Met ingang van vandaag ben ik uitgeschreven uit de Gemeentelijke Basis Administratie van Heerlen. Althans dat hoop ik. De desbetreffende papieren zijn begin december in Nederland door een vriend op de post gedaan en daarna heb ik niets meer gehoord.

Vreemd is het dat je een verhuizing binnen Nederland met je DigiD online kunt doorgeven, maar richting buitenland kan dat niet. Dan passen postcodes en dergelijke ineens niet meer in het stramien.

De reden voor emigratie? Oud-minister Piet Hein Donner heeft aangekondigd op ‘spookburgers’ te gaan jagen. Dat zijn landgenoten die een groot deel van het jaar in het buitenland vertoeven en zich formeel moeten uitschrijven. Ik begrijp dat niet (zoals zo veel van Piet Hein, die ik nog ken uit mijn studententijd). Ik heb al die jaren keurig belasting betaald over mijn inkomen, terwijl ik in feite geen gebruik meer maak van de bijbehorende voorzieningen.

Bij emigratie komen we al snel op de zorgverzekering. Die is verplicht als je in Nederland bent ingeschreven. Omdat ik iets mankeer (diabetes) was verzekeren in Thailand vrijwel onmogelijk en het is veel te riskant om zonder verzekering hier rond te lopen. Univé heeft al die jaren de medische kosten die ik in Thailand maakte, keurig vergoed. Een half jaar geleden kwam ik er achter dat Univé een Universeel Compleet Polis aanbiedt, die bovendien méér dekt dan de basisverzekering in Nederland. Weliswaar liggen de kosten vanaf 40 jaar tussen 247,50 en 299 euro, maar gezien ik op dit moment 5 procent aan de belastingen betaal over mijn inkomen uit lijfrente, liggen de kosten niet zo ver van elkaar. Univé bevestigde per mail dat ik zonder uitsluitingen en beperkende voorwaarden kon overstappen, maar dat bleek iets ingewikkelder dan gedacht. Ik kreeg van de afdeling buitenland een flinke stapel formulieren gemaild, om er zeker van te zijn dat ik geen recht meer heb op de verplichte basisverzekering. De formulieren heb ik ingevuld terug gemaild en voor de zekerheid per post verstuurd. Daarna heb ik ook van Univé niets meer gehoord, behalve dat mij oude bijdrage voor januari 2012 al van mijn rekening is afgeschreven.

De belastingdienst in Heerlen vormt bij emigratie een groter probleem, zo heb ik ervaren. Al in oktober heb ik daar de voorgenomen emigratie gemeld. Dat leverde in mijn brievenbus een stevige stapel papier op. De belastingdienst wil voor vrijstelling loonbelasting en premies volksverzekeringen een bewijs hebben dat ik ben uitgeschreven uit de GBA. Die heb ik niet, want de emigratie gaat pas op 1 januari in. Ook wil de fiscus een bewijs zien dat ik in Thailand belasting betaal. Ten eerste kan dat niet omdat ik nog in Nederland sta ingeschreven. Ten tweede is het volstrekt onduidelijk hoe je hier aan een dergelijk papier komt. Het in 1975  gesloten verdrag tussen Nederland en Thailand stelt dat het woonland (in dit geval dus Thailand) gerechtigd is tot heffing. Het is aan laatstgenoemd land om te bepalen of dat nodig is. Bovendien heft Thailand geen belasting over buitenlands inkomen en over pensioenen.

Nog erger is dat de belastingdienst weigert om via email te corresponderen. De dienst leeft nog in het stenen tijdperk. Alle informatie moet per post worden verzonden. De brief uit Heerlen, kwam ruim drie weken na dagtekening aan in Hua Hin, met de eis om binnen vier weken te reageren. Tot overmaat van ramp bevatte de aan mij gerichte brief ook een antwoord op een vraag van een in Spanje woonachtige man. Uitermate slordig. Ik heb deze brief aan de fiscus in Heerlen teruggestuurd. En ook sindsdien niets meer gehoord.

Kortom: ik ben geëmigreerd, maar heb geen idee of dat ook in de praktijk zo is. Ik zweef nu ergens in het luchtledige en dat is een vreemd begin van 2012.

64 reacties op “Uitgeschreven uit de GBA, en dan?”

 1. Robbie zegt op

  Gelukkig Nieuwjaar, Hans.
  Jammer dat het jaar zo teleurstellend moet beginnen! Inderdaad kunnen Donner en de ambtenaren het niet leuker, zelfs niet gemakkelijker maken. Bovendien kunnen we onze DigiD na uitschrijving helemaal niet meer gebruiken. En zoals je zegt, per email reageert de Belastingdienst ook al niet.
  Je weet dat ik m.i.v. de volgende maand ook emigreer en me laat uitschrijven uit de GBA. Mocht ik nieuws voor je hebben omtrent procedures, dan laat ik dat meteen weten.
  Groet, Rob.

 2. maria berg zegt op

  Hans,
  Als ik iets voor je kan doen in Nederland, laat het me weten.
  groeten,
  M.

