      Verder ben ik het niet met je eens. Een grens trekken tussen een gezonde en een ongezonde levenswijze is altijd willekeurig, daar zijn geen wetenschappelijke maatstaven voor. We weten ook dat veel ziekten te maken hebben met erfelijke factoren die moeilijk te scheiden zijn van andere oorzaken. Stress is een andere oorzaak van ziekte. Een te dik iemand kan dus ziek worden door erfelijke factoren en stress en niet door zijn vetzucht. Er zijn zoveel andere ziekten waarvan je kunt zeggen: dat hebt je te wijten aan je eigen gedrag. HIV/AIDS, gewrichtsklachten bij topsporters, malaria bij reizigers etc. En inderdaad: arme mensen hebben vaak geen geld voor gezonde voeding. Is dat verwijtbaar?

      Ik voel wel iets voor je principe maar ik vrees dat het om bovengenoemde redenen onpraktisch is en vaak onrechtvaardig zal uitpakken. Dan liever een onrechtvaardige solidariteit.

      • Beste Tino,

       Het gaat mij vooral om welvaartsziekten. Laten we daar eerst eens mee aan de slag gaan. Een voorbeeld. Ik sprak laatst een kennis met diabetes type 2 uit een volksbuurt. Heeft een enorme pens en overgewicht. Rookt en zuipt flink. Gaat om de zoveel tijd met een ruime boodschappentas naar de apotheek om zijn medicijnen te halen.
       Ik zei tegen hem dat hij van zijn diabetes af kon komen door zijn levensstijl aan te passen, dus door gezond te eten en af te vallen. Dat wist hij ook. Was al eens bij een diëtiste geweest en naar de sportschool. Allemaal op kosten van de zorgverzekeraar. En, vroeg ik? Ben ik mee gestopt zei hij. Ik moest allemaal gezonde dingen eten die ik niet lekker vindt en van sporten wordt ik moe. Kijk liever TV.

       De zorgverzekering in Nederland wordt onbetaalbaar. Volgend jaar komt er weer € 120,- bij en het einde is niet in zicht. Daarmee komt in de toekomst ook de solidariteit onder druk te staan. Ik voorspel je dat er draconische maatregelen nodig zijn om een halt te roepen aan de kostenstijgingen die vooral veroorzaakt worden door welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. En zo niet dan zullen we moeten accepteren dat straks 1/3 deel van je inkomen opgaat aan de zorgverzekering.

       • Tino Kuis zegt op

        OK, Peter. Tussen 1980 en 2000 schommelden de zorguitgaven tussen en 9 en 10% van het BBP (bruto binnenlands product). Daarna was er een sterke stijging tot nu 13%. Dat het omhoog gaat naar 33% lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Hier een link naar de oorzaak van die stijgingen:

        https://www.ftm.nl/artikelen/vergrijzing-niet-grootste-veroorzaker-stijgende-zorgkosten?share=1

        Een kwart van die stijging komt door de vergrijzing, een ander deel door meer en betere zorg voor dezelfde hoeveelheid aandoeningen (meer onderzoek, behandeling, duurdere medicijnen, luxere eenpersoons kamers ed.). Ik vermoed dat slechts een betrekkelijk klein deel te maken heeft met de toename van welvaartsziekten.

        Maar je hebt gelijk als je zegt dat we meer moeten doen aan het voorkomen van welvaartsziekten als obesitas.

     • HansG zegt op

      Even voor de duidelijkheid. Het solidariteitsbeginsel betekent dat wij vanuit een gelijkheid gedachte de kosten in de zorg delen. Jong en oud betalen even veel. Veel ziekten komen niet uit een “gezonde” levensstijl voort. Sommige mensen maken zich overal druk over, sommige zijn over-gestructureerd, depressiviteit, een vechtscheiding, genetisch aangeboren ziektes, borstkanker….etc. Moeten deze mensen meer betalen volgens u?

      • Het artikel gaat volgens mij over obesitas en daar heb ik het over.

     • Sir Charles zegt op

      Begrijp wat je bedoelt, krijg daarom dan ook dikwijls te horen ‘geniet jij dan wel van het leven?’ Tsja, alsof na drie treden al puffend en hijgend de trap op genieten is…

     • Jasper zegt op

      Beste Peter, als jij zo gezond leeft heb je een grotere kans om oud te worden. 90% van de zorgkosten worden gemaakt in de laatste levensjaren.
      Iemand die op jonge leeftijd overlijdt aan hartfalen, kanker of iets anders veroorzaakt door “verwoestend”te leven is een pak goedkoper voor de gemeenschap: hij of zij heeft immers wel financieel bijgedragen aan de pot (ook aow etc), maar komt nooit aan AOW toe en de grote kosten bij langtdurig thuiswonen van ouderen etc.

      Dus mischien zou jij dan juist wel duurder uit moeten zijn, gezien het feit dat jij uiteindelijk meer profiteert?

 5. Jacques zegt op

  Ik vind dat de ziektekostenverzekeringsmaatschappijen een soort Apk voor de gezondheid moeten gaan hanteren voor ieder individuele deelnemer. Daaraan ten grondslag boven een bepalende leeftijd , bijvoorbeeld 40 jaar een jaarlijkse keuring waaruit blijkt hoe het met de gezondheid is gesteld. Vervolgens wordt de keuze gegeven om verbeteringen te gaan bewerkstelligen indien nodig. Bij uitblijven van verbeteringen op redelijke termijn de premie verhogen. De goeden zouden minder onder de kwaden moeten lijden, zoals het nu gesteld is. Niets in het leven is zonder consequentie en zwakke heelmeesters maken stinkende wonden. Deze regel zou moeten gelden voor alle mensen die wel gezond zijn en niet door bijvoorbeeld erfelijke ziekten en afwijkingen er feitelijk weinig of niets aan kunnen doen. Daar zullen we ten alle tijden begrip voor moeten hebben en dat die meer kosten is vanuit solidariteit wat mij betreft te billijken

  • HansG zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website