Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat een kleine twee miljoen gepensioneerden en werkenden volgend jaar gekort worden op hun pensioen en dat zal mogelijk ook pensionado’s in Thailand treffen. Vooral de pensioenfondsen in de metaal, PME en PMT, hebben na het inzakken van de beurs een slecht laatste kwartaal achter de rug, zo laat de NOS weten.

Volgens voorzitter Eric Uijen van pensioenfonds PME is de kans zo’n 80 procent dat de pensioenen van zijn fonds volgend jaar omlaag gaan. Pensioenfondsen hebben al langere tijd veel last van de huidige lage rente. Ze moeten meer geld opzij moeten leggen om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Pensioenfondsen zijn verplicht een dekkingsgraad van minstens 104 procent te hebben. Lukt dat vijf jaar op rij niet, dan moeten ze korten.

Ook het grootste pensioenfonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP met 2,9 miljoen werkenden en gepensioneerden, kan niet uitsluiten dat er volgend jaar gekort moet worden.

Geen indexatie

De vijf grootste fondsen, met uitzondering van bpfBouw, verwachten nu al dat de pensioenen de komende jaren niet omhoog zullen gaan. Dat betekent dat bijna 7 miljoen gepensioneerden en werkenden vrijwel zeker weer geen verhoging krijgen van hun pensioen of pensioenrechten.

Hoewel het even goed leek te gaan met de grote pensioenfondsen zorgde het laatste kwartaal van dit jaar voor een enorme demper. De beurzen zakten wereldwijd in en dat zorgde voor een flinke hap uit het vermogen van de pensioenfondsen.

Bron: NOS.nl

53 reacties op “Twee miljoen Nederlanders mogelijk gekort op hun pensioen”

 1. ruud zegt op

  Ondanks dat de pensioenen al jaren niet zijn verhoogd, en ondanks dat het vermogen van de pensioenfondsen – ook na de recente daling – op recordhoogte staat, moet er worden gekort.
  Er moet ergens in het pensioensysteem een enorm gat zitten, waardoor het geld verdwijnt.

  • Harry Romijn zegt op

   Een (beduidend) grotere pot, maar meer trekkers daaruit, die ook nog veel langer blijven leven als oorspronkelijk de berekeningen waren, zorgt, dat er per levensjaar per deelnemer minder uit die pot te trekken is. Dat moet toch voor een kind nog duidelijk zijn.

   • thea zegt op

    Ja Harry dat willen ze je laten geloven en als ze het maar vaak genoeg roepen geloven we het vanzelf.
    Maar als ik naar de jonge mensen kijk zijn er heel veel veel te dik en wordt er weinig groente en fruit gegeten.
    We hebben een grote crisis achter de rug maar de pensioenpotten en in die tijd fors gegroeid.
    Heb je vorig jaar niet het programma zwarte zwanen op tv gezien, daar werd heel goed en duidelijk uitgelegd wat er gebeurt met ons pensioen geld, het is om te huilen.
    Er zijn heel veel mensen die flink verdienen aan dat pensioenstelsel en Draghi houdt de rente laag.
    Goed voor de landen met grote schulden, heel slecht voor ons, wij betalen het gelag

   • ruud zegt op

    Die mensen die nu pensioen ontvangen hebben daarvoor hun premie afgedragen.
    Een premie die hoog was, om pensioenen te kunnen indexeren.

    Dat langer leven, zal voor de huidige generatie gepensioneerden nog niet zo heel erg van toepassing zijn.
    Of die stijging van de leeftijd waarop mensen overlijden door zal zetten is ook nog twijfelachtig.
    Degenen die de wereldoorlog en de eerste jaren daarna hebben overleefd, zullen over het algemeen de sterken met een goede gezondheid zijn geweest.
    Of de mensen die tien of twintig jaar later zijn geboren die leeftijd gemiddeld ook nog gaan bereiken, is maar zeer de vraag.
    Bovendien komt vrijwillige levensbeeindiging ook steeds meer in de mode.
    Ook dat is gunstig voor de pensioenfondsen.

  • thea zegt op

   Ruud, ik denk dat dat ( zwarte ) gat in Brussel zit

   • Rob V. zegt op

    Waarom, een Brussels (en Haags, want als Den Haag ‘nee’ zegt dan kan Brussel zo goed als niets) complot oid? De verklaring dat we steeds langer leven, er meer bejaarden bij komen (en minder jong spul), plus een (te) lage rekenrente lijken mij een vele male betere verklaring. Dat vakt te onderbouwen. ‘Brussel is schuldig’ niet.

    • Frits zegt op

     Neen, dat is maar ten dele waar. Den Haag doet mee omdat in een nieuw pensioenstelsel een verlaging van de AOW-leeftijd moet worden ingebouwd. De lage rekenrente is waarmee de afgelopen jaren alle fondsen zijn nadelig zijngeconfronteerd vanwege ECB besluiten. Met name de Italiaan Draghi wilde van geen wijken weten.

