De witlipbamboeadder (Trimeresurus albolabris) is een giftige slang uit de familie Viperidae (adders) die leeft in bomen en jaagt op kleine zoogdieren.

De huidkleur van deze slank gebouwde, in bomen levende slang is groen met verspreide gele schubben. De brede, ronde kop bevat opvallende warmtezintuigen. De lichaamslengte varieert van 60 tot 100 centimeter, met vrouwtjes die over het algemeen groter zijn dan mannetjes.

De Witlip bamboe adder (Trimeresurus albolabris), ook bekend als de witlip groene adder of groene bamboe adder, is een soort gifslang die behoort tot de familie Viperidae en is inheems in Zuidoost-Azië. Deze middelgrote, nachtactieve slang komt voor in landen zoals China, Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand en Myanmar.

De Witlip bamboe adder heeft een opvallend uiterlijk met een levendige groene kleur die helpt bij het camoufleren in het dichte gebladerte van de bossen waar het leeft. De soort heeft een driehoekige kop en grote, opvallende ogen met verticale pupillen. Het meest onderscheidende kenmerk is de witte of lichtgele kleur op de lippen en onderkant van de kop, waaraan de slang zijn naam te danken heeft.

Deze nachtactieve soort wacht in de bomen met zijn kop naar beneden op een voorbijkomende prooi. Is de prooi nabij genoeg, dan trekt hij de kop terug en haalt uit. De slang jaagt op vogels, muizen, gekko’s, kleine kikkers en kleine zoogdieren. Deze slang laat zijn prooi niet los, zoals bij veel boomslangen. Hij bijt en houdt zijn prooi vast totdat het sterft. Het gif van deze addersoort is voor mensen gevaarlijk omdat het gif bestaat uit componenten die het bloed aantasten.

De vrouwtjes zetten geen eieren af maar zijn eierlevendbarend, een worp bestaat meestal uit 10 tot 11 jongen.

Bijzonderheden en kenmerken van de Witlip bamboe adder (Trimeresurus albolabris)

 • Naam in het Engels: White-lipped pit viper
 • Naam in het Thais: งู เขียวหางไหม้ ท้อง เหลือง
 • Wetenschappelijke naam: Trimeresurus albolabris (John Edward Gray – 1842).
 • Veel voorkomende namen: groene boomkuiladder, witlipkuiladder, witlip boomadder, witlipgroene kuiladder en witlip bamboe kuiladder.
 • Komt voor in: Nepal, Noordoost-India (Assam en Jharkhand), Bangladesh, Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Zuid-China (Fukien, Hainan, Kwangsi, Kwangtung), Hong Kong, Macau, Indonesië (Sumatra, Java, Lombok, Sumbawa, Komodo, Flores, Sumba, Roti, Kisar, Wetar).
 • Eetpatroon: Vogels, kleine kikkers en kleine zoogdieren.
 • Giftigheid: Beten van deze slang variëren van milde vergiftiging tot de dood. Het gif van bevat procoagulerende eigenschappen. Er zijn talloze beten gemeld met weinig doden.

19 reacties op “Slangen in Thailand: de Witlip bamboe adder (Trimeresurus albolabris)”

 1. adje zegt op

  Zeer interessant. Ik hoop dat het een vaste rubriek wordt. Altijd goed om te leren met wat voor soort slang je te maken hebt als je er een tegenkomt. En dat gebeurt regelmatig. Ik ga de info bewaren een apart mapje op de laptop.

  • Jo Smits zegt op

   Hallo Adje,
   Als je geïnteresseerd bent in slangen, dan wil ik je ook een bezoekje aanraden aan de site, die wordt onderhouden door onze zoon Ton, die zich heeft gespecialiseerd in slangen van Thailand: http://www.herpingthailand.com
   Helaas kennen veel Thaise inwoners maar één actie bij het zien van slangen, dood rijden of slaan. En dat is jammer. Bij meer kennis over slangen zouden mensen ook wat meer kunnen genieten van de schoonheid van slangen en Thailand kent zo’n 230 verschillende soorten. En deze zijn echt niet allemaal levensgevaarlijk !
   Veel succes en kijkplezier.

