Een reis door het verleden van Thailand deel 3

Door Johnny BG
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
8 januari 2024

Zoals de beroemde wetenschapper Carl Sagan opmerkte: ”Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen”. Met andere woorden “om inzicht te krijgen hoe het hedendaagse Thailand zich heeft gevormd dan is het de moeite waard om naar de geschiedenis te kijken”.

In deze reeks wordt er een overzicht gegeven van gebeurtenissen uit de periode 1967 tot 2017. Elk deel beslaat een periode van vijf jaar en zal zeker verrassingen bieden voor zelfs de meest deskundige Thaise geschiedenisliefhebbers.

Deel 3: Periode 1977-1981

1977 was het jaar waarin Thai News Agency en de dierentuin van Chiang Mai werden opgericht; het JEATH (Japans, Engels, Australisch, Amerikaans, Thais en Hollands) Oorlogsmuseum werd geopend in Kanchanaburi als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de Dodenspoorlijn gebouwd door geallieerde krijgsgevangenen in 1942 en 1943 en Phayao werd een provincie na het afscheiden van de provincie Chiang Rai.

Januari

Er werd een plan aangekondigd om Thailand aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeringen in het land. In het Dusit Thani Hotel zei premier Thanin Kravixien tot verschillende Kamers van Koophandel en diplomaten dat de vele vertragingen en de inefficiëntie bij de overheid het investeringsklimaat niet ten goede is gekomen. Met vrijstellingen tot vijf jaar op inkomstenbelastingen, een verlaging van 90% van de bedrijfsbelastingen tot 10 jaar en belastingvrijstellingen op geïmporteerde machines en grondstoffen hoopt de regering buitenlandse investeerders over te halen. De regering garandeerde ook dat buitenlandse bedrijven niet genationaliseerd zouden worden.

Februari

De exploitatievergunning van Air Siam werd ingetrokken nadat bleek dat de luchtvaartmaatschappij herhaaldelijk voorwaarden in de vergunning had geschonden. Het ministerie van Communicatie kondigde aan dat de Raad voor de Burgerluchtvaart de kwestie zeer zorgvuldig had bestudeerd en rekening had gehouden met de nationale economie, buitenlandse betrekkingen, de reputatie van het land en de openbare veiligheid alvorens de beslissing te nemen. Air Siam werd in 1965 opgericht onder de naam Varan Air-Siam door Prins Varananda Dhavaj. Air Siam ging in 1976 failliet en Thai Airways International nam de schulden van de luchtvaartmaatschappij en de resterende vloot over.

Prinses Vibhavadi Rangsit, 56, kabinetschef van Hare Majesteit de Koningin, raakte dodelijk gewond tijdens een legerhelikoptervlucht boven het communistische district Wiang Sa in de provincie Surat Thani. Ze was onderweg om in opdracht van de koninklijke familie voorraden af te leveren bij de Border Patrol Police (BPP). Tijdens de vlucht kwam er een uitzending via de helikopterradio waarin stond dat twee BPP-officieren gewond waren geraakt door een landmijn. De prinses beval de vlucht om te leiden om de gewonden op te halen. De helikopter kreeg zwaar grondvuur toen deze op lage hoogte vloog en de prinses werd geraakt en ernstig gewond. Ook de helikopter werd geraakt en moest een noodlanding maken op de Wat Bong Son-school, waar de prinses werd overgebracht naar een andere helikopter. Ze stierf onderweg naar het provinciale ziekenhuis van Surat Thani .

Maart

Minister van Binnenlandse Zaken Samak Sundaravej ontsnapte aan een moordaanslag nadat een groep aanvallers drie M72-raketten op zijn Mercedes had afgevuurd en waarvan er twee ontploften. Kogels van automatische geweren doorzeefde het interieur van de Mercedes, die ’s nachts de Minister vanaf de Channel 8-studio’s vervoerde. De aanval vond plaats op ongeveer 100 meter van het tv-station. Twee mensen werden kort na de aanval gearresteerd, maar werden vrijgelaten nadat de politie had vastgesteld dat ze er niet bij betrokken waren. Ook de betrokkenheid van communistische opstandelingen werd uitgesloten en de politie richtte het daaropvolgende onderzoek op politieke motieven.

Generaal Chalard Hiranyasiri en ongeveer 300 soldaten van de 9th Army Division, naar verluidt verkleed als monniken, pleegden een kortstondige staatsgreep. Ze namen het hoofdkwartier van het Internal Security Operation Command (ISOC) in Suan Ruen, Radio Thailand en drie militaire installaties in Bangkok over. Chalard installeerde een revolutionaire raad van Suan Ruen en zond een aankondiging uit waarin alle bataljons- en divisiecommandanten in Thailand werden bevolen zich bij de staatsgreep aan te sluiten.
Echter, de hoogste militaire bevelhebbers die loyaal zijn aan de regering onder leiding van minister van Defensie, admiraal Sangad Chaloryu, zonden hun eigen uitzending uit op TV Channel 5, waarin ze het publiek aanspoorden niet naar de rebellen te luisteren en verzekerden de natie dat de regering niet was omvergeworpen. Sangad omsingelde vervolgens Suan Ruen met tanks en troepen en de rebellen gaven zich over. Chalard probeerde te ontsnappen op een lijnvlucht naar Taiwan, maar de piloten van China Airlines weigerden op te stijgen. Chalard werd gearresteerd en geëxecuteerd door een vuurpeloton voor het organiseren van de staatsgreep en ook voor de dood van generaal-majoor Aroon Thawathasin, commandant van de Eerste Legerregio die werd neergeschoten nadat hij weigerde zich over te geven.

April

MP Thanin, die de absolute macht heeft vanwege artikel 21 van de voorlopige grondwet, beval ontbinding van de Bangkok Metropolitan Administration en de Bangkok Metropolitan Assembly, waarmee een einde kwam aan langdurige conflicten tussen de twee gekozen organen.

