Tot eind maart hebben we de tijd om aangifte te doen voor de belastingen in Thailand over het afgelopen jaar. Bij een latere aangifte mag je rekenen op een boete.

Gelukkig zijn de tarieven laag in vergelijking met Nederland en zijn er ook nog behoorlijke drempels en aftrekposten dus de aanslag zou best wel eens mee kunnen vallen.

Dit jaar is er een extra stimulans om aangifte te doen omdat per 21 maart 2019 de Thaise banken verplicht zijn om mutaties op bankrekeningen door te geven aan de Thaise belastingdienst. Nu verwacht ik niet dat die dienst onmiddellijk actie zal ondernemen maar op termijn mag je toch wel wat verwachten.

Die verplichting van de Thaise banken is iets dat ik meen op te maken uit bijgevoegde informatie. Maar zeker ben ik niet van mijn zaak. Hopelijk is één van de lezers bereid om dit te bevestigen of misschien wel te ontzenuwen.

46 reacties op “Toch maar aangifte doen voor de belastingen in Thailand?”

 1. Hendrik zegt op

  Beste hans pronk, wat bedoel je nu precies met belasting betalen en waarover? Aow is belast in Nederland, dus leg eens wat meer uit, want dat is denk ik voor iedereen verschillend. Graag wat meer uitleg hierover. Gr.henk

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Henk, zelf ben ik helaas niet deskundig op dit gebied dus iemand anders zal die vraag wat uitgebreider moeten beantwoorden. Maar AOW is inderdaad niet belast in Thailand, de pensioenuitkering in veel gevallen wel. En je moet natuurlijk inwoner zijn van Thailand (anyone who resides in Thailand for longer than 180 days is considered a resident for tax purposes).

  • Hans Pronk zegt op

   Een klein pensioen zal geen aanslag opleveren: de eerste 150 duizend baht is vrijgesteld plus dat er nog aftrekposten zijn. Daarna begint het met een heffing van 5% (oplopend tot 35% maximaal).

 2. Maryse zegt op

  Ik zou ook graag willen weten hoe ik belasting kan betalen in TH. Woon hier ruim twee jaar en nog niets gehoord van de belastingdienst. Ben wel twee jaar geleden naar het belastingkantoor in Pattaya- Jomtien geweest en kreeg daar een registratienummer. Op mijn vraag hoe ik belasting moest betalen kreeg ik een onsamenhangend verhaal en een berekening die nergens op sloeg. Ben dus onverrichte zaken weggegaan.
  Wat nu?
  Hoe doen jullie (die belasting wel betalen) dat?

  • john zegt op

   maryse, de belastingdienst, met name in kleinere plaatsen weet niet precies wanneer en waarover belasting dient te worden betaald. Dat je niets van belastingdienst hebt gehoord is niet zo raar. Jij en iet de belastingdienst dient iets te doen ALS JE BELASTING dient te betalen. In dit blog is voldoende informatie te vinden om te leren of je wel of niet en waarover je dient te betalen.

 3. Geertg zegt op

  Als je het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand door leest kom je tot de conclusie dat AOW en pensioen van o.a ABP en andere uitkeringen in Nederland belast worde.

  Ook uit de Thaise belastingwet blijkt dat je als buitenlander die langer hier is dan 180 dagen belastingplichtig is. Uiteraard is voor iedereen verschillend.

  Om echter belastingvrijstelling te krijgen in Nederland moet je aantonen dat je hier belastingplichtig bent. Afhankelijk van het belastingkantoor dat je hier bezoekt is het eenvoudig tot zeer moeilijk om het bewuste bewijs te krijgen dat je hier belastingplichtig bent.

  Persoonlijk betaal ik hier met plezier belasting over mijn bedrijfspensioen dat ik naar Thailand over maak. Door allerlei aftrekposten valt de belastingdruk erg mee.

 4. Lammert de Haan zegt op

  Dat de AOW-uitkering niet in Thailand belast zou zijn, is een veel gehoord misverstand. Ik wees daar onlangs nog op in Thailand Blog.

  Het met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting rept met geen woord over sociale zekerheidsuitkeringen. En bij gemis van een verdragsbepaling mogen beide landen belasting heffen over zo’n inkomen. Zowel Nederland als Thailand hanteren het principe van belastingheffing over het wereldinkomen, tenzij men verdragsbescherming geniet. Nederland heft vervolgens als bronland en Thailand doet hetzelfde als woonland, mits dit inkomen ook in het jaar van genieten daarvan daadwerkelijk in Thailand is ingebracht.