 3. Fluminis zegt op

  De reden van al die registratie in Nederland is mij helemaal ontgaan maar dat het een rompslomp is is duidelijk. Ik had mij ook netjes uitgeschreven bij de belastingdienst in Heerlen waarop zij een brief naar mijn ouders sturen met als aanhef “aan de erven van”.

  Toen ik hen melde dat ik echt nog wel in leven was, kreeg ik doodleuk te horen dat ik dit dan maar moest bewijzen. Nou ja, als de belastingdienst mij als niet bestaand ziet is dat alleen maar goed (de mafia is netter want die levert tenminste nog veiligheid en service!).

  Beste wensen aan iedereen.

 4. peter zegt op

  Hi Hans,

  Maak je over Heerlen geen zorgen. Als het middelpunt van je levensbelangen (werk, huis, vrouw, kinderen, vriendinnen etc) in Thailand ligt ben je hoogstens in Nederland nog buitenlandsbelastingplichtig. Of je in Thailand belastingbetaald of niet doet er helemaal niet toe. Ik weet dat Heerlen het soms niet echt begrijpt!
  Ik ga er wel van uit dat je permanent in Thailand woont anders zal je ook rekening moeten houden met de 182 dagen regeling.

  Wil je precies weten hoe het zit zoek dan op internet “het verdrag ter voorkoming van dubbelebelasting” tussen Thailand en NL op.

  Peter.

  • cor jansen zegt op

   zou je mij kunnen vertellen, wat die 182 dagen
   regeling inhoud, of waar ik er wat over kan vinden

   bvd cor jansen

   • peter zegt op

    De 183 regeling (en niet 182 dagen regeling, sorry) heeft betekking op inkomsten uit arbeid. Als je minder dan 183 dagen werkt in Thailand, maar geacht wordt inwoner te zijn van NL, dan mag NL belasting heffen over deze inkomsten.
    Voor meer info kijk op onderstaande wesite naar:
    “belastingverdrag Nederland Thailand”
    In dit verdrag staat ook de logische opsomming waaraan men moet voldoen om als belastingplichtige te worden aangemerkt in een van deze twee landen.

    Peter.
    http://www.jongbloed-fiscaaljuristen.nl/files/belastingverdragen_09/thailand.pdf

 5. Leo Bosch zegt op

  Beste Hans,

  Ik woon al 8 jaar in Thailand, en ca.6 jaar geleden ben ik in NL, uitgeschreven.
  Er is mij in Nl. vrijstelling van inkomstenbelasting verleend., en tot nu toe nooit problemen gehad.
  Iedere 3 jaar moet je opnieuw ontheffing aanvragen.
  Daarbij wordt dan gesteld dat je aan moet kunnen tonen dat je (fiscaal) inwoner van Thailand bent.
  Tot nu toe heb ik kunnen volstaan door een “Certificate of Residence” van de Thaise Immigration mee te sturen, maar dat wordt niet meer geaccepteerd.

  Als je er geen probemen mee hebt om een e-mail adres te geven waarop ik je persoonlijk mijn bevindingen kan mededelen, wil ik dat graag doen.
  I.v.m. mijn privacy doe ik dit liever niet in dit blog.

  Leo Bosch.

  • teun zegt op

   beste Leo,

   daar hoor ik van op. ik ben gewoon (fiscaal) uitgeschreven en hoef me – behalve bij thaise immigratie-authoriteiten – bij niemand te melden. dus al helemaal niet in nederland. de brief die ik van de belastingdienst in mijn bezit heb, stelt geen enkele voorwaarde dus ook geen meldingsplicht. ik denk dat de pensioenuitkeerder wel een dergelijke voorwaarde heeft (melden dat je nog leeft) om te voorkomen dat ze ook na je dood nog steeds zouden uitbetalen (aan je thaise vriendin/vrouw bijvoorbeeld).

   overigens is dit gewoon geregeld geregeld door de belastingdienst te Amsterdam, heffings- en selectieteam loonheffingen. Dus Heerlen komt er – in mijn geval – totaal niet aan te pas.

  • Khao Noi zegt op

   Als ze dat certificate of residence niet meer accepteren, wat dan wel? Ben zelf net bezig ontheffingsverzoek voor te bereiden tbv Heerlen, overigens werk ik in Thailand en betaal dus ook daadwerkelijk income tax in Thailand.

 6. teun zegt op

  beste hans,

  ik heb – zoals meerderen denk ik – het proces al doorlopen. de belastingdienst heeft om te beginnen geen emailsysteem, omdat ze bang zijn voor inbraken. niet zo verwonderlijk zoals je het afgelopen jaar hebt gezien met verschillende overheidsdiensten, die zo lek waren als een mandje.
  bij mij was het zeer snel geregeld. je moet inderdaad een kopie-uitschrijving GBA tonen en daarmee was de kous af dwz de belastingdienst wil wel zeker weten, dat je niet nog inkomen uit werk hebt, geen eigen woning en geen andere bezittingen. en inderdaad wordt er van uitgegaan (obv het fiscale verdrag tussen Thailand en Nederland), dat je onder de thaise fiscus valt (wel even aan verdrag refereren in je verzoek, want niet elke Limburger weet van het bestaan ervan). dat de thaise fiscus het 0 % tarief toepast (geven ze overigens niet op papier, omdat het niet nodig is) is een prettige bijkomstigheid. Ik heb dat verzoek destijds even via mijn belastingadviseur laten lopen en dat was binnen 2-3 weken geregeld. zonder stapels formulieren etc. dat kost wel een beetje geld, maar weegt – zoals je kennelijk al hebt gemerkt – ruim op tegen de administratieve en ambtelijke stroop.
  verzekeren: heb je toevallig ook gecheckt bij BUPA? scheelt wel enorm en bovendien doen nederlandse verzekeraars vaal moeilijk (“kon behandeling niet wachten tot u terug was in nederland” etc.).