     • Rob V. zegt op

      De ECB rente is laag maar Brussel bepaald niet welke formule wij hanteren om onze pensioenen te berekenen. Naar Brussel wijzen voor boosheid over de pensioenuitkering is even zo onlogisch als naar Brussel wijzen voor de huizenmarkt of de omzetbelasting. Dan laat je je knollen voor citroenen verkopen. Brussel, de rode lap op de stier, het makkelijke excuus om niet te hoeven horen over het hoe en waarom het met de pensioenen, huizenmarkt etc zit.

   • Cornelis zegt op

    Je hebt het mis. Mocht je iets willen weten over de – zeer beperkte rol – van de EU m.b.t. pensioenen in de Lidstaten: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/europese-regels-voor-pensioenen

  • Ger zegt op

   Het zit m in de gehanteerde rekenrente,..lees mijn verhaal
   De dekkingsgraad is het huidige vermogen gedeeld door de nu en verplichtingen in de toekomst
   Juist die verplichtingen in de toekomst worden op een hele ongunstige manier ( te lage rekenrente) teruggerekend.

   Daardoor worden die verplichtingen eigenlijk te hoog gewaardeerd en daardoor ontstaat een ongunstige dekkingsgraad met als gevolg dat wellicht gekort moet gaan worden

   Zou de rekenrente 4% zijn tov 1% nu dan zou de dekkngs graad zeker 30% hoger liggen en dan hoor je niemand meer. Sterker nog, dan verlagen ze de premie en krijgen we een ruimhartige indexering.

   Die rekenrente is onderdeel vd onderhandelingen tussen overheid en vakorganisaties

   • Puuchaai Korat zegt op

    Die rekenrente van 4% wordt overigens wel schaamteloos door de Nederlandse fiscus sinds 2001 gebruikt om de belasting over het eigen vermogen te berekenen. Men gaat er dus al bijna 20 jaar vanuit dat een rendement van 4% jaarlijks wordt behaald. Nou, sinds 2001 is de spaarrente zelden boven de 1% geweest. Meten met 2 maten dus.

  • Joop zegt op

   Lees het bericht over de dekkingsgraad even Ruud.

 2. l.lagemaat zegt op

  De vermogensbeheerders die voor pensioenfondsen als ABP, PFZW en pensioenfonds Bouw beleggen, strijken steeds hogere bonussen op. De prestatieafhankelijke vergoedingen gingen vorig jaar met 488 miljoen euro omhoog naar 2 miljard euro, blijkt uit onderzoek van adviesbureau LCP onder 222 pensioenfondsen.

  • Harry Romijn zegt op

   Ik zou zeggen: meldt u. De wereld staat wagenwijd open voor onontdekte financiële genieën. Klaroengeschal en applaus naast oneindige dankbaarheid van velen zal uw levenslange deel zijn.
   Hoe was die uitspraak ook alweer: “de kade staat zwart van de veel en veel beter wetende stuurlui, die ook nog eens stinkend jaloers zijn op wat de huidige stuurman aan (financiële) vergoeding vangt”.

   • l.lagemaat zegt op

    Ook de postbode doet zijn werk door weer en wind!
    Alles op tijd en goed afgeleverd. Welke bonus wacht hem/haar aan het einde van het jaar.
    Of de stratenmakers die het Binnenhof fantastisch hebben opgeleverd, waarover de huidige stuurman met zijn eeuwige glimlach overheen schrijdt.

    Een scheet in december uit de verkeerde hoek en de koersen denderen omlaag, gaat de wal het schip keren? Of springt het financi”ele genie overboord met de kreet: Help AOW-ers, er kan nog wel iets vanaf!
    Het echte genie doet zijn werk, zoals iedereen, zonder exorbitante verhogingen en laat nu juist zien dat ondanks koersschommelingen het vermogen stabiel blijft of zelfs de ruim1100 miljard (ABP) doet stijgen.

  • Frits zegt op

   Het zijn niet de besturen en/of beheerders van de pensioenfondsen die de mogelijke verlaging van de uitbetalingen veroorzaken. Het heeft ook geen zin in deze discussie met de vinger te wijzen.

 3. Henri zegt op

  Er blijkt een kleine 1400 miljard in de gezamenlijke kassen te zitten. Met dat geld kan je de hele wereld een paar jaar goed te eten geven. Maar waarschijnlijk niet die paar miljoen bejaarden, waar ze recht op hebben en hun hele werkende leven voor hebben betaald, evenals hun werkgevers. Een jaar of wat geleden werd er een documentaire uitgezonden onder de titel, ¨Witte zwanen, zwarte zwanen¨. daar werd op niet mis verstane wijze uit de doeken gedaan, wat sommige pensioenbeheerders aan salaris jaarlijks opstrijken. Een tonnetje of 3 (driehonderd duizend en meer) dreef mijn computerscherm voorbij. Ja, laten we ons vooral opwinden omtrent de kleine corruptie in Thailand, grotere misstanden daargelaten natuurlijk. Conclusie, als je je hele leven zeg maar een jaar of 40 gewerkt hebt, voor een waardevast pensioen(tje), en dit achterbakse gedoe meemaakt mag je je terecht genaaid voelen. Jammer maar waar. …