  Vervolgens kan in Nederland een beroep worden gedaan op het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001, waarna Nederland vermindering van belasting verleend tot maximaal de in Thailand daarover verschuldigde belasting. Daarnaast bedraagt deze vermindering uiteraard nooit meer dan de in Nederland verschuldigde belasting.

  • theoS zegt op

   Thailand heft geen belasting over ouderdoms pensioenen. Dit geldt voor iedereen, zij het Thai of Non-Thai. Staatspensioen of Bedrijfspensioen. Ik heb de tijd nog meegemaakt, dat men bij vertrek uit Thailand, een tax exempt moest laten zien bij Immigration op Don Muang. Moest je halen bij het Ministerie van Financien op Sanam Luang. Kreeg je zo mee en heb dit ontelbare malen gedaan. Ik werkte voor Maersk Thailand en kreeg mijn gage gestort op een Thaise bankrekening. Nooit een aanslag of wat dan ook gehad. Jullie maken je veel te druk. O ja, ik verblijf hier nu 42 jaar.

 5. ruud zegt op

  Het lijkt me altijd verstandig je zaakjes op orde te hebben.
  In Nederland krijg je problemen, als je je verschuldigde belasting niet betaalt.
  Waarom zou je er vanuit willen gaan, dat je dat in Thailand altijd probleemloos wel kunt blijven doen?

  De regels zijn duidelijk, en geen belasting betalen, terwijl je dat wel moet, zou je in theorie problemen met je verblijf in Thailand op kunnen leveren.

  Hieronder nog een stukje in het Engels over de verplichtingen van de belastingbetaler.

  De laatste regel volgens googel translate: Iedereen die zich niet aan de wet houdt, wordt geconfronteerd met civiele en strafrechtelijke vervolging.

  A taxpayer has the following duties : File tax returns and pay proper tax. Register for tax identification number. A taxpayer must also notify the Revenue Department officers of any changes in his particular details Provide relevant documents and accounts as the law requires. This includes receipt, profit and loss statement. Balance sheet, special account, etc. Cooperate and assist the Revenue Department officers and provide additional documents or information when required as well as comply with the summon. Pay tax as assessed by the Revenue Department officers on time. Should a taxpayer fail to pay a complete sum, the assessment officer has the right to seize, attach and sell that asset by auction even without a court decision. Cash raised from the transaction will be used to pay off tax arrears. Non-compliance with tax law. Anyone who does not comply with the law will face civil and criminal action.
  Last update : Thursday, March 13, 2014

 6. kor11 zegt op

  Wanneer je je uitschrijft uit Nederland en bij de belastingdienst in Nederland aangeeft in Thailand belasting aangifte te willen doen zal de Nederlandse Dienst al je inkomen niet langer belasten, voor wat dan ook (uitgezonderd vermogensrendementsheffing op onroerend goed “IN” Nederland).
  De Nederlandse belastingdienst zal u niet op uw blauwe ogen geloven dus u dient te bewijzen dat u over dat inkomen ook aangifte in Thailand heeft gedaan. Of zij bewijzen willen dat u erover daadwerkelijk heeft betaald, weet ik niet.
  Velen wonen hier maar blijven ingeschreven in Nederland en blijven dan ook in Nederland gewoon belasting betalen. Niets mis mee en bovendien betaal je als pensioengerechtigde nauwelijks en in de meeste gevallen helemaal geen belasting in Nl. Daarnaast heb je het voordeel van een zeer goede en relatief goedkope zorgverzekering.