  scheelt behoorlijk in de premie.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Geen email, uit angst voor inbraak. Dan moeten die overheidsinstanties hun zaakjes beter op orde brengen. Er is internationaal voldoende kennis in huis om de zaak dicht te timmeren. Angst is ook in dit geval een slechte raadgever.
   Bupa is geen oplossing, gezien de vele uitsluitingen. En in dit geval ook niet goedkoper.

   • Thailandganger zegt op

    Sommige instanties hebben terecht een gesloten systeem en maar goed ook. Dit heeft helemaal niks met angst te maken of dat de kennis om iets dicht te timmeren elders gehaald kan worden. Ik snap dat dit lastig is voor je, maar het zijn keuzes van de belastingdienst om hun systeem zo in te richten. Zouden er meer moeten doen in mijn ogen. Zou in ieder geval weer meer medewerkers bij de post opleveren.

    Ze zouden eens beter naar al die regeltjes en verplichtingen moeten kijken waar je nu aan moet voldoen. Er zitten weer leuke cirkeltjes bij die je ook tegen komt als je als Thaise naar Nederland wilt komen (althans 2 minder nu door toedoen van deze). Maar knap waardeloos en lastig als je ze tegenkomt.

 7. kees boer zegt op

  hallo
  sorrie maar je hebt nog al wat fouten gemaakt mijn inziens terwijl het zo gemakkelijk is
  wil je uitleg dan stuur me maar een mail dan zal ik je vertellen wat je wel en niet moet doen
  groet kees

  • Robbie zegt op

   @ Kees,
   Die uitleg wil ik ook maar wát graag! Als je je informatie niet alleen aan Hans via zijn email toestuurt, weten alle lezers van dit blog, en ik dus ook, niet wat voor waardevolle info jij voor ons hebt. Wees daarom a.u.b. zo vriendelijk om je wijsheid met ons allen te delen. Bij voorbaat dank.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

   • LeQuan zegt op

    Dat ben ik met u eens Robbie, ik zal ook graag alles willen weten. Daar is dit blog ook om, alle informatie voor iedereen van belang zijn.

  • ton kroon zegt op

   ik wil over 2 jaar ook gaan emigreren, maar vraag me nu af of dat financeel wel veel scheelt? misschien beter huis hier te houden , belasting(van wao) dus niet zo veel, ziekteverzekering hier houden en dan 2 keer per jaar 2 weken naar nederland, rest in ons huisje op Samui..

  • Cor Verkerk zegt op

   Hallo Kees

   Ook ik ben zoals Ton Kroon bijzonder geinteresseerd in jouw bevindingen en wat de beste manier is om te emigreren. Net zoals Ton is dat ongeveer over 2 jaar ( AOW gerechtigde leeftijd)

   Ben getrouwd met Thaise partner en wil dit huwelijk ook in Thailand laten registreren.

   Zou je ook kunnen treffen gedurende eerstvolgende vakantie ( juni)

   Hoop iets van je te vernemen

   Bij voorbaat dank

   Cor Verkerk

 8. riekie zegt op

  hallo hans
  ik heb toen gewoon alles opgezegt
  verzekeringen en al ben vertrokken naar thailand
  binnen 4 maanden had de gemeente mij automatische uitgeschreven
  ze hadden eerst een advertentie geplaatst in de krant
  met onbekent adres vertrokken en mijn familie leden gebelt
  waar ik heen was terwijl ik overal had doorgeven
  dat ik ging emigreren naar thailand..

 9. riekie zegt op

  hallo hans
  mijn ex heeft een invaliditeits pensioen
  vanuit nederland belasting vrij
  naar 2 jaar kun je daar een verzoek voor indienen.
  dat je geen inkomstenbelasting of voor je ziektekosten
  nog betaald van je uitkering.
  dat hoef je dan ook niet meer omdat je daar nergens
  meer gebruik van maakt in nederland
  je moet dan wel helemaal uitgeschreven zijn in nederland
  en in thailand
  hoef je over je inkomen geen belasting te betalen
  alleen als je een bedrijf hebt restaurant,bar etc etc
  betaal je daar belasting over of een huis met een company
  dan moet je belasting betalen voor je company elk jaar
  maar dan moet je wel helemaal uitgeschreven zijn in nederland

  • Thailandganger zegt op

   Ik wil je net ongerust maken, maar ….

   Ik hoop voor jou dat dit invaliditeitspensioen ook de inkomsten derving dekt als de WAO uitkering straks wordt uitgekeerd naar levensstandaard van het land waarin men woont…. anders kun je nog terug komen ook als ze dat gaan aanpakken, want daar zijn ze ook al over bezig.

