Amerikaanse wetenschappers trekken na jaren onderzoek de conclusie dat wie 30 procent minder eet dan normaal, jaren langer kan leven. 

De Nederlandse Wilbert Vermeij, onderzoeker bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en expert op het gebied van ‘calorische restrictie’, bevestigd de onderzoeksconclusies: “Eerst was er nog twijfel, maar nu concluderen de wetenschappers toch echt: 30 procent minder eten dan gewoonlijk levert 10 tot 20 procent langer leven op bij apen.” En wat voor apen geldt, geldt ook voor mensen, stellen de onderzoekers.

De studie door twee Amerikaanse onderzoeksteams is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications.

Wie minder eet zal naar schatting 10% langer leven en ook gezonder oud worden. Door weinig te eten investeert je lichaam minder in groei en meer in onderhoud en energie. Door het verbranden van eten, loopt het DNA ook schade op. Die schade hoopt zich in de jaren op en draagt bij aan de veroudering. Minder eten, betekent minder schade aan het DNA.

Dertig procent minder eten dan gewoonlijk kan je niet zo maar vertalen naar 30 procent minder calorieën. Er zal meer onderzoek moeten volgen. Verder benadrukt Vermeij dat gezond en afwisselend eten om voldoende belangrijke voedingstoffen binnen te krijgen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten belangrijk blijft, ook bij minder eten.

Bron: o.a. RTL nieuws

10 reacties op “Wetenschappelijk onderzoek: Mensen die fors minder eten leven veel langer”

 1. Tino Kuis zegt op

  De apen die 30 procent minder calorien aten leefden gemiddeld 28 jaar, de anderen 26 jaar. dat is minder dan 10 procent verschil. En waarom zou dat ook bij mensen zo zijn? Het onderzoek gebeurde bij 76 apen wat de uitslag niet significant maakt, dwz dat het toeval een te grote rol speelt. En zou het onderzoek waar zijn dan moet je het wel je hele leven volhouden, vanaf de kinderleeftijd.

  Die apen zitten 26 jaar in kooien en worden ook nog eens half uitgehongerd.

  Bovendien laat onderzoek zien dat van elke 2 jaar die je langer leeft dan 85 er 1 jaar is met behoorlijke beperkingen als doofheid, blindheid, bewegingsbeperkingen en Alzheimer.

  Niet letten op dit soort onderzoeken. Gewoon gezond eten, niet te veel niet te weinig, veel groente en fruit en voldoende lichaamsbeweging. Dat laatste is een veel belangrijker factor.

 2. Mark zegt op

  Waren die “hongerapen” even chagrijnig als menig medemens met lege buik?
  Weegt dat beetje hoogbejaarde extra tijd, vaak afgetakeld en ziekelijk, op tegen een leven lang verhoogd chagrijn?

 3. Nik zegt op

  Tino ben het helemaal met je eens en de algemene regel, hoe saai ook: Eet gevarieerd en met mate is de beste.
  Bovenstaand onderzoek zegt nog meer trouwens, oa dat dit alleen maar opgaat voor volwassenen en dan nog zijn er een aantal mitsen en maren, maar dat is dan weer te oninteressant voor populaire plaatsing in de media.
  Zie je het gevaar al voor tieners met eetstoornissen?
  Ik wil een stapje verder gaan: helemaal niet goedkoop scoren met dit soort onderzoeken laat ze weg uit de media.

 4. thaiaddict73 zegt op

  Waarom minder eten en 10% langer kunnen leven.
  Je kunt beter genieten van het leven, want er zijn genoeg andere factoren die deze 10% wegvagen. Zoals hartfalen of kanker en ga zo maar door. Gewoon genieten en doen. Als athleten dood neer vallen wil een afgetraind lichaam dus niks garanderen of je langer leeft.

 5. Cornelis zegt op

  ‘Leef ik dan ècht langer, dokter’, vroeg de man aan de dokter die hem zojuist had uitgelegd welke beperkingen hij in acht moest nemen. ‘Nou nee’, antwoordde de dokter, ‘ het lijkt alleen véél langer’.

 6. ruud zegt op

  Ik kan er niet verbaasd over zijn, dat je langer leeft.
  Ik neem aan, dat je stofwisseling in spaarstand gaat, om energie te besparen als het voedsel schaars is.
  Jaren geleden begonnen de meisjes later te menstrueren, dan tegenwoordig.
  Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het grote aanbod aan voedsel tegenwoordig.

  De AOW leeftijd kan dus wel weer omlaag, want we gaan niet zo oud worden, als de huidige generatie AOW’ers.

 7. Jack G. zegt op

  Ik ben de afgelopen jaren aardig gekrompen qua postuur en nu weer een knappe jongeman als ik de Thai mag geloven. Ik eet dus flink minder en mijn maag vraagt nu ook niet meer om al dat eten en de alcoholische versnaperingen. Ik werd ook een beetje grijs en dat is nu allemaal weer vervangen door de juiste kleur. Kortom, ik ben het wel eens met deze wetenschappers. Wel vraag ik geregeld af waarom er zoveel artikelen over gezondheid op dit blog staan. Is dat om iemand of meerdere leden van de redactie te ondersteunen in het proces van gezond oud worden?

  • Khun Peter zegt op

   De redactie wil graag dat de lezers van Thailand gezond blijven en heel oud worden (en zonder bril Thailandblog kunnen lezen).

 8. Bert Schimmel zegt op

  Dit lezende herinner ik me een artikel in de Nieuwe Revue van jaren geleden. Een Zeeuw 80 jaar oud en nog altijd actief en kern gezond, werd gevraagd hoe dat kwam. Hij antwoordde: Ik heb nog nooit een sigaret gerookt, nooit alcohol gedronken en nooit met een vrouw geslapen. Mijn eerste reactie was, moet je daarvoor 80 jaar oud worden? Ik ben nu 70 en geniet nog altijd van die 3 dingen.

 9. Sjaak S zegt op

  Dat onderzoek werd in Amerika gedaan? Als je het op Amerikaanse eetgewoontes betrekt, is 30% minder zo ongeveer wat bij ons normaal is….en hier in Thailand waarschijnlijk nog steeds 20% te veel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website