 7. Kanchanaburi zegt op

  beste heer Pronk,
  belasting opgeven, maar ik kan die afbeelding niet ontcijferen.
  Misschien kan iemand mij vertellen waar ik het zogenaamde TIN nr.? kan bekomen in de omgeving van Kanchanaburi?
  Een belastingadviseur zou handig zijn?!
  Graag uw advies

  • Eddy zegt op

   Heb je deze site geprobeerd: http://www.rd.go.th/publish/38230.0.html. Ik weet niet of de informatie nog correct is (is uit 2016). De site is wel van de juiste instantie (Revenue Department)

 8. janbeute zegt op

  Belasting in Thailand voor afgelopen belasting jaar 2018 weer afgewerkt.
  De aangifte laat ik elk jaar invullen door een goed Engels sprekende en schrijvende deskundig vrouwelijke medewerkster van de belasting dienst in de plaats lamphun.
  Kreeg dit jaar zelfs weer geld terug.
  En eergisteren op naar Chiangmai naar de Chatana road government center geweest naar het hoofdkantoor van de Thaise fiscus voor Noord Thailand voor mijn RO 21 en Ro 22.
  Deze dokumenten worden later over de post naar mijn post adres toegestuurt
  Deze heb je nodig als bewijs dat je hier je belasting zaken in Thailand op orde hebt mochten ze je in Nederland in de plaats Heerlen hier om vragen.
  Mijn belasting aangifte formulier kwam twee weken geleden pas aan in mijn postbus maar de medewerster had inmiddels al eerder het werk al gedaan, dus de aangifte envelop verzonden uit Bangkok kon gelijk ongebruikt de prullenbak in.

  Jan Beute.

  • kaolam zegt op

   janbeute: waar vind ik dat government center? Ik ben al twee keer wezen zoeken, ook in de City Hall, maar niemand kan mij de belastingdienst wijzen

   • teun zegt op

    In het Ministry of Finance. Dat ligt net voor Cityhall/Provinciehuis.

   • janbeute zegt op

    Beste Kaolam, ga naar Google earth en street view.
    18 graden 50 minuten 23,94 seconden N —– 98 graden 58 minuten 17,97 seconden E.
    En je staat voor de hoofd ingang.
    Succes.

    Jan Beute.

 9. Eddy zegt op

  Voorzover ik de Guide of Personal Income Tax (PIT90) begrijp (zie http://www.rd.go.th/publish/fileadmin/download/english_form/Guide90_260261.pdf), maak ik het volgende op:

  1) je bent tax resident, als je in een jaar langer dan 180 dagen in Thailand verblijft.

  Dit betekent niet automatisch dat je aangifte moet doen.
  Je bent verplicht aangifte te doen als je “total income” (thais inkomen) meer bedraagt dan 60.000 baht per jaar. In de gids wordt niet gesproken over wereldinkomen

  2) je bent alleen belasting in Thailand verschuldigd over inkomen genoten in Thailand.

  In mijn geval alleen rente en dividend, waar al voorheffing is gedaan door de bank of broker. Deze 10-15% voorheffing kun je trouwens via een aangifte terugvorderen, als je geen belasting verschuldigd bent (Netto inkomen na aftrekposten minder dan 150.000)

  Mijn salaris is al in NL belast, en zolang je je salaris niet in hetzelfde jaar dat je dat ontvangt overmaakt naar Thailand, ben je geen belasting op basis van remittance verschuldigd

  4) Bij de belastingaangifte gelden standaard aftrekposten w.o. minimaal 60.000 baht per persoon in de familie, kinderen 30.000.

  PS. Bovenstaande bedragen golden bij de aangifte uit 2017.

  • Winlouis zegt op

   Beste Eddy,
   Volgens U uitleg is het voor mij, zeer duidelijk. Indien je inkomen hebt, verworven in Thailand, MEER dan 60.000 Thb per jaar. moet je aangifte doen en (misschien.) belastingen betalen. Dank U voor de duidelijke informatie, volgens mij zullen het grootste deel van de Expats hier wel voldoende informatie aan hebben.

 10. tonymarony zegt op

  Geachte heren ik kan het niet meer volgen praten we nu over de nieuwe regeling van 2015 of zoal Lammert de haan zegt die van 2001 want dat van 2001 heb ik nog in mijn dossier zitten dus graag een begrijpend antwoord aub.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Tonymarony,

   Bij dit onderwerp heb je te maken met een drietal wettelijke regelingen, nl.
   – Wet op de loonbelasting 1964;
   – Wet inkomstenbelasting 2001 en
   – Besluit voorkoming dubbele belasting 2001.

   Wat jij met “de nieuwe regeling van 2015” bedoeld is een ingrijpende wijziging ingaande 1 januari 2015 van de eerste twee genoemde wetten op het punt van het recht op heffingskortingen bij wonen buiten Nederland.