   • peter zegt op

    Thailandganger als je mensen niet ongerust wilt maken moet u wel aub de juiste info geven, met de wao gebeurt niets!!

    Dit staat te gebeuren:
    De maatregel geldt voor de Algemene Nabestaandenwet, deels voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA), de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

    De WGA is samen met IVA een onderdeel van de WIA die per 1 januari 2006 de WAO heeft vervangen.
    De WGA geldt voor werknemers die na twee jaar ziekte tenminste 35%, maar niet volledig duurzaam, arbeidsongeschikt zijn.
    Het doel van het woonlandbeginsel is gedeeltelijk arbeidsongeschikten meer te prikkelen om te gaan werken.

    Ook wordt de export van “aow toeslag voor jongere partner” niet meer exporteerbaar buiten de eu.

    • peter zegt op

     Voor wie der zin in heeft om de hele tekst te doorspiiten.

     http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/05/wet-woonlandbeginsel-in-de-sociale-zekerheid.html

     En dan de bovenste link aan klikken

     Wet woonlandbeginsel in de sociale zaken. (pdf) bestand

 10. Lowy Cremers zegt op

  Hallo hier is een oplossing voor.Je gaat naar de site zorgtoeslag.nl daar heb je dan een email contact staan.Die firma regeld je aan of afmelden bij de belasting aangaande je zorgplicht heb je echt geen digidid voor nodig .Je machtigd die firma het voor jouw te regelen.Aanvraag of afmelden zorgplicht kost eenmalig 19 euro en is binnen 1 maand goed geregeld.Je kunt bij dat bedrijf ook belasting aangiftes en vragen over uitschrijven laten verichten.Dus gewoon even een mailtje aan deze firma en ze regelen het netjes voor je
  Sukses verzekerd

  Lowy

 11. lexphuket zegt op

  Over belasting: toen ik daar destijds naar informeerde, was de reactie van de thaise jurist/accountant: heeft u een werkvergunning? Op het ontkennende antwoord vertelde hij: als je die niet hebt, mag je niet werken, dus kan je ook geen inkomsten hebben, dus geen belasting. Zo simpel.
  Alhoewel ik een poos geleden merkte, dat in Nederland nu opeens wel weer wordt geheven over inkomsten van rijkswege: wel over AOW en ABP pensioen, niet over mijn beroepspensioen. Je moet het maar weten.

  Over verzekeringen: daar moet ik ook nog eens induiken. Met Bupa ben ik gestopt: veel te duur en ze bedenken allerlei smoezen om nioet te hoeven betalen. Toen we in Engeland woonden waren we verzekerd bij Bupa; Toen mijn vrouw een nieuwe heup nodig had, wilden ze niet betalen. Nadat ze in Nederland was geopereerd, ook niet, alhoewel de kosten op 75% van Engeland lagen. hun excuus was, dat ze geen controle hadden over Nederlandse ziekenhuizen (?)
  Het punt is natuurlijk dat je in noodgevallen wil dat je verzekering de zaak afhandelt, en je niet probeert het nog moelijker te maken. Maar hun gaat het om de centjes: of je overleeft, zal hun een zorg zijn.

 12. ton kroon zegt op

  voor de duidelijkheid, ik heb een nederlandse partner..

 13. maria berg zegt op

  Die uitleg zou ik ook graag weten in verband met mijn voorgenomen vertrek naar Thailand.

 14. jan splinter zegt op

  Wat ik nu weet beetje van af weet dat de uitkering naar het land van verblijf gaan uitkeren. Volgens mij gaat dat alleen over kinderbijslag en nog wat dingen. Maar Nederland heeft een verdrag met Thailand en geloof me als dat willen opzeggen doen ze echt niet.En Nederland is verschillende keren terug geroepen door Europa’. zeg alleen als je iets niet weet kan je het altijd vragen aan mensen op thailandblog op thai portal dan hoor je antwoordde van mensen die al met dat bijltje gehakt hebben. en laat je niet gek maken

 15. Leo Bosch zegt op

  Beste Teun,

  Ik vermoed dar je mijn posting niet goed hebt begrepen,en dat we over twee verschillende zaken praten.

  Het gaat in mijn geval over het verkrijgen van belastingontheffing in NL., als men in NL. is uitgeschreven en in Thailand woont.
  Die ontheffing wordt alleen maar door “Belastingdienst Buitenland” in Heerlen verleend.
  Bij de aanvraag voor belastingontheffing wordt tegenwoordig een bewijs van de Thaise belastingdiensr vereist dat men fiscaal inwoner van Thailand is.

  Dat heeft niets te maken met een meldingsplicht bij de NL. belasting, zoals jij denkt dat ik bedoel.
  Daarover gaat het helemaal niet.

  Maar omdat jij nog steeds onder “belastingen Amsterdam” valt, vemoed ik dat jij helemaal geen belasringontheffing hebt en nog steeds onder het Nederlandse belastingregiem valt.
  Je zult vermoedelijk wel een ABP pensioen hebben, dan krijg je namelijk geen ontheffing.

  Misschien dat het nu wat duidelijker is ?

  Groetjes,
  Leo Bosch.