  • Harry Romijn zegt op

   7 miljard mensen, 365 dg per jaar, dus u dacht iemand te voeden voor 0,55 per dag ? Waar ? ?
   €1400 miljard / 14 mln NL-ers over 67-87 levensjaar, dus 20 jaar = € 5000 per jaar… Schraalhans keukenmeester.
   De buurjongen heeft mijn oude auto voor € 500 meer verkocht als het hoogste bod van elders. Ik heb hem € 250 fooi gegeven. joch blij. Ja, voor 3 telefoontjes… Wie wat extra presteert, mag iets extra vangen ook.
   Waarom doet u dat niet, het beleggen voor die pensioenfondsen ? Biedt uw geniale diensten aan…

 4. Piet zegt op

  Pensioenen beleggen elk jaar nog met zo’n 7 a 8 procent winst ,maar moeten rekenen met een lage rekenrente wat nergens op slaat. Straks verzinnen ze een casinopensioen en ben je nooit meer zeker van je pensioen op je pensioendatum zoals nu al met de zogenaamde beschikbare premie pensioenen.

 5. jozef zegt op

  De oorzaak is de kunstmatige lage rente van de ECB .
  Mensen met spaargeld of pensioen zijn de dupe .

 6. Ernst@ zegt op

  Lees deze info maar eens van Omroep Max, de bankwereld zit gewoon verstrengeld in de pensioenfondsen, dure directies en een gokwereld waar je steil van achterover slaat: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/zwarte-zwanen-7-dokken-en-zwijgen/

  • Jacques zegt op

   Bedankt Ernst, ik heb het weer eens bekeken, want het was al wat jaartjes geleden en mijn gevoel is niet veranderd en nog steeds komt er een bepaalde boosheid naar boven bij het aanhoren van deze witte boorden criminelen. Ik kan nu eenmaal slecht tegen onrecht. Het grote eigen ik werd weer ten toon gespreid en de mensen om wie het gaat daar werd minachtend over gedaan. Een grote kliek die elkaar dekt en zelfs op politiek top niveau. Je moet de boel warm houden voor toekomstige baantjes en dan moet het grote geld wel beschikbaar blijven, dat is mij wel duidelijk. Uit de reacties op vragen van de journalist weet je genoeg en daar is geen leugendetector voor nodig.

 7. Harry Romijn zegt op

  Hoe was het ook alweer met die privé-pensioen voorziening ?
  U legt – vaak gedwongen gezien de vele besluiten van het ministerie van Sociale Zaken af ca 1964- geld in ( ca 20 a 25% ), waarmee bij uw pensionering u een bepaalde uitkering krijgt tot uw overlijden.
  – Het pensioenfonds probeert met die ingelegde gelden zoveel mogelijk rendement te maken, doch.. dat valt de laatste jaren fors tegen, gezien de gedaalde rente ( HANDIG voor de gemeenschappelijke = Staatsleningen en.. de eigen hypotheek bijv.) Oftewel: er wordt veel minder “winst” gemaakt met die beleggingen als vroeger gedacht.
  – Vroeger dacht men, dat de gemiddelde leeftijd zo rond de 72 jaar zou zijn, doch.. dankzij betere voeding, gezondheidszorg enz .. worden we dik ouder ( VEEL meer dan die enkele jaartjes later, waarop NU die pensioengerechtigde leeftijd ingaat).
  – Ook doen veel meer mensen mee, vrijwillig of onder de nodige wetten vallend, gedwongen.
  Oftewel: leuk, die grotere pot, maar langer en met meer delen, maar vinder vloeit die pot in.

  • Frits zegt op

   Beste Harry, daar gaat het allemaal niet om. In tijden dat het geld tegen de plinten omhoog klotst is het niet verkeerd om alle groepen mee te laten profiteren. De nu werkenden roepen al langer dat het ondoenlijk om langer dan gezond-is door te moeten werken. Gepensioneerden willen een inflatie-index. Waarom je druk maken om maatschappelijk inzet als om den duur je aan de kant komt te staan? Waarom afzien van rechten als om je heen in “hogere” regionen eigen potten worden verteerd.
   Wees niet bang: in de huidige pensioen potten zit dermate veel geld dat ook jij tzt blij kunt gaan wezen.

  • l.lagemaat zegt op

   Het pensioenfonds heeft grof weg 2 poten: rendement op/in ….en beleggingen

   Het rendement is helaas bijna ter ziele, behalve bij de belastingdienst!
   Beleggingen: het ABP is een te log apparaat geworden om snel en adequaat op marktontwikkelingen te reageren.

   Vroeger dacht men……Echter: Regeren is VOORUITZIEN . Volgt men geen medische en farmaceutische ontwikkelingen, gevolg hebbend voor een langere levensduur.

   Langer en meer delen? Mijn vrouw is onverwachts voor haar pensionering overleden.
   Kort daarna stond de belastingdienst op de stoep om de successierechten op te eisen over zaken waar altijd al belasting over betaald was.