 11. goort zegt op

  Eens met Dhr. de Haan, als t je lukt om je inkomen niet iedere maand over te schrijven naar Thailand, en je inkomen dus pas een jaar later naar Thailand over te maken, dan betaal je daar geen belasting over.
  Over AOW en ABP pensioen moet je belasting betalen in NL, en gegeven het verdrag hoef je dus daarover in Thailand geen belasting te betalen. Maar als je zoals ik beetje belegd in Thailand en dividend ontvangt, kun je dat terug krijgen, want de vrijstellingen hier zijn mooi!
  Als je nog ander prive pensioenen hebt, dan kun je via een zgn. RO22 verklaring (afgegeven door je provincie hoofdstad, dus in mijn geval Revenue Office Chonburi) een belastingvrijstelling in NL krijgen.

  Wel is t zo dat de NL belastingdienst steeds moeilijker doet hierover, maar stug blijven volhouden. Ze proberen t gewoon

  • chris zegt op

   De laatste zin klopt niet. Ik werk hier nu ongeveer 12 jaar en betaal dus in Thailand inkomstenbelasting. Heb dan ook een belastingnummer. Krijg – sinds ik officieel met een Thaise vrouw getrouwd ben – ook elk jaar belasting terug.
   Heb in Nederland nu gevraagd om ontheffing gevraagd van loonheffing over mijn prive-pensioen dat ik sinds juli 2018 krijg. Heb dat met kerende post gekregen.

  • Kanchanaburi zegt op

   Beste Goort,
   jij schrijft: Eens met Dhr. de Haan, als t je lukt om je inkomen niet iedere maand over te schrijven naar Thailand, en je inkomen dus pas een jaar later naar Thailand over te maken, dan betaal je daar geen belasting over.
   Hoe krijg je dat voor elkaar. Je hebt geld nodig om te leven etc.????
   Ik zou uitleg hierover erg op prijs stellen.

 12. Hugo zegt op

  Wordt dat nu wel of niet betalen?

 13. Arnolds zegt op

  Wij woonden in 2018 de eerste zeven maanden in Nederland en vanaf 1-9-2018 wonen wij in Thailand.
  Ik krijg in Thailand een pensioen van de ABP.
  Moet ik nu mijn aangifte in Nederland of in Thailand doen?

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Arnolds,

   In 2018 woonde jij korter dan 180 dagen in Thailand en ben je voor Thailand nog geen belastingplichtige voor dat jaar.

   Van de Nederlandse Belastingdienst krijg je een zgn. M-biljet om aangifte te doen over 2018. Dat is zo’n “leuke” papieren aangifte, bestaande uit 56 blz. met vragen en een toelichting van 77 bladzijden.
   Ik vul er jaarlijks zo’n 20 à 25 in maar heb nog niet meegemaakt dat zo’n aangifte door de Belastingdienst/kantoor Buitenland, in één keer correct is afgewerkt. Niet zelden volgen er op mijn verzoek nog wel zo’n 2 a 3 nieuwe voorlopige aanslagen. Dus wees op je hoede.

   Of jouw ABP-pensioen in 2019 in Thailand of in Nederland belast is kan ik niet beoordelen. Als je dit pensioen hebt opgebouwd binnen een overheidsfunctie (dus als ambtenaar in de zin van de Ambtenarenwet), dan is het in Nederland belast. Het ABP voert echter ook pensioenregelingen uit voor particuliere instellingen. Daarbij moet je bijv. denken aan particuliere instellingen voor bijzonder onderwijs of particuliere zorginstellingen. Deze pensioenen zijn in Nederland vrijgesteld daar het heffingsrecht over deze pensioenen bij Verdrag is toegekend aan Thailand.