  • teun zegt op

   beste Leo,

   ik heb om te beginnen volledige (!) fiscale vrijstelling. ik krijg van Deltalloyd maandelijks bruto = netto betaald (onder inhouding van bankkosten uiteraard). als je wil, zal ik je op je prive emailadres de beschikking van de fiscus sturen.EN DAAR ZIJN GEEN BEPERKINGEN/VOORWAARDEN IN VERMELD! en Deltalloyd accepteert die beschikking. Dus: met Heerlen heb ik (in elk geval) niks van doen. ook geen 3-jaarlijkse meldin etc.

   doe met deze info wat je wil..

   groeten,

   Teun

 16. jan v zegt op

  beste leo.bosch
  als je een recifisaat residentie heb dat is toch het bewys dat je in taailand woont
  dat moet heerlen toch beter weten dat moet toch geaccepteerd worden
  dounlade in paspoort en stuur het groetjes jv

 17. Dick zegt op

  Mopperen op de Nederlandse overheid is makkelijk, maar waarom ga je emigreren?
  Moet de Nederlandse overheid (ic de Nederlandse samenleving) ook blijven zorgen voor mensen die Nederland voorgoed hebben verlaten?
  Als je ergens recht op hebt prima, maar frauduleus profiteren moet worden aangepakt.
  Gelukkig 2012!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De Nederlandse overheid hoeft niet voor mij te zorgen, heeft het de laatste jaren ook niet gedaan. Ik krijg straks mijn pensioen (nu 89% dekking) van mijn zelf gespaarde centen. Ik heb 38 jaar forse premie aow betaald. Daarvan krijg ik straks 96 procent uitbetaald. Hoezo frauduleus profiteren?

 18. richard zegt op

  bericht van uit het zonnige insaan,hier alles ok,heb nog nooit van al die tijd dat ik hier nu zit problemen gehad met didid want die werkt prima hier te thailand,belasting ook geen probleemen,ik weet niet wat er aan de hand is ,altijd maar zeuren over holland,dat is niet goed,kijk je weet als je je land verlaat van herkomst daar zijn altijd problemen mee gemoeid,maar problemen zijn er om op telossen,als je een digig heb die werkt ook in thailand,en inderdaad de belasting werkt niet via mails,alles gaat nog schriftelijk,bellen naar hun gaat heel goed als je Voipdiscount heb kan free bellen naar hun diensten.
  groetjes van uit isaan richard

 19. teun zegt op

  even in het algemeen: men kan niet uitsluitend de voordelen van Nederland hebben en daarnaast de voordelen van Thailand.

  verder is het gewoon simpel: als je ouder bent dan 60 jaar dan wordt het lastig om je in Thailand te verzekeren tegen ziektekosten. PUNT!

  en als je dus half in Nederland blijft dan krijg je mogelijk Piet Hein Donner (cq zijn opvolger) achter je aan.

  derhalve geldt: geloof alleen wat de ervaring is van mensen die al in Thailand wonen en de rest valt in categorie ” sprookjes/niet weten waar de klepel hangt”.

 20. Leo Bosch zegt op

  Beste redactie,

  Is het niet mogelijk, om mensen als Jan V. en Richard aan hun verstand te breien om de moeite te nemen om, desnoods met behulp van een woordenboek, leesbaar nederlands te schrijven?

  Ik zou graag op hun postings willen reageren, maar ik begrijp echt niet wat zij bedoelen.
  Ik ben ook geen neerlandicus, maar doe i.i.g. mijn best om mijn schrijfsels voor iedereen leesbaar te maken.

  Groetjes,

  Leo Bosch.

  • @ Leo, als je het niet begrijpt, dan zou ik ook niet reageren genoemde personen 😉

 21. Leo Bosch zegt op

  Mochten er reacties komen, ik ga morgen een weekje naar de Isaan.
  Niet via internet bereikbaar .

  Gr. Leo Bosch

 22. Leo Bosch zegt op

  Beste Teun,

  Bedankt voor de info.
  Maar hoelang heb je die vrijstelling al ?

  Gr. Leo Bosch.

  • teun zegt op

   Beste Leo,

   om te beginnen snap ik niet helemaal waarom jij in twijfel trekt als ik zeg een vrijstelling te hebben. nu begin je twijfel te hebben over de vraag hoe lang ik die al heb. ik heb de vrijstelling vanaf januari 2011. Ook mijn pensioen van mijn verzekeraar loopt vanaf dat moment. ik snap niet helemaal wat het belang is van de tijdsduur van de beschikking/vrijstelling. en in de beschikking staat als enige “voorwaarde” dat e.e.a. blijft gelden zolang ik in thailand woon (en dat bepaal ik dus helemaal zelf). en uiteraard val ik weer onder nederlandse regels als ik in nederland ga wonen.

   • Gringo zegt op

    @teun: ook ik heb al enkele jaren een vrijstelling van een regionaal belastingkantoor (niet Heerlen dus!) zonder tijdsbeperking en die blijft geldig “zolang ik in Thailand woon”

 23. Leo Bosch zegt op

  Khun Peter,

  Ik reageer ook niet op genoemde personen, omdat ik er geen snars van begrijp wat zij schrijven.
  Het was alleen een verzoek aan jullie,(redactie), of er misschien iets aan te doen is om dit blog leesbaar te houden.