 8. Jacques zegt op

  Ik zou de afleveringen van de zwarte zwanen er nog maar eens op nazien. Dan weet je wel hoe het geld wordt vergaard en wie daar veel geld binnenslepen. Niet de pensioengerechtigden kan ik u allen alvast delen. Je bent afhankelijk van lieden die het spel weten te spelen en gaan heden ten dagen ondanks de wetenschap rustig door met hun corruptie instelling. Het grootkapitaal wie kan er zonder ze.

  • thea zegt op

   Wij zijn het spaarvarkentje dat leeg getrokken wordt daarom is het ook verplicht om voor een pensioen bij je werkgever te betalen.
   Ze zullen dat nooit afschaffen die verplichting want ja Jacques inderdaad veel mensen verliezen dat hun super de luxe leven, we zagen ze bij zwarte zwanen voorbij komen op hun jacht of lamborgini en maar lachen en vertellen hoe ze van pensioenmaatschappijen miljoenen kregen om te beleggen.
   En vakbondsmensen die ook in Amerika waren voor een vergadering waren er voor niks ( snoepreisje ? )want toen bleek dat ze er helemaal niks van snapten.
   De journalist van zwarte zwanen werd weggestuurd , die snapte het wel

 9. Rob zegt op

  Er wordt ons sowieso een oor aangenaaid, iedereen zou er op vooruitgaan, nou mijn AOW stijgt netto met 14 euro, maar ik heb 2 pensioenen die netto 4 euro naar beneden gaan dus er rest 10 euro om mijn hogere ziektekostenpremie, energie rekening van te betalen, en dan nog de 3% verhoging van de btw op de dagelijkse boodschappen. rararara.
  Ik weet wel hoe dat komt, het is algemeen bekend dat het rekenonderwijs op de scholen ondermaats is, en alle huidige bewindslieden zijn stukken jonger dan dat ik ben, dus vandaar!!!!!!

  • John Castricumt geen olifante zegt op

   Mijn aow is met 70 euro gekort

   • stevenl zegt op

    Als je omstandigheden niet veranderd zijn en je in het verleden niet te veel hebt ontvangen is dat niet mogelijk.

   • HarryN zegt op

    Dat is waarschijnlijk omdat er bij U nu loonheffing wordt ingehouden welke U ook waarschijnlijk 2 jaar niet betaald heeft omdat de SVB die verandering per 01-01-2015 nog niet toepaste.
    m.i.v. 01-01-2019 doen ze dat nu wel vandaar die € 70 minder.

 10. janbeute zegt op

  Wordt het niet eens hoogtijd dat werkend Nederland net als vroeger, eind Jaren zestig weer de straat opgaat om zijn stem te laten horen.
  Inplaats van achter de computer te zitten klagen.

  Jan Beute.

  • Frits zegt op

   Mag ik dan in Thailand een bijeenkomst van gezamenlijke gepensioneerden verwachten, bv op 18 maart as, verzamelen te Hua Hin aan de poorten van MarketVillage, om het overleg in Nederland dat dan start gaat een hart onder de riem te steken?

 11. Ben geurt zegt op

  Dat gat zit bij de bestuurders met hun riante beloningen en pensioenen. Zover als ik weet zijn de pensioenen van de medewerkers bij pmt zeer goed geregeld over de rug van de wekende en gepensioneerde. Bij de andere zal het wel hetzelfde zijn. Er wordt veel teveel aan de vermogensbeheerders betaald waarom een bonus ze krijgen al een goed salaris e.d. En bij de externe is het nog erger. Ben

 12. Ben geurt zegt op

  P.S. in de goede tijden werden de pensioenpremies verlaagd ( op aandringen van de werkgevers ) . En nu komen we geld te kort. En moeten de premies omhoog ende rechten en pensioenen gekort worden. Grote schande. Slechte bestuurders ( kunnen blijkbaar niet vooruitkijken . Je hebt altijd goede en slechte tijden ( denk aan het appeltje voor de dorst ). Ben

 13. Puuchaai Korat zegt op

  Kan me er echt niet druk om maken. De pensioenfondsen moeten gewoon beleggen om op termijn goede resultaten te bereiken. Om nu na ieder slecht kwartaal te gaan schreeuwen dat misschien de pensioenen verlaagd moeten worden, lijkt meer op paniek zaaien. De resultaten van beleggingen fluctueren nu eenmaal. Als de pensioengelden op bankrekeningen worden gezet, levert het helemaal niets op. Er mag al minder belegd worden vanwege regelgeving van de Nederlandse Bank. Er gaan ook geruchten dat pensioengelden door de EU opgeëist zouden worden. Dat zou vele malen erger zijn. De Noordelijke, zogenaamde rijke landen, zouden dan hun pensioengelden ook nog eens weg moeten brengen naar de Zuidelijke, arme landen. Maar het is wel geld door de werkenden gespaard. Anders dan de AOW, dat door de huidige werkenden wordt opgebracht. In Nederland schijnt een schrijnend tekort aan vakmensen te zijn. Ik zou zeggen, regering, laat eens wat Thaise of Oosterse mensen met een vakopleiding toe.