Juni

De Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie (SEATO) werd opgeheven. SEATO werd opgericht in februari 1955 met het hoofdkantoor in Bangkok en had acht lidstaten: Australië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Pakistan (teruggetrokken in 1973), de Filipijnen, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het verklaarde doel was om de verspreiding van het communisme in de regio te voorkomen.

Augustus

Zwaar bewapende Rode Khmer-troepen, bijgestaan door Thaise opstandelingen opgeleid door de door de Khmer gesteunde Angka Siam (Siam Organization), vielen drie Thaise dorpen binnen in het Ta Phraya-district in provincie Prachinburi tegen de Cambodjaanse grens. De indringers doodden 29 Thaise burgers: vijf vrouwen, 14 kinderen, een BPP (Border Patrol Police) sergeant en negen militieleden die vochten met een kleine BPP eenheid in het gebied. De drie dorpen werden door de aanvallers in brand gestoken en veel gebouwen, waaronder een veldhospitaal, werden verwoest.

September

Verschillende mensen raakten gewond nadat een bom ontplofte in de buurt van een koninklijke ceremonie onder leiding van koning Bhumibol Adulyadej en koningin Sirikit, die samen met prinses Sirindhorn en prinses Chulabhorn prijzen uitdeelden aan directeuren van islamitische pondok scholen. Volgens krantenberichten bleven de leden van de koninklijke familie ongedeerd maar raakten bijna 50 mensen gewond. De ceremonie, die zonder onderbreking doorging, werd gehouden in het Olifantenpaviljoen in het Muang district van Yala en werd bijgewoond door ongeveer 10.000 mensen.

Aanklachten werden ingediend variërend van verraad tot moord tegen 18 voormalige studenten en andere activisten die waren gearresteerd tijdens het harde optreden aan de Thammasat University op 6 oktober 1976. De 18 werden voor een militair tribunaal veroordeeld op beschuldiging van communistische activiteiten, verraad, rellen, verzet bij arrestatie, moord en illegaal vuurwapenbezit. Zes werden beschuldigd wegens majesteitsschennis. Een van de aangeklaagden was de secretaris-generaal van het voormalige National Student Centre of Thailand Sutham Saengprathum.

Oktober

De politie arresteerde een groep zuiderlingen, waaronder drie ontsnapte veroordeelden, voor de aanslag op het leven van leden van de Thaise koninklijk familie tijdens een ceremonie in Muang Yala in september.

Militaire top commandanten onder bevel van admiraal Sangad Chaloryu pleegden een staatsgreep en zetten de regering van premier Thanin af. De vervolgens gevormde Revolutionaire Raad schafte de grondwet van 1976 af en hief de beperkingen op de pers op. In een verklaring op tv na de staatsgreep legde Sangad uit dat diverse afdelingen binnen de drie strijdkrachten en de Royal Thai Police de macht hebben gegrepen vanwege de verdeeldheid en het niet bereid zijn tot samenwerking zowel in de regering als met de bevolking door de Thanin regering.

November

Generaal Kriangsak Chomanand, een beroepsmilitair die alom wordt geprezen voor zijn werk tegen de langdurige communistische opstand in Noord Thailand, werd de 15e Thaise premier. Hij bekleedde ook de functie van minister van Binnenlandse Zaken.

December

In een gelijktijdige aankondiging in Bangkok en Hanoi, hebben Thailand en Vietnam verklaard de betrekkingen officieel te normaliseren. De twee landen kwamen overeen om in januari 1978 ambassades in hun hoofdsteden op te richten.

Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag verleende de koning prinses Sirindhorn de titels ‘Somdej Phra’, de hoogste rang van prins of prinses, en ‘Maha Chakri’, wat de Grote Chakri betekent. De koninklijke aankondiging werd gedaan in de Amarin Vinichai Throne Hall en een paar weken later gevolgd door een ceremonie in het Government House .

1978

In 1978 werd het agro-conglomeraat Charoen Pokphand Foods opgericht, evenals diverse liefdadigheidsstichtingen met als doel om kinderen en blinden te helpen. De Petroleum Authority of Thailand (nu PTT Public Company Limited) werd ook in dit jaar opgericht. In 1978 haalden de krantenkoppen ook de 8e Aziatische Spelen welke in Bangkok, waaraan 4.000 atleten en officials deelnamen en zonder incidenten was verlopen en een paramilitaire strijdmacht die was opgezet om communistische guerrilla’s te bestrijden en uit hun bolwerken in het noordoosten te verdrijven.

Januari

Thailand en Vietnam ondertekenden een luchtvaartpact en een overeenkomst om de economische en technische samenwerking te bevorderen als een belangrijke stap in de richting van de normalisering van de betrekkingen. Premier Kriangsak en de Vietnamese Minister van Buitenlandse Zaken Nguyen Duy Trinh kwamen overeen om de uitwisseling van ambassadeurs te versnellen en bij H.M. de koning op audiëntie te komen.

Laos heeft 15 Thaise burgers die in het land waren vastgehouden vrijgelaten en overhandigd aan functionarissen van de Thaise ambassade in Laos. De meeste gedetineerden waren voormalige werknemers van de Amerikaanse ambassade in Laos die in 1975 waren gearresteerd op verdenking van spionage voor de CIA.

Februari

Om het handelstekort terug te dringen, heeft de regering een verbod ingesteld op de invoer van een aantal luxegoederen. Op de lijst van verboden goederen stonden in het buitenland geassembleerde voertuigen, lederwaren, marmer en porselein en enkele etenswaren. Na de plotselinge aankondiging schoten de prijzen van de getroffen artikelen meteen omhoog.

