DEET nog steeds werkzaam

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat zich bezig houdt met preventie van ziekte bij reizigers, laat weten dat middelen met DEET nog steeds belangrijk zijn ter voorkoming van ziekte. Dat geldt ook voor reizigers en toeristen die in Thailand verblijven.

Muggen wennen aan de geur van DEET

Op 20 februari 2013 werd in het wetenschappelijk tijdschrift PlosOne een artikel gepubliceerd over een onderzoek naar de werking van anti-muggenmiddelen die DEET bevatten. Uit het onderzoek bleek dat muggen van het type Aedes Aegypti (die onder andere dengue of knokkelkoorts en gele koorts overdragen) snel wennen aan de geur van DEET. Deze muggen kunnen na enige tijd toch iemand bijten die zich met DEET heeft ingesmeerd, zeker als er geen makkelijker prooi in de buurt is.

De Nederlandse media hebben uitgebreid over dit onderzoek bericht. Niet bekend is of dit zelfde effect ook optreedt bij Anopheles muggen, de soort mug die malaria veroorzaakt.

DEET nog steeds werkzaam

Uit het onderzoek kan zeker niet geconcludeerd worden dat DEET niet meer werkzaam is; bij herhaling is aangetoond dat middelen waarin DEET zit beter werkzaam zijn dan andere middelen om muggenbeten te voorkomen. Dengue wordt door Nederlandse reizigers regelmatig opgelopen ook in Thailand, vaak belanden mensen er zelfs mee in het ziekenhuis. Elk jaar overlijden nog steeds enkele Nederlandse reizigers aan malaria.

Het advies aan reizigers in Thailand om goed te smeren met DEET blijft dus belangrijk en voorkomt een groot deel van ziekten die via muggen worden overgebracht, zoals malaria en dengue.

Meer gevallen van dengue in Thailand

In Thailand zijn tussen het begin van het jaar en 11 maart, 13.200 gevallen van Dengue gemeld. Zestien personen zijn overleden, voornamelijk kinderen jonger dan 14 jaar.

Dengue is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig.

Maatregelen tegen denque

De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Bescherm je tegen muggenbeten. Smeer overdag met muggenwerende middelen met DEET. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling.

13 reacties op “LCR: Middelen met DEET nog steeds belangrijk ter voorkoming van ziekte in o.a. Thailand”

 1. Leny zegt op

  De eerste keer dat wij naar Thailand gingen hebben wij ook DEET 50 meegenomen en werkten helemaal niet goed, maar hebben nu een DEET uit Turkije meegenomen en heeft een sterkte van 90 DEET en werkt gegarandeerd veel beter dan DEET 50 .Het is niet geschikt voor kinderen, enigste nadeel het is waarschijnlijk alleen te koop in Turkije.

 2. jeffrey zegt op

  Naar mijn informatie is niet zo zeer de geur van DEET die de mug afstoot , maar een gas wat invloed heeft op de hersenen van de mug.

  Bij gebruik op grote opervlakken op de huid kan het ook schadelijke invloed hebben op de menselijke hersenen.

  Dit aldus mijn apotheek.

 3. Bolero zegt op

  Leny, los van het feit dat DEET zo’n beetje het beste middel is ter voorkoming van muggenbeten mag je je afvragen of je de sterkere variant (zo de 90% echt bestaat) wel wil gebruiken.
  De 50% biedt immers een prima bescherming.
  Ken je de werking van DEET op kunststof en aanverwante stoffen? Het lost gewoon op !Dat geeft tevens aan wat je op de huid smeert. Ik zou zeker geen “overkill” gebruiken.
  Veel mensen maken geen gebruik van de bescherming die kleding te bieden heeft. Toch is dat de meest ideale combinatie met het gebruik van DEET 50%.
  Veilige reis.

 4. khun naam zegt op

  Het beste anti-muggenmiddel is “Muggenmelk”.
  Wel wat duurder dan de andere, maar heel efficient en vriendelijk voor de huid.
  Verkrijgbaar bij apothekers in Thailand. Ook bij Boots en bij Watson.

  • sandra koenderink zegt op

   Beste Khun Naam,

   Heet dat middel “muggenmelk” of is het bekend onder een andere naam? Dan weet ik tenminste waar ik naar kan vragen.

   • khun naam zegt op

    Ja, het heet “Muggenmelk”. Ik denk dat het ook onder die naam verkocht wordt in Thailand (met misschien een vertaling erbij).
    Het zijn doorschijnende glazen flesjes met een roll-on (of hoe heten die dingen) met een groen opschrift en een witte dop. OOk verkrijgbaar als spray in witten spuitbusjes met groene opschriften. Ongeveer 300 baht als ik het mij goed herinner. Ook verkrijgbaar in België (Nederland??).

    http://www.jaico.nl/jaico/ (de verpakking is hier ietsje anders)

    • khun naam zegt op

     Meer info vindt je hier:
     http://www.jaico.be/nl
     Ik ben zelf allergisch aan tal van producten. Dit is het enige dat werkt en mijn huid niet irriteert.