  • thea zegt op

   Beste Puuchaai Korat
   .
   De pensioenfondsen doen het niet slecht, 10 jaar geleden toen de crisis uit brak groeide de pensioenpotten tot aan de hemel.
   Het is Brussel die zorgt voor een lage rente en geld bij drukt.
   Vroeger stond er goud tegenover het papier geld dat is los gelaten, er wordt naar behoefte bij gedrukt met alle gevolgen van dien.
   Ook zouden we plotseling ( onvoorzien ) ouder worden maar gezien de levenswijze van jonge mensen geloof ik dat niet maar de tijd zal het uitwijzen.
   Vervolgens kan je ook niet onbeperkt mensen binnen laten om maar geld te verdienen, we zullen met minder tevreden moeten zijn, dat alleen kan ons redden.
   Want of er nu een oosterling of een afrikaan binnen komt , de ruimte is er niet
   De hele wereld kan niet in west Europa gepropt worden, lees maar in de geschiedenis boeken

   • stevenl zegt op

    Zonder nieuwe werkenden en jeugd kun je helemaal dag tegen je pensioencentjes zeggen.

   • Puuchaai Korat zegt op

    Beste Thea,

    Ik pleit voor arbeidsmigratie in plaats van al decennia kanslozen in Nederland en Europa toe te laten en voor onderdak en (levenslang) geld te zorgen. Dit kan inderdaad niet en we zien de resultaten o.a. in het onevenredig verhogen van de AOW leeftijd. De langere levensverwachting is volgens actuarissen van levensverzekeraars slechts enkele maanden. De overheid echter heeft zijn kans schoon gezien om de AOW leeftijd met ruim 3 jaar te verhogen en het eind hiervan is nog niet in zicht. Nu, de AOW wordt door werkenden betaald, het is een omslagstelsel, anders dan pensioenen waar werknemers en particulieren voor sparen. Dus, om de AOW (uit)betaalbaar te houden, kan het niet anders dan dat er voldoende participanten op de arbeidsmarkt zijn, voldoende werkenden dus. En de huidige bevolkingsaanwas door vooral immigratie levert niet voldoende participanten op. De meesten blijven hangen in een uitkeringssituatie, dus de AOW zal op termijn niet betaalbaar blijken. Dit kan alleen door alle vacatures te bezetten met liefst goed opgeleide arbeidskrachten. En deze zijn nu te vinden in bijvoorbeeld Thailand. In Nederland is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Een metselaar kan zo € 80,= per uur vragen. Maar ik vraag me af of de Thai wel zin zouden hebben om in Europa te werken. In ieder geval zou Nederland/Europa zijn pijlen moeten richten op goed opgeleide vaklieden.

    • thea zegt op

     Nederland heeft goed opgeleide metselaars maar die moesten er op een Vrijdag allemaal uit en konden op Maandag terug komen als zzp’s voor veel minder salaris ( take it or leave it ) maar nu is de wind weer gedraaid en zijn ze hard nodig, weet je dat ze nog steeds aan de kant staan die bouwvakkers, ze nemen liever een oost- europeaan want die doet het voor minder met alle gevolgen van dien, lees ongelukken omdat ze onvoldoende nederlands spreken.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Puuchai,

   Je hoeft je er niet druk om te maken, gelukkig maar!

   Een gepensioneerde heeft de afgelopen 10 jaar geen indexering gekregen, grofweg 15 procent achteruitgand.
   Wordt er opnieuw een poot uitgedraaid dan wordt het voor sommige Farangs moeilijk om in Thailand te blijven wonen doordat zij niet meer aan de gestelde eisen kunnen voldoen.

   Sommige creatieve “lawyers” in Pattaya bieden een oplossing aan vanaf 12.000 baht, zodat men in Thailand kan blijven wonen

