De verkiezingen zijn achter de rug, de stemmen geteld en de nieuwe zetelverdeling is bekendgemaakt. U heeft het allemaal kunnen volgen op de televisie en in de diverse media kunnen lezen. Er wordt nu gewerkt aan een nieuw kabinet, waarvoor in eerste instantie de VVD, CDA, D’66 en Groen Links zijn benaderd door de informateur. Of men er zal slagen een nieuwe regering te vormen zal later blijken.

Verkiezingen in en rondom Thailand

Hoewel voor het grote geheel niet echt belangrijk, leek het mij wel leuk om eens naar het stemgedrag van Nederlanders in Thailand en enkele buurlanden te kijken en met die cijfers wat te spelen. Daarvoor had ik dan wel de stemmingsuitslagen uit Thailand, Singapore, Maleisië en Indonesië nodig en om daar de hand op te leggen was nog een hele toer. De uitslag van Thailand was snel bekend en voor de andere landen benaderde ik de respectievelijke ambassades. Singapore antwoordde snel met de uitslag, maar Jakarta en Kuala Lumpur volgden een instructie uit Den Haag. De uitslag lag daar ter inzage, maar het stemmingsbureau mocht er niet over corresponderen. Kom maar langs, kreeg ik te horen! Ja, ja, even naar Jakarta en Kuala Lumpur vliegen zeker voor een paar luttele cijfers!

Gemeente Den Haag

Dan maar informeren bij de gemeente Den Haag, die de verkiezingen in het buitenland coördineerde. Aanvankelijk werd ik ook daar niet geholpen, want druk, druk, druk. Mijn argument was, dat de verkiezingsuitslag van alle gemeenten in Nederland allang in de krant stonden, maar ik mag niet weten hoe die uitslagen in de genoemde Aziatische landen is geweest. En zie, eerder deze week kreeg ik de volledige uitslag van alle in het buitenland georganiseerde verkiezingen. Het was zelfs zo uitgebreid, dat ik niet alleen de cijfers per partij kreeg, maar ook van elk individueel persoon op de verkiezingslijst.

De uitslag per land

Het officiële aantal stemmen per land is als volgt:

 • Thailand 551 stemmen
 • Singapore 832 stemmen
 • Maleisië 184 stemmen
 • Indonesië 207 stemmen

De uitslag per partij

Ik heb eerst het aantal stemmen in elk land verdeeld over de partijen en daarna die cijfers omgezet in een percentage. Dat leek mij wat overzichtelijker. Omdat er op dit moment gesproken wordt over mogelijke coalitie van vier partijen heb ik hun percentages hieronder het eerst genoemd, daarna het percentage van die mogelijke coalitie, en voor de volledigheid de percentages van de PvdA en PVV. Andere partijen heb ik maar even weggelaten; Zie hier het resultaat:

    VVD CDA D’66 Gr.L PvdA PVV
Totaal Nederland 21 12 12 9 51 6 13
Totaal buitenland 23 6 24 17 70 8 8
Singapore 46 5 28 7 86 5 3
Thailand 20 5 17 9 51 6 25
Indonesië 27 3 16 14 60 6 13
Maleisië 39 7 28 9 83 3 7

Opmerkingen

 • De op dit moment beoogde coalitie heeft een krappe meerderheid van 51%.
 • De stemmers in het buitenland hebben meer vertrouwen en geven de coalitie 70% van de stemmen.
 • Dat geldt ook voor de vier Aziatische landen, waarbij Thailand hetzelfde resultaat laat zien als het totaal en Singapore zelfs 86% is.
 • Singapore valt ook op met het hoge percentage VVD-stemmers
 • Opmerkelijk is de enorme val van de PvdA, hetgeen over de hele linie te zien is.
 • Niet minder opmerkelijk is, dat de PVV in het buitenland aanzienlijk minder populair is dan in Nederland.
 • Groot vraagteken voor mij is het extreem hoge percentage PVV-stemmers in Thailand. Ik ga daar nog verder onderzoek in doen.