  Dat kan het nivo van dit blog alleen maar ten goede komen..

  That’s all..
  Groetjes,
  Leo Bosch

  • lex K zegt op

   Ik ben het helemaal met je eens Leo, maar de huisregels worden af en toe nogal selectief toegepast, zeker die over spelling en sloddervossen, ik heb de reacties waar jij, waarschijnlijk, op doelt ook gelezen en dit is gewoon slordigheid, niet zomaar taal of spel foutje.

   Groet,

   Lex K

 24. Ad zegt op

  Hallo beste lezers,

  ik ben in 2010 geëmigreerd naar Thailand ik krijg nog wel inkomen uit Nederland (vroegpensioen)
  Ik heb het Mbiljet ingevuld en een vrijstellingsverklaring aangevraagd.
  Nu krijg ik na informatie van de belasting telefoont te horen dat het is afgewezen en dat ik gewoon belastingplichtig en premiplichtig ben tot ik kan aantonen dat ik belastingplichtig in Thailand ben.
  Ik moet dus een document hebben van de Thaise belasting dat ik onder het Thaise belasting recht val.
  De dame was op het botte af, het kwam er op neer je zoekt het maar uit, en we wijzen alles af. Want we zijn nu veel kritischer dan voorheen.
  Wie helpt me een eindje op weg om die harde koppen in Heerlen te doorbreken.

  Bedankt voor jullie hulp

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Misschien moeten we (gezamenlijk?) een goede fiscaal jurist met een procedure Heerlen tot de orde laten roepen?

   • Robbie zegt op

    Goed idee Hans! Helemaal mee eens. Kan de redactie van Thailandblog.nl hier een initiatief in nemen? Ik weet wel dat dit blog geen “belangenbehartigingsorganisatie” is, geen vakbond voor Thailand pensionado’s, maar misschien zijn er toch mogelijkheden om als spreekbuis te dienen namens heel veel mensen met hetzelfde probleem…

    • Gringo zegt op

     Een mooie kans ook voor de (gezamenlijke) Nederlandse Verenigingen hier in Thailand om iets anders te organiseren dan een avondje bridgen of iets dergelijks.

     • Robbie zegt op

      Geweldig idee Bert. Ik kom in februari naar je toe en dan maken we een begin!
      Groet, Rob van Vr.

  • peter zegt op

   Hi Ad,

   Ik denk dat ik je wel kan helpen. Ik ben jaren Inspecteur bij de belasting geweest en heb daarna nog zo’n 10 jaar als belastingadviseur gewerkt.
   Ik heb alle uitspraken, hearsay etc. een beetje gevolgd over dit en andere fiscale onderwerpen en kom tot de conclusie dat het een wel erg warrig verhaal aan het worden is.
   Als je gewoon het belastingverdrag tussen NL en Thailand via internet download dan is alles redelijk duidelijk. Ik kan me echter voorstellen dat je moeite zou kunnen hebben met het gehanteerde jargon.
   Mocht je mijn hulp willen gebruiken, geef mij dan je E-mail nummer door, door op deze posting te reageren.

   Good luck!

   • ton kroon zegt op

    PETER, in het kort: ik ben 63, ga dus over 2 jaar met pensioen, heb dan dus aow en pensioen(45 dienstjaren) mijn partner is jonger dan mij, dus krijg ik ook nog partnertoeslag. Ik wil na al die jaren hier gewerkt en belasting betaald te hebben, gaan genieten van mijn oude dag op Koh Samui. Dar heb ik al een huis (long term rent). Ik wil ons huis hier, verkopen-verhuren aan mijn kids. (weet niet of ik mag verhuren). Mijn grootste zorg is echter de zorg 🙂 waar kan ik me verzekeren? hier ben ik ook al bijna €3000 per jaar kwijt, dus met wat €€€ erbij moet dat toch kunnen dacht ik, maar is dat zo? Of is het beter om hier het huis aan te houden, verzekerd te blijven en 2 keer per jaar “vakantie “naar nederland, en hier gewoon de belasting betalen? Of mag dat niet ?
    [email protected]
    gr. Ton

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Beste Ton, Peter heeft ongetwijfeld meer verstand van belastingen. Voor verzekeringen adviseer ik om je te wenden tot AA Insurances in Hua Hin. Matthieu en André weten daar voldoende over. Als je gaat emigreren, raak je de basisverzekering kwijt. Mankeer je niets, dan kun je nog via AA ergens worden ondergebracht. Ikzelf zit bij Univé. Deze heeft voor bestaande klanten de Universeel Compleet Polis. Wel tegen maandelijks 299 euro, maar het fiscale voordeel weegt daar mogelijk ruimschoots tegenop.

     • ton kroon zegt op

      Hans, bedankt voor je snelle reactie. Mankeer je niks, zeg je…..dus wel, heb veel last van mijn rug en nek, al div. keren geopereerd. Hier in NL heb ik altijd pijn, in Thailand bijna nooit. Ik heb begrepen dat ik dan nergens aan de bak kom om me te verzekeren, is dat zo?
      Ik dacht dat de zorg in Thailand goed en niet al te duur is, of heb ik het dan ook mis!? dan betaal ik als het nodig is, en kan, rechtstreeks het z,huis.. belasting vraag ik wel na hier in Heerlen, is naast de deur.
      Trouwens schitterende blog!!!!