Thailand en de Rode Khmer onder Pol Pot kwamen overeen om de formele handel en uitwisselingsambassadeurs te hervatten. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken Upadit Pachariyangkun keerde terug van een werkbezoek aan Cambodja in een poging om de politieke relaties te herstellen zei dat de twee landen ‘het misverstand uit het verleden zouden vergeten en de betrekkingen zouden normaliseren’. De minister zei ook dat de minister van Buitenlandse Zaken van de Rode Khmer, Ieng Sary, een uitnodiging had aanvaard om Thailand te bezoeken.

Twee mannen en een vrouwelijk lid van de in India gevestigde Ananda Marga-sekte werden in Bangkok gearresteerd op verdenking van het plannen van een bomaanslag op de Australische ambassade. Men geloofde dat de actie was bedoeld om te protesteren tegen het Australische verbod op Ananda Marga-leden om het land binnen te komen. De Thaise politie vond 1,25 kilo krachtige explosieven, batterijcellen, zekeringen en ontstekingsdoppen in het bezit van de gearresteerden.

Maart

Bangkok en andere delen van Thailand zaten zonder elektriciteit na een onverklaarbare stroomstoring die zich uitstrekte van Chiang Mai in het noorden tot Hat Yai in het zuiden. De stroomstoring duurde op sommige plaatsen tot negen uur, waardoor de communicatie werd verstoord en het watersysteem van Bangkok tijdelijk werd verlamd.

Augustus

De Thaise immigratiewetten werden versoepeld om buitenlandse toeristen langer te laten blijven. Volgens de nieuwe regelgeving konden bezoekers uit de meeste landen tot 60 dagen bij aankomst blijven en konden ze het oorspronkelijke visum met nog eens 30 dagen verlengen. Voorheen kregen toeristen alleen een visum voor 30 dagen bij aankomst.

September

Het Ministerie van Industrie gaf Mercedes Benz toestemming om voertuigen te assembleren in Thailand. Het bedrijf stemde ermee in om aan alle overheidsvereisten te voldoen, inclusief dat minimaal 25% van het assemblagepersoneel uit Thaise medewerkers moet bestaan.

De ‘Thammasat 18’ werden vrijgelaten uit de gevangenis nadat de Nationale Assemblee een amnestiewet had aangenomen om hen gratie te verlenen. Studentenleider Sutham Saengprathum bedankte premier Kriangsak voor het verlenen van gratie. Na hun vrijlating maakte de premier een ontbijt voor de groep bij hem thuis.

Sukhothai Thammathirat Open University in Muang Thong Thani in de provincie Nonthaburi werd officieel opgericht onder het koninklijk handvest als de elfde staatsuniversiteit van het land. De koning schonk de universiteitsnaam ter ere van koning Prajadhipok (Rama VII). Het was de eerste universiteit in Zuidoost-Azië die een systeem voor onderwijs op afstand gebruikte.

Oktober

De Thaise vijf baht munt van vijf baht werd uit de circculatie genomen vanwege valsemunterij. Veel bedrijven weigerden de negenzijdige munt te accepteren nadat verschillende vervalsingen waren ontdekt. Er was op dat moment voor ongeveer 480 miljoen baht aan munten in omloop.

November

De Chinese vice-president Deng Xiaoping bracht een vijfdaags bezoek aan Thailand. Hij werd verwelkomd door duizenden Thais-Chinezen toen hij aankwam op de luchthaven van Don Muang. Op de eerste dag van zijn verblijf woonde Deng de wijding bij van kroonprins Vajiralongkorn in de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha. Deng was de hoogste Chinese functionaris die Thailand bezocht sinds de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen in 1975 werden aangegaan.

1979

1979 is het jaar waarin de Assumption Samut Prakan School (voorheen Assumption College Samrong) werd geopend als de nieuwste campus van de particuliere katholieke jongensschool die wordt gerund door de Broeders van Sint-Gabriël in Thailand. Ron Fai Don Tri (Music Train) platenlabel werd opgericht en de Robinson Department Store-keten geopend. Voormalig wereldkampioen super lichtgewicht Saensak Muangsurin kondigde aan dat hij stopt met boksen na een nederlaag in Zuid-Korea.

Januari

Luitenant-generaal Pin Thamasri, commandant van de regio van het Vierde Leger, werd aangesteld als commandant om de Communistische Partij van Maleisië in het zuiden van Thailand te bestrijden. Generaal Prem Tinsulanonda zei dat de benoeming van Pin het vermogen van het leger om de communistische guerrilla’s in het gebied te verpletteren zou verbeteren.

Thailand sloot de grens met Cambodja nadat Vietnamese troepen het regime van de Rode Khmer van Pol Pot omver wierpen, wat een massale uittocht van vluchtelingen veroorzaakte.

Maart

Nai Lert, de oudste busmaatschappij in Thailand, heeft de resterende vier routes gesloten na 90 jaar passagiers in Bangkok te hebben bediend.
Premier Kriangsak verlaagde de accijnzen op buitenlandse films van 30 baht naar 15 baht per meter. De premier kwam tot de conclusie dat het verlagen van de belasting meer buitenlandse films naar Thailand zou brengen en het de Thaise film industrie beter zou maken door hen bewust te maken van de harde concurrentie. Tegelijkertijd kondigde de premier echter een plan aan om buitenlandse films een quotum op te leggen om lokale filmproducenten niet dwars te liggen.

Communistische guerrilla’s begonnen zich in groten getale aan de Thaise regering over te geven nadat ze zware verliezen hadden geleden. Volgens de regering waren in de afgelopen vier maanden 231 guerrillastrijders gedood en ongeveer 67 gevangen genomen. Veel guerrilla’s gaven zich in het Zuiden over nadat een van hun topleiders, Chitr Chongchit, zich had overgegeven aan het Koninklijke Thaise leger. In het noordoosten waren de communisten ernstig verzwakt omdat ze niet meer konden rekenen op steun van het afgezette Rode Khmer-regime.