16 reacties op “Nog eenmaal Verkiezingen Tweede Kamer van 2017”

 1. Rob V. zegt op

  Alvast bedankt Gringo, zijn er ook cijfers voor de directe(re) buurlanden? Het profiel van de Nederlander in Singapore zou bijvoorbeeld anders kunnen zijn dan die in Thailand (bijvoorbeeld respectievelijk de expat en de pensionado). Stemgedrag van Nederlanders in Vietnam, Laos, Birma etc. zou dus mede vanwege zulke profielen ook leuk zijn om te weten. Zijn die cijfers er?

  Later een uitgebreidere reactie van mij.

  • Gringo zegt op

   Nederlanders in het buitenland moesten hun stembescheiden in principe naar Den Haag sturen. Voor een aantal landen (22 om precies te zijn) werd er echter op de Nederlandse ambassade ter plaatse een stembureau ingericht. Daar werden de stemmen verzemeld en geteld van daar woonachtige Nederlanders.

   De vier landen, die ik noemde hadden een stembureau, – ik had de Filipijnen er graag bij gehad, maar helaas!– vanuit de landen die jij noemde gingen de stembiljetten rechtstreeks naar Den Haag, die de stemmen in het totaal opnam

   • Rob V. zegt op

    Bedankt voor je reactie beste Gringo.

    Jammer want een vergelijking met de door mij genoemde landen en ook de Filipijnen (ook redelijk populair onder het publiek dat potentieel naar Thailand verkast heb ik het idee) had natuurlijk een betere indicatie gegeven of de Nederlanders in TH een vreemde eend in de beet zijn of dat dit soort Nederlanders ook in meer vergelijkbare landen zich heeft gesetteld.

    De hoeveelheid PVV stemmers doet me toch afvragen of er dan toch echt buitensporig veel pessimisten in Thailand wonen?

    “Van de pessimisten stemde 40 procent op de PVV. Ook bleven veel mensen uit die groep op verkiezingsdag thuis. Optimisten stemden juist relatief vaak op GroenLinks, de VVD en D66.”
    Bron: http://nos.nl/artikel/2165809-nederlanders-wennen-aan-economische-groei-oude-zorgen-komen-boven.html

    En zijn de Nederlanders die hier wonen dan ook vaker lager opleid dan in de andere landen die je noemt?
    http://nos.nl/artikel/2163382-gezien-in-het-achtuurjournaal-welke-kiezers-lieten-de-partijen-winnen.html

    Kortom zijn het de mopperende, wat zurige oudjes die we in disproportioneel grote omvang in Thailand vinden? Dat ze in de maag zitten met de kortingen op diverse sociale voorzieningen voor de oude dag en de gezondheidszorg, het allemaal minder en minder zien worden en het idee hebben dat het terug in Nederland ook snel bergafwaarts. Dat het geld dat er wel is gemakzuchtig aan asielzoekers en andere migranten wordt ‘weggegeven’ en het dus extra wrang en onrechtvaardig is dat het (over)leven in Thailand moeilijker wordt? Het lijkt er wel een beetje op.

    • Roel zegt op

     Moderator: Niet chatten svp.

 2. Johan zegt op

  Interessant dat mensen die zelf Xenos zijn, (Grieks voor Vreemdeling), in zo’n grote getale op een xenophobische partij stemmen. Het argument zal wel zijn dat wij ons hier moeten aanpassen en dat “zij” dat dan ook in NL moeten, maar daar zijn andere middelen voor dan ze simpelweg weg te willen hebben.

  Een ander argument kan zijn dat wij hier geld binnenbrengen terwijl “zij” het juist komen halen, maar ik krijg de indruk dat in Nederland vooral culturele factoren de oorzaak zijn van de afkeer van vreemdelingen.

  Ik vraag me af of de Thaise bevolking vindt dat de Farang zich hier zo goed aanpassen aan de Thaise cultuur, en of men van mening is dat een eventueel gebrek daaraan gecompenseerd wordt door al dat geld dat zomaar binnen stroomt.

