Kort geleden stond er in de krant dat een Amerikaan opgelicht was met een namaaktelefoon van Samsung S6. Copy of clone? Wat is een juiste benaming? Maar dat terzijde.

Hij betaalde een lagere prijs dan het origineel maar nog zo om en nabij de 500 euro. Niet van echt te onderscheiden.

In Thailand kun je ook veel copies kopen. Met name nu de Note 4. In MBK kun je voor 5500 Baht gewoon een copy kopen. Echter het wordt je niet verteld. Hoe gelijkend de telefoon ook is, er zijn verschillen. Qua prijs zou er al een belletje moeten gaan rinkelen natuurlijk. Maar ja, hoe herken je nu de verschillen? Lastig, vaak willen ze je het toestel al niet laten gebruiken om te testen met je simkaart. Een programma als CPU-Z downloaden mag al helemaal niet. Hier kun je zelf checken wie de manufacturer is. Het scherm, de doos en de accessoires zijn allemaal voorzien van het welbekende logo.

Probeer bijvoorbeeld een foto te maken, check daarna de resolutie en je weet of het aantal MP klopt. Het interne geheugen checken is een mogelijkheid maar ook dit kan omzeild worden door de fabrikant. Ook in de copies zijn meerdere variaties verkrijgbaar. De metalen stylus lijkt verdacht veel op de originele. De “slechtste” copie heeft een plastic stylus. Het S programma (schrijven met de stylus) zit er in gelijk het origineel.

Zowel in Pantip als MBK worden de copies verkocht. Zo gauw de politie door de bedrijven zwerft worden de copies verwijderd en liggen er alleen nog lege doosjes. Op zich is er niets mis met een copy. Mits je niet dezelfde verwachting hebt als van het origineel.

Ook de Iphone 6 en 6plus zijn verkrijgbaar als clone. Hier zijn de verschillen beter traceerbaar en zie je uiteindelijk dat ze qua software draaien op android. Telefoons welke verkocht worden als clone zijn bijvoorbeeld: Note 2,3 en 4. Grand, Grand 2, S4 en S5.

Refurbished tablet

Een andere manier van “oplichting” is bijvoorbeeld een Samsung Tablet 8.0 Note verkopen voor een lager bedrag dan het origineel. Voor ongeveer 8000 baht koop je deze nieuw in doos (MBK). Dit is bijvoorbeeld de 16GB type met simkaart. De normale prijs is gemiddeld 12.500 baht. De tablet is wederom in de originele Samsung doos. Uitgaande van de Samsung garantie krijg je 1 jaar. Voor je gevoel dus een goede deal (op zich koop je ook een originele tablet van Samsung). Echter na een maand of vier gaat de connector voor het opladen stuk. Dan ga je naar het service centre van Samsung in MBK, hier wordt je verteld dat er maar drie maand garantie zit op de tablet. Je hebt een refurbished apparaat gekocht. Nu is reparatie niet erg duur maar desondanks heb je te maken van een vorm waarbij Samsung zich dus weerhoudt van de normale garanties.

Ook bij Apple kun je een iPhone 4/4S relatief goedkoop aanschaffen. Garantie of geen garantie maakt een redelijk verschil in prijs. Ga je voor zekerheid? Koop dan bij de originele stores.

Ga je voor een lage prijs dan is er niets mis mee echter houdt rekening met reparatie kosten die voor eigen rekening zijn. Tevens worden er nog veel telefoons verkocht met alleen 2G. 4G staat soms wel in het scherm echter in de clones is 3G meestal de standaard. Check dit door bijvoorbeeld je Nederlandse sim in de telefoon te plaatsen.

Indien dit niet mag van de verkoper dan weet je hoe laat het is.

Ingezonden door Kees

6 reacties op “Lezersinzending: Namaak Samsung of iPhone, opgelichting bij het kopen van een smartphone of tablet”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Over het algemeen zonde van je geld, die fake apparaten. Ga gewoon naar een Samsung of IPhone shop. Alleen daar zijn de prijzen eerder iets hoger dan lager dan in Nederland. Een zaak die gespecialiseerd is in tweedehands of refurbished kan ook interessant zijn. Bij een bonafide handelaar mag je daar rustig alles uitproberen.

 2. lung addie zegt op

  ik heb steeds geleerd: de gierigheid bedriegt de wijsheid. Als iets je aangeboden wordt onder de normale marktprijs steek dan steeds je voelhorens uit. De vreugde over de lage prijs is reeds lang verdwenen als de ergernis over de lage kwaliteit nog nazindert.

  lung addie

 3. Christina zegt op

  Bij de Bayoki tower kun je fake telefoons ook kopen. Ze laten hem draaien zetten het toestel op elk gewenste taal. Maar voor die prijs moeten bellen gaan rinkelen. Wat zal die verkoper in zijn nopjes zijn geweest voor die prijs. We konden een IPhone zes kopen voor circa 65 euro. Nee dan wachten we nog even en sparen door. Wat we eventueel wel kopen zijn hoesjes geen stekkers en aanverwante spullen we willen wel heel blijven.

 4. Sjaak S zegt op

  Vorig jaar kocht ik in Pantip Plaza een Samsung Duo voor mijn vriendin. Een fake. Zij wilde het meer voor de show hebben, dus hoefde het niet perfect te zijn. Thuis aangekomen, deed de Sim kaart het niet. Er zat zo weinig geheugen in, dat sommige apps het niet deden en er waren tal van andere mankementen. Ik ben toen terug naar hetzelfde winkeltje in Pantip Plaza gegaan. Ze verkochten daar ook het origineel. Dit kon ik ook krijgen en er werd de prijs van het nagemaakte model afgetrokken. Waarschijnlijk heb ik iets meer betaald, maar ik vond dat wel erg aardig. Er werd niet geprobeerd een fake als echt te verkopen, hoewel ik weet dat het vaak gebeurd.
  Voor mezelf heb ik een toestel van AIS. Voor 3500 bath, een geweldig toestelletje. Het hoeft niet altijd een duur merk te zijn.
  Ik koop liever een goedkoop echt toestel van een minder gerenommeerde fabrikant dan een fake. Uiteindelijk ben je daarmee voordeliger uit.

 5. Siam Siem zegt op

  (Smart) phones zijn voor veel mensen een prestige object. Ze zijn echter steeds moeilijker te herkennen omdat het scherm zo groot mogelijk moet zijn. Het liefst zonder rand (bezel) en zo plat als het kan.
  Voor de looks hoef je dus geen A-merk meer te kiezen, het gaat enkel om kwaliteit en voor wat betreft Apple, het specifieke gebruikersgemak. Als je iOS gewent bent, is het in het begin erg lastig, maar je zou gewoon es een weekje moeten omschakelen door een Android phone of tablet van een kennis te proberen. Als je je iOS verslaving weet kwijt te raken scheelt dat je later veel geld.
  Naast Samsung kun je ook es minder bekende maar upcoming B-merken uitproberen, zoals bijv. Xiaomi of Huawei.
  Lees de vergelijkingen op internet en ga gewoon naar de winkel er alles op proberen wat je wilt gebruiken. Beide merken hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en ik denk niet dat je snel een kopie zult aantreffen.
  Succes
  PS. Laatst kwam ik drie Chinese toeristen tegen, die hadden alle drie een iPhone. Mijn vriendin en ik een Huawei. De bakker eet zelden zijn eigen brood 😉

 6. YUUNDAI zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben al ruim twee jaar een IQ van i-mobile. Bevalt prima, veel programma’s, ruim scherm kortom zeer tevreden! Prijs 6000 baht bij één van de shops in villa Market, Hua Hin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website