 14. john zegt op

  beste hans, je bent wat onduidelijk. Als de belastingdienst de miljarden overschrijvingen die elk jaar door de houders van een bankrekening kunnen inzien wat doet je dan vermoeden dat er plotseling belasting betaalt dient te worden? Waarom zou de thaise belastingdienst plotseling de bankoverschrijvingen van hans pronk willen inzien? Je ziet dat iedereen gewoon gaat vertellen waarom en waarover je belasting dient te betalen maar niemand gaat in op je echte vraag: wat verandert er en wat zijn de gevolgen.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste John, ik ben inderdaad wat onduidelijk maar dit komt omdat het ook voor mij niet helemaal duidelijk is. Het lijkt mij echter waarschijnlijk dat de Thaise belastingdienst actiever gaat worden richting farangs en dat in de naaste toekomst niemand meer ontsnapt aan hun aandacht. Automatisering is daarbij natuurlijk een mooi hulpmiddel en zo’n stap als de bankoverschrijvingen opvragen en met name natuurlijk de overschrijvingen uit het buitenland ligt eigenlijk in de lijn der verwachtingen. Althans mijn verwachtingen.

   • RuudB zegt op

    Hoezo lijkt jou dan waarcshijnlijk, beste Hans? Heb je dat vanuit een relevante bron, van horen zeggen, of van iemand die gezien heeft dat een ander het erover had? Of zomaar een aanname jouwerzijds? Maak eens waar wat je beweert!

    • Hans Pronk zegt op

     Beste Ruud, Ik kan het inderdaad niet waar maken. Maar gezien het feit dat de overheidstekorten in Thailand oplopen (https://tradingeconomics.com/thailand/government-budget) mag je verwachten dat de overheid naar extra inkomsten gaat kijken. In 2017 was het tekort 2.7% en dat is redelijk veel voor een land met een groeiende economie. Of ze hun oog op de belastingplichtige farangs laten vallen blijft natuurlijk afwachten.

 15. eugeen zegt op

  Als je +180 dagen in Thailand verblijft, kan (moet je) in Thailand belastingen betalen op inkomsten die vanuit het buitenland Thailand binnenkomen. Als je dat wil doen, moet je in Thailand op de belastingsdienst een TIN-nummer (belastingsnummer) vragen. Je kan de belastingsdienst in je thuisland verwittigen dat je in Thailand belastingsplichtige bent. Je zult dan elk jaar in Thailand een belastingsbrief krijgen. Zodra je belastingen hebt betaald, geeft de Thaise belastingsdienst twee documenten in het Engels. Op het eerste staat vermeld dat er een overeenkomst is tussen de twee landen en je in Thailand belastingen hebt betaald. Op het tweede document staat bruto inkomen, netto inkomen en het betaalde belastingsbedrag.

 16. Aad van Vliet zegt op

  Hallo vrienden,
  Waarom leest niemand het belastingverdrag tussen NL en TH? Opzoeken met Google en je weet alles.
  Voor de chiang maiers volg wat jan beute schrijft en voor alle anderen ook alleen bij het lokale belastingkantoor.

 17. Roel zegt op

  Ik had begrepen dat van alle gelden dat je in Thailand ontvangt op de bank, als inkomen wordt gerekend, dus het geld wat je overmaakt vanuit Europa of dat pensioenuitvoerders dat overmaken.

  Je kan stellen dat gelden wat je dit jaar hebt verdient of uitbetaald is in Nederland en jij dit geld dus pas gebruikt in het volgende jaar in Thailand, dat ziet Thailand dus niet en hoe wil jij dat dan gaan bewijzen.

  Een jaar of 5 a 6 geleden moest je in een keer ook bij contant wisselen paspoort geven waar dan een kopie van werd gemaakt, alsmede je telefoonnummer, dat zette bij mij vraagtekens.
  Ik ben opdat moment gestopt met gelden overmaken van NL naar Thailand en gewoon contant meegenomen en iedere keer wisselen door mijn vriendin (wij zijn al 13 jaar bij elkaar) Nu heeft ze een extra bankrekening erbij waar ik het geld laat storten en stort ieder jaar een beetje op mijn eigen bank voor de vaste automatische afschrijvingen zoals water en elektra.

  Ik reis altijd 2 keer per jaar naar Nederland, dus geen enkel probleem om wat contanten mee te nemen.

 18. James Post zegt op

  Mij is verteld dat een buitenlander in Thailand alleen inkomstenbelasting verschuldigd is over het bedrag wat naar Thailand gestuurd is.

  Is dat veranderd – of was het foutieve informatie?