Mei

Een nieuw geautomatiseerd verkeersregelsysteem veroorzaakte enorme files in heel Bangkok toen het in gebruik werd genomen. Het nieuwe systeem, geïnstalleerd op 48 hoofdknooppunten, was tijdens het testen blijkbaar succesvol geweest.

Ongeveer 600 huizen aan beide zijden van de Chao Phraya rivier werden gesloopt en meer dan 300 bomen langs South Sathorn Road werden gekapt om de weg vrij te maken voor de Taksin-brug. Toen bewoners vroegen waarom de bomen niet ergens anders konden worden verplaatst, zei een ambtenaar dat er geen budget voor was.

Juni

Bangkok was bijna volledig verlamd na een hevige regenbui op 16 juni. De hevigste regenval in 25 jaar heeft winkels en huizen onder water gezet en het verkeer tot stilstand gebracht. Sukhumvit Road was een van de zwaarst getroffen gebieden.

Augustus

Eenenvijftig mensen kwamen om het leven en 184 raakten gewond toen een goederentrein in zuidelijke richting een passagierstrein raakte op het treinstation van Taling Chan ten westen van Bangkok.

September

De illegale handel langs de Thais Cambodjaanse grens bloeide toen duizenden Thaise handelaren hun goederen elke dag aan Khmer klanten aanboden op drie populaire markten. De meeste goederen werden binnen Cambodja doorverkocht.

November

Zevenhonderd geluidsdichte openbare telefooncellen werden in Bangkok geïnstalleerd door de Telephone Organization of Thailand (TOT). TOT vroeg de bevolking om de telefooncellen in de gaten te houden om te voorkomen dat criminelen de apparatuur openbreken om de munten te stelen.

1980

1980 was getuige van de geboorte van Bumrungrad International Hospital en Central Pattana, Thailand’s grootste vastgoedontwikkelings- en investeringsmaatschappij. Het was ook het jaar waarin de Pizza Company werd opgericht.

Januari

‘Thais Toerisme Jaar’ werd afgetrapt met een plan om de visumbeperkingen voor inwoners van Hong Kong, Taiwan en Maleisië te versoepelen. Maleisische burgers met grenspassen kregen toestemming om 50 km binnen Zuid Thailand te reizen in plaats van de vorige limiet van 25 km. Inwoners van Hong Kong moesten een garantie van 20.000 baht afgeven bij een bezoek aan Thailand.

Februari

Amper drie jaar nadat Premier Kriangsak de macht had gegrepen trad hij af om een motie van wantrouwen te voorkomen, veroorzaakt door de dreiging van geweld vanwege de stijgende olieprijzen. Het ontslag maakte de weg vrij voor Royal Thai Army chef Prem Tinsulanonda om de macht over te nemen.

April

Thailand’s eerste arbeidsrechtbank werd geopend door premier Prem. De Central Labour Court had alleen jurisdictie in en rond Bangkok, maar gaf niettemin hoop aan honderdduizenden arbeiders die te maken hadden met oneerlijke arbeidsomstandigheden.

Veertig van de 48 mensen aan boord van een Avro 748 turboprop kwamen om het leven nadat het vliegtuig bij slecht weer een duikvlucht maakte neerstortte op een routinevlucht vanuit Khon Kaen. De ramp vond plaats nadat het vliegtuig ongeveer 13 km ten noorden van de luchthaven Don Muang de landing begon in te zetten.

Mei

Het Thais Olympisch Comité stemde unaniem om geen atleten naar de Olympische Spelen in Moskou te sturen, omdat de atleten niet aan de normen voldeden. Thailand ontkende dat het besluit verband hield met de oproep van de Amerikaanse president Jimmy Carter tot een boycot van de Olympische Spelen als protest tegen de militaire interventie van de Sovjet-Unie in Afghanistan.

Juni

Minister van Binnenlandse Zaken Prathuang Kiratibutr droeg immigratiebeambten op om reizigers die eruitzagen als ‘hippies’ de toegang te weigeren. Lang, slordig haar en een vies uitziend uiterlijk was hoogstwaarschijnlijk een hippie en moest de toegang worden geweigerd. In de link een foto met de regels in het Engels https://is.gd/xhRN1u

Vermoedelijke Zuidelijke separatisten voerden een reeks gecoördineerde bomaanslagen uit in Bangkok, waarbij ongeveer 40 mensen gewond raakten. Twee treinstations, een busstation en een bus vol passagiers werden door bommen opgeschrikt. Een vijfde bom die in een bioscoop in Thonburi was geplaatst werd gevonden en onschadelijk gemaakt door de explosievenopruimingsdienst kort voordat deze zou ontploffen. Op de bom stond het acroniem PULO wat staat voor Pattani United Liberation Organization. De politie zou voor de aanslagen een waarschuwing van de groepering hebben gekregen.

Juli
De eerste automatische interlokale telefoondienst van het land werd in gebruik genomen, waardoor mensen in Bangkok en aangrenzende gebieden rechtstreeks naar provincies in het noorden konden bellen zonder tussenkomst van een telefoniste.

Augustus

Veertien mensen raakten gewond toen een handgranaat ontplofte in bioscoop Thonburi waar in juni een bom onschadelijk werd gemaakt. Een andere niet-ontplofte handgranaat die in de bioscoop werd gevonden, droeg het acroniem PULO. Er werd echter gespeculeerd dat de bioscoop het doelwit was geweest nadat de eigenaar weigerde te buigen voor afpersingseisen.