   • adje zegt op

    Dank je voor de tip. Is inderdaad een leuke website. Ik kom rond ons huis regelmatig slangen, kikkers, varanen, duizendpoten, schorpioenen en andere wezens tekens. Ik ben niet bang maar wel voorzichtig. Doden is wel het allerlaatste wat je moet doen. Heb respect voor de natuur. Daar is ons leven begonnen.

   • maryse zegt op

    Leuke website, dank je wel. Om te bewaren.

   • pim zegt op

    Beste Jo, denk toch dat je verkeerd geinformeerd bent. de meeste thais zijn budhist en respecteren het leven van dieren, zo erg dat ze een vlieg in huis vangen en buiten de deur weer loslaten. kortom het is eerder uitzondering dan regel

    • Chris zegt op

     hahahahahahaah
     Ja, ze zeggen dat ze Boeddhist zijn maar gaan alleen naar de tempel voor begrafenissen and andere evenementen.
     Ik woon in de Isaan en hier ligt de opgeladen vilegen- en muggenmepper in huis altijd klaar voor gebruik. Mijn schoonvader vermoordt de in een val gevangen muizen met zijn hand en geeft de honden van zijn zoon klappen met een stok als hij niet luistert.

    • Louis zegt op

     Klopt hoor Pim 😉

     Mijn vrouw loopt de ganse dag rond met een spuitbus om de mieren dood te spuiten. Van zodra ze een mug spot in huis gaat ze er achterna tot ze die te pakken heeft.

     En ja, ze is Boeddhist in hart en nieren, wees daar maar zeker van.

    • Cees zegt op

     Beste, ik weet niet hoe u hier aan komt ik woon nu bijna 17 jaar in Thailand waarvan 4 jaar in de E-saan en ik heb nog nooit zo’n dier onvriendelijk volk meegemaakt. Ten eerste eten ze alles wat beweegt, stoppen levende kijkers in plastic zakken die dus stikken, slaan honden met een stok…zijn enthousiast als het een puppy is daarna moet het dier maar zien hoe het in leven blijft. Het “Boeddhisme” is voor het verkrijgen van geluk en het winnen van geld. Gokken en loterij beide staan ver weg van het Boeddhist zijn en beleven.

 2. Benver zegt op

  Weer een mooie serie.

  • Marcel zegt op

   Mee eens. Overigens zie ik hier in omgeving Nong Khai niet meer zo veel slangen als zeg 10/15 jaar geleden.

 3. Rys Chmielowski zegt op

  Deze eerste “Slangen in Thailand” aflevering was heel boeiend. Ook de foto’s waren prachtig!
  Ik zie uit naar de volgende slangen, ben heel benieuwd. Mijn complimenten voor deze nieuwe serie.

 4. Ruud NK zegt op

  Het meest kenmerkende van de Vipers is de driehoekige kop, kijk maar naar de 2e foto. Deze soort slangen hebben zeker geen ronde kop zoals in het artikel wordt gemeld. Er is een Bamboo Pit viper, die is wat donkerder en leeft maar in een beperkt aantal bergachtige gebieden. Ik denk dat de schrijfer wat gemixt heeft met de namen.
  Overigens belooft het een interresante serie te worden. Ik kijk er naar uit.

 5. Jos zegt op

  Er zijn of Facebook diverse groepen met de naam “Snakes of xxxxx”.
  Wil je welke slang dan identificeren zij hem voor je.
  Pattaya, Huahin, Chiang Mai en Isan groepen zijn er al.

 6. Bert zegt op

  Interessante serie, hoop er wat van op te steken, maar hoop dat ik nooit gebruik hoef te maken van die kennis

 7. T zegt op

  Een mild giftige slang echter bij een beet toch altijd langs het ziekenhuis gaan.