  Hartelijke groet en bedankt,
  James

 19. Geertg zegt op

  Met stijgende verbazing heb ik hier alle, uiteraard goed bedoelde, commentaren zitten lezen van “deskundigen”. Niemand geeft enig bewijs of inzicht waar de kennis vandaan komt. Uiteraard zal net als bij de immigrationkantoren ook bij de belastingkantoren eigen regeltjes gevolgd worden.
  Hier in Lamplaimat vond men het vreemd dat een farang hier belasting wilde betalen.
  Ik heb dan ook diverse keen uit moeten leggen dat ik hier woon en voor de Nederlandse belastingdienst een Taxnr dien te hebben en bewijs dat ik hier belastingplichtig ben.

  Na veel zoekwer op internet heb ik de volgende informatie gevonden:
  -https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09 het belastingverdrag Nederland Thailand.
  De belangrijkste artikelen hieruit
  Voor de toepassing van deze Overeenkomst betekent de uitdrukking „inwoner van een van de Staten”
  iedere persoon die, ingevolge de wetgeving van die Staat, aldaar aan belasting is onderworpen op
  grond van zijn woonplaats, verblijf, plaats van leiding of enige andere soortgelijke omstandigheid.

  Beloningen, daaronder begrepen pensioenen, betaald door of uit fondsen in het leven geroepen door
  een van de Staten of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan aan
  een natuurlijke persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of aan dat onderdeel of dat
  plaatselijke publiekrechtelijke lichaam daarvan in de uitoefening van overheidsfuncties, mogen in die
  Staat worden belast.

  -https://www.pwc.com/th/en/publications/assets/thai-tax-2017-18-booklet-en.pdf
  De belangrijkste artikelen zijn hier:

  Residents and non-residents are taxed on their assessable income derived from employment or
  business carried on in Thailand, regardless of whether such income is paid in or outside Thailand.
  Residents who derive income from outside Thailand will be subject to tax only where the
  income is remitted into Thailand in the year in which it is derived. Dit is moeilijk te bewijzen!

  PwC ThailandIThaiTax2017/18 Booklet7In addition, a Thai resident who is 65 years of age or
  older is entitled to personal income tax exemption on income up to an amount not exceeding
  Baht 190,000.

  Daarbij heeft men een groot aantal posten die men in mindering kan brengen op het belastbaar inkomen.

  Conclusie is simpel! De farang die hier permanaent woont is wqel terdege belastingplichtig hier.
  Wat dit inhoud is voor iedereeen uiteraard verschillend.

  Heeft men alleen AOW dat zal er geen belasting verschuldigd zijn. mede dank zij de vrijstellingen.
  Heeft men een inkomen tot thb 800.000 dan zal het te belaten belastingbedrag varieren van 5000 tot 10.000 thb, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Geertg,

   Ik heb met even veel verbazing jouw bericht van 21 maart om 14:44 gelezen, wat je begint met

   “Als je het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand door leest kom je tot de conclusie dat AOW en pensioen van o.a ABP en andere uitkeringen in Nederland belast worden.”

   Het Verdrag met Thailand rept met geen woord over sociale zekerheidsuitkeringen, w.o. de AOW-uitkering. Daarnaast is niet elk ABP-pensioen te rangschikken onder overheidspensioen en dus belast in Nederland..

   • Geertg zegt op

    Beste Lambert,

    AOW staat niet woordelijk vermeld, maar is een door Nederland ingesteld fonds en wordt dus belast door Nederland. Wat betreft pensioenen betaald door het ABP heb je gelijk. Hdet ABP beheert ook andere pensioenen.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dit is niet correct, Geertg.

     Lees maar eens hoe dit geregeld is in artikel 19 van het Verdrag:

     “” Artikel 19. Overheidsfuncties
     • 1 Beloningen, waaronder begrepen pensioenen, betaald door, of uit fondsen in het leven geroepen door, een van de Staten of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan aan een natuurlijke persoon ter zake van diensten bewezen aan die Staat of aan dat onderdeel of dat plaatselijke publiekrechtelijke lichaam daarvan in de uitoefening van overheidsfuncties, mogen in die Staat worden belast.
     • 2 De bepalingen van de artikelen 15, 16 en 18 zijn evenwel van toepassing op beloningen of pensioenen ter zake van diensten, bewezen in het kader van een op winst gericht bedrijf uitgeoefend door een van de Staten of een staatkundig onderdeel of een plaatselijk publiekrechtelijk lichaam daarvan.
     • 3 Het eerste lid is niet van toepassing voor zover aan een Staat diensten worden bewezen in de andere Staat door een inwoner van die andere Staat die geen staatsburger of onderdaan van de eerstbedoelde Staat is.”