      Ton

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Ik doe niet in verzekeringen en ben geen arts, maar dan kun je rekenen op zo veel uitsluitingen dat het geen zin heeft om je te verzekeren. De zorg in Thailand is, met name in Bangkok goed en goedkoper dan in Nederland. Maar een gecompliceerd medisch probleem kan toch zo veel kosten dat je dat nauwelijks voor eigen rekening kunt nemen.
       De discussie over Heerlen op dit blog spitst zich toe over de vraag of Heerlen gewoon dwars ligt of het verdrag uit 1975/76 met Thailand niet kent of wil kennen. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

      • peter zegt op

       Ton operaties kosten hier een fractie dan van in nederland, als je je huis verkoopt en je hebt wat geld aan de kant dan zou ik zeker me uit nederland uitschrijven. Met die 3000 euro die je in nederland per jaar betaalt kom je hier weer heel ver. En als het eens heel erg fout zou gaan, schrijf je je toch gewoon weer in nederland in, bij broer zus kind enz enz wie niet sterk is moet slim zijn.
       Alleen zie ik een probleem met die partner toeslag van je vrouw, die word volgend jaar niet meer exporteerbaar buiten de eu, die wet komt er echt, maar ook hier kan je creatief mee omgaan

   • Ad zegt op

    Hallo Peter,

    Bedankt voor je aanbod, ik wil liever niet via dit blog mijn hele privé uitleggen.
    Wil jij je e mail adres sturen per sms naar (0066)(0) 857047700 dan kunnen we verder mailen.

    Alvast bedankt. Ad

   • aad van vliet zegt op

    Hallo Peter,
    Je bericht is wel niet van ‘gisteren’ maar ik neem contact met je op omdat wij ook het voornemen hebben om naar Thailand te vertrekken en ik geinteresseerd in je mogelijke hulp.
    Overigens ben ik een algemene reactie aan het voorbereiden voor de site en de onderwerpen die zijn besproken die je misschien kunnen interesseren.
    Vwb betreft jouw mogelijke hulp heb ik daarin de volgende zin opgenomen:

    En aan Peter nog de vraag of hij svp kan aangeven welke vragen aan de BD Heerlen moeten worden gesteld, vooraf aan de inschrijving in Thailand, om de inhoudingen loonheffing zoveel mogelijk te voorkomen?

    groeten,
    Aad van Vliet

 25. king zegt op

  Wees nou maar blij dat Nederland een belastingverdrag heeft met Thailand anders kregen we allemaal een conserverende aanslag opgelegd die 10 jaar staat.In het gunstigste geval kun je dan een betalingsregeling treffen.
  Een fiscaal jurist lijkt me wat overdreven(=erg duur).De materie is erg eenvoudig en een acountant/belastingadviseur in Nederland zou voldoende zijn.
  Die regelt hele dagen allerhand zaken met de belastingsienst en weet als het goed is van wanten en welke deuren hij moet openen om resultaat te krijgen.
  Het alles zelf willen regelen(zonder voldoende kennis en ervaring)daar moeten we misschien eerst vanaf.
  SUKSES.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beetje zure reactie. Blij met een belastingverdrag van 25 jaar oud, waar de ene partij (Nederland) zich niet aan wil houden? Die laatste zin laat ik voor jouw rekening.

 26. king zegt op

  Niets wijst erop dat Nederland zich niet aan het belastingverdrag houdt
  Verder als je een probleem hebt met de belastingdienst dan zit er aan de andere kant van de tafel iemand die opgeleid is om niks weg te geven en steeds meer binnen te halen.
  Vooral de laatste tijd wringt Den Haag zich in allerlei vreemde bochten omdat ze steeds meer geld nodig hebben.Zelfs de S.V.B.doet daar aan mee in opdracht van dhr.Kant(Heb ikzelf pas een meningsverschil mee gehad en gewonnen m.b,v,mijn adviseur.).
  Geloof me:Heerlen doet dat in opdracht van de JagerWel een vreemde move,maar ze proberen het jullie moeilijk te maken.
  Het zit ze dwars dat ze steeds meer geld missen en daar zijn jullie nu de dupe van.
  Wees nou wijs en schakel een belastingconsulent in,dat kost wel wat maar dat haal je dubbel en dwars terug en spaart je een hoop ergernis.Misschien wil Peter wel wat doen,zou al prima zijn.
  Advies van een oude accountant c.g.belastingadviseur(met dat werk al gestopt in 1969)

  Doch er is niets nieuws onder de zon..NOGMAALS SUKSES.

