Paspoort duurder voor Nederlanders in buitenland

Vanaf 1 januari 2013 gaan Nederlanders die in het buitenland wonen flink hogere tarieven betalen voor hun reisdocumenten.

Per 1 januari 2013 wordt het tarief voor een paspoort bij zowel gemeenten waar ze voor een reisdocument terecht kunnen als bij de ambassades en consulaten verhoogd naar € 84,80 (was € 58,55) en voor een Nederlandse identiteitskaart naar € 79,35 euro.

Een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 14 gaat € 69,30 kosten en het tarief voor een noodpaspoort of Laissez Passer gaat € 46,69 bedragen.

Verstrekking van reisdocumenten in het buitenland

Jaarlijks worden circa 160.000 reisdocumenten door Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland verstrekt. Het gaat hierbij grotendeels om paspoorten. Daarnaast worden op de vertegenwoordigingen in het buitenland noodpaspoorten, zakenpaspoorten, ID-kaarten en laissez passers verstrekt.

Kostendekkende tarieven

Om invulling te kunnen geven aan het voornemen de verstrekking van reisdocumenten in het buitenland kostendekkend te maken is een onderzoek uitgevoerd naar de kosten van deze dienstverlening. Dit onderzoek omvatte een uitgebreide enquête bij 27 ambassades, het verzamelen van data uit de centrale financiële administratie van BZ en een volledig kostenonderzoek ter plekke op een vijftal ambassades. Hierdoor is een goed inzicht ontstaan in de kosten die BZ maakt voor de verstrekking van reisdocumenten in het buitenland.

De conclusie van het onderzoek is dat de gemiddelde kosten voor de afgifte van een reisdocument in het buitenland circa 104 euro per document bedragen. Inclusief de daarbij komende kosten voor onder meer het vervaardigen van het document zelf, is een tarief van circa 125 euro voor een paspoort en circa 120 euro voor een Nederlandse identiteitskaart op dit moment kostendekkend.

Verlenging geldigheidsduur paspoort

Het kabinet heeft besloten de geldigheidsduur van paspoorten te verlengen van vijf naar tien jaar. Op het moment dat paspoorten tien jaar geldig worden zullen de tarieven bij de Nederlandse vertegenwoordigingen worden verhoogd tot een volledig kostendekkend niveau. De nieuwe regels voor een langere geldigheidsduur gaan waarschijnlijk in vanaf oktober 2013. Dan zal een paspoort voor Nederlanders in het buitenland nog duurder worden en gaat dan naar verwachting € 125,- kosten.

Met de invoering van kostendekkende tarieven zal een einde komen aan de huidige praktijk waarbij jaarlijks vanuit de BZ-begroting circa 9 miljoen wordt toegelegd op deze dienstverlening.

13 reacties op “Paspoort fors duurder voor Nederlanders in het buitenland”

 1. leen zegt op

  Krijg een sigaar uit eigen doos, 5 jaar wordt 10 jaar geldig maar betaal wel het dubbele, gelukkig scheelt het een ritje ambassade Bangkok

 2. gerrieQ8 zegt op

  Eerst pakt de overheid ons (AOWérs) met minimaal 200 euro per maand en dan nog eens deze verhoging. 125 euro is in oud geld 275,00 gulden. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Zou trouwens de kostprijs berekening wel eens willen zien die dit bedrag als uitkomst geeft. Wedden dat ze de gemeentelijke belastingen die we toch al betalen vergeten zijn?

  • math zegt op

   Beste Gerrie , ik snap niks van uw berekening van 125 €. Nu is een paspoort 58,55 € voor 5 jaar. Normaal is het dus voor 2×5 jaar 117,10 € . Nu betaal ik voor een retour Pattaya – Bkk 248 bht met de bus. Als ik dit bij elkaar optel is die 125 € een hele normale en redelijke prijs en in 10 jaar is dit eigenlijk helemaal geen verhoging van het paspoort tarief.
   In tegendeel zelfs, kijk maar eens om u heen wat er allemaal duurder is geworden over 10 jaar ( supermarkt, openbaar vervoer, prijs voor een biertje in Thailand, prijs voor een pad thai etc. etc. ) Verder zou ik dringend willen zeggen : Stop met het omrekenen van euro naar gulden, dit is echt zinloos! Let wel beste Gerrie, we praten over de geldigheidsduur van 10 jaar voor 125 € vanaf oktober 2013. Als men een paspoort nodig heeft tussen januari en oktober 2013 is men inderdaad dik 25 € duurder uit.

   • HansNL zegt op

    Moderator: een discussie over de euro is off-topic.