September

Thaise troepen vernielden een belangrijk bolwerk van het CPT, waarbij 16 opstandelingen werden gedood en negen werden gevangengenomen. Kort nadat het kamp was ingenomen, gaven 136 communistische guerrillastrijders zich over aan het Thaise leger.

Oktober

Seksan Prasertkul, een voormalige studentenactivist, verliet de jungle waar hij zich jarenlang had verstopt en gaf zich over aan de autoriteiten in de provincie Uthai Thani. Seksan was een leidende figuur in de studentenopstand van 14 oktober 1973 die leidde tot de omverwerping van het militaire regime van Thanom-Praphas-Narong. Seksan weigerde zijn kameraden te verraden door hun locatie aan de Thaise autoriteiten te geven. Ideologische conflicten met andere communisten, het ‘gebrek aan democratie’ binnen het CPT en frequente conflicten met topmensen in de partij zouden de redenen voor zijn overgave zijn.

Grote overstromingen in Bangkok en het binnenland waren voor vice premier Boonchu Rojanastien aanleiding om op te roepen tot een nationaal plan voor de preventie van overstromingen op lange termijn. De schade werd geschat op honderden miljoenen baht en scholen waren meer dan een maand gesloten in Bangkok. De gouverneur van Bangkok, Chaowas Sudlabha, kreeg kritiek omdat hij zijn belofte om de stad te beschermen tegen overstromingen niet was nagekomen.

November

Bij explosies in een munitiefabriek in de wijk Bang Sue in Bangkok zijn ten minste 24 mensen omgekomen en ongeveer 360 gewonden gevallen. De fabriek werd geëxploiteerd door de afdeling Ordonnantie van de RTA (Royal Thai Army) en produceerde antitankraketten. Twee rijen houten winkelhuizen in de buurt van de fabriek werden vernietigd en er werd gemeld dat ruiten waren verbrijzeld in huizen tot acht km verderop. Een paddenstoelvormige wolk was vanuit heel Bangkok te zien. Een militaire functionaris noemde het het ergste ongeval in zijn soort in de Thaise geschiedenis. De oorzaak van de explosies was niet duidelijk, maar sabotage werd niet uitgesloten.

Het amusements- en waterpark Siam Park City werd geopend in de wijk Khan Na Yao in Bangkok. Het was de grootste uitgaansgelegenheid in zijn soort in Zuidoost-Azië. Het park van 300 rai en 500 miljoen baht omvat een enorm zwembad met kunstmatige golven en een glijbaan van 21 meter hoog.

December

Thaise troepen veroverden het hoofdkwartier van het CPT in het noordoosten. De locatie werd ongeveer 11 jaar gebruikt om terroristische activiteiten in 16 provincies te leiden. Het Thaise leger nam ook meer dan 50 CPT-kampen over in de provincies Kalasin, Nakhon Phanom en Sakhon Nakhon.

1981

1981 was het jaar waarin de Bang Lang Dam in het Bannang Sata-district van de provincie Yala werd voltooid; Doi Suthep-Pui National Park in de provincie Chiang Mai werd opgericht, samen met minstens een dozijn andere nationale parken in heel Thailand. De RTA ging door met het ontmantelen van het CPT en greep een enorm arsenaal dat 5.500 claymore-antipersoneelsmijnen en andere explosieven en medische apparatuur omvatte.

Januari

De elektriciteitstarieven zijn in Bangkok met 15% gestegen. Het was de derde verhoging in twaalf maanden. Het werd stilletjes gedaan om het soort politieke gevolgen te voorkomen dat de vorige regering teisterde.

Februari

Thirayuth Boonmee, de voormalige studentenleider die Bangkok ontvluchtte na de bloedige gebeurtenissen van 6 oktober 1976, verliet de jungle van de Phuphan-bergen in de noordoostelijke provincie Sakhon Nakhon en gaf zich over aan het leger. Hij werd vergezeld door nog 54 voormalige activisten en communisten. Aanklachten wegens verraad tegen Thirayuth en 11 andere activisten leidden tot de opstand die het regime van veldmaarschalk Thanom Kittikachorn ten val bracht.

Maart

Een vliegtuig van Garuda met 54 passagiers en negen bemanningsleden aan boord werd op een binnenlandse vlucht boven Indonesie gekaapt en naar de luchthaven van Don Muang gedirigeerd. Gewapend met handgranaten en geweren eisten de kapers aanvankelijk dat de Indonesische regering 20 politieke gevangenen vrijliet, maar na twee dagen eisten ze de vrijlating van nog eens 84 gevangenen. Ze wilden ook een DC-10-vliegtuig en een veilige doorgang naar Sri Lanka. Na drie dagen begonnen Thaise en Indonesische commando’s een belegering die eindigde met een vuurgevecht tussen hen en de kapers, die zichzelf identificeerden als ‘soldaten in een heilige moslimoorlog’. Drie kapers werden gedood en twee werden gevangen genomen tijdens het beleg. Een gegijzeld kind werd gedood en 10 gijzelaars raakten gewond tijdens de operatie. Eerder werd een passagier neergeschoten toen hij probeerde het vliegtuig te ontvluchten.

De regering drong er bij Thaise burgers op aan niet te trouwen met vluchtelingen uit Indochina, i.v.m. de nationale veiligheid die in het geding zou kunnen zijn. Het kabinet keurde regels goed die ambtenaren die met vluchtelingen zijn getrouwd te verplichten zich regelmatig bij de autoriteiten te melden. Richtlijnen droegen ook verschillende overheidsinstanties op om hun werknemers in grensgebieden te controleren.

