Er leven in Thailand wel 200 verschillende slangensoorten, op Thailandblog beschrijven we een aantal soorten. Vandaag de Roodhalskiel (Rhabdophis subminiatus) of in het Engels de Red Neck Keelback, een giftige slang uit de Colubridae familie.

De slang heeft een rood en groenachtige tint met rode, zwarte en gele gebieden nabij de kop. De lengte van de reptiel is ongeveer 70-90 cm. De Roodhalskiel leeft over het algemeen in de buurt van water, zoals vijvers, waar hij jaagt op kikkers en vissen.

Voorheen werd gedacht dat deze slangensoort nauwelijks giftig was voor mensen maar daar is opnieuw onderzoek naar gedaan na een dodelijk incident en een aantal ernstige bijtincidenten.

In de bovenkaak bevindt zich een klier die bekend staat als de klier van Duvernoy, die een uiterst giftige afscheiding produceert. Wanneer de slang bijt, wordt het speekselgifmengsel niet geïnjecteerd, maar stroomt het in de wond die worden geproduceerd door de achterste tanden van de bovenkaak, die de huid van mensen kunnen binnendringen. Het gif van R. subminiatus is verantwoordelijk voor interne bloedingen, waaronder hersenbloeding, evenals misselijkheid, coagulopathie en zelfs verspreide intravasculaire coagulatie. Bij dieren veroorzaakt het gif nierfalen. Hoewel de meeste beten bij mensen door de R. subminiatus gebeuren met de voortanden en deze geen nadelige effecten veroorzaken, kunnen zeldzame beten van de achtertanden dodelijk zijn.

De slang komt voor in Indonesië (Sumatra, Borneo, Java, Sulawesi), Thailand, Vietnam, Cambodja, Laos, Birma, West-Maleisië, Bhutan, Bangladesh, Nepal, India, China en Hong Kong.

Bijzonderheden en kenmerken van de 

  • Naam in het Thais: งูลายสาบคอแดง, ngu lai saap khor daeng
  • Naam in het Engels: Red-necked keelback
  • Wetenschappelijke naam: Rhabdophis subminiatus, Hermann Schlegel, 1837
  • Komt voor in:Indonesië, Thailand, Vietnam, Cambodja, Laos, Birma, West-Maleisië, Bhutan, Bangladesh, Nepal, India, China en Hong Kong.
  • Leefgebied: Bij waterpartijen zoals vijvers
  • Voeding: Kikkers en vissen
  • Giftig voor mensen: Ja, de R. subminiatus heeft twee vergrote tanden achter in de kaak als je daar mee gebeten wordt zal er gif in de wond komen. In de bovenkaak bevindt zich namelijk een klier die bekend staat als de klieren van Duvernoy en die een extreem giftige afscheiding produceert.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website