   • Puuchaai Korat zegt op

    Beste heer/mevrouw Lagemaat,

    Ik maak me niet druk om beleggingsresultaten van bijvoorbeeld pensioenfondsen, want beleggingen fluctueren, dus je kunt niet simpelweg aan de hand van een minder kwartaal gaan beweren dat het onvermijdelijk is dat pensioenen zouden gaan dalen. Dat er een kans is en dat het ook al is gebeurd, weten we. Waar ik me wel druk om maak, althans wat mij wel zorgen baart, zijn de maatregelen die er ook insluipen voor emigranten. Het verliezen van alle aftrekposten om maar iets te noemen, voor mensen die in Nederland belastingplichtig blijven. Het opwerpen van drempels door de Nederlandse fiscus om bijvoorbeeld vrijstelling van loonheffing te verkrijgen. Zij vragen om een formulier in te laten vullen dat de Thaise fiscus begrijpelijkerwijs gewoon niet in zal vullen. Ook pensioenfondsen laten zich niet onbetuigd wat dat betreft met bijvoorbeeld bewijzen van in leven zijn. Controle is prima, maar pas je administratie dan aan de huidige eeuw aan. Iedereen beschikt over whatsapp of line, maar de pensioenfondsen hebben liever een papiertje met een stempel erop dan iemand in levenden lijve (met legitimatiebewijs bij de hand) te woord te staan. Wat zou dat al aan kosten, energie en reistijd besparen voor emigranten. En zeker nog diegenen met een minder goede gezondheid. Ik heb het al enkele malen aangekaart bij pensioeninstanties, maar ze reageren niet eens. Het zijn gewoon allemaal drempels en ze lijken maar te hopen dat mensen die moeite niet meer willen of kunnen doen, zodat ze dan kunnen korten of niet meer uitbetalen.
    Het feit ook dat je als je een Thaise relatie hebt geen alleenstaanden AOW meer krijgt, maar een lagere (halve) gehuwden AOW, terwijl je wel de zprg voor een heel gezin hebt. Je Thaise partner heeft natuurlijk nergens recht op. Dat is nog niet onbegrijpelijk, maar men zou toch minstens een alleenstaanden AOW dienen uit te betalen. En daar heb je dan 45 jaar premie (niet de laagste) voor betaald.
    Als echter zou blijken dat ik niet meer in Thailand zou kunnen blijven wonen, gezien de inkomenseisen van Thaise zijde en het steeds lager wordende inkomen uit Nederland, zit er niets anders op dan weer terug te gaan naar Nederland. Alwaar ik wel aanspraak zou kunnen maken op een alleenstaanden AOW bijvoorbeeld. Naast mogelijke ziektekosten die dan door de Nederlandse basisverzekering dienen te worden vergoed, welke nu door mijn internationale ziektekostenverzekering zouden worden betaald. Al deze drempels zullen mijns inziens eerder een averechts effect hebben.
    Maar ondertussen geniet ik echt van het leven in Thailand en voel ik me hier thuis en veilig. Als ik in Bangkok rondloop in openbare ruimtes en bijvoorbeeld metro stations vind ik dat daar een veel gemoedelijkere sfeer hangt dan in bijvoorbeeld Nederlandse treinen en op stations, waar ik altijd goed op mijn hoede ben en me echt niet veilig voel.

    • l.lagemaat zegt op

     Met veel genoegen leef ik al jaren in Thailand.

     Dat Ned. AOW-ers het nog nooit zo goed gehad hebben als nu is een stelling van Chris
     waar in dit kader niet op ingegaan kan worden.Als vrijwilliger in de hulpverlening heb ik helaas
     genoeg AOW-ers en jongeren in de goot zien belanden.

     Maar zowel Thailand als Nederland verzinnen steeds weer nieuwe maatregelen, die niet altijd even helder of sympathiek overkomen naar de ouderen toe.

 14. Ger zegt op

  De pensioenfondsen hebben nog nooit zo veel vermogen gehad als nu,..echter,..tegenover dat vermogen staan toekomstige verplichtingen. Die toekomstige verplichtingen, dus morgen, vo,gend jaar, over 5 jaar, 10 jaar etc,…die worden teruggerekend naar dit moment. Dat heet de contante waatde berekening. Aangezien dat tegen de huidige rekenrente gebeurt, die heeeel laag is en waarover zoveel discussie is, heeft tot gevolg dat die verplichtingen dus heel duur uitpakken. Waardoor de beruchte dekkingsgraad ongunstig uitpakt.
  Dekkingsgraad is vermogen gedeeld door de contante waarde vd verplichtingen x 100%

  Als de dekkingsgraad boven de 110% is mag er worden geindexeerd en onder de 104 dacht ik moet er in principe worden gekort. Dat is de ruwe regel zal ik maar zeggen.

  Ik zit bij het abp en ben eea nagegaan.

  Het apb heeft in 2018 een negatief beleggingsresultaat behaald van 2% en dat is idd te wijten aan de slechte aandelenmarkt in het laatste kwartaal. Het Abp belegt ca 33% vh vermogen in aandelen en daar is in het laatste kwartaal bijna 11% verlies op geleden dus op het totaal vermogen een verlies van ca 3,6 %

  Nu schreeuwt iedereen meteen moord en brand, maar iedere belegger zegt het beleggen in aandelen is iets vd lange termijn. Om mij te beperken tot de AEX, deze stond op 31/12/2018 op 487 en vandaag op 509.
  Dus alweer een herstel van zo’n 4,5%, maar het verloop blijft grillig, maar dat hhort bij aandelen. Op de lange termijn is het waarschijnlijk veel beter dan vastrentende waarden beleggingen in obligaties ofzo.

  Het abp heeft de afgelopen 7 jaar (2012-2018) opgeteld 52% rendement behaald. Dus ja er kan en mag weleens een slecht kwartaal of zelfs jaar bij zitten.

  De grote boosdoener is de huidige rekenrente. Voor een verplichting van €1000 over 60 jaar moet bij een terugrekenrente van 3% nu €170 beschikbaar zijn. Bij een rente van 1,5% is dat €410, bijna 2,5 keer zoveel (voorbeeld geleend van de site van PFZW).

  Veel kenners zijn het erover eens dat een rekenrente ( dus de rente waarmee je de toekomstige verplichtingen terugrekent naar nu) van 4% reeel is.

  Zou de overheid een rekenrente van 4% hanteren dan zou iedereen lyrisch zijn over de resultaten van de pensioenfondsen en dan kan er ruimhartige geindexeerd worden.

  Moraal vh verhaal, het is een groot politiek spel waarvan eigenlijk de burger de dupe is.