April

Militaire officieren onder leiding van generaal Sant Chitpatima, plaatsvervangend opperbevelhebber van de RTA, pleegden op de eerste dag van de maand een staatsgreep, die de ‘april-coup’ werd genoemd. Premier Prem zocht zijn toevlucht in het hoofdkwartier van het Tweede Leger in Nakhon Ratchasima, waar hij werd vergezeld door de koninklijke familie, ministers en provinciale gouverneurs. De bloedeloze staatsgreep werd geleid door ontevreden legerofficieren van het middenniveau, bekend als ‘Jonge Turken’. De staatsgreep mislukte uiteindelijk toen duizenden troepen die loyaal waren aan Prem op 3 april vroeg in de ochtend Bangkok binnentrokken en de hoofdstad overnamen. Een samenzweerder werd gedood en een ander gewond. Nog meer gaven zich over aan de troepen van Prem. Nog eens 155 voormalige militairen werden gearresteerd. Generaal Sant vluchtte naar Birma.

Mei

Op de verjaardag van de kroning van de koning verleende de regering gratie aan 52 verdachten van de mislukte staatsgreep van april. Generaal Sant werd niet genoemd in de amnestie. Premier Prem noemde de noodzaak van politieke stabiliteit en eenheid in het land als reden waarom de amnestie zo snel na de coup kwam. Ongeveer 30 coupplegers gingen naar de woning van Prem en verontschuldigden zich bij hem. Generaal Sant keerde terug uit zelfverbanning in Birma en weigerde toen commentaar te geven op de staatsgreep of de volgende gebeurtenissen.

Juni

De koning leidde een ceremonie om de hydro-elektrische generatoren van de zojuist voltooide Srinakarind-dam, genoemd naar prinses Srinakarind, te activeren. De dam in de Khwae Yai-rivier in de provincie Kanchanaburi is 140 meter hoog en 610 meter lang.

Drie bommen ontploften in drie winkelcentra in Bangkok, waarbij ongeveer 40 mensen gewond raakten. Een anonieme beller met een zuidelijk accent beweerde dat de drie bommen het werk waren van de PULO. Een functionaris zei dat de bomaanslagen bedoeld waren om buitenlandse steun te krijgen voor de Zuidelijke separatisten. De drie ontploffingen vonden plaats in een tijdsbestek van een paar minuten en zorgden ervoor dat klanten moesten vluchten voor hun leven.

September

ISOC meldde dat tussen oktober 1980 en september 1981 1.308 communistische opstandelingen zich overgaven aan de autoriteiten. In de afgelopen 12 maanden hielden ongeveer 850 communistische opstandelingen ermee op.

November

Minister van Binnenlandse Zaken Sitthi Jirarote verklaarde de ‘oorlog’ aan ondeugd en illegale activiteiten en beval de politie om de misdaad te verminderen en illegaal gokken binnen een maand uit te bannen.

December

De Nationale Veiligheidsraad kondigde een campagne aan om de opiumteelt in bergstam dorpen uit te roeien. Het plan omvatte verschillende stappen, waaronder de behandeling van opiumverslaafden. De regering bood ook aan om boeren zaden te geven voor alternatieve gewassen.

*Bronnen voor dit verhaal zijn archieven van UPI, AFP, AP, de Bangkok Post, The Nation en Wikipedia en vrij vertaald van online magazine Big Chilli https://is.gd/rVRBlh

Naschrift: verrassend vond ik het nieuws van juni ’79 waar bewoners afvroegen waar het voor nodig was om 300 bomen te kappen i.p.v. te herplanten. Het antwoord was dat het te duur zou zijn en dat op een project wat rond de 620 miljoen baht heeft gekost.

12 reacties op “Een reis door het verleden van Thailand deel 3”

  1. Leo zegt op

    Wederom bedankt Johnny

    Weer genoten van deze derde aflevering van deze time machine, sommige berichten kan ik me nog goed herinneren, andere zijn nieuw voor me, wat een woelige tijd, waar constant het leger een prominente rol vervult in het nieuws.
    Maar goed, voor mij ook een prachtige tijd, dit is het echte Thailand, een beetje The Wild West in Asia, maar voor de westerling redelijk veilig, en gelukkig nog geen computers en mobiele telefoons, dat heeft de romantiek van Thailand en het oude Thailand gevoel bij mij ook geen goed gedaan. uiteraard is dit slechts mijn persoonlijke beleving, noem mij maar oer conservatief.

    Het volgende viel mij op!

    augustus 1978 – Zwaar bewapende Rode Khmer-troepen, bijgestaan door Thaise opstandelingen opgeleid door de door de Khmer gesteunde Angka Siam (Siam Organization), vielen drie Thaise dorpen binnen in het Ta Phraya-district in provincie Prachinburi tegen de Cambodjaanse grens. De indringers doodden 29 Thaise burgers: vijf vrouwen, 14 kinderen, een BPP (Border Patrol Police) sergeant en negen militieleden die vochten met een kleine BPP eenheid in het gebied. De drie dorpen werden door de aanvallers in brand gestoken en veel gebouwen, waaronder een veldhospitaal, werden verwoest.

    6 maanden later in februari 1979 – Thailand en de Rode Khmer onder Pol Pot (of te wel de Communistische Partij van Democratisch Kampuchea) kwamen overeen om de formele handel en uitwisselingsambassadeurs te hervatten.

    Ik vraag me af hoe het toch komt dat Thailand zo gemakkelijk zaken deed met foute moordmachine-regimes? was de blamage van heulen met de Japanners in WOII niet genoeg?
    Had Thailand echt geen weet van de killing fields onder leiding van nummer 1, de communist Pol Pot?