  • Peter zegt op

   Hoi gerrrie q8 mag ik vragen hoezo de overheid u pakt met 200 euro per maand?
   Ik geloof dat ik ergens iets gemist heb?
   Dank

   • gerrieQ8 zegt op

    Beste Math en Peter.
    Eerst over de 200 euro per maand die wij als AOW=ers moeten inleveren. Kijk naar het nieuwe regeeraccoord. Maar we zijn er nog niet hoor.
    En over het nieuwe paspoort met een duur van 10 jaar i.p.v. 5 jaar. Hoop dat er een slimmerik tussen zit, die er voor zorgt dat je kan kiezen tussen een dik en een dun paspoort. Nu 5 jaar geldig en het heeft 32 bladzijden. Dat van mij loopt in Juni 2014 af, maar ik heb maar 5 bladzijden meer over, dus zal ik een nieuw moeten gaan halen vanwege al die visa’s en stempels. Als er geen dik paspoort beschikbaar komt, dan moet ik alsnog om de 4 jaar een nieuw gaan halen tegen de 125 euro. Dus tel uit je winst.
    En OK, ik zal niet meer omrekenen naar guldens, maar het maakt het soms wel duidelijk.
    Mijn eerste paspoort kostte 6 gulden!

    • Hoi Gerrie, als je meer pagina’s in je paspoort wilt moet je een zakenpaspoort aanvragen. Is wel iets duurder.
     Als u veel reist dan kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Dit document heeft 66 bladzijden in tegenstelling tot het nationaal paspoort dat 34 bladzijden heeft. De extra bladzijden bieden meer ruimte voor visa en voor in- en uitreisstempels.

    • Peter zegt op

     Hoi Gerrie, ik wil niet zeuren maar het paspoort wordt duurder voor Nederlanders in het buitenland, dus neem ik aan dat u uitgeschreven bent uit Nederland, hier woont, en alhier een nieuw paspoort aanvraagt.
     Met uw opmerking impliceert u dat aow’ers in Thailand 200 euro per maand inleveren.
     Nogmaals heb ik iets gemist, waar kan ik dit vinden in het regeer akkoord? U heeft mij ongerust gemaakt.

     • gerrieQ8 zegt op

      Beste Peter, neen ik zorg dat ik 4 maanden in Nederland ben per jaar, dus ben hier op vakantie. In het nieuwe regeerakkoord is een bepaling opgenomen waarin mede door de PvdA genivelleerd gaat worden via de belastingen. Een alleenstaande AOWer met een pensioentje van 20.000 euro per jaar gaat er 201 euro per maand op achteruit. Voor meer info zie nos.nl Nibud kostwinners leveren in. artikel 441319. Hier kunt U alles vinden. Succes.

 3. marcus zegt op

  Kan met een gerust hart zeggen dat ik er geen barst van geloof. Automatisch process, enorme omzet (economy of scale). Maar er worden dan zeker weer veel hoge salarissen van betaald?

 4. riekie zegt op

  Moderator: svp andere bewoordingen gebruiken.

 5. HansNL zegt op

  1 november heb ik mijn nieuwe paspoort aangevraagd.
  7 november arriveerde mijn nieuwe paspoort aan huis, per door mijzelf betaalde post.

  Ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat de hele aanvraag per computer naar de fabrikant toegaat, daar wordt het paspoort geproduceerd, en waarschijnlijk een dag later naar Bangkok vervoerd.

  Hoe BuZa zijn berekening uitvoert is mij een compleet raadsel.
  Er wordt in de Ambassade niet meer werk verricht als aan een gemeentebalie.
  Dat zou dus betekenen dat de loonkosten van een ambtenaar in Bangkok in de nieuwe situatie dus aanmerkelijk hoger zijn als de loonkosten van een ambtenaar in Nederland.;

  Het zal wel net zo zijn als de kosten die we bij de immigratiepolitie moeten betalen, het geheel moet winstgevend zijn.
  Dus niet kostendekkend.
  Of moet het zijn kostendekkend met opslag…….

  En dat terwijl de Nederlandse belastinbetaler door middel van de belastingen eigenlijk al de ambtenaren heeft betaald.

 6. Gerard Meeuwsen zegt op

  Kosten dekkend….. Dus als je de geldigheidsduur (5 wordt 10 jaar) van een paspoort verlengt tot tien jaar, dan kost dat ineens bijna dubbel. Het zal wel aan mij liggen, maar wat zijn de extra kosten dan? Of krijgen we misschien een gouden randje erbij???
  Snap het al…. gewoon ook keer twee, net als die andere ‘duur’…. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website