     Het gaat al onmiddellijk niet op als je de aanhef van dit artikel leest. Het gros van de AOW-ers heeft nooit een overheidsfunctie bekleed. Ook al heb je gewerkt bij het Rijk, een provincie of gemeente, niet in een overheidsfunctie maar binnen een overheidsbedrijf (een NV of tak van dienst zoals bijv. een vroeger gemeentelijk gasbedrijf), ook dan is je pensioen niet belast in Nederland. Dit zijn geen overheidsfuncties.

     Daarbij komt dat een AOW-uitkering geen pensioen is maar een sociale zekerheidsuitkering. Zij valt niet onder de Pensioenwet.

     • teun zegt op

      Beste Geertg,

      Ik zou maar goede nota nemen van hetgeen Lammert stelt. Bovendien is het in een groot aantal gevallen zo, dat als je de AOW niet hier laat belasten je hier geen belasting belasting hoeft te betalen (mede door groot aantal vrijstellingen).
      Maar dan kun je (tegenwoordig) dus ook geen vrijstelling in Heerlen meer vragen. Want geen belasting in Thailand dan ook geen vrijstelling in NL.
      Als je wel over je AOW in Thailand belasting betaalt dan kun je vrijstelling voor aanvullende pensioenen krijgen en kun je (naar rato) de belasting betaald in Thailand terugvragen in NL.

      • Geertg zegt op

       Als echter artikel 18 leest is het duidelijk.

       Artikel 18. Pensioenen en lijfrentes

       1 Onder voorbehoud van de bepalingen van het tweede lid van dit artikel en het eerste lid van artikel 19, zijn pensioenen en andere soortgelijke beloningen ter zake van een vroegere dienstbetrekking betaald aan een inwoner van een van de Staten, alsmede aan een zodanige inwoner betaalde lijfrenten slechts in die Staat belastbaar.

       Ik betaal hier in Thailand belasting over mijn bedrijfspensioen. Daardoor heb ik belastingvrijstelling in Nederlanvd.

       Voor mijn AOW werd de vrijstelling niet toegekend met als mededeling dat deze in Nederland wordt belast conform het belastingverdrag.

       Als ik aan kan tonen dat ik,hier belasting betaal over mijn AOW dan kan ik verzoeken deze in Nederland in mindering te brengen op de betaalde belasting over mijn AOW.

       • Lammert de Haan zegt op

        Beste Geertg,

        Een AOW-uitkering is geen pensioen en ook geen soortgelijke beloning ter zake van een “vroegere dienstbetrekking”. Zelfs al heb je nooit een dienstbetrekking vervult, dan heb je nog recht op een AOW-uitkering.

        Nederland belast deze uitkering dan ook niet op grond van het Verdrag maar op basis van nationale wetgeving. Als Thailand dat ook doet, dan kun je inderdaad vermindering van door Nederland geheven belasting krijgen op grond van het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001. Ik wees daar eerder op (zie mijn reactie van 21 maart om 15:35).

 20. teun zegt op

  Als je tegenwoordig een vrijstelling van “Heerlen” wil krijgen dan zul je moeten aantonen, dat je hier Belastingplichtig bent. Als je dat niet kan/wil dan krijg je ook geen vrijstelling meer. Want vrije bewijsvoering (paspoort met exit-/reentries, geel huisboek etc ) wordt niet meer geaccepteerd.

  Je betaalt hier belasting over het binnengebrachte inkomen (AOW en aanvullend pensioen). Er zijn voor 65 + -ers behoorlijk wat vrijstellingen o.a.
  1. 50 % van jaarinkomen met maximum van TBH 1 ton
  2. algemene vrijstelling van TBH 60.000 (TBH 120.000 als men getrouwd is/vriendin heeft)
  3. TBH 190.000 mits je >65 jaar bent.

  Daarnaast is de eerste TBH 150.000 belastingvrij.

  In totaal dus al gauw TBH 500.000.

  Ik heb dus net de aangifte over 2018 afgehandeld en van Thaise Fiscus R.O. 21 en R.O.22 certificates ontvangen (RO 21 is Tax Payment Certificate en RO.22 is Certificate of Residence). De laatste geeft aan, dat je voor Thaise Fiscus fiscaal inwoner van Thailand bent.).