    • Rob V. zegt op

      Ik vermoed dat Thailand, zelf veelal in de greep van junta dictators, niet zo’n probleem had om zaken te doen met collega dictators in de regio. Mensenrechten lagen deze regimes niet wakker van, burgers over de kling jagen hebben de diverse regimes zich schuldig aangemaakt.

      wat Pol Pot zijn regime betreft, de Khmer Rouge kwamen dankzij de acties van de Amerikanen aan de macht (1975), Vanaf toen vonden er bloederige acties plaats, maar de massamoorden vonden plaats vanaf 1977. Pol Pot zijn regime maakte er geen geheim van om Khmer gebieden terug te willen nemen, en dat ondervond hun vijand (Vietnam, Vietnamezen). Er vonden aanvallen plaats op Vietnamees grondgebied en daarop reageerde Vietnam eind 1978 e 1979 met een aanval op Cambodja. Om zo het vijandige regime van Pol Pot ten val te brengen. De Rode Khmer viel maar hield het nog lang uit in het grensgebied met Thailand. De regio wou verkiezingen, Amerika en de CIA steunden liever Pol Pot.

      Maar waarom zou de Amerika Pol Pot steunen? Dat was toch een communist? Niet echt, slechts in naam. Het lijkt meer voor de bühne te zijn geweest, om steun van China te winnen tegen Vietnam. Elders zei de Khmer Rouge juist geen communisten te zijn: “We are not communists … we are revolutionaries” who do not ‘belong to the commonly accepted grouping of communist Indochina.”(1977).

      Kortom: de landen in de regio, zijn berucht om autoritaire regimes foute figuren, en claims op het terugwinnen van ” verloren gebieden” (beetje creatief vissen in de geschiedenisboekjes). En als deze partijen aan beide kant van de grens profijt hebben dan knijpen ze wel een oogje toe of leveren bepaalde goederen. Handel, geld verdienen, positie veiligstellen. Dus vreemd? Nee. Fout en spijtig? Zeker. Want dat ging toch ten kosten van het gewone volk.

      Bron: oa ” The Long Secret Alliance:Uncle Sam and Pol Pot” (John Pilger)

      • Leo zegt op

        @Rob V

        Erg interessant Rob en goede uitleg, Tja ik mag dan misschien niet al te lovend spreken over communisten, maar mijn weerzin naar de Amerikanen toe is even groot, dat is omdat ik er achter ben gekomen (al een hele tijd terug), dat zij absoluut niet datgene zijn waarvoor zij zich uitgeven, en na veel onderzoek en lezen viel ik van de ene in de andere verbazing. het klapstuk was toen Trump Julian Assange geen gratie verleende maar wel andere echte criminele en duister figuren.
        Waar de VS op het toneel verschijnt heerst chaos en vallen er doden, Na het weg vallen van Europeesche kolonisators hebben zij het stokje overgenomen, wat moet dat toch bij de Neo-Cons en nu ook links liberalen een heerlijk gevoel geven dat je maar land na land sanctieloos binnen kunt vallen, en er maar lustig op los kunt roven en moorden.
        Dus ik neem het zonder twijfel van je aan dat die VS ook een duistere rol hadden in het hele Cambodja gebeuren, en waar eigenlijk niet?

        Eigenlijk ben ik gewoon tegen regimes die burgers vermoorden en uitbuiten en wie kan daar nu voor zijn? en dan kan het mij niet schelen of je communist bent of Redneck.

        Hahahaha links en Rechts haat mij nu! 🙂

        Ik begrijp nog steeds niet wie die westerlingen zijn op de die foto’s in de Tuol Sleng Prison, ik heb wel begrepen dat die door de Khmer Rouge als CIA spionnen werden beschouwd.
        Als de VS Cambodja steunden kunnen dat haast geen Amerikanen zijn lijkt mij, alhoewel men voor het ”goede doel ”graag mensen opofferd natuurlijk, voorbeelden genoeg, maar die vind je niet op wikipedia.

        Ik vond dit berichtje nog van een stelletje westerlingen die met hun jacht aan het varen waren en net iets te dicht bij de Cambodjaanse kust langs voeren.
        Het zal je maar gebeuren, in die tijd zat ik achter een fles Amarit, sabaai sabaai! en had er geen weet van wat er een klein stukje verderop aan bloed vergoten werd Brrrrr!! de rillingen gaan over mijn lijf als er aan denk wat die mensen mee hebben gemaakt.

        Het mislukte boottochtje

        Cheam Soeu, now 52, told the court at the trial of the prison’s former director, Kaing Guek Eav, known as Duch, how as a youth he joined the Khmer Rouge. He spent two years as a guard at the notorious S21 prison, where four westerners were among the prisoners – an American, an Australian, a New Zealander and a Briton, who were captured on their yacht while sailing in Cambodian waters.

        Westerner was burned alive, says Cambodia trial witness

        https://www.theguardian.com/world/2009/aug/05/cambodia-war-crimes-trial

    • Tino Kuis zegt op

      Ik vraag me af hoe het toch komt dat Thailand zo gemakkelijk zaken deed met foute moordmachine-regimes? was de blamage van heulen met de Japanners in WOII niet genoeg?
      Had Thailand echt geen weet van de killing fields onder leiding van nummer 1, de communist Pol Pot?

      Goeie vraag, Leo. Ja, vooral de militaire groepen in Thailand onderhielden aan de grens tussen Cambodja en Thailand, zeg Chanthaburi, jarenlang een relatie met resten van het Pol Pot regime die ze beschermden en waar ze profiteerden van illegale handel in hout en edelstenen. Zie hier:

      https://www.washingtonpost.com/archive/opinions/1994/05/29/pol-pots-best-pal-thailand/ab3c52a0-5e4c-416c-991c-704d1fe816d6/

      en hier:

      https://gsp.yale.edu/thailands-response-cambodian-genocide

      De Thaise overheid had een nog grotere angst en afkeer van Vietnam terwijl macht en rijkdom meer lokten dan menselijkheid en moraal.

      • Leo zegt op

        @Tino
        Bedankt voor deze 2 weblinks Tino, zeer interessant,vooral die van de WP uit 1994 was kort en krachtig over de rol van Thailand betreffende steun aan de Khmer rouge.
        Hoeveel Thailand expats of bezoekers zouden dit weten?, ach velen zal het ook helemaal niet interesseren vermoedt ik.