  Ik hoop niet dat, aangespoord door het moderne anti-vreemdeling denken dat overal de kop opsteekt, er een Thaise populist opstaat die vraagt “Willen jullie meer of minder Farang?”…..

  • chris zegt op

   Meer?Meer? Dan gaan we daarvoor zorgen….

 3. Jack G. zegt op

  Ik denk dat er relatief weinig vrouwen meegedaan hebben met de stemming in het kiesdistrict Thailand ivg met andere landen. Ik ken nogal wat expats in diverse landen en die zitten nogal op de D66 lijn en vooral vrouwen stemmen graag op de ‘ Jessias ‘ van GroenLinks en daarna volgt de VVD. Maar ik ben benieuwd wat het onderzoek allemaal gaat uitwijzen.

 4. RichardJ zegt op

  Gokje: verschil tussen VVD-Singapore en PVV-Thailand is expats versus pensionados.

 5. Rob F zegt op

  Hoi Gringo,

  Alvast dank voor het puzzelen. Interessant, zeker het verschil tussen PVV stemmers in Thailand t.o.v. van de buurlanden om je heen.
  Enige (grote) verschil tussen die landen die ik zo zie is dat in de overwegen Islamitische landen er minder PVV wordt gestemd.
  En dat de VVD juist in Singapore beter dan gemiddeld scoort kan ik nog wel inkomen, aangezien er veel zakenmensen daar huisvesten.

  Zeker benieuwd naar de reden waarom juist in Thailand de PVV (helaas) zo populair is.
  Stemmen op deze club waren bij voorbaat al nutteloos als het om reden van regeren zou zijn.
  Dan zou het namelijk minstens 76 zetels moeten halen. De PVV heeft zichzelf buitengesloten en ook andere partijen willen niet met deze partij regeren.
  Ik zie het dan ook dat de meerderheid hun stem op de PVV uitbracht als protest en niet zozeer op hun complete partij programma.

  Wacht jouw verdere bevindingen af.

  gr, Rob.

 6. goort zegt op

  Fantastisch om te zien wat voor diepzinnige commentaren er geplaatst zijn over minder dan 1900 stemmen op een totaal van zo’n 10 Miljoen. Als De Hondt op basis van dit aantal een voorspelling zou doen, zou hij hoongelach om zich heen krijgen.
  Dit soort aantallen zijn totaal niet exemplarisch om ook maar enig idee te hebben over de achtergronden van de stemmers. is bijv. ook gekeken naar de verhouding niet stemmers-stemmers in Thailand? I nnederland stemde ongeveer 80%. Zou Thailand dan maar ongeveer 750 Nederlandse expats, pensionado’s huisvesten?
  Kortom, leuke neuzelarij, maar totaal niets zeggend.

  • Rob V. zegt op

   Je vraagt je terecht af of de uitslag wel representatief is. Er zijn een paar duizend Nederlanders in Thailand, exacte aantal blijft ook maar een schatting want je hoeft als Nederlander in het buitenland lang niet altijd aan te geven waar je woont of hoelang. Zo zullen er ook landgenoten zijn die werkelijk geëmigreerd zijn en een deel daarvan stemt bewust niet. Bijvoorbeeld Chris de Boer die Nederlabd achter zich heeft gelaten en ook geen behoefte heeft om te stemmen zo gaf hij elders aan. Daarnaast zijn er nog overwinteraars die slechts deels in TH wonen en in TH of NL naar de stembus gegaan. Mogelijk zijn er ook mensen die bij a het hele jaar in TH wonen maar zich in strijd met de wet niet hebben uitgeschreven uit Nederland en mogelijjk toch iemand hun.stem hebben laten uitbrengen in Nederland.

   Al met al, of de resultaten echt aantonen dat er opvallend en disproportioneel ‘zeurende, zure, oudjes met laag inkomen/opleiding’ zitten weten we niet. Maar er over discussiëren mag altijd en is wel zo leuk. Zolang niemand hier claimt de waarheid of wetenschappelijk aanvaardbare theorie te hebben is dat toch prima lijkt mij.