  En met deze beide certificaten ga ik dus nu “Heerlen” te lijf om eindelijk die vrijstelling af te geven.

 21. Hans zegt op

  En hoe zit het in elkaar voor de Belgen: moeten zij zich ook aanmelden bij de Thaise belastingsdienst ondanks het bilateraal akkoord. Is overgeschreven geld van Belgie naar Thailand aan te geven of belastbaar. Is de intrest op een spaarboekje aan te geven of extra belastbaar na de rechtstreekse afhouding van de roerende voorheffing. Misschien is dit reeds aan de orde geweest, maar nog niet voor mij, daarmee mijn vraag.
  Dank.

  • Winlouis zegt op

   Beste Hans, als Belg in Thailand zou ik ook graag te weten komen of ik moet belastingen betalen in Thailand, op het geld dat ik op mijn Thaise bankrekening plaats van mijn maandelijks pensioen. Daarom zou ik graag te weten komen, HOEVEEL,Thaise Baht, ik per maand op mijn Thaise bankrekening kan plaatsen, ZONDER BELASTINGSPLICHTIG te worden in Thailand. Ik laat mijn maandelijks pensioen nog altijd op mijn Belgische bankrekening over schrijven. Ik reis nog elk jaar 1 of 2 keer naar Belgie. Bij mijn terugkeer naar Thailand breng ik cash geld mee,(wordt toegestaan tot 10.000 euro.) zo heb ik ook de kosten niet voor bankoverschrijvingen, van Belgie naar Thailand. Ik wissel dan bij aankomst in Thailand, mijn Euro’s om naar Thaise Baht in de Luchthaven bij, “Superrich” daar krijg ik altijd een betere Rate dan bij de bank waar ik mijn bankrekening heb in Thailand. Is er iemand van het Blog die op de hoogte is, hoeveel inkomsten ik mag hebben per maand of per jaar, voor geen belastingen te moeten betalen in Thailand. AUB. Met dank bij voorbaat. [email protected].

 22. ruud zegt op

  Het probleem van en voor Thailand is, dat ze geen dienst buitenland heeft, en dat daardoor de belastingkantoren ook geen kennis hebben over alle verschillende verdragen die zijn afgesloten.

  Ze hebben ook geen idee, hoeveel geld in Nederland wordt verdiend, en hoe de belastingregels daar zijn.
  Ze doen dus maar iets, dat redelijk lijkt, het geld belasten, dat je binnen brengt, wat moeten ze anders?
  Mijn ervaring is niet, dat ze je het vel over de oren willen trekken.
  Maar dat kan uiteraard per kantoor verschillen.

  Normaal gesproken wordt de belasting dan berekend, over het bedrag dat je Thailand binnen brengt, tenzij je kunt aantonen, dat een deel van het bedrag van bijvoorbeeld een spaarrekening is gekomen.

  In de meeste gevallen zal dat waarschijnlijk geen onredelijke regeling zijn, tenzij je bijvoorbeeld vaak grote bedragen overmaakt van een spaarrekening.
  Dan kun je waarschijnlijk het beste eerst met het belastingkantoor in discussie hoe je dat kunt doen.

 23. teun zegt op

  Het is echt heel leuk om alle geponeerde “waarheden” over belastingplicht in Thailand te lezen. Er zijn heel veel klepels, maar slechts weinigen weten waar de klok hangt.

  Ik heb over 2018 keurig mijn in Thailand binnengebrachte pensioenen per maand genoteerd. Ook de geldende vrijstellingen (zie mijn eerdere bericht) genoteerd en zo het belastbare bedrag berekend. Uiteraard voorzien van de betreffende bankafschriften en andere bewijsstukken. Daarna de vrijstelling/nultarief over eerste TBH 150.000 berekend en zo verder.

  Daarmee naar Thaise Belastingkantoor op Ministerie van Financien in Chiangmai gebracht, waar een vriendelijke dame e.e.a. voor mij in het vereiste aangifteformulier over heeft gezet. En daaruit kwam het verschuldigde bedrag aan belasting.

  Zo weet je dus zeker, dat het goed verloopt. En kun je dus ook de NL fiscus (Heerlen) je vrijstelling in NL te verlenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website