  2. Johnny BG zegt op

    Leo,
    Ik denk dat dit juist laat zien hoe men met elkaar omgaat. Op Aziatische wijze en de witneus zal er moeite mee hebben maar dat is hun probleem

    • Rob V. zegt op

      Beste Johnny wat is “de Aziatische wijze”? Ik denk dat een heleboel te verklaren valt door te kijken naar de materiële condities waarin een land, groep of individu verkeert. Uiteraard spelen ook zaken zoals sociale verhouding, gewoontes van vroeger enzovoort mee. Ik ga er vanuit dat mensen vooral doen wat ze denken dat hun eigen positie ten goede zal komen. Waarom zou een Thaise militair dan geen zaken doen met een militair of ander persoon als deze Thai daar economisch beter van wordt of de eigen invloed/macht kan veiligstellen of uitbreiden? Waarom zou een Rode Khmer strijder niet een deal sluiten met een Thaise militair of ander persoon als dat de eigen positie ten goede komt? Om nog maar te zwijgen van “de minst slechte optie” (de vijand van mijn vijand is nu even mijn vriend, wij vrezen beide de Vietnamezen dus…).

      Ik denk niet dat er veel verschil zit tussen een Aziaat en een witneus onder gelijke materiële, sociale, politieke, economische condities. Uiteraard verschillen persoonlijkheden wel, dus als alle andere condities exact gelijk zijn zal de een toch andere keuzes maken dan de ander, maar dat zie ik niet als een “Aziatisch” tegenover “witneus” ding. Zet je wil zo’n bril op dan maak je het jezelf wel erg lastig om zaken vanuit een ander perspectief te zien, immers “typisch Aziatisch” en daarmee dus min of meer onbegrijpelijk voor de witneus…

      • Tino Kuis zegt op

        Rob, je ziet het verkeerd. Alle Aziaten hebben vanuit hun cultuur en genen dezelfde opvattingen en gedragingen, en datzelfde geldt ook voor ons, Europeanen. Wij en zij verschillen daardoor allemaal erg van elkaar, niet te vergelijken. (Sarcasme).

      • Tino Kuis zegt op

        Kijk, beste Rob, je snapt het niet. De Aziatische cultuur en genen vind je bij Turken, Israëliërs, Indiërs, Thais, Chinezen en Japanners. Oh, ik vergeet nog de Mongolen. Verdiep je daarin en zet je westerse bril af.

        • Leo zegt op

          Rob zegt: Ik denk niet dat er veel verschil zit tussen een Aziaat en een witneus onder gelijke materiële, sociale, politieke, economische condities. (Overigens weiger ik witneus te zeggen maar gebruik het woord blanke, ik doe niet mee met deze semantische woordspelletje en nieuwe regels die ons als hapklare brokken gevoerd word de laatste jaren om onze denkwijze te veranderen.

          En in zeker zin klopt dit wel wat Rob zegt, even hypothetisch: als een Thai in Nederland geboren zou zijn ( van 2 Thaise ouders) zal hij niet extreem anders zijn dan zijn mede Nederlanders (ondanks beïnvloeding van de ouders) hij zal zich aanpassen aan de kudde, om bij de groep te horen, normaalste zaak van de wereld.
          Echter om te denken dat iedereen onder de zelfde omstandigheden Einheitswurst zou zijn verwijs ik naar het land der fabelen, er zit wel degelijk verschil in ras en waar je woont word je gecreëerd, het is een lange reeks van omstandigheden dat maakt dat de ene groep makkelijker iets fout of juist goed doet dan de andere, dit is slechts mijn bescheiden mening en ik ben dan ook geen antropoloog, en kan het zelfs helemaal mis hebben, (hoe vaak zie je dat iemand dat zegt?) maar ik ga op mijn ervaring af, betere leerschool is er niet.
          Toch mooi dat we hier met de meningen geen Einheitswurst zijn.

          Denker eens over na!
          Zou de massale slachting van Rwanda ook in Nederland plaats hebben kunnen vinden? ik denk het niet! hooguit wat terechte boze boeren en Extinction Rebellion idioten dan houd het op. eenheidsworst denken is typisch links liberaal gedachtegoed, maar iets denken staat je vrij uiteraard, zodra het ook aan anderen word opgedrongen wat momenteel wereldwijd aan de gang is word het andere koek, maar dit laatste terzijde.

          Ik houd van de Thai zoals ze zijn in alle verscheidenheid, en ik moet er niet aan denken dat die net als ons zouden zijn.

          • Tino Kuis zegt op

            Ja, Leo, de Thais in alle verscheidenheid, en de Nederlanders in alle verscheidenheid. Er is geen enkele denkwijze die door alle Thais of door alle Nederlanders wordt omhelst. Daarom kijk ik het liefst naar het individu en die zal ik nooit vastpinnen op oosterse of westerse opvattingen of gedragingen.
            Iemand noemde eens in tegenstelling van wat ik hier beweer 45 ’typische Thaise gewoontes’. Een ervan was ‘Thais eten met hun handen en dat vinden wij raar’. Wij.
            Er zijn een aantal Thais waar ik niet zo van hou. Maar ik ben geïnteresseerd in alles wat met Thailand te maken heeft. De taal, het eten, de natuur en meer. Maar ik omarm de diversiteit.

    • Leo zegt op

      Johnny, ”De Aziatische wijze” ik denk dat je dat wel redelijk goed hebt gezien, ja Rob denkt er wat genuanceerder over maar die is ook jonger als ons.
      Een Aziaat zal tegen bepaalde zaken zeker wat makkelijke aankijken, zit in de cultuur en de genen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website