 5. Lije Vanonschot zegt op

  Muggen zouden alleen overdag steken? Maar ik heb er juist in de nacht last van ondanks heel dicht bij mijn bed een in de wandcontactdoos gestopte verwarmer van een (deethoudende?) vloeistof.

 6. Bolero zegt op

  Over het algemeen wordt de “malaria mug” bij zonsondergang actief. Tijdens de daguren is de “dengue mug” actief. Echter de beestjes zullen zich ook wel eens vergissen.
  Kortom zorg in risicogebieden dat je niet of zo weinig mogelijk wordt gestoken.
  Muggen op de kamer? Gebruik gewoon een fan op de lage stand. Muggen hebben een hekel aan luchtverplaatsing en zoeken in zo’n geval eenwoon een ander plekje.
  Smeer en sproei spaarzaam met rommel. Werkzame stoffen tegen insecten zijn niet zo heel gezond en als ze dat wel zijn, helpen ze niet.

  In noodgevallen: een opgerolde krant doet wonderen. Jammer van het behang.

 7. Lije Vanonschot zegt op

  Als ik ergens wel een hekel aan heb is een fan. Ook op de lage stand. Zeker als ik daar weerloos bij lig te slapen. Daar krijg ik weer een gewone Nederlandse verkoudheid van of erger (keelangiona). Ik ben naar de tropen gekomen om het nooit meer koud te hebben. En wat overkomt mij in de tropen? Dat ze je dag en nacht aanblazen (of geadviseerd wordt dat te doen) met koude lucht.
  Waarom niet gewoon een klamboe? Dat is een net rondom je heen (boven je bed opgehangen aan het plafond). Mijn eerste reis naar de tropen was een reis naar Kenia. Daar heb ik niet anders dan onder een klamboe geslapen (was standaard in betreffende hotels). In het vroegere Nederlands-Indie was zo’n klamboe ook niet onbekend, maar in Thailand wel.

 8. Lije Vanonschot zegt op

  Van die krant (die van Bolero) snap ik niet. Jammer van het behang (??). Ik heb in Thailand nooit ergens behang gezien. Zeker geen behang van krantenpapier (dat laatste in Nederland trouwens ook niet).

 9. RonnyLadPhrao zegt op

  Beste Lije,

  – Een klamboe onbekend in Thailand ? Je kan ze zowat overal kopen in Thailand, gaande van zuiver functionele tot decoratieve. In woningen met airco zijn misschien wat in onbruik geraakt, omdat die meestal goed kunnen afgesloten worden, maar vooral in de dorpen slaapt zowat iedereen wel onder onder een muggennet en dus helemaal niet onbekend in Thailand. Ook in hotels zijn ze niet vreemd, alhoewel ze daar ook wel een meer decoratieve waarde hebben.

  – De krant en het behang. Man/vrouw houdt krant vast, slaat ermee op de mug, mug plakt tegen het behang. Indien ze net gezogen heeft maakt dit een rode vlek op het behang. Die vlekjes zijn niet zo mooi en moeilijk te verwijderen op behang of verf want laat sporen na, maar de mug op deze manier bestrijden is, alhoewel fysiek intensief, wel 100% effectief. Behang komt wel degelijk voor in Thailand al moet ik toegeven dat je het niet zo vaak ziet.

  – Van een fan krijg je een Nederlandse verkoudheid of keelangiona (ken ik niet maar misschien bedoel je angina) ? Leef jij wel gezond….

  • Lije Vanonschot zegt op

   Nou, voor mij die in een klamboe wil slapen (dat hier in Thailand) is er dus nog hoop. En klamboe lijkt me beter dan met allerlei gif te werken. Dat in de hoop dat dat gif giftiger is voor de mug van voor jou, maar niemand (behalve ik) noemde die mogelijkheid.
   Verder: van die krant en het behang is me nu duidelijk.
   Dan: Inderdaad bedoel ik keelangina . maar ik kan nu eenmaal niet goed typen (dat kunnen alleen mensen met slanke vingers en die niet dislectisch zijn).
   Een klamboe en een spellingdcontrole (op nederlandse tekst), als ik die allebei zou hebben, ben ik volmaakt gelukkig. (Een spellingscontrole op het Engels heb ik wel; die zit op hotmail).
   Of ik wel gezond leef? In Nederland met dat ongezonde gure, waterkoude weer (of dat allemaal niet, maar dat nooit lang) was mij dat niet mogelijk. In Thailand moet ik nog steeds oppassen voor (binnenshuis) tocht. Maar ik ben veel op het nabije strand (dat lopend) en in zee (dat zwemmend). Roken of dinken? Nooit gedaan. Helpt -om op het onderwerp terug te komen- ook niet tegen muggen. Is gewoon nergens goed voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website