   • chris zegt op

    De eerste vraag moet natuurlijk zijn of de Nederlandse expats in Thailand representatief zijn voor de hele Nederlandse bevolking. Het antwoord is gauw gegeven. Nee. Alleen al als je kijkt naar leeftijd, naar burgerlijke status en naar ‘werkend of niet’ zijn er hele duidelijk verschillen met de totale Nederlandse bevolking; en dat is niet vreemd. En daarna volgt dan nog de representativiteit van de stemmers. Daarbij gaat het er alleen om of de stemmers representatief zijn voor de Nederlandse expat-kolonie hier, niet voor de totale Nederlandse bevolking.

 7. Jacques zegt op

  Dat er nogal wat oude Nederlanders in Thailand verblijven en door de nodige omstandigheden het water aan de lippen hebben is niet iets om blij van te worden en zou toch meer mensen aan het denken moeten zetten. Dat bij die groep hun stem op een partij wordt uitgebracht, die als een protest stem gezien moet worden, mag ook inmiddels doorgedrongen zijn bij vele van u. Het gaat niet een ieder goed en de veelheid aan partijen met allemaal hun eigen achterban en beleidsvisie is iets wat afgeschaft dient te worden. Wat er nodig is, is een partij van volksvertegenwoordigers die zich inzet voor alle Nederlanders en natuurlijk meer moet doen voor de minder bedeelden dan voor de welgestelden, want die hebben het toch wel goed en minder nodig om te worden bijgestaan. De ongelijkheid is wat onrechtvaardig is en als zodanig wordt gevoeld. Niet iedereen zal rijk kunnen worden maar iedereen heeft wel recht op een basisbehoefte aan geld en middelen. Als dit wordt verwezenlijkt hebben we een grote slag gewonnen, maar de ieder voor zich maatschappij doet dit geweld aan. Dus ophouden met klasse justitie maar gerechtigheid voor alle Nederlanders waar ook ter wereld.

  • Harrybr zegt op

   Kijkend naar de diverse commentaren op deze site had ik het aantal PVV-ers in de vele duizenden verwacht. Als ik nu het totale aantal zie, snap ik, waarom er -zo goed als- geen enkele energie in gestoken wordt.
   Verder snap ik eigenlijk niet, wat NL-ers, die gekozen hebben voor een permanent verblijf elders, nog met de Nederlandse politiek te maken hebben ( net als Turken in NL).

   • Jacques zegt op

    Beste Harrybr , ik praat voor mijzelf maar heb mijn vrouw, die zowel Thaise als Nederlandse is leren kennen in Nederland jaren geleden en zij wilde graag terug naar haar land. Begrijpelijk vanuit haar perspectief en dan ga ik voor de laatste jaren van mijn leven met haar mee, want zij is lang bij mij in Nederland geweest. Dat is liefde iets over hebben voor een ander. Dat ik mij als Nederlander betrokken voel bij Nederland is toch ook begrijpelijk . Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen daar en hun leven is voor mij ook belangrijk. Voor sommigen is het uit het oog uit het hart, maar gelukkig zijn er ook nog mensen zoals ik met een hart die klopt en altijd zal blijven kloppen voor dat kleine landje, waar ik veel aan te danken heb en meer dan 60 jaren heb geleefd. Dus dat ik mij nog met de politiek en Nederland verbonden voel is toch niet vreemd. Ik ben een Nederlander en zal dat altijd blijven. Ik hoop dat u dit snapt.

 8. Jacques zegt op

  Nog even een aanvulling begrijp mij niet verkeerd ik ben geen pvv stemmer, maar begrijp de mensen wel. Ik heb op een hier boven in het tabelletje weggelaten partij gestemd.
  Er is veel mis in Nederland en zolang het eigen gelijk en het egoïsme (de ongelijkheid) zegeviert zal het nooit wat worden en denk ik dat het alleen maar erger en verder zal afglijden tot een niet werkbare situatie, met alle gedoe van dien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website