 8. maryse zegt op

  Erg leuk! Ik vind slangen fascinerend, ben ook niet echt bang voor. Als ik weer eens eentje in mijn tuin zie, is ie al weg voor ik goed en wel heb kunnen zien wat voor kop die heeft. De kleur en de lengte is ongeveer alles wat ik aan de buren kan navertellen…
  Onlangs zag ik eentje verdwijnen in het gras. Sindsdien draag nog alleen dichte schoenen bij tuinonderhoud en sla ik eerst met de bezem op het gras alvorens die te betreden! Al doende/kijkend leert men…

 9. Ton zegt op

  Ik zie dat Jos hierboven al een melding heeft gemaakt, ik weet niet of ik links kan delen in een reactie maar ik zal het proberen. Andere optie is simpelweg om de groepsnaam in te vullen in het zoekveld op facebook en dan zal het waarschijnlijk naar boven komen.

  Snakes of Koh Tao, Phangan & Samui: https://www.facebook.com/groups/233353250751348/
  Snakes of Bangkok & Central Thailand: https://www.facebook.com/groups/2004459626509147/
  Snakes of Pattaya & South-East Thailand: https://www.facebook.com/groups/1690357437927914/
  Snakes of Phuket & Southern Thailand: https://www.facebook.com/groups/124703794775304/
  Snakes of Isaan & North-East Thailand: https://www.facebook.com/groups/1076644525809817/
  Snakes of Hua Hin & N. Peninsular Thailand: https://www.facebook.com/groups/1749132628662306/
  Snakes of Chiang Mai & Northern Thailand: https://www.facebook.com/groups/121136308469728/

  Ik ben zelf een van de admins van de diverse Snakes of … facebookgroepen. Ik spendeer een groot deel van mijn vrije tijd in de jungle op zoek naar slangen, meestal snacht’s aangezien dat het meest succesvol is, maar ook overdag. Met een team van andere experts op slangengebied geven wij identificaties aan de hand van foto’s die de leden delen in onze facebookgroepen.
  Het is weliswaar in het Engels, maar ik neem aan dat dit voor de meesten geen probleem is. Ook kun je er slangen-gerelateerde vragen stellen zolang het over de slangen uit deze regio gaat.

  En als je die groepen volgt zul je dagelijks slangen voorbij zien komen die andere volgers vinden in huis, tuin of elders waardoor je (mits je niet bekend bent met de vele soorten) langzaam soorten gaat herkennen en leert of deze een potentieel gevaar zijn of niet voor de mens. Alvast een kleine geruststelling voor diegenen die het niet zo op slangen hebben, iets meer dan 80% van de soorten in Thailand zijn niet medisch significant voor de mens.

  Over de jaren dat wij deze faceboekgroepen hebben bijgehouden hebben we veel mensen kunnen overtuigen om slangen met rust te laten en niet direct op zicht proberen af te maken (wat alleen maar gevaarlijker is, gaat nogal eens mis dat mensen een slang proberen dood te maken. Een slang die om zijn leven vreest zal tot het uiterste gaan zich te verdedigen en dan is de kans op een beet het grootst.).
  In sommige gevallen mits iemand van ons admin team in de buurt woont, zijn er ook mensen geholpen die gevaarlijke soorten in huis hadden en deze slangen graag weer uit huis wilden hebben.
  Zo proberen we zowel de mensen als de slangen te helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Ton

  • ann zegt op

   De groepen zijn reuze interessant,voor o.a. determinatie,als het even kan ga ik ook
   altijd even op slangenjacht(rond pattaya),wel met de nodige voorzorgsmaatregelen.
   Van de week was er weer een malayan pit viper te zien,den deze zijn absoluut dodelijk bij een beet.

 10. Ton zegt op

  Kleine aanmerking, de derde, onderste foto, is geen witlipbamboeadder maar een groene boompython die niet in Thailand in het wild voorkomt.
  In tegenstelling tot de witlipbamboeadder wat een groefkopadder soort is en die slects 2 warmte ‘groeven’ heeft, heeft de groene boompython een rij warmte groeven op zijn lippen zoals te zien in die foto.

  Alleen kleurtje is hetzelfde maar verder zijn ze niet nauw verwant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website