  Net als de voorgespiegelde koopkracht verbetering in 2019 gewoon een grove leugen is en geen journalist die daar op doorpakt

  Ik durf te stellen met mijn hoofd ip het hakblok dat meer dan de helft vd bevolking er met de getroffen maatregelen op acheteruit gaat. Maar dat is een andere discusiie!

  • Kees zegt op

   Vergeet ook niet dat door de Roverheid tot 2 x toe een flinke hap uit de pot van het ABP is genomen om de tekorten in de Rijksuitgaven teniet te doen. Vandaar de benaming Roverheid. Miljarde zijn eruit gejat.

 15. Toni zegt op

  Nou ja, als Belg ben ik verbaasd. Als de pensioenfondsen slecht boeren, zijn jullie de pineut. Bij ons ligt het bedrag wettelijk vast. Zijn wij nu echt zo dom?

  • walter zegt op

   Ja, we zijn echt zo dom. Want de Belgische pensioenen zijn helemaal niet gefinancierd!
   Het zijn enkel beloftes van de overheid (zoals de NL AOW).

   In Belgie heeft slechts een minderheid van de werknemers een aanvullend pensioen (hetgeen ze in NL een “pensioen” noemen).

  • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

   In België spreek men over pensioenpijlers als het over pensioen.
   Er zijn er vier.

   Eerste pijler
   Is het Belgisch wettelijk pensioen (wat in Nederland AOW genoemd wordt).
   De werkende generatie van het ogenblik moet hier voor zorgen
   ​Het pensioen dat je ontvangt hangt af van uw loon, het aantal jaren dat u gewerkt hebt en het statuut dat u had: werknemer, zelfstandige of ambtenaar.

   Tweede pijler
   Is een aanvullend pensioen (wat in Nederland pensioen wordt genoemd)
   Is via uw werkgever: dat gebeurt via een groepsverzekering, een pensioenfonds of een sectorpensioen.
   Doorgaans betaalt u zelf een deel van de premies, uw werkgever het andere deel.

   Derde pijler is het aanvullend pensioen dat u zelf op een fiscaal voordelige manier opbouwt
   Dat gebeurt via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen.

   Vierde pijler bouwt u ook zelf op maar zonder fiscaal voordeel
   Dat kan via spaarrekeningen, beleggingsfondsen, verzekeringsproducten of andere oplossingen. Ook vastgoed is een mogelijkheid.

   Hoe meer van die pijlers je hebt, hoe beter natuurlijk.

 16. Marijke. zegt op

  Ook wij dit jaar maar weer gekort.Wij zitten bij het abp.Wel geen hoog bedrag plm 1.50 euro maar toch.Al 8 jaar met pensioen en alleen maar naar beneden.De aow gaat inderddaad omhoog.Maar je houd er niets vzn over er moet zelfs bij met al die stijgende kosten.Soms denk je heb ik daar 51 jaar voor gewerkt.

  • TH.NL zegt op

   Sorry hoor maar U bent dit jaar helemaal niet gekort op Uw pensioen. Het is de belastingverhoging op Uw pensioen die het netto bedrag iets lager laat uitvallen. Dat je van de AOW netto niets overhoud is ook niet juist. Een alleenstaande zal er iets van 32 en een echtpaar ongeveer 42 Euro netto aan overhouden.
   Laat onverlet dat het schandalig is dat pensioenen niet verhoogd kunnen worden door de belachelijke rekenrente die ze ze opgelegd krijgen door de overheid.

 17. Frits zegt op

  Ik heb me er de afgelopen jaren altijd al over verbaasd en geërgerd dat Polder Nederland al niet zo veel eerder met een pensioen-oplossing op de proppen kwam. Dat van de zich over-betalende en bonus-toekennende beheerders en bestuurders is allemaal al veel langer bekend. Dat van een opgelegde te lage rekenrente: idem. Dat degenen die nu werken slechts met gezondheidsklachten hun Aow-leeftijd gaan halen: dito. Dat er enorm veel geld is gespaard: evenzo. Dat het tijd wordt politieke besluiten te nemen: hier zie je de lafheid die eveneens in de Polder huist..Huidge minister Koolmees b.v., maar ook Rutte, die een lange neus maakt richting vakbonden. Maar waarom is het zo stil bv bij 50Plus? Het wordt tijd dat oud en jong zich laat horen en dat niet meer lijdzaam wordt toegezien hoe ook deze kwestie wordt weggeredeneerd. Over een aantal weken ben ik terug in Nederland en ga ik me ermee bemoeien zo goed als kan. Want één ding is zeker: ik zal niet jaarlijks 12 maanden in Thailand verblijven om vanuit een moobaan te roepen dat het in NL en de EU anders moet. Want dat is wat je min of meer over jezelf afroept. De enige manier om verandering teweeg te brengen blijft: meedoen. En dat is wat ik in Thailand het minst heb gezien bij menigeen.