  • teun zegt op

   Beste King,

   eindelijk een medestander! in dit kippenhok wordt heel veel gevraagd en gepraat. iedereen denkt iets te weten. geen situatie is exact gelijk aan het andere. en tenslotte wil iedereen alleen de voordelen van nederland combineren met voordelen van thailand (zowel qua leven alsook qua zekerheid en te betalen belasting).

   het loont inderdaad om een belastingadviseur in te schakelen. die kosten maken de te behalen voordelen samen met voorkomen van hoop ellende en ergernis later meer dan goed. ik heb dat zelf ook gedaan. de zaken zijn nu (in elk geval voor mijn situatie) goed geregeld. dus………. dames en heren: niet zelf “klungelen” maar gewoon een terzake kundige inschakelen en hem/haar het “vuile werk” laten opknappen.

 27. pim zegt op

  Ik zal 1x een bedrag noemen of het aantrekkelijk is om een advieseur te nemen .
  In 2004 ging ik er ongeveer 700.- euro per maand op vooruit met een lage W.A.O uitkering.
  Het nadeel was dat de alimentatie niet meer aftrekbaar was ,mijn A.O.W per jaar er 2% op gekort ging worden en zelf voor mijn ziektekosten verzekering moet opdraaien .
  U kunt dan voor u zelf wel uitrekenen of het de moeite waard is om een deskundige te nemen .
  Ik ben er in ieder geval blij mee ,denk nog veel aan mijn consulent terug .

 28. Leo Bosch zegt op

  @Khao Noi,

  Als je inkomstenbelasing betaalt in Thailand , kan je om een “Certificate of Recidence ” verzoeken bij de Thaise belastingdienst.
  Dat kan je opsturen naar de NL.belasringdienst.

  Gr. Leo Bosch

 29. Hans Bos (redactie) zegt op

  Een kennis mailt me als volgt: “Tenslotte nog een “grappig” verhaaltje over de afloop van mijn uitschrijving GBA. Ik moest per se van het gemeentehuis een volledig adres geven van mijn woonplaats in Thailand, anders zouden ze geen bewijs van uitschrijving kunnen geven. Dus aangeven dat ik naar “Thailand” zou gaan zou niet genoeg zijn! De baas werd erbij gehaald omdat ik aangaf nog geen adres te hebben maar wel een bewijs van uitschrijving wilde hebben. Deze man vertelde mij dat ik dan maar het adres van mijn eerste hotel moest geven. Daarop gaf ik hun het adres van mijn condo dat ik in april en mei had. De juffrouw aan het loket zei dat dit adres te lang was en dat hun computersysteem niet zoveel velden ter beschikking had. Dus was haar vraag welke gegevens zij weg kon laten. Bijv. Moo, of Banglamuan, of Chonburi? Ik zei dat elk gegeven onmisbaar was en dat ik een probleem zou hebben als zij het enige originele bewijs van uitschrijving zouden sturen naar een onvolledig adres in Thailand. Na lang klooien zei de juffrouw gevonden te hebben: ze zou in het computersysteem zetten dat ik naar “Thailand” vertrokken ben en ze zou PROBEREN mijn bewijs van uitschrijving naar mijn correspondentieadres in Amsterdam te sturen….. Nu maar afwachten of dat belangrijke document toch daar aankomt volgende week. Lang leve de bureaucratie. Straks weet ook de belastingdienst mij niet te vinden omdat ze een onvolledig, dan wel verkeerd adres van mij hebben!

 30. aad van vliet zegt op

  Aan allen,
  Uw ervaringen zijn interessant want wij hebben ook het voornemen om ons in Thailand te vestigen.

  Vwb de communicatie per email met de BD Heerlen kan ik u zeggen dat het wel mogelijk is maar dan moet u aan de betreffende ambtenaar van de BD Heerlen telefonisch vragen of u dat mag.
  (tel: 31 555 385 385)

  En vwb de ziektekosten verzekering het volgende. Dat is niet moeilijk maar duur, afhankelijk van leeftijd, keuze van de verzekering polis (IN Patien/OUT Patien) en het eigen risico (ER). Ik heb al wat onderzoek gedaan en voor een goede verzekering voor mij (73) en mijn vrouw (57) kost een behoorlijke, wereldwijde verzekering (excl USA) beperkt tot In Patient (ziekenhuis opname) met een ER van 2500 euro ca 3800 euro pjr en met een ER van 0 euros ca 5300 euros pjr.

  Er is een goeie tussenpersoon in Sjanghai die de beste maatschappijen op dit gebied vertegenwoordigt. De betreffende medewerker is ook nog Nederlands! Mocht het u interesseren dan kunt u me dat laten weten en wellicht kunnen we kijken of er een groepskorting mogelijk is.

  Ik zou nog wel zeer geïnteresseerd zijn in ervaringen met en mogelijkheden tot het verkrijgen van een residence permit.

  En aan Peter nog de vraag of hij svp kan aangeven welke vragen aan de BD Heerlen moeten worden gesteld, vooraf aan de inschrijving in Thailand, om de inhoudingen loonheffing zoveel mogelijk te voorkomen?

  Dan nog dit voor degenen die nogal eens met het buitenland telefoneren. Ik maak al jaren gebruik van NONOH een service die gratis telefoneren oplevert gedurende 128 dagen tussen veel landen (of soms tegen zeer lage kosten) voor een verbinding tussen vaste lijnen. Ik kan aanraden om eens naar hun voorwaarden te kijken op NONOH.net.

  Aad van Vliet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website