 18. chris zegt op

  Gepensioneerden hebben het nog nooit zo goed gehad als de huidige generatie gepensioneerden. Naast AOW en redelijk tot groot pensioen en daarnaast een gemiddeld veel groter vermogen dan alle generaties gepensioneerden voor ons SAMEN.
  Als u zich echt zorgen wilt maken: denk eens aan uw kinderen die vaak geen vaste baan meer kunnen krijgen, daarom geen eigen huis meer kunnen kopen, geen pensioen opbouwen (of daar niet aan denken als ze zzp-er of digital nomad zijn) en straks moeten leven van hun spaargeld en van de door u achtergelaten erfenis.

 19. Hans Pronk zegt op

  Helaas zullen we realistisch moeten zijn. En dat betekent dat je niet mag verwachten dat je riant kan rondkomen in je 20-30 laatste levensjaren na 40-50 jaar werken en in die werkzame periode slechts een relatief gering deel van je inkomen besteed te hebben aan AOW- en pensioenpremie. Dat kan alleen als het pensioenfonds jaar in jaar uit fraaie rendementen haalt. Die fraaie rendementen zijn gelukkig gehaald in de meeste jaren na de laatste wereldoorlog maar de jaren van groei lijken nu definitief voorbij. Dus moeten de premies omhoog, moeten we langer doorwerken en is er ook nog eens het risico op korting. Het is niet anders.
  Het kan echter wel anders, zoals in de USA waar ze veelal nog een inflatiecorrectie hanteren op de pensioenuitkeringen. Hoe doen ze dat daar? Dat doen ze door de komende tientallen jaren jaar in jaar uit te rekenen op een rendement van in veel gevallen nog steeds 7%. Absurd natuurlijk, en dat betekent dat het over niet al te lange tijd helemaal fout gaat en met name de jongere generatie wordt daardoor beroofd van toekomstige pensioenuitkeringen van enige betekenis. Of de overheid springt daar bij maar helaas lopen de overheidstekorten in de USA nu al de spuigaten uit en dat wordt alleen maar erger.
  In Nederland kunnen we natuurlijk ook kunstmatig de rekenrente verhogen en daardoor de pensioenuitkeringen verhogen maar waarschijnlijk zal dat dan ten koste gaan van de uitkeringen van onze kinderen. En mocht de rente op bijvoorbeeld staatsleningen in de nabije toekomst oplopen waardoor het om die reden mogelijk wordt om de rekenrente te verhogen, dan is dat helaas ook geen reden om blij te zijn omdat de schuldenpositie van veel overheden en bedrijven als gevolg van het beleid van o.a. de ECB zo gigantisch is opgelopen dat het wereldwijd faillisementen gaat regenen waardoor het rendement van pensioenfondsen negatief wordt. Of er komt een inflatie die door het pensioenfonds met verhoogde uitkeringen niet bijgebeend kan worden.
  Maw, we zullen de tering naar de nering moeten zetten. Of de overheid moet zwaar bezuinigen en de vrijgekomen gelden beschikbaar stellen voor een verhoging van de AOW-uitkeringen. Ik zie dat niet gebeuren. Een andere mogelijkheid is natuurlijk de belastingen (en andere lasten) verhogen maar dan krijg je Franse toestanden.
  Er is één “lichtpuntje” voor de financiele positie van de pensioenfondsen, en dat is dat de levensverwachting mogelijk te positief ingeschat wordt. Want als we korter leven dan nu aangenomen wordt, dan valt er natuurlijk meer te verdelen. En het is natuurlijk je reinste nattevingerwerk om een schatting te maken van hoe oud een 25-jarige werknemer zal worden. Toch is die schatting natuurlijk van wezenlijk belang voor pensioenfondsen (http://www.pensioenpad.nl/sterftetafel.html) maar voor een groot deel gebaseerd op extrapoleren van bestaande trends. Zelf denk ik dat die schattingen veel te positief zullen blijken te zijn, o.a. omdat bijvoorbeeld in Amerika al van een omgekeerde trend sprake is. En dat terwijl de Amerikanen veruit de hoogste ziektekostenpremies ter wereld betalen. Meer zorg betekent lang niet altijd een hogere levensverwachting. Je bent zelf daarvoor verantwoordelijk, althans voor een groot deel.
  Het mag duidelijk zijn dat niet de pensioenbestuurders verantwoordelijk zijn voor de kans op kortingen. De meeste pensioenfondsen worden goed bestuurd en van corruptie of overdadige beloningen is alleen in uitzonderingsgevallen sprake. Waar wel in sommige gevallen absurd veel geld aan uitgegeven is, is aan hedgefondsen. Financieel specialisten die met ons geld gokten zonder zelf risico te lopen werden daarvoor buitensporig beloond. Maar zelfs die 505 miljoen die het ABP in 2015 daaraan uitgaf was veel minder dan 1% van het vermogen van ABP. Dat kan je dus niet verantwoordelijk stellen voor de huidige precaire situatie. Het is toch echt de teruglopende groei in met name Europa die verantwoordelijk is. We zullen het moeten accepteren en er rekening mee moeten houden. En daarbij komt dat de Thaise baht de komende jaren nog verder zou kunnen oplopen. Ook dat is natuurlijk koffiedik kijken, maar wel iets om mee rekening te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website